В 95% от жилищата у нас живее само едно домакинство

Над 95% от жилищата у нас са обитавани от едно домакинство, а в едно жилище живеят средно 2,5 души, сочат данни от Преброяването на населението на Националния статистически институт (НСИ).

За десет години населеността на жилищата у нас е намаляла – през 2011 г. в едно жилище са живели средно 2,8 души. Само в 3,8% от жилищата у нас живеят по две домакинства, а в 0,8 на сто – по три и повече домакинства.

В градовете в едно жилище живеят средно 2,4 души, а в селата – 2,5. Най-населени са жилищата в областите Пловдив и Благоевград – там в едно обитавано жилище живеят по средно по 2,8 лица. В София в едно жилище живеят средно 2,4 души. На обратния полюс, най-слабо населени са жилищата в област Габрово – 2,2 души.

98,7% от обитаваните жилища у нас са свързани с общественото водоснабдяване, като в градовете това важи за почти всички (99,5%), а в селата – за 96,5 на сто. Без източник на вода са 0,2% от жилищата в градовете и 0,7 на сто в селата.

Почти 95% от обитаваните жилища в градовете са свързани с обществената канализация, докато в селата това важи за едва 27,7 на сто от тях. Основният вид канализация в селата е попивната яма – 37,3% от обитаваните жилища. Без канализация са 1,8% от обитаваните жилища в селата и 0,3% в градовете.

Баня в жилището имат 93,1 на сто от обитаваните жилища в страната, а при 1,9% банята е в сградата, но извън жилището. В 2,8% от жилищата банята е извън сградата, а 2,2 на сто изобщо нямат баня. В градовете 97,3% от обитаваните жилища имат баня вътре в жилището, докато в селата това важи само за 81 на сто от домовете. Без баня са 0,8% от обитаваните жилища в градовете и 6,3 на сто в селата.

Тоалетна в жилището имат 88,5% от обитаваните жилища у нас, а в 3% от домовете тоалетната е в сградата, но извън жилището. Извън сградата е тоалетната в 7,9% от обитаваните домове, а 0,7% нямат тоалетна. 96,3% от жилищата в градовете имат тоалетна вътре в дома, а в селата това важи само за 65,6% от обитаваните жилища. Без тоалетна са 0,4% от жилищата в градовете и 1,5% в селата.

Почти всички обитавани жилища у нас (91,6%) имат хладилник и/или фризер, 84,7% разполагат с автоматична пералня. По тези показатели почти няма разлика между домовете в градовете и селата у нас.

По-съществени различия има при наличието на някои предмети и устройства за дълготрайна употреба. Така например 68,2% от жилищата в градовете имат мобилни устройства (таблет, смартфон), а в селата това важи за малко над половината от домовете. С компютър разполагат 53,2% от жилищата в градовете и само 25,4 на сто в селата. Климатик има в почти половината от жилищата в градовете, но само в 21,8% от жилищата в селата.

Една от по-новите тенденции на имотния пазар у нас са т. нар. „умни домове“, разполагащи с устройства и уреди за автоматизиране на дома. За момента обаче тя не е силно застъпена – само 5,9% от обитаваните жилища в страната отговарят на определението „умни“, като в градовете те са 7,2%, а в селата – само 2,1 на сто.

Едва малко над половината от жилищата у нас разполагат с фиксиран достъп до интернет, а с мобилен достъп до интернет разполагат 52,2% от тях. Кабелна телевизия има в 55,6% от обитаваните жилища, а сателитна – в 22,5%. Домакинствата в близо 70% от обитаваните домове разполагат с мобилен телефон, а фиксирана телефонна услуга ползват 10,1 на сто.

Почти половината от обитаваните жилища у нас (47,7%) се отопляват с електричество, а 36,3 на сто – с дърва. С парно са 13,3 на сто от жилищата в страната, а 4,8% се отопляват с въглища. На пелети са 4,1 на сто от домовете, а 2,5% се отопляват с природен газ от централен източник.

Източник Investor.bg

Сродни статии

16-юли-2024
16-юли-2024 Летният бал “Брокери и приятели” на НСНИ във Варна събра близо 200 гости

Традиционният летен бал “Брокери и приятели” събра близо 200 гости в елегантния ресторант “Градина” на Комплекс “Морско казино” в град Варна. За перфектната организация и настроението на гостите се погрижиха представителите на Регионална структура Варна на Национално сдружение Недвижими имоти. Всички те бяха посрещнати на входа от домакините. Красиви тоалети и усмивки се запечатаха за спомен на елегантно украсена и брандирана фото стена. Специални благодарности на нашите партньори: Музика и сценично озвучаване от Alex DJs Event solutions, музиката на изпълнителката NELS/Neli Gergova, Бутикови вина deVina и кулинарните изкушения на МАНДЖЕРА. Миговете от бала бяха уловени от фотографа Ангел Жечев. Национално […]

Научи повече
08-юли-2024
08-юли-2024 Роля и употреба на протоколите за оглед и договорите

На 4 юли 2024 г. в централния офис на НСНИ се проведе дискусия между представители на бранша на тема „Протоколите за оглед и договорите за сътрудничество“. В дискусията се включи  адв. д-р Бисерка Маринова, която обърна внимание, че правенето на огледи е само една малка част от задълженията на брокера. Осъществяването на оглед само по себе си не означава, че трябва да има плащане на комисиона (според съдебната практика). Как агенциите за недвижими имоти и брокерите да защитават правата на клиентите? Как да защитят себе си от нелоялни клиенти? Къде се срещат доверие, професионализъм и етика? Правно становище Адв. Маринова […]

Научи повече
25-юни-2024
25-юни-2024 Отворена среща дискусия „ЕТИКАТА- МОСТЪТ МЕЖДУ НАС“ се състоя в гр. Варна

На 20 юни 2024 г. във Варна се проведе поредната отворена среща дискусия „Етиката мостът между нас“ под надслов „РАБОТИМ СЪВМЕСТНО – УСПЯВАМЕ ЗАЕДНО”.     Събитието е част от кампанията на Комисията по професионална етика към НСНИ и набира все по-голяма популярност сред професионалистите в бранша. На събитието присъстваха повече от 100 участници, членове на регионалната структура на НСНИ във Варна, както и много професионалисти от града и страната. Основни теми бяха етиката между професионалните брокери, етиката в маркетинга и рекламата, добавена стойност на посредника и др. Обсъдиха се начините, по които работата между посредниците водят до най – добър резултат […]

Научи повече
24-юни-2024
24-юни-2024 Александър Бочев: Пазарът на недвижими имоти е спокоен

– Г-н Бочев, какво е състоянието на пазара на недвижими имоти в момента? – Много често ми задават въпроса – добър ли е пазарът. И винаги отговарям с контравъпрос – за кого да е добър? Много често се случва, че понякога пазарът е добър за продавачите, друг път за купувачите. Ако разглеждаме пазара от гледна точка на цените и движението им нагоре или надолу, за мен добрият пазар е този, който може да бъде лесно прогнозируем. През 2019 г. всички прогнози бяха разбити на пух и прах – вместо да тръгне надолу, пазарът се изстреля нагоре със светкавични темпове. В […]

Научи повече
Стратегически партньори на НСНИ: