Жилищата в София поскъпнаха с до 43%

Промяната на цените през последната година е в много широки граници

В столичния квартал „Слатина“ повишението е с 23 на сто, а в „Дружба 1“ е с над 30%

Поскъпването на жилищата в София през последните 12 месеца е в много широки граници, показват данни на сайт за недвижими имоти. Най-голямо е повишението на цените в квартал „Павлово“ – с близо 43 на сто.

В момента средната цена на двустайните жилища в този квартал е 2010 евро на кв. метър. През същия месец на миналата година средната цена е била 1407 евро на квадрат. Оказва се, че само в рамките на година повишението на цените е с над 600 евро/кв.м. Много голямо е повишението на цените и в квартал „Хладилника“ – с над 39% за година. В момента средната цена в квартала е близо 2405 евро на кв. метър, което е с 677 евро на квадрат повече от същия месец на миналата година.

Повишението на средните цени на имотите в различните столични квартали до голяма степен зависи и от това какви жилища излизат на пазара. Ако в квартала пуснат за продажба апартаменти от нова луксозна кооперация, цените нарастват значително. Ако на пазара излезе нова жилищна сграда, но с по-малко екстри, или продават повече стари панелни апартаменти, промяната на цените е по-малка. Именно затова движението на цените в различните райони е в много широки граници.

Общото движение на цените на апартаментите ново строителство е нагоре, коментираха за „Труд news” строителни предприемачи. Причина за това е поскъпването на строителните материали и повишаването на заплатите в бранша.

Много голямо е повишението на цените в кварталите „Лагера“ и „Мусагеница“ – съответно с 559 евро и 525 евро на квадрат. В „Латера“ средната цена на двустайните апартаменти достига 2160 евро на кв.м, а в „Мусагеница“ – 2580 евро на квадрат. В столичните квартали „Изгрев“, „Изток“ и „Лозенец“ цените на двустайните жилища са над 2800 евро/кв.м.

Двустайните апартаменти в „Слатина“ са поскъпнали с 23% за година до 2155 евро на кв.м. В „Дружба 1“ повишението на цените е с над 30% до 1562 евро на квадрат.

За поскъпването на жилищата допринася и голямото търсене, което е подхранвано от изключително ниските лихви по ипотечните заеми в България. Годишният процент на разходите, който включва лихвата и всички такси на банките, по новите жилищни кредити е средно 2,80%, показват последните данни на БНБ за месец април. Цената на жилищните заеми дори е намаляла спрямо предходния месец и спрямо същия месец на миналата година.

Теренът формира до 50% от крайната стойност

Цените на дървения материал нараснаха два пъти

Повишението при бетона е с 43,6%

Средните цени на дървения материал сега са 600 лв. на куб. метър, като са нараснали два пъти спрямо 2020 г., показват данни на Националната асоциация на строителните предприемачи. Поскъпването на бетона за същия период е с 43,6% до 117 лв. за куб. метър. Цените на армировката са нараснали с 44,6% до 1,62 лв. за кг. Значително е поскъпването и на тухлите, шперплата и лепилото.

Значително е поскъпнал не само грубият строеж, а и довършителните работи. Например цените на ВиК инсталациите са нараснали с 48,6%, на ел. инсталациите – с 36,7%, на дограмата с над 39%, а на вратите с близо 35%.

От съществено значение за крайната цена на новите апартаменти е и стойността на терените. Те също поскъпват значително, като понякога цената на терена стига до 50 на сто от крайната цена на апартаментите в новата сграда.

Именно заради различните цени на терените има голяма разлика в крайната цена на апартаментите в различните квартали на София, както и в различните градове на страната.

С една заплата купуваме 0,65 кв.м

Домовете ни по-достъпни от тези в Западна Европа

Повечето у нас са собственици

Апартаментите в България са по-достъпни отколкото в страните от Западна Европа.

Жилищата в България са много по-достъпни за хората от апартаментите в Западна Европа. В момента в България с една средна заплата може да бъдат купени 0,65 кв. метра жилище, а в страните от Западна Европа само 0,15 квадрата, показват данни на Националната асоциация на строителните предприемачи.

Затова в редица страни от Западна Европа много хора не живеят в собствено жилище и нямат шанс да си купят. В тези държави банки и инвестиционни фондове купуват новите жилища и ги отдават под наем на хората. В България над 92% от хората живеят в собствен дом. Лихвите са ниски и цените на жилищата спрямо доходите на хората са по-ниски спрямо тези в икономически по-развитите страни, което прави апартаментите по-достъпни за хората.

Най-често хората купуват двустайни и тристайни апартаменти. Много хора биха предпочели да живеят в голяма къща с двор, но това е доста скъпо удоволствие.

 Източник Trud.bg

Сродни статии

28-фев.-2024
28-фев.-2024 Съветът на Браншовите организации при БТПП проведе редовното си годишно Общо събрание

Към Събранието бе проявен голям интерес и в него взеха активно участие представители на 56% от членовете на Съвета на БО – сдружения, обединяващи различни отрасли от икономиката на страната. Утвърден бе Отчетът за дейността на Съвета през 2023 г. Адмирации бяха изразени към Бюрото на Съвета за компетентната му работа в изпълнение програмата през предходната година – организирани и проведени мероприятия, срещи и др. инициативи. Положителна оценка бе дадена на продължаващата, утвърдената практиката по поддържане на постоянна комуникация на БТПП с членовете на Съвета за взаимен обмен на информация и за изготвяне на общи позиции по важни въпроси от […]

Научи повече
27-фев.-2024
27-фев.-2024 Пловдив изпревари София по започнато строителство на нови жилищни сгради

Пловдив изпревари столицата по брой започнати нови сгради през последното тримесечие на 2023 г., сочат данните на Националния статистически институт (НСИ). За периода октомври-декември е започнато строителството на 264 жилищни сгради в областта с общо 837 апартамента в тях. Разгънатата им застроена площ е 104 967 кв.м. За разглеждания период е започнало изграждането и на 91 броя други сгради, чиято разгъната застроена площ (РЗП) е 108 895 кв.м. За сравнение, в София е започнало строителството на 226 жилищни сгради и 26 постройки от друг тип. Област Пловдив е сред лидерите в страната и по издадени разрешения за строеж, които са ранен индикатор за строителни намерения. […]

Научи повече
21-фев.-2024
21-фев.-2024 Сделките с имоти в София нараснаха с 44%

Над 27% повече продажби в шестте най-големи града Общо за страната увеличението през четвъртото тримесечие е с 15 на сто Чепеларе е №1 със 64% повишение Сделките с имоти в София нараснаха с близо 44% в периода от октомври до декември спрямо предходното тримесечие, показват данни на Агенцията по вписванията. През четвъртото тримесечие на миналата година в столицата са регистрирани 10 075 сделки с имоти, при 7001 продажби през третото тримесечие. По принцип четвъртото тримесечие на годината е най-добро за пазара на имоти и миналата година не прави изключение. Регистрираните покупки на къщи и апартаменти от октомври до декември в […]

Научи повече
19-фев.-2024
19-фев.-2024 Как да разпознаем коректния брокер на недвижими имоти?

Инж. Галина Максимова е експерт с дългогодишен опит в сферата на недвижимите имоти. От 1992 г. е собственик и управител на агенция за недвижими имоти „Софконсулт” ЕООД. Тя разказва за етиката на професията на брокера на недвижими имоти и как потребителите могат да следят за спазването ú. – Г-жо Максимова, в края на миналата година бяхте преизбрана за пореден мандат като председател на Комисията по професионална етика (КПЕ) към НСНИ. Кои са най-фрапиращите порочни практики на брокери на недвижими имоти, които достигат до Вас и има ли тенденция до КПЕ да достигат повече жалби и сигнали за некоректно поведение от страна на брокери […]

Научи повече
Стратегически партньори на НСНИ: