В 95% от жилищата у нас живее само едно домакинство

Над 95% от жилищата у нас са обитавани от едно домакинство, а в едно жилище живеят средно 2,5 души, сочат данни от Преброяването на населението на Националния статистически институт (НСИ).

За десет години населеността на жилищата у нас е намаляла – през 2011 г. в едно жилище са живели средно 2,8 души. Само в 3,8% от жилищата у нас живеят по две домакинства, а в 0,8 на сто – по три и повече домакинства.

В градовете в едно жилище живеят средно 2,4 души, а в селата – 2,5. Най-населени са жилищата в областите Пловдив и Благоевград – там в едно обитавано жилище живеят по средно по 2,8 лица. В София в едно жилище живеят средно 2,4 души. На обратния полюс, най-слабо населени са жилищата в област Габрово – 2,2 души.

98,7% от обитаваните жилища у нас са свързани с общественото водоснабдяване, като в градовете това важи за почти всички (99,5%), а в селата – за 96,5 на сто. Без източник на вода са 0,2% от жилищата в градовете и 0,7 на сто в селата.

Почти 95% от обитаваните жилища в градовете са свързани с обществената канализация, докато в селата това важи за едва 27,7 на сто от тях. Основният вид канализация в селата е попивната яма – 37,3% от обитаваните жилища. Без канализация са 1,8% от обитаваните жилища в селата и 0,3% в градовете.

Баня в жилището имат 93,1 на сто от обитаваните жилища в страната, а при 1,9% банята е в сградата, но извън жилището. В 2,8% от жилищата банята е извън сградата, а 2,2 на сто изобщо нямат баня. В градовете 97,3% от обитаваните жилища имат баня вътре в жилището, докато в селата това важи само за 81 на сто от домовете. Без баня са 0,8% от обитаваните жилища в градовете и 6,3 на сто в селата.

Тоалетна в жилището имат 88,5% от обитаваните жилища у нас, а в 3% от домовете тоалетната е в сградата, но извън жилището. Извън сградата е тоалетната в 7,9% от обитаваните домове, а 0,7% нямат тоалетна. 96,3% от жилищата в градовете имат тоалетна вътре в дома, а в селата това важи само за 65,6% от обитаваните жилища. Без тоалетна са 0,4% от жилищата в градовете и 1,5% в селата.

Почти всички обитавани жилища у нас (91,6%) имат хладилник и/или фризер, 84,7% разполагат с автоматична пералня. По тези показатели почти няма разлика между домовете в градовете и селата у нас.

По-съществени различия има при наличието на някои предмети и устройства за дълготрайна употреба. Така например 68,2% от жилищата в градовете имат мобилни устройства (таблет, смартфон), а в селата това важи за малко над половината от домовете. С компютър разполагат 53,2% от жилищата в градовете и само 25,4 на сто в селата. Климатик има в почти половината от жилищата в градовете, но само в 21,8% от жилищата в селата.

Една от по-новите тенденции на имотния пазар у нас са т. нар. „умни домове“, разполагащи с устройства и уреди за автоматизиране на дома. За момента обаче тя не е силно застъпена – само 5,9% от обитаваните жилища в страната отговарят на определението „умни“, като в градовете те са 7,2%, а в селата – само 2,1 на сто.

Едва малко над половината от жилищата у нас разполагат с фиксиран достъп до интернет, а с мобилен достъп до интернет разполагат 52,2% от тях. Кабелна телевизия има в 55,6% от обитаваните жилища, а сателитна – в 22,5%. Домакинствата в близо 70% от обитаваните домове разполагат с мобилен телефон, а фиксирана телефонна услуга ползват 10,1 на сто.

Почти половината от обитаваните жилища у нас (47,7%) се отопляват с електричество, а 36,3 на сто – с дърва. С парно са 13,3 на сто от жилищата в страната, а 4,8% се отопляват с въглища. На пелети са 4,1 на сто от домовете, а 2,5% се отопляват с природен газ от централен източник.

Източник Investor.bg

Сродни статии

28-фев.-2024
28-фев.-2024 Съветът на Браншовите организации при БТПП проведе редовното си годишно Общо събрание

Към Събранието бе проявен голям интерес и в него взеха активно участие представители на 56% от членовете на Съвета на БО – сдружения, обединяващи различни отрасли от икономиката на страната. Утвърден бе Отчетът за дейността на Съвета през 2023 г. Адмирации бяха изразени към Бюрото на Съвета за компетентната му работа в изпълнение програмата през предходната година – организирани и проведени мероприятия, срещи и др. инициативи. Положителна оценка бе дадена на продължаващата, утвърдената практиката по поддържане на постоянна комуникация на БТПП с членовете на Съвета за взаимен обмен на информация и за изготвяне на общи позиции по важни въпроси от […]

Научи повече
27-фев.-2024
27-фев.-2024 Пловдив изпревари София по започнато строителство на нови жилищни сгради

Пловдив изпревари столицата по брой започнати нови сгради през последното тримесечие на 2023 г., сочат данните на Националния статистически институт (НСИ). За периода октомври-декември е започнато строителството на 264 жилищни сгради в областта с общо 837 апартамента в тях. Разгънатата им застроена площ е 104 967 кв.м. За разглеждания период е започнало изграждането и на 91 броя други сгради, чиято разгъната застроена площ (РЗП) е 108 895 кв.м. За сравнение, в София е започнало строителството на 226 жилищни сгради и 26 постройки от друг тип. Област Пловдив е сред лидерите в страната и по издадени разрешения за строеж, които са ранен индикатор за строителни намерения. […]

Научи повече
21-фев.-2024
21-фев.-2024 Сделките с имоти в София нараснаха с 44%

Над 27% повече продажби в шестте най-големи града Общо за страната увеличението през четвъртото тримесечие е с 15 на сто Чепеларе е №1 със 64% повишение Сделките с имоти в София нараснаха с близо 44% в периода от октомври до декември спрямо предходното тримесечие, показват данни на Агенцията по вписванията. През четвъртото тримесечие на миналата година в столицата са регистрирани 10 075 сделки с имоти, при 7001 продажби през третото тримесечие. По принцип четвъртото тримесечие на годината е най-добро за пазара на имоти и миналата година не прави изключение. Регистрираните покупки на къщи и апартаменти от октомври до декември в […]

Научи повече
19-фев.-2024
19-фев.-2024 Как да разпознаем коректния брокер на недвижими имоти?

Инж. Галина Максимова е експерт с дългогодишен опит в сферата на недвижимите имоти. От 1992 г. е собственик и управител на агенция за недвижими имоти „Софконсулт” ЕООД. Тя разказва за етиката на професията на брокера на недвижими имоти и как потребителите могат да следят за спазването ú. – Г-жо Максимова, в края на миналата година бяхте преизбрана за пореден мандат като председател на Комисията по професионална етика (КПЕ) към НСНИ. Кои са най-фрапиращите порочни практики на брокери на недвижими имоти, които достигат до Вас и има ли тенденция до КПЕ да достигат повече жалби и сигнали за некоректно поведение от страна на брокери […]

Научи повече
Стратегически партньори на НСНИ: