Прогноза 2023: Цените на жилищата падат, но хората пак ще ги купуват трудно

От пандемията насам имотите поскъпнаха с 30-40%

Цените на жилищата в почти целия свят, включително и в България, се очаква да намалеят през идващата 2023 г. Това показва анкета на Ройтерс с близо 100 анализатори от целия свят, както и проучване на “24 часа” сред български експерти. Но поне засега очакванията са намалението на цените в чужбина да е по-голямо, отколкото у нас. Освен това заради нарастващите лихви по ипотечните кредити, колкото и да поевтинеят имотите, това няма да ги превърне в по-достъпни.

Цените на жилищата в САЩ, Канада, Великобритания, Германия, Австралия и Нова Зеландия са нараснали с между 25 и над 50% след началото на пандемията в началото на 2020 г. Силният ръст, подклаждан от исторически ниските лихви и стремежа на милиони хора, които преминаха към работа от вкъщи, да се сдобият с по-голяма жилищна площ, тласна цените на имотите още повече извън възможностите на много купувачи на първо жилище, пише Ройтерс.

От девет изследвани жилищни пазара

се очаква цените да паднат догодина в шест от тях

Само на буксуващия имотен пазар в Китай, Индия и Дубай се очаква да има ръст.

Но макар цените на жилищата в развитите икономики да се очаква да намалеят с между 10 и 18% спрямо връхната им точка, тези спадове ще съставляват само около една трета от ръстовете по време на пандемията.

“По-високите лихви по ипотечните кредити ще натежат силно на търсенето и цените на жилищата през 2023 и 2024 г. Ръстът на разходите за живот също ще намали търсенето, тъй като някои потребители отлагат покупката на жилище”, отбелязват анализатори от Fitch Ratings и допълват, че има значителна несигурност за това с колко ще спаднат цените.

Например на нажежените преди време жилищни пазари в САЩ и Канада се очаква да има спад на цените от 12 до 17,5% спрямо връхната им точка, което е под необходимото понижение с между 20 и 25%, за да станат жилищата достъпни.

Цените на жилищата в Австралия и Нова Зеландия, които вече поевтиняха рязко през 2022 г., се очаква да продължат да спадат догодина с около 16-18%.

Последният път, в който цените на жилищата намаляха рязко, беше по време на световната финансова криза преди почти 15 години, но очакванията са повечето големи икономики да навлязат в плитка рецесия и поради това срив като преди 15 години не е вероятен.

“Цените ще трябва да намалеят с 30-40% в някои градове,

за да се върнат към нивата си отпреди пандемията

А според консенсусното мнение не се насочваме към нова световна финансова криза”, коментира Кейт Евърет-Алън, ръководител на жилищните анализи в консултантската компания Knight Frank.

“Цените на жилищата в големите градове в България няма да се устремят силно надолу, както някои може би очакват. Между 5 и 15% в сравнение със сегашните цени ще поевтинеят жилищата, които са все още в ранни етапи на изграждане, защото

интересът на клиентите към тях намаля най-силно”, каза пред “24 часа” кредитният консултант Тихомир Тошев.

Става дума за кооперации, които тепърва ще се строят, и предприемачите вече са калкулирали в тях повишените цени на строителните материали. Според него много инвеститори са смутени от турбуленциите на пазара и намалелия интерес към жилищата на зелено, което ще ги накара да са по-предпазливи в очакванията си за големи печалби. Освен това според Тошев през следващите месеци ще бъдем свидетели на нови схеми за плащане на такива апартаменти.

Другата категория жилища, които според него ще поевтинеят, са надценените. “Става дума за около 15% от офертите на пазара. Ясно е например, че тристаен апартамент, макар и с паркомясто, в район “Витоша” няма как да струва 650 хиляди евро, за колкото се предлага. И собственикът му сам ще разбере скоро, че дълго време няма да може да го продаде с тази цена”, каза той.

Според управителката на “Бългериън Пропертис” Полина Стойкова поне през първата половина на 2023 г. няма да сме свидетели на съществено намаление на цените на жилищата, но при всички случаи

ще има успокояване на пазара

в това отношение, т.е. те ще спрат да нарастват с досегашните темпове.

“Надявам се да има и по-голямо предлагане, защото печалбите на предприемачите в сегашните условия са съществени и дано това ги стимулира да строят повече. Но при всички случаи ще имаме забавяне на обема на сделките. Лихвите по кредитите у нас все още не нарастват или поне не с темповете, характерни за Западна Европа”, каза тя.

Източник 24 часа

Сродни статии

11-дек.-2023
11-дек.-2023 Галина Максимова: Обръщаме все по-голямо внимание на борбата с порочните практики на пазара

Галина Максимова – дългогодишен брокер недвижими имоти, носител на Специалната награда на Imoti.net за професионализъм и колегиалност. Преди месец тя бе избрана отново за председател на Комисията по професионална етика към НСНИ. – Какви цели си поставя Комисията през новия й мандат? – Ще продължи да утвърждава етичните правила, възприети от сдружението чрез Етичния професионален кодекс и да популяризира етиката в бизнеса като същевременно обръщаме все по-голямо внимание на борбата с порочните практики на пазара. Подобна лоша практика, с която новия състав на Комисията ще се бори е обявяването на оферти само за частни лица от агенциите за недвижими имоти. […]

Научи повече
11-дек.-2023
11-дек.-2023 Александър Бочев: Не смятам, че ще има съществен спад или повишение на цените на имотите

Нуждата от регулация в бранша с недвижими имоти е крещяща. Има редица практики, които не съответстват с добрите такива. Има възможност агенциите на недвижими имоти, които представляват собственици да обявяват имотите от частни лица. С такава обява те взимат двойна комисионна – и от купувача и от продавача. Това каза в ефира на „Добро утро, Европа“ председателят на УС на Национално сдружение недвижими имоти Александър Бочев. По думите му има и много други подобни практики. 95% от агенциите в ЕС и България са малки и средни предприятия, уточни той. Големите агенции са 4-5. Никъде в законопроекта, който е входиран в […]

Научи повече
08-дек.-2023
08-дек.-2023 Πpoyчвaнe: Цeнитe нa жилищaтa в cвeтa щe ce пoĸaчвaт и пpeз cлeдвaщитe двe гoдини

Цeнитe нa имoтитe в cвeтoвeн мaщaб нa гoлeмитe жилищни пaзapи щe ce пoĸaчaт пpeз cлeдвaщитe двe гoдини. Toвa щe ce дължи нa гoлямoтo тъpceнe и нa oгpaничeнoтo пpeдлaгaнe, ce ĸaзвa в пpoyчвaнe нa Rеutеrѕ. Цeнитe нa жилищaтa нe oтгoвopиxa нa oчaĸвaниятa нa aнaлизaтopитe, ĸoитo пpoгнoзиpaxa двyцифpeн cпaд в нaчaлoтo нa гoдинaтa. в гoлямa чacт oт пaзapитe цeнитe нa имoтитe щe пpиĸлючaт гoдинaтa c pъcт. Πoĸaчвaнeтo нa цeнитe щe пpoдължи и пpeз cлeдвaщaтa гoдинa, ĸaĸтo и в 2025 г., нo пo-виcoĸитe лиxвeни пpoцeнти пo ипoтeчнитe ĸpeдити и липcaтa нa пpeдлaгaнe нa жилищa нa дocтъпни цeни щe oгpaничaт тoвa пoĸaчвaнe. „Цeнитe нe […]

Научи повече
07-дек.-2023
07-дек.-2023 Съболезнователен адрес

Скъпи колеги и приятели, С огромна тъга споделяме тъжната новина, че на 6.12.2023 г ни напусна г-н Владимир Лафчиев. Владимир Лафчиев бе уважаван от всички  нас колега и приятел, отдаден на мисията за създаване на професионален и регламентиран бизнес с недвижими имоти. Владо бе в основата на обединението на всички регионални гилдии в лоното на НСНИ. За всички нас той бе безусловен лидер и човек с голям професионален опит, дългогодишен, активен член на УС на НСНИ и Председател на РС Пловдив. Ще запомним Владо като дългогодишен и пламенен радетел на идеите за налагане и спазване на професионалните стандарти на брокерите на недвижими имоти! […]

Научи повече
Стратегически партньори на НСНИ: