Жилищата в София поскъпнаха с до 43%

Промяната на цените през последната година е в много широки граници

В столичния квартал „Слатина“ повишението е с 23 на сто, а в „Дружба 1“ е с над 30%

Поскъпването на жилищата в София през последните 12 месеца е в много широки граници, показват данни на сайт за недвижими имоти. Най-голямо е повишението на цените в квартал „Павлово“ – с близо 43 на сто.

В момента средната цена на двустайните жилища в този квартал е 2010 евро на кв. метър. През същия месец на миналата година средната цена е била 1407 евро на квадрат. Оказва се, че само в рамките на година повишението на цените е с над 600 евро/кв.м. Много голямо е повишението на цените и в квартал „Хладилника“ – с над 39% за година. В момента средната цена в квартала е близо 2405 евро на кв. метър, което е с 677 евро на квадрат повече от същия месец на миналата година.

Повишението на средните цени на имотите в различните столични квартали до голяма степен зависи и от това какви жилища излизат на пазара. Ако в квартала пуснат за продажба апартаменти от нова луксозна кооперация, цените нарастват значително. Ако на пазара излезе нова жилищна сграда, но с по-малко екстри, или продават повече стари панелни апартаменти, промяната на цените е по-малка. Именно затова движението на цените в различните райони е в много широки граници.

Общото движение на цените на апартаментите ново строителство е нагоре, коментираха за „Труд news” строителни предприемачи. Причина за това е поскъпването на строителните материали и повишаването на заплатите в бранша.

Много голямо е повишението на цените в кварталите „Лагера“ и „Мусагеница“ – съответно с 559 евро и 525 евро на квадрат. В „Латера“ средната цена на двустайните апартаменти достига 2160 евро на кв.м, а в „Мусагеница“ – 2580 евро на квадрат. В столичните квартали „Изгрев“, „Изток“ и „Лозенец“ цените на двустайните жилища са над 2800 евро/кв.м.

Двустайните апартаменти в „Слатина“ са поскъпнали с 23% за година до 2155 евро на кв.м. В „Дружба 1“ повишението на цените е с над 30% до 1562 евро на квадрат.

За поскъпването на жилищата допринася и голямото търсене, което е подхранвано от изключително ниските лихви по ипотечните заеми в България. Годишният процент на разходите, който включва лихвата и всички такси на банките, по новите жилищни кредити е средно 2,80%, показват последните данни на БНБ за месец април. Цената на жилищните заеми дори е намаляла спрямо предходния месец и спрямо същия месец на миналата година.

Теренът формира до 50% от крайната стойност

Цените на дървения материал нараснаха два пъти

Повишението при бетона е с 43,6%

Средните цени на дървения материал сега са 600 лв. на куб. метър, като са нараснали два пъти спрямо 2020 г., показват данни на Националната асоциация на строителните предприемачи. Поскъпването на бетона за същия период е с 43,6% до 117 лв. за куб. метър. Цените на армировката са нараснали с 44,6% до 1,62 лв. за кг. Значително е поскъпването и на тухлите, шперплата и лепилото.

Значително е поскъпнал не само грубият строеж, а и довършителните работи. Например цените на ВиК инсталациите са нараснали с 48,6%, на ел. инсталациите – с 36,7%, на дограмата с над 39%, а на вратите с близо 35%.

От съществено значение за крайната цена на новите апартаменти е и стойността на терените. Те също поскъпват значително, като понякога цената на терена стига до 50 на сто от крайната цена на апартаментите в новата сграда.

Именно заради различните цени на терените има голяма разлика в крайната цена на апартаментите в различните квартали на София, както и в различните градове на страната.

С една заплата купуваме 0,65 кв.м

Домовете ни по-достъпни от тези в Западна Европа

Повечето у нас са собственици

Апартаментите в България са по-достъпни отколкото в страните от Западна Европа.

Жилищата в България са много по-достъпни за хората от апартаментите в Западна Европа. В момента в България с една средна заплата може да бъдат купени 0,65 кв. метра жилище, а в страните от Западна Европа само 0,15 квадрата, показват данни на Националната асоциация на строителните предприемачи.

Затова в редица страни от Западна Европа много хора не живеят в собствено жилище и нямат шанс да си купят. В тези държави банки и инвестиционни фондове купуват новите жилища и ги отдават под наем на хората. В България над 92% от хората живеят в собствен дом. Лихвите са ниски и цените на жилищата спрямо доходите на хората са по-ниски спрямо тези в икономически по-развитите страни, което прави апартаментите по-достъпни за хората.

Най-често хората купуват двустайни и тристайни апартаменти. Много хора биха предпочели да живеят в голяма къща с двор, но това е доста скъпо удоволствие.

 Източник Trud.bg

Сродни статии

27-сеп.-2023
27-сеп.-2023 Годишна конференция за строителство и инвестиции 2023 – палитра от (не)очаквани сценарии

След успешната конференция през 2022 г., списание „Мениджър“ подготвя второто издание на Годишна конференция за строителство и инвестиции. Събитието ще се проведе на 03.10 в Hyatt Regency Sofia от 13:00 ч. Силен старт ще бъде направен с Ясен Георгиев, изпълнителен директор на Института за икономическа политика. В презентацията си той ще сподели какво да очакваме от икономиката през 2024 г. и какви (не)очаквани сценарии ще се развият за бизнес средата. В четири дискусионни панела ще бъдат обсъдени теми от ключово значение за строителния сектор в България. Модератор на събитието ще е Иван Велков, член на УС на Българската стопанска камара […]

Научи повече
27-сеп.-2023
27-сеп.-2023 Стойността на недвижимите имоти в света е близо четири пъти по-висока от глобалния БВП

Стойността на недвижимите имоти в света – жилищни и бизнес имоти и земеделска земя, е достигнала 379,7 трлн. долара през 2022 г., сочат данни на консултантската компания Savills. Така те запазват позицията си на най-значимия актив убежище за богатството в света. През 2022 г. недвижимите имоти са били по-ценни, отколкото глобалните акции (98,9 трлн. долара) и дългови ценни книжа (129,8 трлн. долара) взети заедно, и са се равнявали на почти четири пъти повече от световния брутен вътрешен продукт (100,6 трлн. долара), съобщава Savills. За сравнение, стойността на всичкото добито злато в историята достига 12,2 трлн. долара, само 3 на сто […]

Научи повече
26-сеп.-2023
26-сеп.-2023 Варна е първенец по поскъпване на жилищните имоти

Въпреки тенденцията още от края на миналата година с намаляването на броя на сделките, цените на жилищните имоти в България продължават да се повишават. По последни данни за второто тримесечие на 2023 година, жилищните имоти във Варна са поскъпнали с над 20%. По-голямо е поскъпването при новите жилища. По този показател морската столица изпреварва останалите големи градове в страната. Най-малък е ръстът на цените в Русе и Стара Загора. Защо обаче жилищните имоти поскъпват при спад на сделките средно с около 10-12%? Според Председателя на Национално сдружение „Недвижими имоти“ Добромир Ганев, това се дължи на няколко фактора. От една страна са инфлационните процеси, които […]

Научи повече
25-сеп.-2023
25-сеп.-2023 Можем да очакваме нова тенденция на имотния пазар в България през 2024 г.

Настоящият период може да се определи като преходен от двегодишната ситуация, в която пазарите, не само в България, а в цял свят бяха прегрели. Купувачите се редяха на опашка в София и големите градове, за да дадат своите оферти. Тази година липсва тази картина, но добрата новина е, че спадовете на броя сделки се движат около 10%. Няма основание за намаляване на цените, най-малко поради нениската инфлация. Поне до края на годината очакванията са, че тази тенденцията ще се запази, но през втората половина на 2024 година може да видим промяна – покачване на обема сделки, поне в големите градове. Това каза Добромир Ганев, […]

Научи повече
Стратегически партньори на НСНИ: