Строежът на жилища във Варна нарасна с 24%

Според данни на националната статистика

Започна изграждането на 6597 апартаменти и къщи в страната

Правят 1272 кооперации и еднофамилни сгради

Строителството на нови жилища се увеличава в редица области на страната. Това се дължи на нарастващото търсене на апартаменти и къщи в много големи и по-малки населени места. А строителните предприемачи с изгражданите от тях сгради се опитват да удовлетворят желанията на клиентите.

През първото тримесечие на годината в област Варна е започнало строителството на 934 апартаменти и еднофамилни къщи, което е ръст с близо 24% на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. За същия период на миналата година започнатите нови жилища в областта са 755. Подобна е ситуацията и в област Бургас. Само в рамките на едно тримесечие е започнало строителството на 632 жилища, което е с 16,8% повече спрямо същия период на миналата година, когато в областта край морето е започнало изграждането на 541 къщи и апартаменти.

През първото тримесечие на годината област Варна се връща на второ място по започнато ново жилищно строителство. На първо място отново се изкачва е София-столица със започнати 2978 къщи и апартаменти, сред като в края на миналата година първото място беше за Варна.

Ръст на строителството има и в Пловдив. За едно тримесечие там е започнало изграждането на 711 къщи и апартаменти, което е с 8,1% повече от същия период на миналата година.

Общо за цялата страна през тримесечието е започнал строежът на 1272 жилищни сгради с 6597 жилища в тях и със 778 хил. кв. м обща застроена площ, на 8 административни сгради/офиси с близо 5 хил. кв. м разгъната застроена площ (РЗП) и на 517 други сгради с 342 хил. кв. м РЗП. В сравнение със същото тримесечие на миналата година започнатите нови жилищни сгради се увеличават с 0,2%, но жилищата в тях намаляват с 13,8%, а общата им застроена площ – с 1,2%. При започнатите административни сгради и тяхната обща застроена площ също има спад заради възможността за работа от вкъщи.

Но в редица области на страната има съществен ръст на започнатото строителство. Например в област Русе започнатите през тримесечието нови къщи и апартаменти са 60, което е четири пъти повече спрямо същия период на миналата година, когато започнатите жилища са 15. Нови жилища изграждат не само в най-големите градове на страната. Най-голям ръст за тримесечието е регистриран в област Смолян, където е започнал строежът на 45 къщи и апартаменти. Това е с ръст с 650%, или над седем пъти повече от същия период на миналата година, когато са започнати само 6 жилища.

Много голям е и ръстът на строителството в област Плевен – с 280%, където е започнало изграждането на 19 нови къщи и апартаменти, при само 5 година по-рано. Много сериозно увеличение на изгражданите жилища е регистрирано и в област Силистра. През тримесечието започнатите жилища са 11, което е увеличение с 267% на годишна база. Във Велико Търново е започнало строителството на 153 жилища, което е ръст със 135% спрямо същия период на миналата година. Добре е да бъдат отбелязани Шумен (ръст с 207%) и Ямбол (+58%).

Много активно е и строителството в София-област. Много хора искат къща край София и затова в района има активно строителство. През тримесечието в София-област е започнало изграждането на 125 жилища, повечето от които са самостоятелни къщи.

Строителство на най-голям брой нови сгради е започнало в областите: Пловдив – 239 жилищни и 77 други сгради; София (столица) – 189 жилищни и 18 други сгради; Варна – 149 жилищни и 34 други сгради; Бургас – 157 жилищни и 12 други сгради; Стара Загора – 60 жилищни и 75 други сгради.

Столицата е на второ място по общ брой на започнатите сгради, след Пловдив. Но столицата е на първо място по брой на жилищата в започнатите сгради. На второ място по започнати жилища е област Варна. Топ три се допълва от Пловдив. Четвъртата позиция е за Бургас, а на пето място е Стара Загора.

Насочват се и към по-малки градове

Издадоха разрешителни за 8619 нови домове

Плановете за Габрово със 100% увеличение

Общините в цялата страна за едно тримесечие са издали разрешителни за строеж на 1748 жилищни сгради с 8619 жилища в тях.

Разрешителни за строеж на 8619 нови жилища са издадени в страната през първото тримесечие на годината, показват данни на Националния статистически институт. Издадени са разрешителни общо за 1748 жилищни сгради с 8619 жилища в тях и над 975 хил. кв. м разгъната застроена площ (РЗП), на 19 административни сгради/офиси с 30 хил. кв. м РЗП и на 1035 други сгради с 612,9 хил. кв. м РЗП.

В сравнение със същото тримесечие на миналата година издадените разрешителни за строеж на нови жилищни сгради и на жилища в тях малко намаляват.

Само за София-град през тримесечието са издадени разрешителни за вдигане на 4565 жилища в 242 кооперации и къщи, което е сигнал, че строителството в столицата ще остане изключително активно. Спрямо същия период на миналата година издадените разрешителни за строеж на жилища в столицата нарастват със 37,7%, а издадените разрешителни за нови жилищни сгради са с 5,7% повече.

От данните на НСИ прави впечатление, че в редица малки и големи градове на страната има сериозен ръст на издадените разрешителни за строителство на жилища. Това показва, че предприемачите се насочват и към по-малки градове, а не само към най-големите. Най-сериозен ръст на годишна база има на издадените разрешителни в област Габрово. Там са дадени документи за 40 жилища, което е два пъти повече от дадените разрешителни за същия период на миналата година. В област Бургас са издадени разрешителни за 895 нови жилища, което е увеличение със 78,6% на годишна база, а в област Благоевград разрешителните са за 324 жилища, което е със 78% повече от миналата година. Голямо увеличение на разрешителните има и в областите Разград (+29,2%), Кюстендил (+18,2%) и Добрич (+17,8%).

Най-голям брой разрешителни за строеж на нови жилищни сгради са издадени в областите Пловдив – 264, София (столица) – 242, София – 224, Варна – 198, и Бургас – 175. Най-много жилища предстои да бъдат започнати в областите София (столица) – 4565, Бургас – 895, Пловдив – 868, Варна – 694, и Благоевград – 324.

Източник Trud.bg

Сродни статии

27-сеп.-2023
27-сеп.-2023 Годишна конференция за строителство и инвестиции 2023 – палитра от (не)очаквани сценарии

След успешната конференция през 2022 г., списание „Мениджър“ подготвя второто издание на Годишна конференция за строителство и инвестиции. Събитието ще се проведе на 03.10 в Hyatt Regency Sofia от 13:00 ч. Силен старт ще бъде направен с Ясен Георгиев, изпълнителен директор на Института за икономическа политика. В презентацията си той ще сподели какво да очакваме от икономиката през 2024 г. и какви (не)очаквани сценарии ще се развият за бизнес средата. В четири дискусионни панела ще бъдат обсъдени теми от ключово значение за строителния сектор в България. Модератор на събитието ще е Иван Велков, член на УС на Българската стопанска камара […]

Научи повече
27-сеп.-2023
27-сеп.-2023 Стойността на недвижимите имоти в света е близо четири пъти по-висока от глобалния БВП

Стойността на недвижимите имоти в света – жилищни и бизнес имоти и земеделска земя, е достигнала 379,7 трлн. долара през 2022 г., сочат данни на консултантската компания Savills. Така те запазват позицията си на най-значимия актив убежище за богатството в света. През 2022 г. недвижимите имоти са били по-ценни, отколкото глобалните акции (98,9 трлн. долара) и дългови ценни книжа (129,8 трлн. долара) взети заедно, и са се равнявали на почти четири пъти повече от световния брутен вътрешен продукт (100,6 трлн. долара), съобщава Savills. За сравнение, стойността на всичкото добито злато в историята достига 12,2 трлн. долара, само 3 на сто […]

Научи повече
26-сеп.-2023
26-сеп.-2023 Варна е първенец по поскъпване на жилищните имоти

Въпреки тенденцията още от края на миналата година с намаляването на броя на сделките, цените на жилищните имоти в България продължават да се повишават. По последни данни за второто тримесечие на 2023 година, жилищните имоти във Варна са поскъпнали с над 20%. По-голямо е поскъпването при новите жилища. По този показател морската столица изпреварва останалите големи градове в страната. Най-малък е ръстът на цените в Русе и Стара Загора. Защо обаче жилищните имоти поскъпват при спад на сделките средно с около 10-12%? Според Председателя на Национално сдружение „Недвижими имоти“ Добромир Ганев, това се дължи на няколко фактора. От една страна са инфлационните процеси, които […]

Научи повече
25-сеп.-2023
25-сеп.-2023 Можем да очакваме нова тенденция на имотния пазар в България през 2024 г.

Настоящият период може да се определи като преходен от двегодишната ситуация, в която пазарите, не само в България, а в цял свят бяха прегрели. Купувачите се редяха на опашка в София и големите градове, за да дадат своите оферти. Тази година липсва тази картина, но добрата новина е, че спадовете на броя сделки се движат около 10%. Няма основание за намаляване на цените, най-малко поради нениската инфлация. Поне до края на годината очакванията са, че тази тенденцията ще се запази, но през втората половина на 2024 година може да видим промяна – покачване на обема сделки, поне в големите градове. Това каза Добромир Ганев, […]

Научи повече
Стратегически партньори на НСНИ: