Перспективите пред жилищните пазари по света се подобряват въпреки по-високите лихви

Перспективите пред повечето големи жилищни пазари в света се подобряват леко спрямо три месеца по-рано въпреки високите лихви, сочат допитвания на Ройтерс сред имотни анализатори, които са разделени по въпроса дали достъпността ще се влоши, или не, предава Ройтерс.

Цените на жилищата нараснаха главоломно в развития свят по време на COVID пандемията – в някои случаи с над 50%, но от миналата година намаляват скромно, тъй като централните банки повишиха лихвените проценти.

Но по-високите лихви подкопават съвсем леко обичайно чувствителния към лихвите жилищен пазар, тъй като все още ниската безработица и ръстът на имиграцията след пандемията запазват търсенето силно на фона на все още затегнатото предлагане.

Допитването на Ройтерс сред около сто анализатори, проведено от 15 май до 5 юни, показва, че цените на жилищата в САЩ, Канада, Германия, Австралия и Нова Зеландия или са останали непроменени, или са намалели по-малко от прогнозите на анализаторите отпреди три месеца. Перспективите почти не са се променили за Великобритания и Индия, където цените продължават да растат.

„Установяваме, че много ниското предлагане на жилища, по-силните счетоводни баланси на домакинствата…и подкрепата от увеличаващата се имиграция допринасят за устойчивостта на цените в последно време“, отбелязват анализатори от Goldman Sachs.

„Нашите относително ястребови прогнози за лихвите и възможността все още да не сме видели пълните последици от по-високите лихви по ипотечните кредити показват, че рисковете за ръста на цените на жилищата се запазват в повечето страни“, допълват те.

Анализаторите на различните пазари, включени в допитването, които са отговорили на допълнителен въпрос, са почти наравно разделени относно достъпността за покупка на жилище от купувачи на първи дом, като 45 души са заявили, че тя ще се влоши, а 43 са били на мнение, че ще се подобри.

Адам Чалис, изпълнителен директор на отдела за анализи и стратегии за Европа, Близкия изток и Африка (ЕМЕА) в JLL, отбелязва, че силният ръст на заплатите през последната година е запазил устойчивостта на много жилищни пазари въпреки значително по-високите лихви по заемите.

„Но поне засега делът на жилищните пазари, които се насочват или се очакваше да се насочат значително на негативна територия, не е достигнат. И мисля, че това е малко вероятно да се случи сега“, допълва той.

Прогнозите за спадовете от връхната до най-ниската точка на всички жилищни пазари, включени в допитването, намаляват в сравнение с допитването през март.

Но заради високия риск от рецесия в големите икономики тази година малко мнозинство от анализаторите, 43 от 81, които са отговорили на отделен въпрос, са заявили, че за цените на жилищата е по-вероятно значително понижение, отколкото осезаем ръст.

Цените на жилищата в Канада и Нова Зеландия се очаква да спаднат със съответно около 9% и 8% за годината, най-много сред развитите икономики. В Германия очакваното понижение е с 5,5%.

Очаква се цените на жилищата във Великобритания и САЩ да спаднат с около 3%, а в Австралия да останат непроменени за цялата 2023 г. Средните цени на жилищата се очаква да се повишат с около 6% в Индия.

Цените на жилищата вече растат на някои пазари, като усложняват усилията на централните банки да върнат общата инфлация под контрол, докато разходите за наеми може да съставляват около една трета от инфлационните кошници.

Източник Investor.bg

Сродни статии

21-фев.-2024
21-фев.-2024 Сделките с имоти в София нараснаха с 44%

Над 27% повече продажби в шестте най-големи града Общо за страната увеличението през четвъртото тримесечие е с 15 на сто Чепеларе е №1 със 64% повишение Сделките с имоти в София нараснаха с близо 44% в периода от октомври до декември спрямо предходното тримесечие, показват данни на Агенцията по вписванията. През четвъртото тримесечие на миналата година в столицата са регистрирани 10 075 сделки с имоти, при 7001 продажби през третото тримесечие. По принцип четвъртото тримесечие на годината е най-добро за пазара на имоти и миналата година не прави изключение. Регистрираните покупки на къщи и апартаменти от октомври до декември в […]

Научи повече
19-фев.-2024
19-фев.-2024 Как да разпознаем коректния брокер на недвижими имоти?

Инж. Галина Максимова е експерт с дългогодишен опит в сферата на недвижимите имоти. От 1992 г. е собственик и управител на агенция за недвижими имоти „Софконсулт” ЕООД. Тя разказва за етиката на професията на брокера на недвижими имоти и как потребителите могат да следят за спазването ú. – Г-жо Максимова, в края на миналата година бяхте преизбрана за пореден мандат като председател на Комисията по професионална етика (КПЕ) към НСНИ. Кои са най-фрапиращите порочни практики на брокери на недвижими имоти, които достигат до Вас и има ли тенденция до КПЕ да достигат повече жалби и сигнали за некоректно поведение от страна на брокери […]

Научи повече
14-фев.-2024
14-фев.-2024 Как се променя жилищният пазар у нас и има ли тенденция за застой?

Жилищният пазар в България е в основата на икономическата дейност и социалното развитие на страната. През последните години се наблюдават значителни промени в този сектор, включително иновации в строителството, промени в динамиката на търсенето и предлагането, както и въздействието на глобалната пандемия. Темата за покупка на недвижимо имущество, както и цените на имотите е много актуална за обществото. Икономическия отчет на строителния сектор за деветте месеца на миналата година, изготвен от Камарата на строителите в България и публикуван на интернет страницата на браншовата организация, показва че жилищносто строителство и това на офис площи все още заема значителна част от строителната […]

Научи повече
09-фев.-2024
09-фев.-2024 Отчитаме значителен ръст в строителството

За периода януари-септември 2023 г. сектор „Строителство“ е произвел продукция на стойност 13 015 млн. лв., сочат данните на Икономическия отчет на строителния сектор, изготвен от Камарата на строителите в България. Сградно строителство, което включва жилищно и нежилищно строителство, формира произведена продукция за деветмесечието на 2023 г. в размер на 7 542 млн. лв., или с дял от 57,9 на сто от общо произведената продукция в сектора за разглеждания период. Произведената продукция в сградното строителство се увеличава с 24,8 на сто в сравнение с деветмесечието на 2022 г. по предварителни данни на НСИ. В инженерната инфраструктура произведената продукция за деветмесечието […]

Научи повече
Стратегически партньори на НСНИ: