Нови тенденции на жилищния пазар у нас

В последно време се засилва тенденцията, която с наблюдава от години у нас, българи живеещи в чужбина да купуват имот в родината си. Част от тях, които не разполагат с жилище, решават, че именно сега е моментът да го купят. Други купуват за децата си. Има и хора, които купуват чисто инвестиционно. „Последното особено се отнася за новото строителство, защото знаем, че у нас стандартът за ново строителство, който е пазарно утвърден, е да се строят жилищата и да се предават на шпакловка и замазка. И клиентите ги купуват в този вид. Оттам нататък дали те ще се ангажират да ги завършат, за да бъдат годни за отдаване под наем и обитаване, зависи от всеки един купувач. Ясно е, че струват доста пари. И това ще определи дали ще седят заключени или ще бъдат експлоатирани“, казва инж. Ирена Перфанова, заместник-председател на Национално сдружение „Недвижими имоти“.

Колкото е по-голямо търсенето и по-малко предлагането това вляе върху цената. В момента наблюдаваме подобна картина заради ограниченото предлагане, защото хората, които вече са инвестирали в недвижими имоти, са планирали в един момент да ги препродадат. Не намират правилния момент и правилната логика да го направят сега, защото какво ще правят с тези средства? Все още лихвените проценти по банковите депозити са изключително ниски и хората са предпазливи.

„Факт е, че вторичният пазар започва да се увеличава. Излизат имоти с реализирани довършителни работи, добре направени, на доста високи цени, може би по-високи, отколкото пазарът може да поеме, но пазарът ще си покаже дали това са нивата или те са надценени“, казва инж. Перфанова.

Що се отнася до движението на цените на жилищата, то поскъпването продължава, но е плавно. Виждат се скокове, когато пазарът е по-активен. От началото на текущата година поскъпването е между 3% до 5% на определени места. някъде цените въобще не са се променили. „Впечатление прави, че един имот престоява все по-дълго време на пазара. Не е това, което забелязвахме през последните 2 години, а именно много бързо да се продава имот. Също така сме свидетели на един вид аванс при преговори, който преди също не съществуваше“, допълва инж. Перфанова.

Другата тенденция, която се наблюдава е, че има ръст в търсенето на 4-стайни апартаменти. А също така и с тераси. Продължава търсенето и на имоти с добри гледки, но те намаляват, поради уплътняването на строителството.

В исторически план златото и недвижимите имоти се оказват най-сигурното убежище за паричните ни средства и са доказали, че във времето най-добре запазват стойността на парите. Надяваме се така да бъде и в бъдеще – недвижимите имоти ще продължат да държат своята стойност. Няма как пазарът да върви само нагоре или да е в една линия през целия си цикъл. Той при всички случай, ще превърти в някакъв момент. Отново ще има падове и пикове на цените, но в момента с цялата тази международна обстановка, оято наблюдаваме последните години, трудно е да прогнозираме в дългосрочен план“, заключава инж. Перфанова.

Източник Fakti.bg

Сродни статии

27-сеп.-2023
27-сеп.-2023 Годишна конференция за строителство и инвестиции 2023 – палитра от (не)очаквани сценарии

След успешната конференция през 2022 г., списание „Мениджър“ подготвя второто издание на Годишна конференция за строителство и инвестиции. Събитието ще се проведе на 03.10 в Hyatt Regency Sofia от 13:00 ч. Силен старт ще бъде направен с Ясен Георгиев, изпълнителен директор на Института за икономическа политика. В презентацията си той ще сподели какво да очакваме от икономиката през 2024 г. и какви (не)очаквани сценарии ще се развият за бизнес средата. В четири дискусионни панела ще бъдат обсъдени теми от ключово значение за строителния сектор в България. Модератор на събитието ще е Иван Велков, член на УС на Българската стопанска камара […]

Научи повече
27-сеп.-2023
27-сеп.-2023 Стойността на недвижимите имоти в света е близо четири пъти по-висока от глобалния БВП

Стойността на недвижимите имоти в света – жилищни и бизнес имоти и земеделска земя, е достигнала 379,7 трлн. долара през 2022 г., сочат данни на консултантската компания Savills. Така те запазват позицията си на най-значимия актив убежище за богатството в света. През 2022 г. недвижимите имоти са били по-ценни, отколкото глобалните акции (98,9 трлн. долара) и дългови ценни книжа (129,8 трлн. долара) взети заедно, и са се равнявали на почти четири пъти повече от световния брутен вътрешен продукт (100,6 трлн. долара), съобщава Savills. За сравнение, стойността на всичкото добито злато в историята достига 12,2 трлн. долара, само 3 на сто […]

Научи повече
26-сеп.-2023
26-сеп.-2023 Варна е първенец по поскъпване на жилищните имоти

Въпреки тенденцията още от края на миналата година с намаляването на броя на сделките, цените на жилищните имоти в България продължават да се повишават. По последни данни за второто тримесечие на 2023 година, жилищните имоти във Варна са поскъпнали с над 20%. По-голямо е поскъпването при новите жилища. По този показател морската столица изпреварва останалите големи градове в страната. Най-малък е ръстът на цените в Русе и Стара Загора. Защо обаче жилищните имоти поскъпват при спад на сделките средно с около 10-12%? Според Председателя на Национално сдружение „Недвижими имоти“ Добромир Ганев, това се дължи на няколко фактора. От една страна са инфлационните процеси, които […]

Научи повече
25-сеп.-2023
25-сеп.-2023 Можем да очакваме нова тенденция на имотния пазар в България през 2024 г.

Настоящият период може да се определи като преходен от двегодишната ситуация, в която пазарите, не само в България, а в цял свят бяха прегрели. Купувачите се редяха на опашка в София и големите градове, за да дадат своите оферти. Тази година липсва тази картина, но добрата новина е, че спадовете на броя сделки се движат около 10%. Няма основание за намаляване на цените, най-малко поради нениската инфлация. Поне до края на годината очакванията са, че тази тенденцията ще се запази, но през втората половина на 2024 година може да видим промяна – покачване на обема сделки, поне в големите градове. Това каза Добромир Ганев, […]

Научи повече
Стратегически партньори на НСНИ: