Имотите в Европа записаха най-лошото си тримесечно представяне от 2009 г.

Общата възвръщаемост от недвижими имоти в Европа е намаляла драстично през третото тримесечие на 2022 г., най-отчетливо във Великобритания, сочи индексът на евроейската Асоциация на инвеститорите в нелистнати недвижими имоти INREV, цитиран от онлайн изданието ipe.com.

Общата възвръщаемост за периода от юли до септември е намаляла до -1,6% спрямо 2,61% в предишния тримесечен период, а нарастването на капитала се е забавило с 429 базисни пункта до -2,34%.

Асоциацията отдава рязката корекция на продължаващата енергийна криза, породена от нашествието на Русия в Украйна, рекордно високата инфлация и бързия ръст на лихвите на европейските пазари.

INREV съобщи, че макар корекцията да е факт на почти всички пазари, мащабът на спада е най-голям във Великобритания, където представянето през третото тримесечие на ниво активи е достигнало дъно от -4,79%. Спадът е бил по-умерен на други основни европейски пазари, включително Франция (-1.39%), Германия (-1.38%) и скандинавските страни (-1.3%).

За повечето пазари тримесечните спадове в представянето са в диапазона между 280 и 410 базисни пункта, но те са били значително по-високи за Великобритания с -844 базисни пункта.

INREV отбелязва, че това отразява бързите и по-резки корекции на паричната политика във Великобритания, която отчете най-големите ръстове на лихвите от над три десетилетия наред с „по-отчетливия имотен цикъл, създаден от честите оценки във Великобритания“.

Секторът на индустриалните и логистични имоти, който преживя силно представяне в последните години, отчита рязка корекция със спад на общата възвръщаемост от 4,21% през второто тримесечие на -4,06% през третото.

INREV коментира, че това не е изненада „предвид многото години на последователно силно представяне, рязко свиване на доходността и относително високи очаквания за ръст на наемите в повечето региони“.

Спадът е най-силно изразен във Великобритания, където възвръщаемостта от индустриални и логистични имоти през третото тримесечие е достигнала дъно от -6,8%, по-слабо представяне с 288 базисни пункта спрямо офисите, които са следващият най-слабо представящ се сектор. В Германия разликата в представянето на индустриалните и логистични имоти и офисите е още по-силно изразена – 381 базисни пункта.

Но INREV отбелязва, че фундаментите на сектора на индустриални и логистични имоти, подкрепен от силната електронна търговия, трябва да запазят относително стабилни и високи нивата на заетост.

Жилищният сектор се представя най-силно, като възвръщаемостта през третото тримесечие е останала на положителна територия на трите най-големи основни пазара – 0,73% във Великобритания, 0,59% във Франция и 0,37% в Германия.

В изследване на INREV за нагласите 83% от анкетираните са посочили, че оценката им за инвестиционния риск е нараснала за четвърто последователно тримесечие. Освен това очакванията за представянето в краткосрочен план на недвижимите имоти в Европа са все по-снижени, като 82 на сто от инвеститорите и инвестиционните мениджъри очакват ново забавяне на представянето.

В резултат на влошаването на представянето на инвестициите и нарастващия риск почти половината (46%) от анкетираните в последното допитване на INREV са заявили, че не са уверени в увеличаването на присъствието си в сектора на недвижимите имоти.

INREV отбелязва, че макар имотите да изглеждат непривлекателно оценени спрямо други класове активи в краткосрочен план, корекцията на цените на активите вече е започнала да кристализира, особено във Великобритания, полагайки основите за съживяване на търсенето от инвеститорите по-късно през 2023 г.

Източник Investor.bg

Сродни статии

11-дек.-2023
11-дек.-2023 Галина Максимова: Обръщаме все по-голямо внимание на борбата с порочните практики на пазара

Галина Максимова – дългогодишен брокер недвижими имоти, носител на Специалната награда на Imoti.net за професионализъм и колегиалност. Преди месец тя бе избрана отново за председател на Комисията по професионална етика към НСНИ. – Какви цели си поставя Комисията през новия й мандат? – Ще продължи да утвърждава етичните правила, възприети от сдружението чрез Етичния професионален кодекс и да популяризира етиката в бизнеса като същевременно обръщаме все по-голямо внимание на борбата с порочните практики на пазара. Подобна лоша практика, с която новия състав на Комисията ще се бори е обявяването на оферти само за частни лица от агенциите за недвижими имоти. […]

Научи повече
11-дек.-2023
11-дек.-2023 Александър Бочев: Не смятам, че ще има съществен спад или повишение на цените на имотите

Нуждата от регулация в бранша с недвижими имоти е крещяща. Има редица практики, които не съответстват с добрите такива. Има възможност агенциите на недвижими имоти, които представляват собственици да обявяват имотите от частни лица. С такава обява те взимат двойна комисионна – и от купувача и от продавача. Това каза в ефира на „Добро утро, Европа“ председателят на УС на Национално сдружение недвижими имоти Александър Бочев. По думите му има и много други подобни практики. 95% от агенциите в ЕС и България са малки и средни предприятия, уточни той. Големите агенции са 4-5. Никъде в законопроекта, който е входиран в […]

Научи повече
08-дек.-2023
08-дек.-2023 Πpoyчвaнe: Цeнитe нa жилищaтa в cвeтa щe ce пoĸaчвaт и пpeз cлeдвaщитe двe гoдини

Цeнитe нa имoтитe в cвeтoвeн мaщaб нa гoлeмитe жилищни пaзapи щe ce пoĸaчaт пpeз cлeдвaщитe двe гoдини. Toвa щe ce дължи нa гoлямoтo тъpceнe и нa oгpaничeнoтo пpeдлaгaнe, ce ĸaзвa в пpoyчвaнe нa Rеutеrѕ. Цeнитe нa жилищaтa нe oтгoвopиxa нa oчaĸвaниятa нa aнaлизaтopитe, ĸoитo пpoгнoзиpaxa двyцифpeн cпaд в нaчaлoтo нa гoдинaтa. в гoлямa чacт oт пaзapитe цeнитe нa имoтитe щe пpиĸлючaт гoдинaтa c pъcт. Πoĸaчвaнeтo нa цeнитe щe пpoдължи и пpeз cлeдвaщaтa гoдинa, ĸaĸтo и в 2025 г., нo пo-виcoĸитe лиxвeни пpoцeнти пo ипoтeчнитe ĸpeдити и липcaтa нa пpeдлaгaнe нa жилищa нa дocтъпни цeни щe oгpaничaт тoвa пoĸaчвaнe. „Цeнитe нe […]

Научи повече
07-дек.-2023
07-дек.-2023 Съболезнователен адрес

Скъпи колеги и приятели, С огромна тъга споделяме тъжната новина, че на 6.12.2023 г ни напусна г-н Владимир Лафчиев. Владимир Лафчиев бе уважаван от всички  нас колега и приятел, отдаден на мисията за създаване на професионален и регламентиран бизнес с недвижими имоти. Владо бе в основата на обединението на всички регионални гилдии в лоното на НСНИ. За всички нас той бе безусловен лидер и човек с голям професионален опит, дългогодишен, активен член на УС на НСНИ и Председател на РС Пловдив. Ще запомним Владо като дългогодишен и пламенен радетел на идеите за налагане и спазване на професионалните стандарти на брокерите на недвижими имоти! […]

Научи повече
Стратегически партньори на НСНИ: