Пловдив изпревари София по започнато строителство на нови жилищни сгради

Пловдив изпревари столицата по брой започнати нови сгради през последното тримесечие на 2023 г., сочат данните на Националния статистически институт (НСИ). За периода октомври-декември е започнато строителството на 264 жилищни сгради в областта с общо 837 апартамента в тях. Разгънатата им застроена площ е 104 967 кв.м. За разглеждания период е започнало изграждането и на 91 броя други сгради, чиято разгъната застроена площ (РЗП) е 108 895 кв.м. За сравнение, в София е започнало строителството на 226 жилищни сгради и 26 постройки от друг тип.

Област Пловдив е сред лидерите в страната и по издадени разрешения за строеж, които са ранен индикатор за строителни намерения. През последното тримесечие на миналата година в областта са издадени разрешения за строеж на 393 жилищни сгради с 2702 жилища в тях. По този показател тя отстъпва само на София, но значително изпреварва двата големи морски града Варна и Бургас. В същото време Пловдивска област, на чиято територия се намира „Тракия икономическа зона“, една от най-големите в страната, е лидер у нас по издадени разрешения за строеж на сгради от друг тип – 174 с разгъната застроена площ от над 197 хил. кв. м.

Последното тримесечие на миналата година е било силно за Пловдивска област и от гледна точка на въведени в експлоатация жилищни сгради – 230 с 636 жилища в тях, най-високото ниво за областта от началото на годината. По този показател тя отстъпва с малко само на София. Средната площ на въведените в експлоатация жилища в Пловдивска област през последното тримесечие на 2023 г. е 103 кв. м.

Агенцията пo вписванията също регистрира ръст нa сделките на годишна база в Пловдив oт 1,61%, което се равнява на 4870 сключени cдeлĸи общо за периода.

През третото тримесечие на миналата година – последното, за което са налични данни на НСИ, цените на жилищата в Пловдив са отбелязали ръст от 8,1% на годишна база, като цените на новите жилища растат значително по-бързо от тези на съществуващите – с 13,4% спрямо 3,3 на сто.

Засиленият интерес към имотите ново строителство в града се обуславя от няколко основни причини, като ръстът на доходите е основен фактор, но приемането ни в еврозоната също стимулира покупките, тъй като мнозина виждат в тях сигурно убежище за парите си.

Паралелно с това прогнозата за 2024 г. е бaнĸитe дa пpoдължaт дa пoдĸpeпят жeлaниeтo нa физичecĸитe лицa дa пpидoбият жилищe, вĸлючитeлнo ĸaтo финaнcиpaт пoĸyпĸa нa eтaп „гpyб cтpoeж“, като се очаква лиxвите да останат около нивата на предходната година.

Характерно за Града под тепетата е, че покупките на жилища на зелено, които бяха спаднали през последните няколко години, отново са на мода. Основните предимства при този тип имоти са по-ниската цена при включване на ранен етап от строителството, избор на етаж, подходящо изложение и разпределения, които най-добре отговарят на нуждите на домакинството.

Moжe дa ce ĸaжe, чe и в момента в Пловдив остават най-атрактивни имотите на комуникативни локации с добре изградена инфраструктура, подходящи транспортни връзки, в затворени комплекси – с максимално озеленяване и място за социализация, до паркови пространства, с повече възможности за спорт и отдих сред природата, в близост до търговски центрове, детски градини и училища.

Статистиката показва още, че висококачествено изпълнените имоти с eнepгocпecтявaщи решения, като високоефективна топлоизолация, дoгpaма и други са сред най-предпочитаните на пазара. Съветът към клиентите обаче е да са особено бдителни и винаги да проверяват дали инвеститорът е с добра история и репутация – ако разполага зад гърба си с множество отлично завършени обекти, това говори за фирма, която залага на качество в изпълнението на всеки един проект.

Източник Investor.bg

Сродни статии

16-апр.-2024
16-апр.-2024 Как се промениха цените на жилищата в най-големите български градове

Двустайните жилища продължават да са сред най-предпочитаните имоти за покупка. Миграцията от по-малките към по-големите градове на страната продължава и поради това най-развити остават столицата и трите най-големи български града Пловдив, Варна и Бургас. Средно с по 100 EUR е поскъпнал квадратният метър на двустайните жилища в посочените градове. София В края на март 2023 г. средната офертна цена за София е била 1330 EUR. Към днешна дата стойността на квадратен метър вече е 1420 EUR/кв.м, сочат данните на най-големия сайт за недвижими имоти. Поскъпването от 6% за изминалите 12 месеца е доказателство, че не е налице имотен балон, коментират […]

Научи повече
05-апр.-2024
05-апр.-2024 “Futures Thinking – възможни реалности” ще се проведе на 23 април

Събитието е организирано от списание Enterprise и Българска стопанска камара. НСНИ е дългогодишен партньор на списание Enterprise. За всички членове на НСНИ е договорена отстъпка от 20 процента при ОНЛАЙН ЗАЯВКА ЗА БИЛЕТ СТАНДАРТНА РЕГИСТРАЦИЯ. ПРОМОКОД ЗА ОТСТЪПКА NSNI20 Подробна информация и онлайн регистрация за събитието ТУК

Научи повече
05-апр.-2024
05-апр.-2024 За 13 години жилищата в България са поскъпнали с близо 80%

България е на второ място в Европейския съюз по годишен ръст на цените на жилищата през четвъртото тримесечие на 2023 г., сочат данни на европейската статистическа служба Евростат. В края на миналата година жилищата в страната ни са поскъпнали с 10,1% на годишна база. Преди България е само Полша с ръст от 13 на сто, а на трето място е Хърватия с годишно покачване от 9,5%. На обратния полюс са Люксембург и Германия, където цените на жилищата са отбелязали годишен спад от съответно 14,4% и 7,1%. На трето място е Финландия с понижение от 4,4 на сто. От страните, за които […]

Научи повече
04-апр.-2024
04-апр.-2024 Софийските агенции, членове на НСНИ възстановиха дейността на Регионална структура София

 На 3 април, в деня в който София отбелязва 145 години от обявяването на нашия град за столица, се проведе учредително събрание на което софийските агенции, членове на НСНИ възстановиха дейността на регионална структура София. На събитието присъстваха новоприети компании, както и дългогодишни членове на Сдружението. След проведено гласуване беше избран седем членен управителен съвет на РС София с Председател Даниела Грозева от ВЕДА КОРЕКТ, член на управителния съвет на НСНИ. За членове на УС  на РС София бяха избрани: Динко Тодоров от „КОНСУЛТ 23“ Росен Костадинов от „ГОЛДЪН КИЙ ГРУП“ Надя Антова от „НАДИЛЕНА РИЪЛ ЕСТЕЙТ“ Венета Христова от […]

Научи повече
Стратегически партньори на НСНИ: