В 95% от жилищата у нас живее само едно домакинство

Над 95% от жилищата у нас са обитавани от едно домакинство, а в едно жилище живеят средно 2,5 души, сочат данни от Преброяването на населението на Националния статистически институт (НСИ).

За десет години населеността на жилищата у нас е намаляла – през 2011 г. в едно жилище са живели средно 2,8 души. Само в 3,8% от жилищата у нас живеят по две домакинства, а в 0,8 на сто – по три и повече домакинства.

В градовете в едно жилище живеят средно 2,4 души, а в селата – 2,5. Най-населени са жилищата в областите Пловдив и Благоевград – там в едно обитавано жилище живеят по средно по 2,8 лица. В София в едно жилище живеят средно 2,4 души. На обратния полюс, най-слабо населени са жилищата в област Габрово – 2,2 души.

98,7% от обитаваните жилища у нас са свързани с общественото водоснабдяване, като в градовете това важи за почти всички (99,5%), а в селата – за 96,5 на сто. Без източник на вода са 0,2% от жилищата в градовете и 0,7 на сто в селата.

Почти 95% от обитаваните жилища в градовете са свързани с обществената канализация, докато в селата това важи за едва 27,7 на сто от тях. Основният вид канализация в селата е попивната яма – 37,3% от обитаваните жилища. Без канализация са 1,8% от обитаваните жилища в селата и 0,3% в градовете.

Баня в жилището имат 93,1 на сто от обитаваните жилища в страната, а при 1,9% банята е в сградата, но извън жилището. В 2,8% от жилищата банята е извън сградата, а 2,2 на сто изобщо нямат баня. В градовете 97,3% от обитаваните жилища имат баня вътре в жилището, докато в селата това важи само за 81 на сто от домовете. Без баня са 0,8% от обитаваните жилища в градовете и 6,3 на сто в селата.

Тоалетна в жилището имат 88,5% от обитаваните жилища у нас, а в 3% от домовете тоалетната е в сградата, но извън жилището. Извън сградата е тоалетната в 7,9% от обитаваните домове, а 0,7% нямат тоалетна. 96,3% от жилищата в градовете имат тоалетна вътре в дома, а в селата това важи само за 65,6% от обитаваните жилища. Без тоалетна са 0,4% от жилищата в градовете и 1,5% в селата.

Почти всички обитавани жилища у нас (91,6%) имат хладилник и/или фризер, 84,7% разполагат с автоматична пералня. По тези показатели почти няма разлика между домовете в градовете и селата у нас.

По-съществени различия има при наличието на някои предмети и устройства за дълготрайна употреба. Така например 68,2% от жилищата в градовете имат мобилни устройства (таблет, смартфон), а в селата това важи за малко над половината от домовете. С компютър разполагат 53,2% от жилищата в градовете и само 25,4 на сто в селата. Климатик има в почти половината от жилищата в градовете, но само в 21,8% от жилищата в селата.

Една от по-новите тенденции на имотния пазар у нас са т. нар. „умни домове“, разполагащи с устройства и уреди за автоматизиране на дома. За момента обаче тя не е силно застъпена – само 5,9% от обитаваните жилища в страната отговарят на определението „умни“, като в градовете те са 7,2%, а в селата – само 2,1 на сто.

Едва малко над половината от жилищата у нас разполагат с фиксиран достъп до интернет, а с мобилен достъп до интернет разполагат 52,2% от тях. Кабелна телевизия има в 55,6% от обитаваните жилища, а сателитна – в 22,5%. Домакинствата в близо 70% от обитаваните домове разполагат с мобилен телефон, а фиксирана телефонна услуга ползват 10,1 на сто.

Почти половината от обитаваните жилища у нас (47,7%) се отопляват с електричество, а 36,3 на сто – с дърва. С парно са 13,3 на сто от жилищата в страната, а 4,8% се отопляват с въглища. На пелети са 4,1 на сто от домовете, а 2,5% се отопляват с природен газ от централен източник.

Източник Investor.bg

Сродни статии

27-сеп.-2023
27-сеп.-2023 Годишна конференция за строителство и инвестиции 2023 – палитра от (не)очаквани сценарии

След успешната конференция през 2022 г., списание „Мениджър“ подготвя второто издание на Годишна конференция за строителство и инвестиции. Събитието ще се проведе на 03.10 в Hyatt Regency Sofia от 13:00 ч. Силен старт ще бъде направен с Ясен Георгиев, изпълнителен директор на Института за икономическа политика. В презентацията си той ще сподели какво да очакваме от икономиката през 2024 г. и какви (не)очаквани сценарии ще се развият за бизнес средата. В четири дискусионни панела ще бъдат обсъдени теми от ключово значение за строителния сектор в България. Модератор на събитието ще е Иван Велков, член на УС на Българската стопанска камара […]

Научи повече
27-сеп.-2023
27-сеп.-2023 Стойността на недвижимите имоти в света е близо четири пъти по-висока от глобалния БВП

Стойността на недвижимите имоти в света – жилищни и бизнес имоти и земеделска земя, е достигнала 379,7 трлн. долара през 2022 г., сочат данни на консултантската компания Savills. Така те запазват позицията си на най-значимия актив убежище за богатството в света. През 2022 г. недвижимите имоти са били по-ценни, отколкото глобалните акции (98,9 трлн. долара) и дългови ценни книжа (129,8 трлн. долара) взети заедно, и са се равнявали на почти четири пъти повече от световния брутен вътрешен продукт (100,6 трлн. долара), съобщава Savills. За сравнение, стойността на всичкото добито злато в историята достига 12,2 трлн. долара, само 3 на сто […]

Научи повече
26-сеп.-2023
26-сеп.-2023 Варна е първенец по поскъпване на жилищните имоти

Въпреки тенденцията още от края на миналата година с намаляването на броя на сделките, цените на жилищните имоти в България продължават да се повишават. По последни данни за второто тримесечие на 2023 година, жилищните имоти във Варна са поскъпнали с над 20%. По-голямо е поскъпването при новите жилища. По този показател морската столица изпреварва останалите големи градове в страната. Най-малък е ръстът на цените в Русе и Стара Загора. Защо обаче жилищните имоти поскъпват при спад на сделките средно с около 10-12%? Според Председателя на Национално сдружение „Недвижими имоти“ Добромир Ганев, това се дължи на няколко фактора. От една страна са инфлационните процеси, които […]

Научи повече
25-сеп.-2023
25-сеп.-2023 Можем да очакваме нова тенденция на имотния пазар в България през 2024 г.

Настоящият период може да се определи като преходен от двегодишната ситуация, в която пазарите, не само в България, а в цял свят бяха прегрели. Купувачите се редяха на опашка в София и големите градове, за да дадат своите оферти. Тази година липсва тази картина, но добрата новина е, че спадовете на броя сделки се движат около 10%. Няма основание за намаляване на цените, най-малко поради нениската инфлация. Поне до края на годината очакванията са, че тази тенденцията ще се запази, но през втората половина на 2024 година може да видим промяна – покачване на обема сделки, поне в големите градове. Това каза Добромир Ганев, […]

Научи повече
Стратегически партньори на НСНИ: