Стойността на недвижимите имоти в света е близо четири пъти по-висока от глобалния БВП

Стойността на недвижимите имоти в света – жилищни и бизнес имоти и земеделска земя, е достигнала 379,7 трлн. долара през 2022 г., сочат данни на консултантската компания Savills. Така те запазват позицията си на най-значимия актив убежище за богатството в света.

През 2022 г. недвижимите имоти са били по-ценни, отколкото глобалните акции (98,9 трлн. долара) и дългови ценни книжа (129,8 трлн. долара) взети заедно, и са се равнявали на почти четири пъти повече от световния брутен вътрешен продукт (100,6 трлн. долара), съобщава Savills. За сравнение, стойността на всичкото добито злато в историята достига 12,2 трлн. долара, само 3 на сто от стойността на недвижимите имоти в света.

Общата стойност на имотите в света през 2022 г. е намаляла с 2,8% спрямо 2021 г., когато тя беше 390,5 трлн. долара, въпреки че е нагоре с 18,7 на сто спрямо нивата през 2019 г., т.е. преди COVID-19. Растежът сред всички класове активи – недвижими имоти, акции и т. н., се е забавил през 2022 г. в сравнение с 2020-2021 г. заради ускоряването на инфлацията и повишаването на лихвите, сочат данните на консултантската компания.

Стойността на всички имотни сектори обаче остава над нивата през 2020 г. От гледна точка на различните имотни сектори жилищата са най-големият, като съставляват 76% от глобалната стойност на недвижимите имоти. Тяхната стойност е достигнала 287,6 трлн. долара през 2022 г., което е спад с 1,6% спрямо 2021 г., когато тя беше 292,2 трлн. долара.

Стойността на бизнес имотите в света е достигнала 50,8 трлн. долара, като е намаляла спрямо 51,7 трлн. долара през 2021 г. и съставлява 14 на сто от общата стойност на недвижимите имоти. На трето място е стойността на земеделската земя, която е достигнала 41,3 трлн. долара спрямо 46,6 трлн. долара през 2021 г. и съставлява 11% от общата стойност на недвижимите имоти.

„Въпреки разместването на пластовете на пазарите и спекулации за бъдещето на някои сектори недвижимите имоти като цяло продължават да са активът, където е съсредоточено най-голямото богатство в света“, коментира Пол Тостевин, ръководител на световните анализи в Savills.

Жилищните имоти доминират, а между 2019 и 2022 г. стойността им е нараснала с 21,1%, изпреварени по ръст само от златото. Те се възползваха от периода на ултраниски лихви в съчетание с вниманието към дома в много страни по време на блокадите, допълва Тостевин. „Ясно е, че предвид слабото развитие на недвижимите имоти на някои локации в дългосрочен план растежът ще продължи с прибавянето на още наличности в света“, отбелязва той.

Към 2022 г. Китай е бил имотният пазар с най-висока стойност в света, съставляващ 26% от общата стойност на недвижимите имоти в световен план (жилищни и бизнес имоти), следван от САЩ с дял от 19%. Но Savills отбелязва, че Канада и Австралия, които заемат съответно седмо и десето място, отчитат значителен ръст на цените на жилищата през последните години и изпреварват страни с много по-голямо население по обща стойност на имотите.

Индия, която е страната с най-голямо население в света, е на 14-о място по стойност на недвижимите си имоти, което показва потенциала на страната за растеж в бъдеще на този пазар.

В десетката на имотните пазари с най-висока стойност в света попадат още Япония, Германия, Великобритания, Франция, Южна Корея и Бразилия.

Източник Investor.bg

Сродни статии

07-юни-2024
07-юни-2024 Брокери на недвижими имоти обсъдиха регулирането на бранша

Кръгла маса „Необходимо законодателство за посредническите услуги при сделки с недвижими имоти“, организирана от Национално сдружение Недвижими имоти (НСНИ), с подкрепата на Съвета на браншовите организации към Българската търговско-промишлена палата (БТПП), се проведе на 6 юни 2024 г. в БТПП. Събитието събра представители на НСНИ, БТПП, Камарата на независимите оценители, Камарата на архитектите, Националната асоциация на строителните предприемачи, Нотариалната камара, Асоциацията на кредитните посредници в България, Асоциацията на дружествата за управление на етажната собственост, Националния съюз на юристконсултите, агенции за недвижими имоти и медии. Присъстващите се обединиха около идеята за необходима регулация на бранша на посредническите услуги при сделки с […]

Научи повече
05-юни-2024
05-юни-2024 Атанас Аргиров отново е начело на РС Варна

Управителният съвет на Регионална структура – Варна на Национално сдружение Недвижими имоти беше преизбран за нов мандат с абсолютно мнозинство от присъстващите на проведеното на 30 май 2024 г. Регионално събрание в морската столица. Председателският пост на варненската структура беше поверен за още две години на г-н Атанас Аргиров. В следващия мандат продължават и останалите четирима членове на управителния орган – г-н Мирослав Спасов, г-жа Десислава Крисова, г-жа Юлия Хвърчилкова и г-жа Мирела Симеонова. С абсолютно мнозинство се запази и състава на Комисията по професионална етика към Регионална структура – Варна. В нея отново влизат г-жа Яна Радева, г-жа Красимира […]

Научи повече
31-май-2024
31-май-2024 ПРОФЕСИЯ КРЕДИТЕН КОНСУЛТАНТ

Казвам се Георги Канайков и имам честта, да съм директор консултантска мрежа в един от най-уважаваните кредитни посредници в България, КРЕДИТЛАНД. Като един от може би първите кредитни консултанти в България, ще Ви разкажа за професията, придобиваща все по-голяма популярност напоследък. Запознанството с нея, за мен започна през 2005 г., когато, Деян Василев-изпълнителен директор в КРЕДИТЛАНД ме покани да стана част от екипа на фирмата, като предлагаме услуга напълно непозната за България по него време, а именно- кредитно консултиране. В годините имахме много добри и лоши моменти, но оцеляхме и се развихме. Смея да кажа справяме се доста добре! Защо […]

Научи повече
30-май-2024
30-май-2024 Членове на НСНИ бяха отличени на Националния конкурс Real Estate Awards

На 28 май за девети пореден път се проведе националният конкурс Real Estate Awards, който е продължение на проекта „Годишни награди на Imoti.net“. Тази година събитието даде още по-силна заявка да фокусира вниманието на обществото върху сектора на недвижими имоти, насърчаването на добрите практики и прозрачността в бранша. Снежана Стойчева, управител на портала за недвижими имоти imoti.net сподели, че конкурса има за цел да покаже уважение към компаниите и професионалистите в сектора на недвижими имоти, които работят коректно. В приветствието си към гостите г-жа Стойчева каза, че бизнесът с недвижими имоти е изключително важен в обществения ни живот и за […]

Научи повече
Стратегически партньори на НСНИ: