Перспективите пред жилищните пазари по света се подобряват въпреки по-високите лихви

Перспективите пред повечето големи жилищни пазари в света се подобряват леко спрямо три месеца по-рано въпреки високите лихви, сочат допитвания на Ройтерс сред имотни анализатори, които са разделени по въпроса дали достъпността ще се влоши, или не, предава Ройтерс.

Цените на жилищата нараснаха главоломно в развития свят по време на COVID пандемията – в някои случаи с над 50%, но от миналата година намаляват скромно, тъй като централните банки повишиха лихвените проценти.

Но по-високите лихви подкопават съвсем леко обичайно чувствителния към лихвите жилищен пазар, тъй като все още ниската безработица и ръстът на имиграцията след пандемията запазват търсенето силно на фона на все още затегнатото предлагане.

Допитването на Ройтерс сред около сто анализатори, проведено от 15 май до 5 юни, показва, че цените на жилищата в САЩ, Канада, Германия, Австралия и Нова Зеландия или са останали непроменени, или са намалели по-малко от прогнозите на анализаторите отпреди три месеца. Перспективите почти не са се променили за Великобритания и Индия, където цените продължават да растат.

„Установяваме, че много ниското предлагане на жилища, по-силните счетоводни баланси на домакинствата…и подкрепата от увеличаващата се имиграция допринасят за устойчивостта на цените в последно време“, отбелязват анализатори от Goldman Sachs.

„Нашите относително ястребови прогнози за лихвите и възможността все още да не сме видели пълните последици от по-високите лихви по ипотечните кредити показват, че рисковете за ръста на цените на жилищата се запазват в повечето страни“, допълват те.

Анализаторите на различните пазари, включени в допитването, които са отговорили на допълнителен въпрос, са почти наравно разделени относно достъпността за покупка на жилище от купувачи на първи дом, като 45 души са заявили, че тя ще се влоши, а 43 са били на мнение, че ще се подобри.

Адам Чалис, изпълнителен директор на отдела за анализи и стратегии за Европа, Близкия изток и Африка (ЕМЕА) в JLL, отбелязва, че силният ръст на заплатите през последната година е запазил устойчивостта на много жилищни пазари въпреки значително по-високите лихви по заемите.

„Но поне засега делът на жилищните пазари, които се насочват или се очакваше да се насочат значително на негативна територия, не е достигнат. И мисля, че това е малко вероятно да се случи сега“, допълва той.

Прогнозите за спадовете от връхната до най-ниската точка на всички жилищни пазари, включени в допитването, намаляват в сравнение с допитването през март.

Но заради високия риск от рецесия в големите икономики тази година малко мнозинство от анализаторите, 43 от 81, които са отговорили на отделен въпрос, са заявили, че за цените на жилищата е по-вероятно значително понижение, отколкото осезаем ръст.

Цените на жилищата в Канада и Нова Зеландия се очаква да спаднат със съответно около 9% и 8% за годината, най-много сред развитите икономики. В Германия очакваното понижение е с 5,5%.

Очаква се цените на жилищата във Великобритания и САЩ да спаднат с около 3%, а в Австралия да останат непроменени за цялата 2023 г. Средните цени на жилищата се очаква да се повишат с около 6% в Индия.

Цените на жилищата вече растат на някои пазари, като усложняват усилията на централните банки да върнат общата инфлация под контрол, докато разходите за наеми може да съставляват около една трета от инфлационните кошници.

Източник Investor.bg

Сродни статии

16-юли-2024
16-юли-2024 Летният бал “Брокери и приятели” на НСНИ във Варна събра близо 200 гости

Традиционният летен бал “Брокери и приятели” събра близо 200 гости в елегантния ресторант “Градина” на Комплекс “Морско казино” в град Варна. За перфектната организация и настроението на гостите се погрижиха представителите на Регионална структура Варна на Национално сдружение Недвижими имоти. Всички те бяха посрещнати на входа от домакините. Красиви тоалети и усмивки се запечатаха за спомен на елегантно украсена и брандирана фото стена. Специални благодарности на нашите партньори: Музика и сценично озвучаване от Alex DJs Event solutions, музиката на изпълнителката NELS/Neli Gergova, Бутикови вина deVina и кулинарните изкушения на МАНДЖЕРА. Миговете от бала бяха уловени от фотографа Ангел Жечев. Национално […]

Научи повече
08-юли-2024
08-юли-2024 Роля и употреба на протоколите за оглед и договорите

На 4 юли 2024 г. в централния офис на НСНИ се проведе дискусия между представители на бранша на тема „Протоколите за оглед и договорите за сътрудничество“. В дискусията се включи  адв. д-р Бисерка Маринова, която обърна внимание, че правенето на огледи е само една малка част от задълженията на брокера. Осъществяването на оглед само по себе си не означава, че трябва да има плащане на комисиона (според съдебната практика). Как агенциите за недвижими имоти и брокерите да защитават правата на клиентите? Как да защитят себе си от нелоялни клиенти? Къде се срещат доверие, професионализъм и етика? Правно становище Адв. Маринова […]

Научи повече
25-юни-2024
25-юни-2024 Отворена среща дискусия „ЕТИКАТА- МОСТЪТ МЕЖДУ НАС“ се състоя в гр. Варна

На 20 юни 2024 г. във Варна се проведе поредната отворена среща дискусия „Етиката мостът между нас“ под надслов „РАБОТИМ СЪВМЕСТНО – УСПЯВАМЕ ЗАЕДНО”.     Събитието е част от кампанията на Комисията по професионална етика към НСНИ и набира все по-голяма популярност сред професионалистите в бранша. На събитието присъстваха повече от 100 участници, членове на регионалната структура на НСНИ във Варна, както и много професионалисти от града и страната. Основни теми бяха етиката между професионалните брокери, етиката в маркетинга и рекламата, добавена стойност на посредника и др. Обсъдиха се начините, по които работата между посредниците водят до най – добър резултат […]

Научи повече
24-юни-2024
24-юни-2024 Александър Бочев: Пазарът на недвижими имоти е спокоен

– Г-н Бочев, какво е състоянието на пазара на недвижими имоти в момента? – Много често ми задават въпроса – добър ли е пазарът. И винаги отговарям с контравъпрос – за кого да е добър? Много често се случва, че понякога пазарът е добър за продавачите, друг път за купувачите. Ако разглеждаме пазара от гледна точка на цените и движението им нагоре или надолу, за мен добрият пазар е този, който може да бъде лесно прогнозируем. През 2019 г. всички прогнози бяха разбити на пух и прах – вместо да тръгне надолу, пазарът се изстреля нагоре със светкавични темпове. В […]

Научи повече
Стратегически партньори на НСНИ: