България е на 13-о място в света по ръст на цените на жилищата в началото на годината

България е на 13-о място в света по ръст на цените на жилищата през първото тримесечие на 2023 г., сочат данни на консултантската компания Knight Frank. С покачване от 9,5% страната ни се нарежда преди Колумбия и след Израел.

Миналата седмица България зае трето място по годишен ръст на цените на жилищата в ЕС, показаха данни на европейската статистическа служба Евростат. В тази статистика тя бе изпреварена само от Хърватия и Литва. Макар че ръстът на жилищните цени у нас остава висок, той все пак се забавя, след като през миналата година бе двуцифрен във всяко от четирите тримесечия, а през второто и третото последователно достигна 14-годишен връх от съответно 14,6% и 15,6%.

Забавянето на ръста на цените на жилищата в страната ни е в унисон с намалелия обем от сделки, който отбеляза спад в края на миналата и началото на тази година. Агенцията по вписванията все още не е публикувала данни за сделките през второто тримесечие.

На шестмесечна база цените на жилищата в България са нараснали с 2%, а спрямо предходното тримесечие са се повишили с 1,6 на сто.

В международен план цените на жилищата са под натиск, докато централните банки полагат усилия да укротят инфлацията, пише Knight Frank. Средният годишен ръст на цените на 56-те изследвани пазара в индекса Global House Price се е забавил до 3,6% в 12-те месеца до първото тримесечие на 2023 г. спрямо 5,7 на сто предходното тримесечие.

Индексът отчита най-бавния си годишен ръст от третото тримесечие на 2015 г. насам и е значително под неотдавнашната си връхна точка от 11,1% на годишна база, постигнат през първото тримесечие на миналата година, когато световните пазари процъфтяваха след пандемията.

От 56-те изследвани пазара 17 са регистрирали годишни спадове на цените, на осем от които свиването е било с над 5%. 23 от пазарите са отчели спад на цените на тримесечна база.

Макар че новите данни показват значително забавяне на годишното покачване на цените, тримесечният растеж се е подобрил. Цените на жилищата в света намаляха с 0,6% спрямо предходното тримесечие в края на 2022 г., а през първите три месеца на тази година отчитат ръст от 1,5 на сто. Това преобръщане на тенденциите само по себе си не потвърждава, че световните пазари ще се подобряват, но все пак показва, че затегнатото предлагане, ограниченото ново жилищно строителство и силното формиране на домакинства подкрепят цените на много пазари, коментира Лиъм Бейли, глобален ръководител на отдела за анализи в Knight Frank.

Турция остава лидер по най-бързо покачване на цените на жилищата в света с феноменалния растеж от 132,8%, който до голяма степен е последица от ширещата се инфлация. Ходът през последно време за по-ортодоксален подход към паричната политика едва ли ще доведе до бързо смекчаване на инфлационния натиск, прогнозира консултантската компания. Тримесечният ръст от 22% през първото тримесечие сочи, че цените ще продължат да се покачват през тази година.

Страни от Източна и Югоизточна Европа доминират десетката на най-бързо растящите жилищни пазари в света. След Турция се нареждат Република Северна Македония (18,8%), Хърватия (17,3%), Унгария (16,6%) и Литва (15,3%). В десетката попадат още Гърция, Исландия, Мексико, Португалия и Сингапур, а преди България са само още Малта и Израел.

Сингапур е най-добре представящият се пазар в Азиатско-Тихоокеанския регион с годишен ръст от 11,3%. Промени неотдавна в данъчната политика бяха насочени предимно към чуждестранните купувачи в опит за охлаждане на ръста на цените, но местните купувачи са били достатъчно, за да ги тласнат до нови върхове. Службата за градско преустройство обявява нови терени за строителство в стремежа си за повишаване на предлагането на жилища.

Цените на жилищата в САЩ са нараснали с 1% през първото тримесечие. Ограниченото предлагане подкрепя ръста на цените въпреки влошаването на достъпността, особено на растящи пазари в югоизточните и югозападните щати.

На дъното на индекса попадат Южна Корея със спад на цените от 15,7%, Нова Зеландия (-13%), Хонконг (-10,3%) и Швеция (-8,8%).

Макар че значителният натиск се запазва заради растящите разходи за обслужване на дълга, пазарът в Хонконг започва колебливо съживяване с положителен тримесечен растеж от 1,4%. Повторното отваряне на икономиката напоследък, след като пандемията от COVID-19 ограничи търсенето от чужденци и жители на континентален Китай, дава тласък на жилищния пазар.

Нова Зеландия отчита една от най-големите корекции на цените на жилищата в света в този цикъл. Макар че цените вероятно няма да намаляват още, скоростта и дълбочината на корекцията сочат, че повишаване на търсенето и евентуално на цените ще се случат по-рано, отколкото на много други развити пазари. Новозеландската централна банка очаква ръст и на двата показателя до края на годината.

И докато Нова Зеландия може скоро да излезе от забавянето на глобалния жилищен пазар, а САЩ изненадващо запазват ръста на цените на жилищата, на повечето пазари все още има редица рискове в бъдеще. Инфлацията остава основен проблем. Тя се забавя на повечето пазари, но остава упорито висока във Великобритания, САЩ и Европа.

Редица жилищни пазари в света наближават връхни нива на лихвите, затова траекторията надолу може да се запази по-дълго от очакванията дори преди около месец. Първото понижаване на лихвите може да се забави чак до второто полугодие на 2024 г. на редица ключови пазари, а това ще намали обема от сделки и пазарната ликвидност за 12 или повече месеца, счита Knight Frank.

 

Източник: investor.bg

Сродни статии

28-фев.-2024
28-фев.-2024 Съветът на Браншовите организации при БТПП проведе редовното си годишно Общо събрание

Към Събранието бе проявен голям интерес и в него взеха активно участие представители на 56% от членовете на Съвета на БО – сдружения, обединяващи различни отрасли от икономиката на страната. Утвърден бе Отчетът за дейността на Съвета през 2023 г. Адмирации бяха изразени към Бюрото на Съвета за компетентната му работа в изпълнение програмата през предходната година – организирани и проведени мероприятия, срещи и др. инициативи. Положителна оценка бе дадена на продължаващата, утвърдената практиката по поддържане на постоянна комуникация на БТПП с членовете на Съвета за взаимен обмен на информация и за изготвяне на общи позиции по важни въпроси от […]

Научи повече
27-фев.-2024
27-фев.-2024 Пловдив изпревари София по започнато строителство на нови жилищни сгради

Пловдив изпревари столицата по брой започнати нови сгради през последното тримесечие на 2023 г., сочат данните на Националния статистически институт (НСИ). За периода октомври-декември е започнато строителството на 264 жилищни сгради в областта с общо 837 апартамента в тях. Разгънатата им застроена площ е 104 967 кв.м. За разглеждания период е започнало изграждането и на 91 броя други сгради, чиято разгъната застроена площ (РЗП) е 108 895 кв.м. За сравнение, в София е започнало строителството на 226 жилищни сгради и 26 постройки от друг тип. Област Пловдив е сред лидерите в страната и по издадени разрешения за строеж, които са ранен индикатор за строителни намерения. […]

Научи повече
21-фев.-2024
21-фев.-2024 Сделките с имоти в София нараснаха с 44%

Над 27% повече продажби в шестте най-големи града Общо за страната увеличението през четвъртото тримесечие е с 15 на сто Чепеларе е №1 със 64% повишение Сделките с имоти в София нараснаха с близо 44% в периода от октомври до декември спрямо предходното тримесечие, показват данни на Агенцията по вписванията. През четвъртото тримесечие на миналата година в столицата са регистрирани 10 075 сделки с имоти, при 7001 продажби през третото тримесечие. По принцип четвъртото тримесечие на годината е най-добро за пазара на имоти и миналата година не прави изключение. Регистрираните покупки на къщи и апартаменти от октомври до декември в […]

Научи повече
19-фев.-2024
19-фев.-2024 Как да разпознаем коректния брокер на недвижими имоти?

Инж. Галина Максимова е експерт с дългогодишен опит в сферата на недвижимите имоти. От 1992 г. е собственик и управител на агенция за недвижими имоти „Софконсулт” ЕООД. Тя разказва за етиката на професията на брокера на недвижими имоти и как потребителите могат да следят за спазването ú. – Г-жо Максимова, в края на миналата година бяхте преизбрана за пореден мандат като председател на Комисията по професионална етика (КПЕ) към НСНИ. Кои са най-фрапиращите порочни практики на брокери на недвижими имоти, които достигат до Вас и има ли тенденция до КПЕ да достигат повече жалби и сигнали за некоректно поведение от страна на брокери […]

Научи повече
Стратегически партньори на НСНИ: