Прогноза 2023: Цените на жилищата падат, но хората пак ще ги купуват трудно

От пандемията насам имотите поскъпнаха с 30-40%

Цените на жилищата в почти целия свят, включително и в България, се очаква да намалеят през идващата 2023 г. Това показва анкета на Ройтерс с близо 100 анализатори от целия свят, както и проучване на “24 часа” сред български експерти. Но поне засега очакванията са намалението на цените в чужбина да е по-голямо, отколкото у нас. Освен това заради нарастващите лихви по ипотечните кредити, колкото и да поевтинеят имотите, това няма да ги превърне в по-достъпни.

Цените на жилищата в САЩ, Канада, Великобритания, Германия, Австралия и Нова Зеландия са нараснали с между 25 и над 50% след началото на пандемията в началото на 2020 г. Силният ръст, подклаждан от исторически ниските лихви и стремежа на милиони хора, които преминаха към работа от вкъщи, да се сдобият с по-голяма жилищна площ, тласна цените на имотите още повече извън възможностите на много купувачи на първо жилище, пише Ройтерс.

От девет изследвани жилищни пазара

се очаква цените да паднат догодина в шест от тях

Само на буксуващия имотен пазар в Китай, Индия и Дубай се очаква да има ръст.

Но макар цените на жилищата в развитите икономики да се очаква да намалеят с между 10 и 18% спрямо връхната им точка, тези спадове ще съставляват само около една трета от ръстовете по време на пандемията.

“По-високите лихви по ипотечните кредити ще натежат силно на търсенето и цените на жилищата през 2023 и 2024 г. Ръстът на разходите за живот също ще намали търсенето, тъй като някои потребители отлагат покупката на жилище”, отбелязват анализатори от Fitch Ratings и допълват, че има значителна несигурност за това с колко ще спаднат цените.

Например на нажежените преди време жилищни пазари в САЩ и Канада се очаква да има спад на цените от 12 до 17,5% спрямо връхната им точка, което е под необходимото понижение с между 20 и 25%, за да станат жилищата достъпни.

Цените на жилищата в Австралия и Нова Зеландия, които вече поевтиняха рязко през 2022 г., се очаква да продължат да спадат догодина с около 16-18%.

Последният път, в който цените на жилищата намаляха рязко, беше по време на световната финансова криза преди почти 15 години, но очакванията са повечето големи икономики да навлязат в плитка рецесия и поради това срив като преди 15 години не е вероятен.

“Цените ще трябва да намалеят с 30-40% в някои градове,

за да се върнат към нивата си отпреди пандемията

А според консенсусното мнение не се насочваме към нова световна финансова криза”, коментира Кейт Евърет-Алън, ръководител на жилищните анализи в консултантската компания Knight Frank.

“Цените на жилищата в големите градове в България няма да се устремят силно надолу, както някои може би очакват. Между 5 и 15% в сравнение със сегашните цени ще поевтинеят жилищата, които са все още в ранни етапи на изграждане, защото

интересът на клиентите към тях намаля най-силно”, каза пред “24 часа” кредитният консултант Тихомир Тошев.

Става дума за кооперации, които тепърва ще се строят, и предприемачите вече са калкулирали в тях повишените цени на строителните материали. Според него много инвеститори са смутени от турбуленциите на пазара и намалелия интерес към жилищата на зелено, което ще ги накара да са по-предпазливи в очакванията си за големи печалби. Освен това според Тошев през следващите месеци ще бъдем свидетели на нови схеми за плащане на такива апартаменти.

Другата категория жилища, които според него ще поевтинеят, са надценените. “Става дума за около 15% от офертите на пазара. Ясно е например, че тристаен апартамент, макар и с паркомясто, в район “Витоша” няма как да струва 650 хиляди евро, за колкото се предлага. И собственикът му сам ще разбере скоро, че дълго време няма да може да го продаде с тази цена”, каза той.

Според управителката на “Бългериън Пропертис” Полина Стойкова поне през първата половина на 2023 г. няма да сме свидетели на съществено намаление на цените на жилищата, но при всички случаи

ще има успокояване на пазара

в това отношение, т.е. те ще спрат да нарастват с досегашните темпове.

“Надявам се да има и по-голямо предлагане, защото печалбите на предприемачите в сегашните условия са съществени и дано това ги стимулира да строят повече. Но при всички случаи ще имаме забавяне на обема на сделките. Лихвите по кредитите у нас все още не нарастват или поне не с темповете, характерни за Западна Европа”, каза тя.

Източник 24 часа

Сродни статии

02-юни-2023
02-юни-2023 Строителството в България тече с пълна сила за разлика от ЕС

Само в девет държави от Европейския съюз са се увеличили разрешителните за строеж през 2022 г. в сравнение с 2021 г. Сред тях е и България, става ясно от данни на Евростат. Отчетеното увеличение в България е с 12%, което е и едно от най-големите. Останалите страни, в които европейската статистика отчита ръст в разрешителните за строеж (по отношение на полезната застроена площ) са Малта (+29%), Испания (+28%), Хърватия (+21%), Словения (+17%) ), Италия (+8%), Унгария (+7%), Португалия (+3%) и Франция (+2%). Като цяло през изминалата 2022 г. разрешителните за строеж са намалели с почти 5% в ЕС до 386.7 […]

Научи повече
01-юни-2023
01-юни-2023 НСНИ поздрави проф. д-р Евгени Станимиров по случай преизбирането му за ректор на ИУ-Варна

Национално сдужение Недвижими имоти изпрати Поздравителен адрес до проф. д-р Евгени Станимиров по случай преизбирането му за ректор на Икономически университет – Варна, дългогодишен асоцииран академичен член на Сдружението. НСНИ високо оценява партньорството с едно от най-авторитетните учебни заведения в страната, чиито образователни програми са сред най-иновативните в сферата на икономиката. ПОЗДРАВИТЕЛЕН АДРЕС

Научи повече
31-май-2023
31-май-2023 Строежът на жилища във Варна нарасна с 24%

Според данни на националната статистика Започна изграждането на 6597 апартаменти и къщи в страната Правят 1272 кооперации и еднофамилни сгради Строителството на нови жилища се увеличава в редица области на страната. Това се дължи на нарастващото търсене на апартаменти и къщи в много големи и по-малки населени места. А строителните предприемачи с изгражданите от тях сгради се опитват да удовлетворят желанията на клиентите. През първото тримесечие на годината в област Варна е започнало строителството на 934 апартаменти и еднофамилни къщи, което е ръст с близо 24% на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. За същия период на миналата […]

Научи повече
26-май-2023
26-май-2023 Строят се повече сгради с по-малко жилища

През първите три месеца на годината са въведени в експлоатация 1289 жилищни сгради с 4427 жилища в тях. Това показват предварителните данни на Националния статистически институт. Спрямо първото тримесечие на 2022 г. сградите са с 18 повече, или с 1.4%, а жилищата в тях намаляват със 153, или с 3.3%. По данни на агенциите за недвижими имоти въпреки непрекъснатия ръст в цените на жилищата търсенето на такива в новопостроени или строящи се сгради продължава да надхвърля предлагането. Очаквано най-много жилищни сгради са въведени в експлоатация в най-големия град. По области с разрешение за обитаване най-много са сградите в: София (столица) […]

Научи повече
Стратегически партньори на НСНИ: