Нови тенденции на жилищния пазар у нас

В последно време се засилва тенденцията, която с наблюдава от години у нас, българи живеещи в чужбина да купуват имот в родината си. Част от тях, които не разполагат с жилище, решават, че именно сега е моментът да го купят. Други купуват за децата си. Има и хора, които купуват чисто инвестиционно. „Последното особено се отнася за новото строителство, защото знаем, че у нас стандартът за ново строителство, който е пазарно утвърден, е да се строят жилищата и да се предават на шпакловка и замазка. И клиентите ги купуват в този вид. Оттам нататък дали те ще се ангажират да ги завършат, за да бъдат годни за отдаване под наем и обитаване, зависи от всеки един купувач. Ясно е, че струват доста пари. И това ще определи дали ще седят заключени или ще бъдат експлоатирани“, казва инж. Ирена Перфанова, заместник-председател на Национално сдружение „Недвижими имоти“.

Колкото е по-голямо търсенето и по-малко предлагането това вляе върху цената. В момента наблюдаваме подобна картина заради ограниченото предлагане, защото хората, които вече са инвестирали в недвижими имоти, са планирали в един момент да ги препродадат. Не намират правилния момент и правилната логика да го направят сега, защото какво ще правят с тези средства? Все още лихвените проценти по банковите депозити са изключително ниски и хората са предпазливи.

„Факт е, че вторичният пазар започва да се увеличава. Излизат имоти с реализирани довършителни работи, добре направени, на доста високи цени, може би по-високи, отколкото пазарът може да поеме, но пазарът ще си покаже дали това са нивата или те са надценени“, казва инж. Перфанова.

Що се отнася до движението на цените на жилищата, то поскъпването продължава, но е плавно. Виждат се скокове, когато пазарът е по-активен. От началото на текущата година поскъпването е между 3% до 5% на определени места. някъде цените въобще не са се променили. „Впечатление прави, че един имот престоява все по-дълго време на пазара. Не е това, което забелязвахме през последните 2 години, а именно много бързо да се продава имот. Също така сме свидетели на един вид аванс при преговори, който преди също не съществуваше“, допълва инж. Перфанова.

Другата тенденция, която се наблюдава е, че има ръст в търсенето на 4-стайни апартаменти. А също така и с тераси. Продължава търсенето и на имоти с добри гледки, но те намаляват, поради уплътняването на строителството.

В исторически план златото и недвижимите имоти се оказват най-сигурното убежище за паричните ни средства и са доказали, че във времето най-добре запазват стойността на парите. Надяваме се така да бъде и в бъдеще – недвижимите имоти ще продължат да държат своята стойност. Няма как пазарът да върви само нагоре или да е в една линия през целия си цикъл. Той при всички случай, ще превърти в някакъв момент. Отново ще има падове и пикове на цените, но в момента с цялата тази международна обстановка, оято наблюдаваме последните години, трудно е да прогнозираме в дългосрочен план“, заключава инж. Перфанова.

Източник Fakti.bg

Сродни статии

05-апр.-2024
05-апр.-2024 “Futures Thinking – възможни реалности” ще се проведе на 23 април

Събитието е организирано от списание Enterprise и Българска стопанска камара. НСНИ е дългогодишен партньор на списание Enterprise. За всички членове на НСНИ е договорена отстъпка от 20 процента при ОНЛАЙН ЗАЯВКА ЗА БИЛЕТ СТАНДАРТНА РЕГИСТРАЦИЯ. ПРОМОКОД ЗА ОТСТЪПКА NSNI20 Подробна информация и онлайн регистрация за събитието ТУК

Научи повече
05-апр.-2024
05-апр.-2024 За 13 години жилищата в България са поскъпнали с близо 80%

България е на второ място в Европейския съюз по годишен ръст на цените на жилищата през четвъртото тримесечие на 2023 г., сочат данни на европейската статистическа служба Евростат. В края на миналата година жилищата в страната ни са поскъпнали с 10,1% на годишна база. Преди България е само Полша с ръст от 13 на сто, а на трето място е Хърватия с годишно покачване от 9,5%. На обратния полюс са Люксембург и Германия, където цените на жилищата са отбелязали годишен спад от съответно 14,4% и 7,1%. На трето място е Финландия с понижение от 4,4 на сто. От страните, за които […]

Научи повече
04-апр.-2024
04-апр.-2024 Софийските агенции, членове на НСНИ възстановиха дейността на Регионална структура София

 На 3 април, в деня в който София отбелязва 145 години от обявяването на нашия град за столица, се проведе учредително събрание на което софийските агенции, членове на НСНИ възстановиха дейността на регионална структура София. На събитието присъстваха новоприети компании, както и дългогодишни членове на Сдружението. След проведено гласуване беше избран седем членен управителен съвет на РС София с Председател Даниела Грозева от ВЕДА КОРЕКТ, член на управителния съвет на НСНИ. За членове на УС  на РС София бяха избрани: Динко Тодоров от „КОНСУЛТ 23“ Росен Костадинов от „ГОЛДЪН КИЙ ГРУП“ Надя Антова от „НАДИЛЕНА РИЪЛ ЕСТЕЙТ“ Венета Христова от […]

Научи повече
29-мар.-2024
29-мар.-2024 ДЕСЕТ НОВИ КОМПАНИИ СЕ ПРИСЪЕДИНИХА КЪМ НСНИ ПРЕЗ МЕСЕЦ МАРТ

През месец март голямото семейство на НСНИ  нарасна с още десет компании. Посрещаме с Добре дошли! ПОДКРЕПА ИМОТИ ЕООД гр. Пловдив КОЛИЗЕУМ ЕСТЕЙТ ЕООД гр. Пловдив АГЕНЦИЯ МЕЧТА ООД гр. Пловдив РЕДЖИНА ЕСТЕЙТ ЕООД гр. Хисаря КРИОС ООД гр. Пловдив МАКСМЕТАЛ 2012 ЕООД  гр. Пловдив ЕМПАЙЪР ЕСТЕЙТ ООД гр. Пловдив АВАНГАРД РИЪЛ ЕСТЕЙТ.БГ ЕООД гр. Пловдив ПРОПЪРТИ МЕНИДЖМЪНТ ПРО ЕООД гр. София АБ ИМОТИ КОНСУЛТ ЕООД гр. София Уважаеми колеги, пожелаваме Ви успех и Ви очакваме на всички събития организирани от НСНИ!

Научи повече
Стратегически партньори на НСНИ: