Имотите в Европа записаха най-лошото си тримесечно представяне от 2009 г.

Общата възвръщаемост от недвижими имоти в Европа е намаляла драстично през третото тримесечие на 2022 г., най-отчетливо във Великобритания, сочи индексът на евроейската Асоциация на инвеститорите в нелистнати недвижими имоти INREV, цитиран от онлайн изданието ipe.com.

Общата възвръщаемост за периода от юли до септември е намаляла до -1,6% спрямо 2,61% в предишния тримесечен период, а нарастването на капитала се е забавило с 429 базисни пункта до -2,34%.

Асоциацията отдава рязката корекция на продължаващата енергийна криза, породена от нашествието на Русия в Украйна, рекордно високата инфлация и бързия ръст на лихвите на европейските пазари.

INREV съобщи, че макар корекцията да е факт на почти всички пазари, мащабът на спада е най-голям във Великобритания, където представянето през третото тримесечие на ниво активи е достигнало дъно от -4,79%. Спадът е бил по-умерен на други основни европейски пазари, включително Франция (-1.39%), Германия (-1.38%) и скандинавските страни (-1.3%).

За повечето пазари тримесечните спадове в представянето са в диапазона между 280 и 410 базисни пункта, но те са били значително по-високи за Великобритания с -844 базисни пункта.

INREV отбелязва, че това отразява бързите и по-резки корекции на паричната политика във Великобритания, която отчете най-големите ръстове на лихвите от над три десетилетия наред с „по-отчетливия имотен цикъл, създаден от честите оценки във Великобритания“.

Секторът на индустриалните и логистични имоти, който преживя силно представяне в последните години, отчита рязка корекция със спад на общата възвръщаемост от 4,21% през второто тримесечие на -4,06% през третото.

INREV коментира, че това не е изненада „предвид многото години на последователно силно представяне, рязко свиване на доходността и относително високи очаквания за ръст на наемите в повечето региони“.

Спадът е най-силно изразен във Великобритания, където възвръщаемостта от индустриални и логистични имоти през третото тримесечие е достигнала дъно от -6,8%, по-слабо представяне с 288 базисни пункта спрямо офисите, които са следващият най-слабо представящ се сектор. В Германия разликата в представянето на индустриалните и логистични имоти и офисите е още по-силно изразена – 381 базисни пункта.

Но INREV отбелязва, че фундаментите на сектора на индустриални и логистични имоти, подкрепен от силната електронна търговия, трябва да запазят относително стабилни и високи нивата на заетост.

Жилищният сектор се представя най-силно, като възвръщаемостта през третото тримесечие е останала на положителна територия на трите най-големи основни пазара – 0,73% във Великобритания, 0,59% във Франция и 0,37% в Германия.

В изследване на INREV за нагласите 83% от анкетираните са посочили, че оценката им за инвестиционния риск е нараснала за четвърто последователно тримесечие. Освен това очакванията за представянето в краткосрочен план на недвижимите имоти в Европа са все по-снижени, като 82 на сто от инвеститорите и инвестиционните мениджъри очакват ново забавяне на представянето.

В резултат на влошаването на представянето на инвестициите и нарастващия риск почти половината (46%) от анкетираните в последното допитване на INREV са заявили, че не са уверени в увеличаването на присъствието си в сектора на недвижимите имоти.

INREV отбелязва, че макар имотите да изглеждат непривлекателно оценени спрямо други класове активи в краткосрочен план, корекцията на цените на активите вече е започнала да кристализира, особено във Великобритания, полагайки основите за съживяване на търсенето от инвеститорите по-късно през 2023 г.

Източник Investor.bg

Сродни статии

02-юни-2023
02-юни-2023 Строителството в България тече с пълна сила за разлика от ЕС

Само в девет държави от Европейския съюз са се увеличили разрешителните за строеж през 2022 г. в сравнение с 2021 г. Сред тях е и България, става ясно от данни на Евростат. Отчетеното увеличение в България е с 12%, което е и едно от най-големите. Останалите страни, в които европейската статистика отчита ръст в разрешителните за строеж (по отношение на полезната застроена площ) са Малта (+29%), Испания (+28%), Хърватия (+21%), Словения (+17%) ), Италия (+8%), Унгария (+7%), Португалия (+3%) и Франция (+2%). Като цяло през изминалата 2022 г. разрешителните за строеж са намалели с почти 5% в ЕС до 386.7 […]

Научи повече
01-юни-2023
01-юни-2023 НСНИ поздрави проф. д-р Евгени Станимиров по случай преизбирането му за ректор на ИУ-Варна

Национално сдужение Недвижими имоти изпрати Поздравителен адрес до проф. д-р Евгени Станимиров по случай преизбирането му за ректор на Икономически университет – Варна, дългогодишен асоцииран академичен член на Сдружението. НСНИ високо оценява партньорството с едно от най-авторитетните учебни заведения в страната, чиито образователни програми са сред най-иновативните в сферата на икономиката. ПОЗДРАВИТЕЛЕН АДРЕС

Научи повече
31-май-2023
31-май-2023 Строежът на жилища във Варна нарасна с 24%

Според данни на националната статистика Започна изграждането на 6597 апартаменти и къщи в страната Правят 1272 кооперации и еднофамилни сгради Строителството на нови жилища се увеличава в редица области на страната. Това се дължи на нарастващото търсене на апартаменти и къщи в много големи и по-малки населени места. А строителните предприемачи с изгражданите от тях сгради се опитват да удовлетворят желанията на клиентите. През първото тримесечие на годината в област Варна е започнало строителството на 934 апартаменти и еднофамилни къщи, което е ръст с близо 24% на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. За същия период на миналата […]

Научи повече
26-май-2023
26-май-2023 Строят се повече сгради с по-малко жилища

През първите три месеца на годината са въведени в експлоатация 1289 жилищни сгради с 4427 жилища в тях. Това показват предварителните данни на Националния статистически институт. Спрямо първото тримесечие на 2022 г. сградите са с 18 повече, или с 1.4%, а жилищата в тях намаляват със 153, или с 3.3%. По данни на агенциите за недвижими имоти въпреки непрекъснатия ръст в цените на жилищата търсенето на такива в новопостроени или строящи се сгради продължава да надхвърля предлагането. Очаквано най-много жилищни сгради са въведени в експлоатация в най-големия град. По области с разрешение за обитаване най-много са сградите в: София (столица) […]

Научи повече
Стратегически партньори на НСНИ: