Жилищата в София поскъпнаха с до 43%

Промяната на цените през последната година е в много широки граници

В столичния квартал „Слатина“ повишението е с 23 на сто, а в „Дружба 1“ е с над 30%

Поскъпването на жилищата в София през последните 12 месеца е в много широки граници, показват данни на сайт за недвижими имоти. Най-голямо е повишението на цените в квартал „Павлово“ – с близо 43 на сто.

В момента средната цена на двустайните жилища в този квартал е 2010 евро на кв. метър. През същия месец на миналата година средната цена е била 1407 евро на квадрат. Оказва се, че само в рамките на година повишението на цените е с над 600 евро/кв.м. Много голямо е повишението на цените и в квартал „Хладилника“ – с над 39% за година. В момента средната цена в квартала е близо 2405 евро на кв. метър, което е с 677 евро на квадрат повече от същия месец на миналата година.

Повишението на средните цени на имотите в различните столични квартали до голяма степен зависи и от това какви жилища излизат на пазара. Ако в квартала пуснат за продажба апартаменти от нова луксозна кооперация, цените нарастват значително. Ако на пазара излезе нова жилищна сграда, но с по-малко екстри, или продават повече стари панелни апартаменти, промяната на цените е по-малка. Именно затова движението на цените в различните райони е в много широки граници.

Общото движение на цените на апартаментите ново строителство е нагоре, коментираха за „Труд news” строителни предприемачи. Причина за това е поскъпването на строителните материали и повишаването на заплатите в бранша.

Много голямо е повишението на цените в кварталите „Лагера“ и „Мусагеница“ – съответно с 559 евро и 525 евро на квадрат. В „Латера“ средната цена на двустайните апартаменти достига 2160 евро на кв.м, а в „Мусагеница“ – 2580 евро на квадрат. В столичните квартали „Изгрев“, „Изток“ и „Лозенец“ цените на двустайните жилища са над 2800 евро/кв.м.

Двустайните апартаменти в „Слатина“ са поскъпнали с 23% за година до 2155 евро на кв.м. В „Дружба 1“ повишението на цените е с над 30% до 1562 евро на квадрат.

За поскъпването на жилищата допринася и голямото търсене, което е подхранвано от изключително ниските лихви по ипотечните заеми в България. Годишният процент на разходите, който включва лихвата и всички такси на банките, по новите жилищни кредити е средно 2,80%, показват последните данни на БНБ за месец април. Цената на жилищните заеми дори е намаляла спрямо предходния месец и спрямо същия месец на миналата година.

Теренът формира до 50% от крайната стойност

Цените на дървения материал нараснаха два пъти

Повишението при бетона е с 43,6%

Средните цени на дървения материал сега са 600 лв. на куб. метър, като са нараснали два пъти спрямо 2020 г., показват данни на Националната асоциация на строителните предприемачи. Поскъпването на бетона за същия период е с 43,6% до 117 лв. за куб. метър. Цените на армировката са нараснали с 44,6% до 1,62 лв. за кг. Значително е поскъпването и на тухлите, шперплата и лепилото.

Значително е поскъпнал не само грубият строеж, а и довършителните работи. Например цените на ВиК инсталациите са нараснали с 48,6%, на ел. инсталациите – с 36,7%, на дограмата с над 39%, а на вратите с близо 35%.

От съществено значение за крайната цена на новите апартаменти е и стойността на терените. Те също поскъпват значително, като понякога цената на терена стига до 50 на сто от крайната цена на апартаментите в новата сграда.

Именно заради различните цени на терените има голяма разлика в крайната цена на апартаментите в различните квартали на София, както и в различните градове на страната.

С една заплата купуваме 0,65 кв.м

Домовете ни по-достъпни от тези в Западна Европа

Повечето у нас са собственици

Апартаментите в България са по-достъпни отколкото в страните от Западна Европа.

Жилищата в България са много по-достъпни за хората от апартаментите в Западна Европа. В момента в България с една средна заплата може да бъдат купени 0,65 кв. метра жилище, а в страните от Западна Европа само 0,15 квадрата, показват данни на Националната асоциация на строителните предприемачи.

Затова в редица страни от Западна Европа много хора не живеят в собствено жилище и нямат шанс да си купят. В тези държави банки и инвестиционни фондове купуват новите жилища и ги отдават под наем на хората. В България над 92% от хората живеят в собствен дом. Лихвите са ниски и цените на жилищата спрямо доходите на хората са по-ниски спрямо тези в икономически по-развитите страни, което прави апартаментите по-достъпни за хората.

Най-често хората купуват двустайни и тристайни апартаменти. Много хора биха предпочели да живеят в голяма къща с двор, но това е доста скъпо удоволствие.

 Източник Trud.bg

Сродни статии

16-юли-2024
16-юли-2024 Летният бал “Брокери и приятели” на НСНИ във Варна събра близо 200 гости

Традиционният летен бал “Брокери и приятели” събра близо 200 гости в елегантния ресторант “Градина” на Комплекс “Морско казино” в град Варна. За перфектната организация и настроението на гостите се погрижиха представителите на Регионална структура Варна на Национално сдружение Недвижими имоти. Всички те бяха посрещнати на входа от домакините. Красиви тоалети и усмивки се запечатаха за спомен на елегантно украсена и брандирана фото стена. Специални благодарности на нашите партньори: Музика и сценично озвучаване от Alex DJs Event solutions, музиката на изпълнителката NELS/Neli Gergova, Бутикови вина deVina и кулинарните изкушения на МАНДЖЕРА. Миговете от бала бяха уловени от фотографа Ангел Жечев. Национално […]

Научи повече
08-юли-2024
08-юли-2024 Роля и употреба на протоколите за оглед и договорите

На 4 юли 2024 г. в централния офис на НСНИ се проведе дискусия между представители на бранша на тема „Протоколите за оглед и договорите за сътрудничество“. В дискусията се включи  адв. д-р Бисерка Маринова, която обърна внимание, че правенето на огледи е само една малка част от задълженията на брокера. Осъществяването на оглед само по себе си не означава, че трябва да има плащане на комисиона (според съдебната практика). Как агенциите за недвижими имоти и брокерите да защитават правата на клиентите? Как да защитят себе си от нелоялни клиенти? Къде се срещат доверие, професионализъм и етика? Правно становище Адв. Маринова […]

Научи повече
25-юни-2024
25-юни-2024 Отворена среща дискусия „ЕТИКАТА- МОСТЪТ МЕЖДУ НАС“ се състоя в гр. Варна

На 20 юни 2024 г. във Варна се проведе поредната отворена среща дискусия „Етиката мостът между нас“ под надслов „РАБОТИМ СЪВМЕСТНО – УСПЯВАМЕ ЗАЕДНО”.     Събитието е част от кампанията на Комисията по професионална етика към НСНИ и набира все по-голяма популярност сред професионалистите в бранша. На събитието присъстваха повече от 100 участници, членове на регионалната структура на НСНИ във Варна, както и много професионалисти от града и страната. Основни теми бяха етиката между професионалните брокери, етиката в маркетинга и рекламата, добавена стойност на посредника и др. Обсъдиха се начините, по които работата между посредниците водят до най – добър резултат […]

Научи повече
24-юни-2024
24-юни-2024 Александър Бочев: Пазарът на недвижими имоти е спокоен

– Г-н Бочев, какво е състоянието на пазара на недвижими имоти в момента? – Много често ми задават въпроса – добър ли е пазарът. И винаги отговарям с контравъпрос – за кого да е добър? Много често се случва, че понякога пазарът е добър за продавачите, друг път за купувачите. Ако разглеждаме пазара от гледна точка на цените и движението им нагоре или надолу, за мен добрият пазар е този, който може да бъде лесно прогнозируем. През 2019 г. всички прогнози бяха разбити на пух и прах – вместо да тръгне надолу, пазарът се изстреля нагоре със светкавични темпове. В […]

Научи повече
Стратегически партньори на НСНИ: