Какво се случи на пазара на имоти през 2022?

Динамична и предизвикателна. Така обобщиха изминаващата година представители на водещи компании за недвижими имоти в България.

С какво още ще бъде запомнена 2022 и какви тенденции се наблюдаваха – вижте коментарите на мениджъри на водещи компании в сектора:

Добромир Ганев, председател на УС на НСНИ:

Пазарът показа различни лица с тенденция на охлаждане

Изпращаме една изключително динамична, интересна, изпълнена с предизвикателства година. От една страна, това бе силна година от гледна точка на обема на бизнеса, сключените сделки и интереса на потребителите към придобиването на имоти. От друга, 2022 бе година, която изправи света, нашето общество и бизнеса пред значителни изпитания. Политическата нестабилност, военните действия в Украйна, мигрантската вълна, най-високата инфлация за последните 24 години, покачването на лихвени нива за първи път от над 10 години, енергийна криза, безпрецедентния скок на цените на строителни материали и суровини са само част от събитията, които ни поставиха в необичайни условия за работа.

Пазарът показа различни лица. През Q2 регистрирахме най-висок ръст за последната декада на индекса на цените на жилищните имоти. За първи път за последните 15 години станахме свидетели на по-слабо трето тримесечие от второто на 2022. Спадът за София бе значителен и неочаквано рязък – 15%. Други райони в страната обаче продължиха да регистрират рекордни обеми сделки. Очакванията са и Q4 да покаже известен спад на пазара. Ако това се потвърди от данните, бихме могли да кажем, че има тенденция на охлаждане на пазара, което ще доведе до неговото нормализиране и стабилизиране.

Изабела Клисарска, изпълнителен директор на „Явлена“:

Вече отбелязахме спад в броя на сделките в София и други градове.

Настоящата година премина през различни етапи на активност от страна на участниците на пазара на имоти. Можем да кажем, че в една немалка степен роля за това изигра инфлацията. Първоначално като катализатор на сделки, а впоследствие и като стопер за същите. Същевременно други фактори като военните действия в Украйна, решението на ЕЦБ за повишаване на лихвените проценти и др. повлияха на поведението и активността на купувачите и през третото тримесечие на годината вече отбелязахме спад в броя на сделките в София и други градове на страната. Пазарът сега – към края на годината – остава относително балансиран. За качествените имоти и при правилно определена офертна цена не липсват интерес и сделки. Същевременно за голяма част от надценените имоти офертните цени все по-често започват да търпят корекция надолу.

Като заключение за казаното за 2022:

– Старт с хиперактивност на купувачите;
– Повишен интерес на наемателите и повишение на наемните цени;
– Успокояване на пазара вследствие на предпазливи купувачи.

Полина Стойкова, изпълнителен директор на Bulgarian Properties:

Невиждан ръст на цените от повече от десетилетие

През 2022 жилищният пазар се нажежи до червено, преживявайки ръст на цените, какъвто не бяхме виждали от повече от десетилетие. Наред с високата инфлация през цялата година наблюдавахме засилено търсене, но недостатъчно предлагане, което допълнително стимулираше растежа на цените. Банковото финансиране остана достъпно при исторически най-ниски лихвени проценти.

Другите фактори, които влияят върху жилищния пазар, продължаваха да са в положителна посока. Безработицата остана на ниски нива – около и под 5%, а доходите продължиха да нарастват, макар и по-бавно от цените на имотите – с около 15%. Това задържа достъпността на жилищата на относително добри нива, а пазара – близо до фундаментите му.

Явор Костов, управляващ партньор в Cushman&Wakefield Forton:

Динамично търсене и предлагане на гъвкави офис площи

Изпращаме противоречива и предизвикателна година за пазара на имоти. Войната в Украйна и сериозният ръст на инфлацията през последните месеци поставиха на изпитание мотивацията на купувачите и доведоха до по-слаба динамика при сделките. Като цяло наблюдаваме пазар, доминиран от местни купувачи при бизнес имотите. В сегмента на наемите картината продължава да се пренарежда под влиянието на хибридния модел на работа при офис площите и онлайн търговията при търговските и логистичните площи. Не мога да не отбележа гъвкавите офис площи в различните им разновидности – коуъркинг, сервизирани офиси и др., които се развиват динамично като търсене и предлагане. При жилищните имоти купувачите са по-ценово чувствителни спрямо преди под влияние на общата несигурност на пазара. Все пак проекти с ясни ценови условия и срокове за завършване остават търсени на пазара.

Гергана Тенекеджиева, изпълнителен директор на АДРЕС:

Хората без спестявания се оттеглиха от пазара

Това беше една преломна година, която донесе на пазара редица трансформации и постави началото на други. Растящата инфлация, политическата нестабилност и очакванията за ръст на лихвите по кредитите накараха хората без спестявания да се оттеглят от пазара. В процес на изчакване останаха и купувачите с минимално самоучастие и с кредит, покриващ по-голямата част от стойността на имота.

В същото време на пазара излязоха хората с повече спестявания. Те вложиха парите си в имот, за да ги спасят от инфлацията, тъй като съхранението на депозит спря да бъде разумен вариант. Изминалите 12 месеца стимулираха хората да премислят решенията и досегашното си поведение. Потребителите започнаха да приоритизират по-внимателно разпределението на средствата си и да изчакват повече. Проучваха опциите на пазара по-добре, преди да пристъпят към сделка. През последните месеци купувачи и продавачи започнаха да изравняват броя си. Въпреки това 2022 се отличи с висока активност, стимулирана от все още ниските лихви и търсене, значително по-голямо от предлагането.

Иван Козаров, управляващ директор на ARCO REAL ESTATE:

Масово се изчаква да се види накъде ще тръгнат банковото кредитиране и инфлацията

2022 беше много динамична година за пазара на недвижими имоти. Започна ударно и достигна своя пик на сделки през пролетта. Тогава вследствие на покачване на цената на строителните материали и инфлацията доста инвеститори индексираха цените и се стигна до бум на закупуването на завършени/стари имоти. Последва лятото, през което се наблюдаваше един нормален темп на сделки с първи индикации на забавяне на пазара на недвижими имоти. И вследствие през есента и до днес вече виждаме по-спокоен пазар. Купувачите са по-предпазливи и масово се изчаква да се види накъде ще тръгнат банковото кредитиране и инфлацията. В момента можем да кажем, че е налице охлаждане на пазара на недвижими имоти, но далеч не можем да говорим за спад в цените.

Явор Пейчев, оперативен директор на „Имотека“:

Войната и високата инфлация не успяха мигновено да спрат устрема на имотния пазар

2022 беше изключително динамична година. Може да бъде наречена година на действието. Политическите и икономическите фактори като войната и високата инфлация не успяха мигновено да спрат устрема на имотния пазар и станахме свидетели на рекордна активност и сделки както за лично ползване, така и за инвестиция. За това помогна и евтиното банково кредитиране, както и ниската безработица. Търсенето в началото на периода в пъти изпреварваше предлагането, а баланс започнахме да виждаме съвсем наскоро. Цените на имотите се задържаха високи и към момента не падат.

Иван Пармаков, съосновател на Avalant:

Висока активност въпреки несигурното бъдеще

Годината предложи някои от предпоставките за назряваща „перфектна буря“ пред пазара на имоти – увеличаващата се инфлация, войната в Украйна, плавното повдигане на лихвените проценти, както и очакванията за рецесия.

Всички тези фактори въздействаха по различен начин на намеренията на участниците на пазара в различните сегменти, но въпреки това годината отчете една от най-високите активности по обем сделки през последните 10 години.

Източник Economy.bg

 

Сродни статии

23-май-2024
23-май-2024 Мариана Стаменова: Етичният брокер винаги поставя интереса на клиента на първо място

Мариана Стаменова e строителен инженер и юрист. От 1993 г. работи като специалист в сферата на недвижимите имоти. Управител на „Бокар недвижими имоти”. Притежава Certified International Property specialist. Дългогодишен член на НСНИ, членувала е в International Real Estate Federation от 2003 до 2010 г. От 2007 г., с кратко прекъсване, е член на Комисията по професионална етика към Националното сдружение „Недвижими имоти“. За периода 2011-2014 г. е неин председател. Професионалист с активна гражданска позиция и качества на медиатор. Развива кариерата си в София. – Инж. Стаменова, защо е важна етиката в маркетинга на недвижими имоти? – Етиката е от съществено […]

Научи повече
15-май-2024
15-май-2024 БЮЛЕТИН НА CEPI

БЮЛЕТИН НА CEPI ТУК

Научи повече
15-май-2024
15-май-2024 Πлoвдив изпpeвapи Coфия пo cтpoeж нa нoви жилищa и тaзи гoдинa

И пpeз 2024 гoдинa Πлoвдив изпpeвapвa Coфия пo нoвoпocтpoeни и въвeдeни в eĸcплoaтaция жилищни cгpaди, пoĸaзвaт пpeдвapитeлнитe дaнни нa Haциoнaлния cтaтиcтичecĸи инcтитyт (HCИ) зa пъpвoтo тpимeceчиe нa гoдинaтa. Бpoят нa въвeдeнитe в eĸcплoaтaция жилищни cгpaди пpeз тoзи пepиoд e 1 026, a нoвoпocтpoeнитe жилищa в тяx ca 3 475. Oт въвeдeнитe в eĸcплoaтaция нoвoпocтpoeни жилищни cгpaди пpeз пъpвoтo тpимeceчиe нa 2024 cъc cтoмaнoбeтoннa ĸoнcтpyĸция ca 78.5%, c тyxлeнa – 16.0%, c дpyгa – 4.3%, и c пaнeлнa – 1.2%. Haй-гoлям e oтнocитeлният дял нa нoвoпocтpoeнитe ĸъщи (79.1%), cлeдвaни oт жилищнитe ĸooпepaции (12.9%). И пpeз 2024 гoдинa Πлoвдив изпpeвapвa Coфия пo […]

Научи повече
13-май-2024
13-май-2024 Открита среща дискусия организирана от КПЕ към НСНИ се състоя в гр. Пловдив

На 9 май 2024 г. в град Пловдив се проведе поредната открита дискусия „Етиката мостът между нас“ под надслов „РАБОТИМ СЪВМЕСТНО – УСПЯВАМЕ ЗАЕДНО”.  Събитието е по инициатива на Комисията по професионална етика към НСНИ и е част от кампанията на НСНИ, с цел популяризиране на етичните стандарти, правила и практики, и подобряване имиджа на професията „брокер на недвижими имоти“. Срещата се състоя в конферентната зала на новата офис сграда  „Офис Парк Пловдив”, проект на строителна компания „Галакси Инвестмънт груп”. На събитието присъстваха представители на регионалната структура на НСНИ в  Пловдив, представители на други регионални структури, професионалисти от бранша от […]

Научи повече
Стратегически партньори на НСНИ: