Имотите в Европа записаха най-лошото си тримесечно представяне от 2009 г.

Общата възвръщаемост от недвижими имоти в Европа е намаляла драстично през третото тримесечие на 2022 г., най-отчетливо във Великобритания, сочи индексът на евроейската Асоциация на инвеститорите в нелистнати недвижими имоти INREV, цитиран от онлайн изданието ipe.com.

Общата възвръщаемост за периода от юли до септември е намаляла до -1,6% спрямо 2,61% в предишния тримесечен период, а нарастването на капитала се е забавило с 429 базисни пункта до -2,34%.

Асоциацията отдава рязката корекция на продължаващата енергийна криза, породена от нашествието на Русия в Украйна, рекордно високата инфлация и бързия ръст на лихвите на европейските пазари.

INREV съобщи, че макар корекцията да е факт на почти всички пазари, мащабът на спада е най-голям във Великобритания, където представянето през третото тримесечие на ниво активи е достигнало дъно от -4,79%. Спадът е бил по-умерен на други основни европейски пазари, включително Франция (-1.39%), Германия (-1.38%) и скандинавските страни (-1.3%).

За повечето пазари тримесечните спадове в представянето са в диапазона между 280 и 410 базисни пункта, но те са били значително по-високи за Великобритания с -844 базисни пункта.

INREV отбелязва, че това отразява бързите и по-резки корекции на паричната политика във Великобритания, която отчете най-големите ръстове на лихвите от над три десетилетия наред с „по-отчетливия имотен цикъл, създаден от честите оценки във Великобритания“.

Секторът на индустриалните и логистични имоти, който преживя силно представяне в последните години, отчита рязка корекция със спад на общата възвръщаемост от 4,21% през второто тримесечие на -4,06% през третото.

INREV коментира, че това не е изненада „предвид многото години на последователно силно представяне, рязко свиване на доходността и относително високи очаквания за ръст на наемите в повечето региони“.

Спадът е най-силно изразен във Великобритания, където възвръщаемостта от индустриални и логистични имоти през третото тримесечие е достигнала дъно от -6,8%, по-слабо представяне с 288 базисни пункта спрямо офисите, които са следващият най-слабо представящ се сектор. В Германия разликата в представянето на индустриалните и логистични имоти и офисите е още по-силно изразена – 381 базисни пункта.

Но INREV отбелязва, че фундаментите на сектора на индустриални и логистични имоти, подкрепен от силната електронна търговия, трябва да запазят относително стабилни и високи нивата на заетост.

Жилищният сектор се представя най-силно, като възвръщаемостта през третото тримесечие е останала на положителна територия на трите най-големи основни пазара – 0,73% във Великобритания, 0,59% във Франция и 0,37% в Германия.

В изследване на INREV за нагласите 83% от анкетираните са посочили, че оценката им за инвестиционния риск е нараснала за четвърто последователно тримесечие. Освен това очакванията за представянето в краткосрочен план на недвижимите имоти в Европа са все по-снижени, като 82 на сто от инвеститорите и инвестиционните мениджъри очакват ново забавяне на представянето.

В резултат на влошаването на представянето на инвестициите и нарастващия риск почти половината (46%) от анкетираните в последното допитване на INREV са заявили, че не са уверени в увеличаването на присъствието си в сектора на недвижимите имоти.

INREV отбелязва, че макар имотите да изглеждат непривлекателно оценени спрямо други класове активи в краткосрочен план, корекцията на цените на активите вече е започнала да кристализира, особено във Великобритания, полагайки основите за съживяване на търсенето от инвеститорите по-късно през 2023 г.

Източник Investor.bg

Сродни статии

07-юни-2024
07-юни-2024 Брокери на недвижими имоти обсъдиха регулирането на бранша

Кръгла маса „Необходимо законодателство за посредническите услуги при сделки с недвижими имоти“, организирана от Национално сдружение Недвижими имоти (НСНИ), с подкрепата на Съвета на браншовите организации към Българската търговско-промишлена палата (БТПП), се проведе на 6 юни 2024 г. в БТПП. Събитието събра представители на НСНИ, БТПП, Камарата на независимите оценители, Камарата на архитектите, Националната асоциация на строителните предприемачи, Нотариалната камара, Асоциацията на кредитните посредници в България, Асоциацията на дружествата за управление на етажната собственост, Националния съюз на юристконсултите, агенции за недвижими имоти и медии. Присъстващите се обединиха около идеята за необходима регулация на бранша на посредническите услуги при сделки с […]

Научи повече
05-юни-2024
05-юни-2024 Атанас Аргиров отново е начело на РС Варна

Управителният съвет на Регионална структура – Варна на Национално сдружение Недвижими имоти беше преизбран за нов мандат с абсолютно мнозинство от присъстващите на проведеното на 30 май 2024 г. Регионално събрание в морската столица. Председателският пост на варненската структура беше поверен за още две години на г-н Атанас Аргиров. В следващия мандат продължават и останалите четирима членове на управителния орган – г-н Мирослав Спасов, г-жа Десислава Крисова, г-жа Юлия Хвърчилкова и г-жа Мирела Симеонова. С абсолютно мнозинство се запази и състава на Комисията по професионална етика към Регионална структура – Варна. В нея отново влизат г-жа Яна Радева, г-жа Красимира […]

Научи повече
31-май-2024
31-май-2024 ПРОФЕСИЯ КРЕДИТЕН КОНСУЛТАНТ

Казвам се Георги Канайков и имам честта, да съм директор консултантска мрежа в един от най-уважаваните кредитни посредници в България, КРЕДИТЛАНД. Като един от може би първите кредитни консултанти в България, ще Ви разкажа за професията, придобиваща все по-голяма популярност напоследък. Запознанството с нея, за мен започна през 2005 г., когато, Деян Василев-изпълнителен директор в КРЕДИТЛАНД ме покани да стана част от екипа на фирмата, като предлагаме услуга напълно непозната за България по него време, а именно- кредитно консултиране. В годините имахме много добри и лоши моменти, но оцеляхме и се развихме. Смея да кажа справяме се доста добре! Защо […]

Научи повече
30-май-2024
30-май-2024 Членове на НСНИ бяха отличени на Националния конкурс Real Estate Awards

На 28 май за девети пореден път се проведе националният конкурс Real Estate Awards, който е продължение на проекта „Годишни награди на Imoti.net“. Тази година събитието даде още по-силна заявка да фокусира вниманието на обществото върху сектора на недвижими имоти, насърчаването на добрите практики и прозрачността в бранша. Снежана Стойчева, управител на портала за недвижими имоти imoti.net сподели, че конкурса има за цел да покаже уважение към компаниите и професионалистите в сектора на недвижими имоти, които работят коректно. В приветствието си към гостите г-жа Стойчева каза, че бизнесът с недвижими имоти е изключително важен в обществения ни живот и за […]

Научи повече
Стратегически партньори на НСНИ: