Нови тенденции на жилищния пазар у нас

В последно време се засилва тенденцията, която с наблюдава от години у нас, българи живеещи в чужбина да купуват имот в родината си. Част от тях, които не разполагат с жилище, решават, че именно сега е моментът да го купят. Други купуват за децата си. Има и хора, които купуват чисто инвестиционно. „Последното особено се отнася за новото строителство, защото знаем, че у нас стандартът за ново строителство, който е пазарно утвърден, е да се строят жилищата и да се предават на шпакловка и замазка. И клиентите ги купуват в този вид. Оттам нататък дали те ще се ангажират да ги завършат, за да бъдат годни за отдаване под наем и обитаване, зависи от всеки един купувач. Ясно е, че струват доста пари. И това ще определи дали ще седят заключени или ще бъдат експлоатирани“, казва инж. Ирена Перфанова, заместник-председател на Национално сдружение „Недвижими имоти“.

Колкото е по-голямо търсенето и по-малко предлагането това вляе върху цената. В момента наблюдаваме подобна картина заради ограниченото предлагане, защото хората, които вече са инвестирали в недвижими имоти, са планирали в един момент да ги препродадат. Не намират правилния момент и правилната логика да го направят сега, защото какво ще правят с тези средства? Все още лихвените проценти по банковите депозити са изключително ниски и хората са предпазливи.

„Факт е, че вторичният пазар започва да се увеличава. Излизат имоти с реализирани довършителни работи, добре направени, на доста високи цени, може би по-високи, отколкото пазарът може да поеме, но пазарът ще си покаже дали това са нивата или те са надценени“, казва инж. Перфанова.

Що се отнася до движението на цените на жилищата, то поскъпването продължава, но е плавно. Виждат се скокове, когато пазарът е по-активен. От началото на текущата година поскъпването е между 3% до 5% на определени места. някъде цените въобще не са се променили. „Впечатление прави, че един имот престоява все по-дълго време на пазара. Не е това, което забелязвахме през последните 2 години, а именно много бързо да се продава имот. Също така сме свидетели на един вид аванс при преговори, който преди също не съществуваше“, допълва инж. Перфанова.

Другата тенденция, която се наблюдава е, че има ръст в търсенето на 4-стайни апартаменти. А също така и с тераси. Продължава търсенето и на имоти с добри гледки, но те намаляват, поради уплътняването на строителството.

В исторически план златото и недвижимите имоти се оказват най-сигурното убежище за паричните ни средства и са доказали, че във времето най-добре запазват стойността на парите. Надяваме се така да бъде и в бъдеще – недвижимите имоти ще продължат да държат своята стойност. Няма как пазарът да върви само нагоре или да е в една линия през целия си цикъл. Той при всички случай, ще превърти в някакъв момент. Отново ще има падове и пикове на цените, но в момента с цялата тази международна обстановка, оято наблюдаваме последните години, трудно е да прогнозираме в дългосрочен план“, заключава инж. Перфанова.

Източник Fakti.bg

Сродни статии

08-юли-2024
08-юли-2024 Роля и употреба на протоколите за оглед и договорите

На 4 юли 2024 г. в централния офис на НСНИ се проведе дискусия между представители на бранша на тема „Протоколите за оглед и договорите за сътрудничество“. В дискусията се включи  адв. д-р Бисерка Маринова, която обърна внимание, че правенето на огледи е само една малка част от задълженията на брокера. Осъществяването на оглед само по себе си не означава, че трябва да има плащане на комисиона (според съдебната практика). Как агенциите за недвижими имоти и брокерите да защитават правата на клиентите? Как да защитят себе си от нелоялни клиенти? Къде се срещат доверие, професионализъм и етика? Правно становище Адв. Маринова […]

Научи повече
25-юни-2024
25-юни-2024 Отворена среща дискусия „ЕТИКАТА- МОСТЪТ МЕЖДУ НАС“ се състоя в гр. Варна

На 20 юни 2024 г. във Варна се проведе поредната отворена среща дискусия „Етиката мостът между нас“ под надслов „РАБОТИМ СЪВМЕСТНО – УСПЯВАМЕ ЗАЕДНО”.     Събитието е част от кампанията на Комисията по професионална етика към НСНИ и набира все по-голяма популярност сред професионалистите в бранша. На събитието присъстваха повече от 100 участници, членове на регионалната структура на НСНИ във Варна, както и много професионалисти от града и страната. Основни теми бяха етиката между професионалните брокери, етиката в маркетинга и рекламата, добавена стойност на посредника и др. Обсъдиха се начините, по които работата между посредниците водят до най – добър резултат […]

Научи повече
24-юни-2024
24-юни-2024 Александър Бочев: Пазарът на недвижими имоти е спокоен

– Г-н Бочев, какво е състоянието на пазара на недвижими имоти в момента? – Много често ми задават въпроса – добър ли е пазарът. И винаги отговарям с контравъпрос – за кого да е добър? Много често се случва, че понякога пазарът е добър за продавачите, друг път за купувачите. Ако разглеждаме пазара от гледна точка на цените и движението им нагоре или надолу, за мен добрият пазар е този, който може да бъде лесно прогнозируем. През 2019 г. всички прогнози бяха разбити на пух и прах – вместо да тръгне надолу, пазарът се изстреля нагоре със светкавични темпове. В […]

Научи повече
07-юни-2024
07-юни-2024 Брокери на недвижими имоти обсъдиха регулирането на бранша

Кръгла маса „Необходимо законодателство за посредническите услуги при сделки с недвижими имоти“, организирана от Национално сдружение Недвижими имоти (НСНИ), с подкрепата на Съвета на браншовите организации към Българската търговско-промишлена палата (БТПП), се проведе на 6 юни 2024 г. в БТПП. Събитието събра представители на НСНИ, БТПП, Камарата на независимите оценители, Камарата на архитектите, Националната асоциация на строителните предприемачи, Нотариалната камара, Асоциацията на кредитните посредници в България, Асоциацията на дружествата за управление на етажната собственост, Националния съюз на юристконсултите, агенции за недвижими имоти и медии. Присъстващите се обединиха около идеята за необходима регулация на бранша на посредническите услуги при сделки с […]

Научи повече
Стратегически партньори на НСНИ: