Прогноза 2023: Цените на жилищата падат, но хората пак ще ги купуват трудно

От пандемията насам имотите поскъпнаха с 30-40%

Цените на жилищата в почти целия свят, включително и в България, се очаква да намалеят през идващата 2023 г. Това показва анкета на Ройтерс с близо 100 анализатори от целия свят, както и проучване на “24 часа” сред български експерти. Но поне засега очакванията са намалението на цените в чужбина да е по-голямо, отколкото у нас. Освен това заради нарастващите лихви по ипотечните кредити, колкото и да поевтинеят имотите, това няма да ги превърне в по-достъпни.

Цените на жилищата в САЩ, Канада, Великобритания, Германия, Австралия и Нова Зеландия са нараснали с между 25 и над 50% след началото на пандемията в началото на 2020 г. Силният ръст, подклаждан от исторически ниските лихви и стремежа на милиони хора, които преминаха към работа от вкъщи, да се сдобият с по-голяма жилищна площ, тласна цените на имотите още повече извън възможностите на много купувачи на първо жилище, пише Ройтерс.

От девет изследвани жилищни пазара

се очаква цените да паднат догодина в шест от тях

Само на буксуващия имотен пазар в Китай, Индия и Дубай се очаква да има ръст.

Но макар цените на жилищата в развитите икономики да се очаква да намалеят с между 10 и 18% спрямо връхната им точка, тези спадове ще съставляват само около една трета от ръстовете по време на пандемията.

“По-високите лихви по ипотечните кредити ще натежат силно на търсенето и цените на жилищата през 2023 и 2024 г. Ръстът на разходите за живот също ще намали търсенето, тъй като някои потребители отлагат покупката на жилище”, отбелязват анализатори от Fitch Ratings и допълват, че има значителна несигурност за това с колко ще спаднат цените.

Например на нажежените преди време жилищни пазари в САЩ и Канада се очаква да има спад на цените от 12 до 17,5% спрямо връхната им точка, което е под необходимото понижение с между 20 и 25%, за да станат жилищата достъпни.

Цените на жилищата в Австралия и Нова Зеландия, които вече поевтиняха рязко през 2022 г., се очаква да продължат да спадат догодина с около 16-18%.

Последният път, в който цените на жилищата намаляха рязко, беше по време на световната финансова криза преди почти 15 години, но очакванията са повечето големи икономики да навлязат в плитка рецесия и поради това срив като преди 15 години не е вероятен.

“Цените ще трябва да намалеят с 30-40% в някои градове,

за да се върнат към нивата си отпреди пандемията

А според консенсусното мнение не се насочваме към нова световна финансова криза”, коментира Кейт Евърет-Алън, ръководител на жилищните анализи в консултантската компания Knight Frank.

“Цените на жилищата в големите градове в България няма да се устремят силно надолу, както някои може би очакват. Между 5 и 15% в сравнение със сегашните цени ще поевтинеят жилищата, които са все още в ранни етапи на изграждане, защото

интересът на клиентите към тях намаля най-силно”, каза пред “24 часа” кредитният консултант Тихомир Тошев.

Става дума за кооперации, които тепърва ще се строят, и предприемачите вече са калкулирали в тях повишените цени на строителните материали. Според него много инвеститори са смутени от турбуленциите на пазара и намалелия интерес към жилищата на зелено, което ще ги накара да са по-предпазливи в очакванията си за големи печалби. Освен това според Тошев през следващите месеци ще бъдем свидетели на нови схеми за плащане на такива апартаменти.

Другата категория жилища, които според него ще поевтинеят, са надценените. “Става дума за около 15% от офертите на пазара. Ясно е например, че тристаен апартамент, макар и с паркомясто, в район “Витоша” няма как да струва 650 хиляди евро, за колкото се предлага. И собственикът му сам ще разбере скоро, че дълго време няма да може да го продаде с тази цена”, каза той.

Според управителката на “Бългериън Пропертис” Полина Стойкова поне през първата половина на 2023 г. няма да сме свидетели на съществено намаление на цените на жилищата, но при всички случаи

ще има успокояване на пазара

в това отношение, т.е. те ще спрат да нарастват с досегашните темпове.

“Надявам се да има и по-голямо предлагане, защото печалбите на предприемачите в сегашните условия са съществени и дано това ги стимулира да строят повече. Но при всички случаи ще имаме забавяне на обема на сделките. Лихвите по кредитите у нас все още не нарастват или поне не с темповете, характерни за Западна Европа”, каза тя.

Източник 24 часа

Сродни статии

07-юни-2024
07-юни-2024 Брокери на недвижими имоти обсъдиха регулирането на бранша

Кръгла маса „Необходимо законодателство за посредническите услуги при сделки с недвижими имоти“, организирана от Национално сдружение Недвижими имоти (НСНИ), с подкрепата на Съвета на браншовите организации към Българската търговско-промишлена палата (БТПП), се проведе на 6 юни 2024 г. в БТПП. Събитието събра представители на НСНИ, БТПП, Камарата на независимите оценители, Камарата на архитектите, Националната асоциация на строителните предприемачи, Нотариалната камара, Асоциацията на кредитните посредници в България, Асоциацията на дружествата за управление на етажната собственост, Националния съюз на юристконсултите, агенции за недвижими имоти и медии. Присъстващите се обединиха около идеята за необходима регулация на бранша на посредническите услуги при сделки с […]

Научи повече
05-юни-2024
05-юни-2024 Атанас Аргиров отново е начело на РС Варна

Управителният съвет на Регионална структура – Варна на Национално сдружение Недвижими имоти беше преизбран за нов мандат с абсолютно мнозинство от присъстващите на проведеното на 30 май 2024 г. Регионално събрание в морската столица. Председателският пост на варненската структура беше поверен за още две години на г-н Атанас Аргиров. В следващия мандат продължават и останалите четирима членове на управителния орган – г-н Мирослав Спасов, г-жа Десислава Крисова, г-жа Юлия Хвърчилкова и г-жа Мирела Симеонова. С абсолютно мнозинство се запази и състава на Комисията по професионална етика към Регионална структура – Варна. В нея отново влизат г-жа Яна Радева, г-жа Красимира […]

Научи повече
31-май-2024
31-май-2024 ПРОФЕСИЯ КРЕДИТЕН КОНСУЛТАНТ

Казвам се Георги Канайков и имам честта, да съм директор консултантска мрежа в един от най-уважаваните кредитни посредници в България, КРЕДИТЛАНД. Като един от може би първите кредитни консултанти в България, ще Ви разкажа за професията, придобиваща все по-голяма популярност напоследък. Запознанството с нея, за мен започна през 2005 г., когато, Деян Василев-изпълнителен директор в КРЕДИТЛАНД ме покани да стана част от екипа на фирмата, като предлагаме услуга напълно непозната за България по него време, а именно- кредитно консултиране. В годините имахме много добри и лоши моменти, но оцеляхме и се развихме. Смея да кажа справяме се доста добре! Защо […]

Научи повече
30-май-2024
30-май-2024 Членове на НСНИ бяха отличени на Националния конкурс Real Estate Awards

На 28 май за девети пореден път се проведе националният конкурс Real Estate Awards, който е продължение на проекта „Годишни награди на Imoti.net“. Тази година събитието даде още по-силна заявка да фокусира вниманието на обществото върху сектора на недвижими имоти, насърчаването на добрите практики и прозрачността в бранша. Снежана Стойчева, управител на портала за недвижими имоти imoti.net сподели, че конкурса има за цел да покаже уважение към компаниите и професионалистите в сектора на недвижими имоти, които работят коректно. В приветствието си към гостите г-жа Стойчева каза, че бизнесът с недвижими имоти е изключително важен в обществения ни живот и за […]

Научи повече
Стратегически партньори на НСНИ: