България е на 13-о място в света по ръст на цените на жилищата в началото на годината

България е на 13-о място в света по ръст на цените на жилищата през първото тримесечие на 2023 г., сочат данни на консултантската компания Knight Frank. С покачване от 9,5% страната ни се нарежда преди Колумбия и след Израел.

Миналата седмица България зае трето място по годишен ръст на цените на жилищата в ЕС, показаха данни на европейската статистическа служба Евростат. В тази статистика тя бе изпреварена само от Хърватия и Литва. Макар че ръстът на жилищните цени у нас остава висок, той все пак се забавя, след като през миналата година бе двуцифрен във всяко от четирите тримесечия, а през второто и третото последователно достигна 14-годишен връх от съответно 14,6% и 15,6%.

Забавянето на ръста на цените на жилищата в страната ни е в унисон с намалелия обем от сделки, който отбеляза спад в края на миналата и началото на тази година. Агенцията по вписванията все още не е публикувала данни за сделките през второто тримесечие.

На шестмесечна база цените на жилищата в България са нараснали с 2%, а спрямо предходното тримесечие са се повишили с 1,6 на сто.

В международен план цените на жилищата са под натиск, докато централните банки полагат усилия да укротят инфлацията, пише Knight Frank. Средният годишен ръст на цените на 56-те изследвани пазара в индекса Global House Price се е забавил до 3,6% в 12-те месеца до първото тримесечие на 2023 г. спрямо 5,7 на сто предходното тримесечие.

Индексът отчита най-бавния си годишен ръст от третото тримесечие на 2015 г. насам и е значително под неотдавнашната си връхна точка от 11,1% на годишна база, постигнат през първото тримесечие на миналата година, когато световните пазари процъфтяваха след пандемията.

От 56-те изследвани пазара 17 са регистрирали годишни спадове на цените, на осем от които свиването е било с над 5%. 23 от пазарите са отчели спад на цените на тримесечна база.

Макар че новите данни показват значително забавяне на годишното покачване на цените, тримесечният растеж се е подобрил. Цените на жилищата в света намаляха с 0,6% спрямо предходното тримесечие в края на 2022 г., а през първите три месеца на тази година отчитат ръст от 1,5 на сто. Това преобръщане на тенденциите само по себе си не потвърждава, че световните пазари ще се подобряват, но все пак показва, че затегнатото предлагане, ограниченото ново жилищно строителство и силното формиране на домакинства подкрепят цените на много пазари, коментира Лиъм Бейли, глобален ръководител на отдела за анализи в Knight Frank.

Турция остава лидер по най-бързо покачване на цените на жилищата в света с феноменалния растеж от 132,8%, който до голяма степен е последица от ширещата се инфлация. Ходът през последно време за по-ортодоксален подход към паричната политика едва ли ще доведе до бързо смекчаване на инфлационния натиск, прогнозира консултантската компания. Тримесечният ръст от 22% през първото тримесечие сочи, че цените ще продължат да се покачват през тази година.

Страни от Източна и Югоизточна Европа доминират десетката на най-бързо растящите жилищни пазари в света. След Турция се нареждат Република Северна Македония (18,8%), Хърватия (17,3%), Унгария (16,6%) и Литва (15,3%). В десетката попадат още Гърция, Исландия, Мексико, Португалия и Сингапур, а преди България са само още Малта и Израел.

Сингапур е най-добре представящият се пазар в Азиатско-Тихоокеанския регион с годишен ръст от 11,3%. Промени неотдавна в данъчната политика бяха насочени предимно към чуждестранните купувачи в опит за охлаждане на ръста на цените, но местните купувачи са били достатъчно, за да ги тласнат до нови върхове. Службата за градско преустройство обявява нови терени за строителство в стремежа си за повишаване на предлагането на жилища.

Цените на жилищата в САЩ са нараснали с 1% през първото тримесечие. Ограниченото предлагане подкрепя ръста на цените въпреки влошаването на достъпността, особено на растящи пазари в югоизточните и югозападните щати.

На дъното на индекса попадат Южна Корея със спад на цените от 15,7%, Нова Зеландия (-13%), Хонконг (-10,3%) и Швеция (-8,8%).

Макар че значителният натиск се запазва заради растящите разходи за обслужване на дълга, пазарът в Хонконг започва колебливо съживяване с положителен тримесечен растеж от 1,4%. Повторното отваряне на икономиката напоследък, след като пандемията от COVID-19 ограничи търсенето от чужденци и жители на континентален Китай, дава тласък на жилищния пазар.

Нова Зеландия отчита една от най-големите корекции на цените на жилищата в света в този цикъл. Макар че цените вероятно няма да намаляват още, скоростта и дълбочината на корекцията сочат, че повишаване на търсенето и евентуално на цените ще се случат по-рано, отколкото на много други развити пазари. Новозеландската централна банка очаква ръст и на двата показателя до края на годината.

И докато Нова Зеландия може скоро да излезе от забавянето на глобалния жилищен пазар, а САЩ изненадващо запазват ръста на цените на жилищата, на повечето пазари все още има редица рискове в бъдеще. Инфлацията остава основен проблем. Тя се забавя на повечето пазари, но остава упорито висока във Великобритания, САЩ и Европа.

Редица жилищни пазари в света наближават връхни нива на лихвите, затова траекторията надолу може да се запази по-дълго от очакванията дори преди около месец. Първото понижаване на лихвите може да се забави чак до второто полугодие на 2024 г. на редица ключови пазари, а това ще намали обема от сделки и пазарната ликвидност за 12 или повече месеца, счита Knight Frank.

 

Източник: investor.bg

Сродни статии

07-юни-2024
07-юни-2024 Брокери на недвижими имоти обсъдиха регулирането на бранша

Кръгла маса „Необходимо законодателство за посредническите услуги при сделки с недвижими имоти“, организирана от Национално сдружение Недвижими имоти (НСНИ), с подкрепата на Съвета на браншовите организации към Българската търговско-промишлена палата (БТПП), се проведе на 6 юни 2024 г. в БТПП. Събитието събра представители на НСНИ, БТПП, Камарата на независимите оценители, Камарата на архитектите, Националната асоциация на строителните предприемачи, Нотариалната камара, Асоциацията на кредитните посредници в България, Асоциацията на дружествата за управление на етажната собственост, Националния съюз на юристконсултите, агенции за недвижими имоти и медии. Присъстващите се обединиха около идеята за необходима регулация на бранша на посредническите услуги при сделки с […]

Научи повече
05-юни-2024
05-юни-2024 Атанас Аргиров отново е начело на РС Варна

Управителният съвет на Регионална структура – Варна на Национално сдружение Недвижими имоти беше преизбран за нов мандат с абсолютно мнозинство от присъстващите на проведеното на 30 май 2024 г. Регионално събрание в морската столица. Председателският пост на варненската структура беше поверен за още две години на г-н Атанас Аргиров. В следващия мандат продължават и останалите четирима членове на управителния орган – г-н Мирослав Спасов, г-жа Десислава Крисова, г-жа Юлия Хвърчилкова и г-жа Мирела Симеонова. С абсолютно мнозинство се запази и състава на Комисията по професионална етика към Регионална структура – Варна. В нея отново влизат г-жа Яна Радева, г-жа Красимира […]

Научи повече
31-май-2024
31-май-2024 ПРОФЕСИЯ КРЕДИТЕН КОНСУЛТАНТ

Казвам се Георги Канайков и имам честта, да съм директор консултантска мрежа в един от най-уважаваните кредитни посредници в България, КРЕДИТЛАНД. Като един от може би първите кредитни консултанти в България, ще Ви разкажа за професията, придобиваща все по-голяма популярност напоследък. Запознанството с нея, за мен започна през 2005 г., когато, Деян Василев-изпълнителен директор в КРЕДИТЛАНД ме покани да стана част от екипа на фирмата, като предлагаме услуга напълно непозната за България по него време, а именно- кредитно консултиране. В годините имахме много добри и лоши моменти, но оцеляхме и се развихме. Смея да кажа справяме се доста добре! Защо […]

Научи повече
30-май-2024
30-май-2024 Членове на НСНИ бяха отличени на Националния конкурс Real Estate Awards

На 28 май за девети пореден път се проведе националният конкурс Real Estate Awards, който е продължение на проекта „Годишни награди на Imoti.net“. Тази година събитието даде още по-силна заявка да фокусира вниманието на обществото върху сектора на недвижими имоти, насърчаването на добрите практики и прозрачността в бранша. Снежана Стойчева, управител на портала за недвижими имоти imoti.net сподели, че конкурса има за цел да покаже уважение към компаниите и професионалистите в сектора на недвижими имоти, които работят коректно. В приветствието си към гостите г-жа Стойчева каза, че бизнесът с недвижими имоти е изключително важен в обществения ни живот и за […]

Научи повече
Стратегически партньори на НСНИ: