България трета по поскъпване на жилищата в ЕС

България се нарежда на трета позиция по годишно поскъпване на жилищата в Европейския съюз, става ясно от данните на европейската статистическа служба Евростат.

Жилищата у нас са поскъпнали с 9.5% на годишна база през първото тримесечие на настоящата 2023 година. Поскъпването се забавя спрямо предходното тримесечие, когато годишният ръст у нас бе 13.4%.

По-висок годишен темп на растеж на цените на жилищата спрямо България се наблюдава само в две страни – Хърватия (+14%) и Литва (+13.1%).

В същото време в шест страни от ЕС се отчита спад в цените на жилищата. Най-сериозно понижение се наблюдава в Швеция (-6.9% на годишна база), Германия (-6.8%), Дания (-6.2%), Финландия (-5.1%), Люксембург (-1.5%) и Нидерландия (-0.1%).

Изкачването на България в подреждането се дължи на масово забавяне в темпа на растеж на цените на жилищата в повечето страни от ЕС – нещо, което се случва и у нас, но с известно закъснение, спрямо останалите членки на общността.

През първото тримесечие на тази година средното годишно поскъпване на жилищата в ЕС достига 0.8%, а конкретно за еврозоната цените нарастват със средно 0.4% на годишна база. Това представлява забавяне в темпа на растеж спрямо предходното тримесечие, когато годишният ръст възлизаше на 3% за еврозоната и на 3.6% за ЕС.

На тримесечна база цените на жилищата в ЕС намаляват средно с 0.7%, докато за еврозоната свиването достига 0.9% спрямо последното тримесечие на миналата 2022 година. В България жилищата поскъпват средно с 1.6% през първото тримесечие спрямо края на миналата година.

Жилищата в България поскъпват с 68% през първото тримесечие на тази година спрямо 2010 година, сочат данните на Евростат. Това отрежда на страната ни дванадесета позиция в ЕС. Лидер по поскъпване за периода е Естония (+199.58%), следвана от Унгария (+179.9%), Литва (+146%), Латвия (+132.3%), Люксембург (+126.4%), Чехия (+122.9%) и Австрия (+121.8%).

Жилищата в Германия, която е най-голямата европейска икономика, записват поскъпване от 81.4% спрямо първото тримесечие на 2010 година.

През разглеждания период жилищата са поскъпнали в 24 страни от ЕС, като поевтиняване се наблюдава само в три страни: Гърция (-14%), Италия (-9%) и Кипър (-2%). Трябва да се отбележи, че данните за Гърция са за 2022 година, а не за първото тримесечие на настоящата 2023 година.

Цените на наемите нарастват спрямо 2010 година в 26 страни от ЕС, като понижение се отчита само в една държава – Гърция (-22%). Най-висок ръст при наемите се регистрира в Естония (+212%) и Литва (+165%). В България наемите са поскъпнали с около 30% за разглеждания период.

 

Източник: Expert.bg

Сродни статии

27-сеп.-2023
27-сеп.-2023 Годишна конференция за строителство и инвестиции 2023 – палитра от (не)очаквани сценарии

След успешната конференция през 2022 г., списание „Мениджър“ подготвя второто издание на Годишна конференция за строителство и инвестиции. Събитието ще се проведе на 03.10 в Hyatt Regency Sofia от 13:00 ч. Силен старт ще бъде направен с Ясен Георгиев, изпълнителен директор на Института за икономическа политика. В презентацията си той ще сподели какво да очакваме от икономиката през 2024 г. и какви (не)очаквани сценарии ще се развият за бизнес средата. В четири дискусионни панела ще бъдат обсъдени теми от ключово значение за строителния сектор в България. Модератор на събитието ще е Иван Велков, член на УС на Българската стопанска камара […]

Научи повече
27-сеп.-2023
27-сеп.-2023 Стойността на недвижимите имоти в света е близо четири пъти по-висока от глобалния БВП

Стойността на недвижимите имоти в света – жилищни и бизнес имоти и земеделска земя, е достигнала 379,7 трлн. долара през 2022 г., сочат данни на консултантската компания Savills. Така те запазват позицията си на най-значимия актив убежище за богатството в света. През 2022 г. недвижимите имоти са били по-ценни, отколкото глобалните акции (98,9 трлн. долара) и дългови ценни книжа (129,8 трлн. долара) взети заедно, и са се равнявали на почти четири пъти повече от световния брутен вътрешен продукт (100,6 трлн. долара), съобщава Savills. За сравнение, стойността на всичкото добито злато в историята достига 12,2 трлн. долара, само 3 на сто […]

Научи повече
26-сеп.-2023
26-сеп.-2023 Варна е първенец по поскъпване на жилищните имоти

Въпреки тенденцията още от края на миналата година с намаляването на броя на сделките, цените на жилищните имоти в България продължават да се повишават. По последни данни за второто тримесечие на 2023 година, жилищните имоти във Варна са поскъпнали с над 20%. По-голямо е поскъпването при новите жилища. По този показател морската столица изпреварва останалите големи градове в страната. Най-малък е ръстът на цените в Русе и Стара Загора. Защо обаче жилищните имоти поскъпват при спад на сделките средно с около 10-12%? Според Председателя на Национално сдружение „Недвижими имоти“ Добромир Ганев, това се дължи на няколко фактора. От една страна са инфлационните процеси, които […]

Научи повече
25-сеп.-2023
25-сеп.-2023 Можем да очакваме нова тенденция на имотния пазар в България през 2024 г.

Настоящият период може да се определи като преходен от двегодишната ситуация, в която пазарите, не само в България, а в цял свят бяха прегрели. Купувачите се редяха на опашка в София и големите градове, за да дадат своите оферти. Тази година липсва тази картина, но добрата новина е, че спадовете на броя сделки се движат около 10%. Няма основание за намаляване на цените, най-малко поради нениската инфлация. Поне до края на годината очакванията са, че тази тенденцията ще се запази, но през втората половина на 2024 година може да видим промяна – покачване на обема сделки, поне в големите градове. Това каза Добромир Ганев, […]

Научи повече
Стратегически партньори на НСНИ: