Перспективите пред жилищните пазари по света се подобряват въпреки по-високите лихви

Перспективите пред повечето големи жилищни пазари в света се подобряват леко спрямо три месеца по-рано въпреки високите лихви, сочат допитвания на Ройтерс сред имотни анализатори, които са разделени по въпроса дали достъпността ще се влоши, или не, предава Ройтерс.

Цените на жилищата нараснаха главоломно в развития свят по време на COVID пандемията – в някои случаи с над 50%, но от миналата година намаляват скромно, тъй като централните банки повишиха лихвените проценти.

Но по-високите лихви подкопават съвсем леко обичайно чувствителния към лихвите жилищен пазар, тъй като все още ниската безработица и ръстът на имиграцията след пандемията запазват търсенето силно на фона на все още затегнатото предлагане.

Допитването на Ройтерс сред около сто анализатори, проведено от 15 май до 5 юни, показва, че цените на жилищата в САЩ, Канада, Германия, Австралия и Нова Зеландия или са останали непроменени, или са намалели по-малко от прогнозите на анализаторите отпреди три месеца. Перспективите почти не са се променили за Великобритания и Индия, където цените продължават да растат.

„Установяваме, че много ниското предлагане на жилища, по-силните счетоводни баланси на домакинствата…и подкрепата от увеличаващата се имиграция допринасят за устойчивостта на цените в последно време“, отбелязват анализатори от Goldman Sachs.

„Нашите относително ястребови прогнози за лихвите и възможността все още да не сме видели пълните последици от по-високите лихви по ипотечните кредити показват, че рисковете за ръста на цените на жилищата се запазват в повечето страни“, допълват те.

Анализаторите на различните пазари, включени в допитването, които са отговорили на допълнителен въпрос, са почти наравно разделени относно достъпността за покупка на жилище от купувачи на първи дом, като 45 души са заявили, че тя ще се влоши, а 43 са били на мнение, че ще се подобри.

Адам Чалис, изпълнителен директор на отдела за анализи и стратегии за Европа, Близкия изток и Африка (ЕМЕА) в JLL, отбелязва, че силният ръст на заплатите през последната година е запазил устойчивостта на много жилищни пазари въпреки значително по-високите лихви по заемите.

„Но поне засега делът на жилищните пазари, които се насочват или се очакваше да се насочат значително на негативна територия, не е достигнат. И мисля, че това е малко вероятно да се случи сега“, допълва той.

Прогнозите за спадовете от връхната до най-ниската точка на всички жилищни пазари, включени в допитването, намаляват в сравнение с допитването през март.

Но заради високия риск от рецесия в големите икономики тази година малко мнозинство от анализаторите, 43 от 81, които са отговорили на отделен въпрос, са заявили, че за цените на жилищата е по-вероятно значително понижение, отколкото осезаем ръст.

Цените на жилищата в Канада и Нова Зеландия се очаква да спаднат със съответно около 9% и 8% за годината, най-много сред развитите икономики. В Германия очакваното понижение е с 5,5%.

Очаква се цените на жилищата във Великобритания и САЩ да спаднат с около 3%, а в Австралия да останат непроменени за цялата 2023 г. Средните цени на жилищата се очаква да се повишат с около 6% в Индия.

Цените на жилищата вече растат на някои пазари, като усложняват усилията на централните банки да върнат общата инфлация под контрол, докато разходите за наеми може да съставляват около една трета от инфлационните кошници.

Източник Investor.bg

Сродни статии

27-сеп.-2023
27-сеп.-2023 Годишна конференция за строителство и инвестиции 2023 – палитра от (не)очаквани сценарии

След успешната конференция през 2022 г., списание „Мениджър“ подготвя второто издание на Годишна конференция за строителство и инвестиции. Събитието ще се проведе на 03.10 в Hyatt Regency Sofia от 13:00 ч. Силен старт ще бъде направен с Ясен Георгиев, изпълнителен директор на Института за икономическа политика. В презентацията си той ще сподели какво да очакваме от икономиката през 2024 г. и какви (не)очаквани сценарии ще се развият за бизнес средата. В четири дискусионни панела ще бъдат обсъдени теми от ключово значение за строителния сектор в България. Модератор на събитието ще е Иван Велков, член на УС на Българската стопанска камара […]

Научи повече
27-сеп.-2023
27-сеп.-2023 Стойността на недвижимите имоти в света е близо четири пъти по-висока от глобалния БВП

Стойността на недвижимите имоти в света – жилищни и бизнес имоти и земеделска земя, е достигнала 379,7 трлн. долара през 2022 г., сочат данни на консултантската компания Savills. Така те запазват позицията си на най-значимия актив убежище за богатството в света. През 2022 г. недвижимите имоти са били по-ценни, отколкото глобалните акции (98,9 трлн. долара) и дългови ценни книжа (129,8 трлн. долара) взети заедно, и са се равнявали на почти четири пъти повече от световния брутен вътрешен продукт (100,6 трлн. долара), съобщава Savills. За сравнение, стойността на всичкото добито злато в историята достига 12,2 трлн. долара, само 3 на сто […]

Научи повече
26-сеп.-2023
26-сеп.-2023 Варна е първенец по поскъпване на жилищните имоти

Въпреки тенденцията още от края на миналата година с намаляването на броя на сделките, цените на жилищните имоти в България продължават да се повишават. По последни данни за второто тримесечие на 2023 година, жилищните имоти във Варна са поскъпнали с над 20%. По-голямо е поскъпването при новите жилища. По този показател морската столица изпреварва останалите големи градове в страната. Най-малък е ръстът на цените в Русе и Стара Загора. Защо обаче жилищните имоти поскъпват при спад на сделките средно с около 10-12%? Според Председателя на Национално сдружение „Недвижими имоти“ Добромир Ганев, това се дължи на няколко фактора. От една страна са инфлационните процеси, които […]

Научи повече
25-сеп.-2023
25-сеп.-2023 Можем да очакваме нова тенденция на имотния пазар в България през 2024 г.

Настоящият период може да се определи като преходен от двегодишната ситуация, в която пазарите, не само в България, а в цял свят бяха прегрели. Купувачите се редяха на опашка в София и големите градове, за да дадат своите оферти. Тази година липсва тази картина, но добрата новина е, че спадовете на броя сделки се движат около 10%. Няма основание за намаляване на цените, най-малко поради нениската инфлация. Поне до края на годината очакванията са, че тази тенденцията ще се запази, но през втората половина на 2024 година може да видим промяна – покачване на обема сделки, поне в големите градове. Това каза Добромир Ганев, […]

Научи повече
Стратегически партньори на НСНИ: