България трета по поскъпване на жилищата в ЕС

България се нарежда на трета позиция по годишно поскъпване на жилищата в Европейския съюз, става ясно от данните на европейската статистическа служба Евростат.

Жилищата у нас са поскъпнали с 9.5% на годишна база през първото тримесечие на настоящата 2023 година. Поскъпването се забавя спрямо предходното тримесечие, когато годишният ръст у нас бе 13.4%.

По-висок годишен темп на растеж на цените на жилищата спрямо България се наблюдава само в две страни – Хърватия (+14%) и Литва (+13.1%).

В същото време в шест страни от ЕС се отчита спад в цените на жилищата. Най-сериозно понижение се наблюдава в Швеция (-6.9% на годишна база), Германия (-6.8%), Дания (-6.2%), Финландия (-5.1%), Люксембург (-1.5%) и Нидерландия (-0.1%).

Изкачването на България в подреждането се дължи на масово забавяне в темпа на растеж на цените на жилищата в повечето страни от ЕС – нещо, което се случва и у нас, но с известно закъснение, спрямо останалите членки на общността.

През първото тримесечие на тази година средното годишно поскъпване на жилищата в ЕС достига 0.8%, а конкретно за еврозоната цените нарастват със средно 0.4% на годишна база. Това представлява забавяне в темпа на растеж спрямо предходното тримесечие, когато годишният ръст възлизаше на 3% за еврозоната и на 3.6% за ЕС.

На тримесечна база цените на жилищата в ЕС намаляват средно с 0.7%, докато за еврозоната свиването достига 0.9% спрямо последното тримесечие на миналата 2022 година. В България жилищата поскъпват средно с 1.6% през първото тримесечие спрямо края на миналата година.

Жилищата в България поскъпват с 68% през първото тримесечие на тази година спрямо 2010 година, сочат данните на Евростат. Това отрежда на страната ни дванадесета позиция в ЕС. Лидер по поскъпване за периода е Естония (+199.58%), следвана от Унгария (+179.9%), Литва (+146%), Латвия (+132.3%), Люксембург (+126.4%), Чехия (+122.9%) и Австрия (+121.8%).

Жилищата в Германия, която е най-голямата европейска икономика, записват поскъпване от 81.4% спрямо първото тримесечие на 2010 година.

През разглеждания период жилищата са поскъпнали в 24 страни от ЕС, като поевтиняване се наблюдава само в три страни: Гърция (-14%), Италия (-9%) и Кипър (-2%). Трябва да се отбележи, че данните за Гърция са за 2022 година, а не за първото тримесечие на настоящата 2023 година.

Цените на наемите нарастват спрямо 2010 година в 26 страни от ЕС, като понижение се отчита само в една държава – Гърция (-22%). Най-висок ръст при наемите се регистрира в Естония (+212%) и Литва (+165%). В България наемите са поскъпнали с около 30% за разглеждания период.

 

Източник: Expert.bg

Сродни статии

08-юли-2024
08-юли-2024 Роля и употреба на протоколите за оглед и договорите

На 4 юли 2024 г. в централния офис на НСНИ се проведе дискусия между представители на бранша на тема „Протоколите за оглед и договорите за сътрудничество“. В дискусията се включи  адв. д-р Бисерка Маринова, която обърна внимание, че правенето на огледи е само една малка част от задълженията на брокера. Осъществяването на оглед само по себе си не означава, че трябва да има плащане на комисиона (според съдебната практика). Как агенциите за недвижими имоти и брокерите да защитават правата на клиентите? Как да защитят себе си от нелоялни клиенти? Къде се срещат доверие, професионализъм и етика? Правно становище Адв. Маринова […]

Научи повече
25-юни-2024
25-юни-2024 Отворена среща дискусия „ЕТИКАТА- МОСТЪТ МЕЖДУ НАС“ се състоя в гр. Варна

На 20 юни 2024 г. във Варна се проведе поредната отворена среща дискусия „Етиката мостът между нас“ под надслов „РАБОТИМ СЪВМЕСТНО – УСПЯВАМЕ ЗАЕДНО”.     Събитието е част от кампанията на Комисията по професионална етика към НСНИ и набира все по-голяма популярност сред професионалистите в бранша. На събитието присъстваха повече от 100 участници, членове на регионалната структура на НСНИ във Варна, както и много професионалисти от града и страната. Основни теми бяха етиката между професионалните брокери, етиката в маркетинга и рекламата, добавена стойност на посредника и др. Обсъдиха се начините, по които работата между посредниците водят до най – добър резултат […]

Научи повече
24-юни-2024
24-юни-2024 Александър Бочев: Пазарът на недвижими имоти е спокоен

– Г-н Бочев, какво е състоянието на пазара на недвижими имоти в момента? – Много често ми задават въпроса – добър ли е пазарът. И винаги отговарям с контравъпрос – за кого да е добър? Много често се случва, че понякога пазарът е добър за продавачите, друг път за купувачите. Ако разглеждаме пазара от гледна точка на цените и движението им нагоре или надолу, за мен добрият пазар е този, който може да бъде лесно прогнозируем. През 2019 г. всички прогнози бяха разбити на пух и прах – вместо да тръгне надолу, пазарът се изстреля нагоре със светкавични темпове. В […]

Научи повече
07-юни-2024
07-юни-2024 Брокери на недвижими имоти обсъдиха регулирането на бранша

Кръгла маса „Необходимо законодателство за посредническите услуги при сделки с недвижими имоти“, организирана от Национално сдружение Недвижими имоти (НСНИ), с подкрепата на Съвета на браншовите организации към Българската търговско-промишлена палата (БТПП), се проведе на 6 юни 2024 г. в БТПП. Събитието събра представители на НСНИ, БТПП, Камарата на независимите оценители, Камарата на архитектите, Националната асоциация на строителните предприемачи, Нотариалната камара, Асоциацията на кредитните посредници в България, Асоциацията на дружествата за управление на етажната собственост, Националния съюз на юристконсултите, агенции за недвижими имоти и медии. Присъстващите се обединиха около идеята за необходима регулация на бранша на посредническите услуги при сделки с […]

Научи повече
Стратегически партньори на НСНИ: