Сделките с имоти в София нараснаха с 44%

Над 27% повече продажби в шестте най-големи града

Общо за страната увеличението през четвъртото тримесечие е с 15 на сто

Чепеларе е №1 със 64% повишение

Сделките с имоти в София нараснаха с близо 44% в периода от октомври до декември спрямо предходното тримесечие, показват данни на Агенцията по вписванията. През четвъртото тримесечие на миналата година в столицата са регистрирани 10 075 сделки с имоти, при 7001 продажби през третото тримесечие.

По принцип четвъртото тримесечие на годината е най-добро за пазара на имоти и миналата година не прави изключение. Регистрираните покупки на къщи и апартаменти от октомври до декември в цялата страна са 62 398, показват данни на Агенцията по вписвания. Това е ръст с 15% спрямо предходното тримесечие.

Реализирани са повече сделки с имоти както в най-големите градове на страната, така и в редица по-малки населени места. Това показва, че има търсене не само на апартаменти в най-големите градове, а и на селски и ваканционни имоти. Редица хора в по-малките градове също купуват имоти, защото искат да живеят в по-хубав дом или да инвестират парите си и да ги предпазят от инфлацията.

Общо в шестте най-големи града в страната – София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе и Стара Загора регистрираните продажби на имоти през четвъртото тримесечие на миналата година са 23 308. Това е с над 27% повече спрямо предходното тримесечие. От тези шест града най-голям е ръстът на сделките в София. На второ място е Пловдив, където увеличението на продажбите е с 36%, а на трето място е Стара Загора с ръст от 19,7% спрямо предходното тримесечие. В Русе увеличението на сделките е с 16,8%, във Варна е с 5,6%, а в Бургас с 3,9%.

Ако от общия брой на сделките с имоти в страната извадим данните за шестте най-големи града, също има ръст на реализираните продажби през четвъртото тримесечие на миналата година. Регистрираните в тези населени места сделки са 39 090, което е с 8,6% повече спрямо предходното тримесечие.

Покупките на селски къщи и ваканционни имоти нараснаха след пандемията, като тази тенденция продължава и досега. Причините за това са много. От една страна хората разбраха предимствата да имат втори дом по-близо до природата, където винаги могат да отидат със семейството си. Много хора, които могат да работят дистанционно, предпочетоха да се отдалечат от големите градове. А освен това покупката на къща е чудесна инвестиция. При високата инфлация много хора решават да спасят парите си, като ги вложат в имот. Ако нямат достатъчно налични пари за покупка на хубав апартамент в голям град, се насочват към имот в по-малко населено място, където цените са по-ниски.

Най-голям ръст на сделките с имоти е регистриран в службата по вписванията в Чепеларе. За едно тримесечие там са вписани 148 продажби на имоти, което е с 64% повече спрямо предходното тримесечие. Природата в района на Чепеларе е много хубава, има условия за каране на ски, което прави града изключително привлекателен.

В топ три на населените места по ръст на сделките влизат Костинброд и Благоевград. За едно тримесечие в службата по вписванията в Костинброд са регистрирани 298 продажби, което е с над 61% повече спрямо предходното тримесечие, показват данните на Агенцията по вписвания. В Благоевград само за три месеца продажбите са 643, което е с 58% повече спрямо предходното тримесечие. Близостта на Костинброд до София е основната причина за ръста на сделките. Районът на Благоевград също се оказва много привлекателен за хората, които търсят по-спокоен начин на живот, а едно от предимствата му е близостта до София.

На четвърто място по ръст на сделките е службата по вписвания в Елхово. Регистрираните сделки там са 285, което е увеличение с над 52% спрямо предходното тримесечие. Топ пет се допълва от службата по вписванията в Панагюрище, където сделките са 218, а ръстът е с 44,4%. Със своите стари къщи и исторически забележителности Панагюрище е много привлекателен град.

Сред другите служби по вписванията, които е добре да бъдат отбелязани, са Свиленград (429 сделки и 43% ръст спрямо предходното тримесечие), Дряново (110 продажби, +42,9%), Пловдив (4870 сделки, +36%), Разлог (977 продажби, +39,2%), Елин Пелин (354 сделки, +38,3%), Сандански (373 продажби, +34%), Перник (663 сделки, +32,9%) и Девин (109 продажби, +31,3%). Има голяма разлика по отношение на движението на пазара на имоти в различните градове на страната. В 28 от всичките 113 служби по вписванията регистрираните сделки с имоти нарастват с над 20 на сто.

За едно тримесечие

В 31 общини има по над 500 покупки

9 служби с над 1000 регистрации

Купувачите на имоти не са концентрирани само в най-големите градове. Много активен е пазарът в района на Несебър.
Най-много сделки с имоти има в София. Но и в други градове на страната пазарът на имоти е много активен. В службите по вписванията в 9 града са регистрирани по над 1000 сделки за едно тримесечие, показват данни на Агенцията по вписвания за периода октомври-декември. Това са София, Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора, Русе, Несебър, Плевен и Ямбол.

В службите по вписванията в други 22 града сделките са между 500 и 1000 в рамките на три месеца. Това показва, че купувачите не са концентрирани само в най-големите населени места.

Тенденция на пазара от 2020 г., която продължава и сега, е търсенето на селски къщи. Търсят както готови къщи, които не се нуждаят от сериозен ремонт, така и по-евтини къщи с по-ниска цена, които се нуждаят от реновиране. Предимство имат къщите, до които има хубав път, близо до които има магазини, аптека, както и тези, близо до по-голям град. Нарасна интересът и към ваканционни имоти край морето или в планината. Службата по вписванията в Несебър е на четвърто място по брой на регистрираните сделки след София, Пловдив и Варна. В Несебър вписаните продажби през четвъртото тримесечие на миналата година са 2218.

В София са сключени 10 075 сделки през четвъртото тримесечие, или 16,1% от всички регистрирани продажби на имоти за периода, показват данни на Агенцията по вписванията. На второ място е Пловдив с 4870 сделки и дял от 7,8% от всички сделки в страната. Ако добавим и Варна с 3860 продажби, или 6,2% от сделките, се оказва че над 30% от всички продажби на имоти са в трите най-големи града.

Източник Trud.bg

Сродни статии

16-апр.-2024
16-апр.-2024 Как се промениха цените на жилищата в най-големите български градове

Двустайните жилища продължават да са сред най-предпочитаните имоти за покупка. Миграцията от по-малките към по-големите градове на страната продължава и поради това най-развити остават столицата и трите най-големи български града Пловдив, Варна и Бургас. Средно с по 100 EUR е поскъпнал квадратният метър на двустайните жилища в посочените градове. София В края на март 2023 г. средната офертна цена за София е била 1330 EUR. Към днешна дата стойността на квадратен метър вече е 1420 EUR/кв.м, сочат данните на най-големия сайт за недвижими имоти. Поскъпването от 6% за изминалите 12 месеца е доказателство, че не е налице имотен балон, коментират […]

Научи повече
05-апр.-2024
05-апр.-2024 “Futures Thinking – възможни реалности” ще се проведе на 23 април

Събитието е организирано от списание Enterprise и Българска стопанска камара. НСНИ е дългогодишен партньор на списание Enterprise. За всички членове на НСНИ е договорена отстъпка от 20 процента при ОНЛАЙН ЗАЯВКА ЗА БИЛЕТ СТАНДАРТНА РЕГИСТРАЦИЯ. ПРОМОКОД ЗА ОТСТЪПКА NSNI20 Подробна информация и онлайн регистрация за събитието ТУК

Научи повече
05-апр.-2024
05-апр.-2024 За 13 години жилищата в България са поскъпнали с близо 80%

България е на второ място в Европейския съюз по годишен ръст на цените на жилищата през четвъртото тримесечие на 2023 г., сочат данни на европейската статистическа служба Евростат. В края на миналата година жилищата в страната ни са поскъпнали с 10,1% на годишна база. Преди България е само Полша с ръст от 13 на сто, а на трето място е Хърватия с годишно покачване от 9,5%. На обратния полюс са Люксембург и Германия, където цените на жилищата са отбелязали годишен спад от съответно 14,4% и 7,1%. На трето място е Финландия с понижение от 4,4 на сто. От страните, за които […]

Научи повече
04-апр.-2024
04-апр.-2024 Софийските агенции, членове на НСНИ възстановиха дейността на Регионална структура София

 На 3 април, в деня в който София отбелязва 145 години от обявяването на нашия град за столица, се проведе учредително събрание на което софийските агенции, членове на НСНИ възстановиха дейността на регионална структура София. На събитието присъстваха новоприети компании, както и дългогодишни членове на Сдружението. След проведено гласуване беше избран седем членен управителен съвет на РС София с Председател Даниела Грозева от ВЕДА КОРЕКТ, член на управителния съвет на НСНИ. За членове на УС  на РС София бяха избрани: Динко Тодоров от „КОНСУЛТ 23“ Росен Костадинов от „ГОЛДЪН КИЙ ГРУП“ Надя Антова от „НАДИЛЕНА РИЪЛ ЕСТЕЙТ“ Венета Христова от […]

Научи повече
Стратегически партньори на НСНИ: