Дистанционната работа ще направи по-евтини с 800 млрд. долара офисите в големите градова

Работата от разстояние може да изтрие 800 млрд. долара от стойността на офис сградите в големите градове в света – знак за потенциалните загуби, пред които са изправени собствениците на имоти заради промените в тенденциите при заетостта след пандемията, предава Bloomberg.

Стремежът от времето на COVID-19 към хибридна работа намалява необходимостта от офис площи, а свободните площи растат, отбелязва институтът McKinsey в доклад, очертаващ последиците върху цените до 2030 г. в девет града в света.

Прогнозата за загубена стойност за 800 млрд. долара съставлява спад с 26% спрямо нивата през 2019 г., но ударът може да се задълбочи до 42%, счита консултантската компания.

„Последиците за цените може да са по-големи, ако се прибавят и растящите лихви“, отбелязва McKinsey. Загубите „може да нараснат, ако изпитващи затруднения финансови институции решат по-бързо да намалят цената на имотите, които финансират или притежават“, допълва компанията.

Моделът на McKinsey показва как собственици на имоти и кредитори се борят с промените след пандемията в местата, където хората работят. Промяната засяга и стойността на търговските и жилищните площи, тъй като новите навици влияят и на избора им къде да пазаруват и да живеят.

При умерен сценарий търсенето на офис площи ще бъде с 13% по-малко до края на десетилетието, счита McKinsey. Посещаемостта остава с 30% по-ниска от нивата преди пандемията, а само 37% от хората са в офиса всеки ден.

По-ниската посещаемост тласка надолу офертните наеми в реални изражения. Американските градове обичайно отчитат по-големи спадове, като Сан Франциско и Ню Йорк регистрират понижения от съответно 28% и 18%, а европейски центрове като Париж, Лондон и Мюнхен са по-устойчиви.

Очаква се тенденцията да се запази, тъй като повече работодатели намаляват площите, за да ограничат разходите с изтичането на дългосрочни договори за наем.

„Някои наематели избират да не чакат датите си за подновяване и вместо това купуват излизането си от дългосрочни контракти“, отбелязва McKinsey.

„Строителните компании могат да се приспособят към намаляващото търсене на офиси и търговски площи чрез изграждането на хибридни сгради, чийто дизайн и инфраструктура може да се променят, за да обслужват различни употреби“, допълва консултантската компания.

Този дизайн „ще защити собственици от промени в предпочитанията, които сега са невъзможни за прогнозиране“, гласи докладът. Освен това „тъй като сега наемателите ще влизат и излизат по-често от сградите, може да повишат стойността си, ако станат по-адаптивни“, пишат още авторите му.

Източник: investor.bg

Сродни статии

27-сеп.-2023
27-сеп.-2023 Годишна конференция за строителство и инвестиции 2023 – палитра от (не)очаквани сценарии

След успешната конференция през 2022 г., списание „Мениджър“ подготвя второто издание на Годишна конференция за строителство и инвестиции. Събитието ще се проведе на 03.10 в Hyatt Regency Sofia от 13:00 ч. Силен старт ще бъде направен с Ясен Георгиев, изпълнителен директор на Института за икономическа политика. В презентацията си той ще сподели какво да очакваме от икономиката през 2024 г. и какви (не)очаквани сценарии ще се развият за бизнес средата. В четири дискусионни панела ще бъдат обсъдени теми от ключово значение за строителния сектор в България. Модератор на събитието ще е Иван Велков, член на УС на Българската стопанска камара […]

Научи повече
27-сеп.-2023
27-сеп.-2023 Стойността на недвижимите имоти в света е близо четири пъти по-висока от глобалния БВП

Стойността на недвижимите имоти в света – жилищни и бизнес имоти и земеделска земя, е достигнала 379,7 трлн. долара през 2022 г., сочат данни на консултантската компания Savills. Така те запазват позицията си на най-значимия актив убежище за богатството в света. През 2022 г. недвижимите имоти са били по-ценни, отколкото глобалните акции (98,9 трлн. долара) и дългови ценни книжа (129,8 трлн. долара) взети заедно, и са се равнявали на почти четири пъти повече от световния брутен вътрешен продукт (100,6 трлн. долара), съобщава Savills. За сравнение, стойността на всичкото добито злато в историята достига 12,2 трлн. долара, само 3 на сто […]

Научи повече
26-сеп.-2023
26-сеп.-2023 Варна е първенец по поскъпване на жилищните имоти

Въпреки тенденцията още от края на миналата година с намаляването на броя на сделките, цените на жилищните имоти в България продължават да се повишават. По последни данни за второто тримесечие на 2023 година, жилищните имоти във Варна са поскъпнали с над 20%. По-голямо е поскъпването при новите жилища. По този показател морската столица изпреварва останалите големи градове в страната. Най-малък е ръстът на цените в Русе и Стара Загора. Защо обаче жилищните имоти поскъпват при спад на сделките средно с около 10-12%? Според Председателя на Национално сдружение „Недвижими имоти“ Добромир Ганев, това се дължи на няколко фактора. От една страна са инфлационните процеси, които […]

Научи повече
25-сеп.-2023
25-сеп.-2023 Можем да очакваме нова тенденция на имотния пазар в България през 2024 г.

Настоящият период може да се определи като преходен от двегодишната ситуация, в която пазарите, не само в България, а в цял свят бяха прегрели. Купувачите се редяха на опашка в София и големите градове, за да дадат своите оферти. Тази година липсва тази картина, но добрата новина е, че спадовете на броя сделки се движат около 10%. Няма основание за намаляване на цените, най-малко поради нениската инфлация. Поне до края на годината очакванията са, че тази тенденцията ще се запази, но през втората половина на 2024 година може да видим промяна – покачване на обема сделки, поне в големите градове. Това каза Добромир Ганев, […]

Научи повече
Стратегически партньори на НСНИ: