Стойността на недвижимите имоти в света е близо четири пъти по-висока от глобалния БВП

Стойността на недвижимите имоти в света – жилищни и бизнес имоти и земеделска земя, е достигнала 379,7 трлн. долара през 2022 г., сочат данни на консултантската компания Savills. Така те запазват позицията си на най-значимия актив убежище за богатството в света.

През 2022 г. недвижимите имоти са били по-ценни, отколкото глобалните акции (98,9 трлн. долара) и дългови ценни книжа (129,8 трлн. долара) взети заедно, и са се равнявали на почти четири пъти повече от световния брутен вътрешен продукт (100,6 трлн. долара), съобщава Savills. За сравнение, стойността на всичкото добито злато в историята достига 12,2 трлн. долара, само 3 на сто от стойността на недвижимите имоти в света.

Общата стойност на имотите в света през 2022 г. е намаляла с 2,8% спрямо 2021 г., когато тя беше 390,5 трлн. долара, въпреки че е нагоре с 18,7 на сто спрямо нивата през 2019 г., т.е. преди COVID-19. Растежът сред всички класове активи – недвижими имоти, акции и т. н., се е забавил през 2022 г. в сравнение с 2020-2021 г. заради ускоряването на инфлацията и повишаването на лихвите, сочат данните на консултантската компания.

Стойността на всички имотни сектори обаче остава над нивата през 2020 г. От гледна точка на различните имотни сектори жилищата са най-големият, като съставляват 76% от глобалната стойност на недвижимите имоти. Тяхната стойност е достигнала 287,6 трлн. долара през 2022 г., което е спад с 1,6% спрямо 2021 г., когато тя беше 292,2 трлн. долара.

Стойността на бизнес имотите в света е достигнала 50,8 трлн. долара, като е намаляла спрямо 51,7 трлн. долара през 2021 г. и съставлява 14 на сто от общата стойност на недвижимите имоти. На трето място е стойността на земеделската земя, която е достигнала 41,3 трлн. долара спрямо 46,6 трлн. долара през 2021 г. и съставлява 11% от общата стойност на недвижимите имоти.

„Въпреки разместването на пластовете на пазарите и спекулации за бъдещето на някои сектори недвижимите имоти като цяло продължават да са активът, където е съсредоточено най-голямото богатство в света“, коментира Пол Тостевин, ръководител на световните анализи в Savills.

Жилищните имоти доминират, а между 2019 и 2022 г. стойността им е нараснала с 21,1%, изпреварени по ръст само от златото. Те се възползваха от периода на ултраниски лихви в съчетание с вниманието към дома в много страни по време на блокадите, допълва Тостевин. „Ясно е, че предвид слабото развитие на недвижимите имоти на някои локации в дългосрочен план растежът ще продължи с прибавянето на още наличности в света“, отбелязва той.

Към 2022 г. Китай е бил имотният пазар с най-висока стойност в света, съставляващ 26% от общата стойност на недвижимите имоти в световен план (жилищни и бизнес имоти), следван от САЩ с дял от 19%. Но Savills отбелязва, че Канада и Австралия, които заемат съответно седмо и десето място, отчитат значителен ръст на цените на жилищата през последните години и изпреварват страни с много по-голямо население по обща стойност на имотите.

Индия, която е страната с най-голямо население в света, е на 14-о място по стойност на недвижимите си имоти, което показва потенциала на страната за растеж в бъдеще на този пазар.

В десетката на имотните пазари с най-висока стойност в света попадат още Япония, Германия, Великобритания, Франция, Южна Корея и Бразилия.

Източник Investor.bg

Сродни статии

11-дек.-2023
11-дек.-2023 Галина Максимова: Обръщаме все по-голямо внимание на борбата с порочните практики на пазара

Галина Максимова – дългогодишен брокер недвижими имоти, носител на Специалната награда на Imoti.net за професионализъм и колегиалност. Преди месец тя бе избрана отново за председател на Комисията по професионална етика към НСНИ. – Какви цели си поставя Комисията през новия й мандат? – Ще продължи да утвърждава етичните правила, възприети от сдружението чрез Етичния професионален кодекс и да популяризира етиката в бизнеса като същевременно обръщаме все по-голямо внимание на борбата с порочните практики на пазара. Подобна лоша практика, с която новия състав на Комисията ще се бори е обявяването на оферти само за частни лица от агенциите за недвижими имоти. […]

Научи повече
11-дек.-2023
11-дек.-2023 Александър Бочев: Не смятам, че ще има съществен спад или повишение на цените на имотите

Нуждата от регулация в бранша с недвижими имоти е крещяща. Има редица практики, които не съответстват с добрите такива. Има възможност агенциите на недвижими имоти, които представляват собственици да обявяват имотите от частни лица. С такава обява те взимат двойна комисионна – и от купувача и от продавача. Това каза в ефира на „Добро утро, Европа“ председателят на УС на Национално сдружение недвижими имоти Александър Бочев. По думите му има и много други подобни практики. 95% от агенциите в ЕС и България са малки и средни предприятия, уточни той. Големите агенции са 4-5. Никъде в законопроекта, който е входиран в […]

Научи повече
08-дек.-2023
08-дек.-2023 Πpoyчвaнe: Цeнитe нa жилищaтa в cвeтa щe ce пoĸaчвaт и пpeз cлeдвaщитe двe гoдини

Цeнитe нa имoтитe в cвeтoвeн мaщaб нa гoлeмитe жилищни пaзapи щe ce пoĸaчaт пpeз cлeдвaщитe двe гoдини. Toвa щe ce дължи нa гoлямoтo тъpceнe и нa oгpaничeнoтo пpeдлaгaнe, ce ĸaзвa в пpoyчвaнe нa Rеutеrѕ. Цeнитe нa жилищaтa нe oтгoвopиxa нa oчaĸвaниятa нa aнaлизaтopитe, ĸoитo пpoгнoзиpaxa двyцифpeн cпaд в нaчaлoтo нa гoдинaтa. в гoлямa чacт oт пaзapитe цeнитe нa имoтитe щe пpиĸлючaт гoдинaтa c pъcт. Πoĸaчвaнeтo нa цeнитe щe пpoдължи и пpeз cлeдвaщaтa гoдинa, ĸaĸтo и в 2025 г., нo пo-виcoĸитe лиxвeни пpoцeнти пo ипoтeчнитe ĸpeдити и липcaтa нa пpeдлaгaнe нa жилищa нa дocтъпни цeни щe oгpaничaт тoвa пoĸaчвaнe. „Цeнитe нe […]

Научи повече
07-дек.-2023
07-дек.-2023 Съболезнователен адрес

Скъпи колеги и приятели, С огромна тъга споделяме тъжната новина, че на 6.12.2023 г ни напусна г-н Владимир Лафчиев. Владимир Лафчиев бе уважаван от всички  нас колега и приятел, отдаден на мисията за създаване на професионален и регламентиран бизнес с недвижими имоти. Владо бе в основата на обединението на всички регионални гилдии в лоното на НСНИ. За всички нас той бе безусловен лидер и човек с голям професионален опит, дългогодишен, активен член на УС на НСНИ и Председател на РС Пловдив. Ще запомним Владо като дългогодишен и пламенен радетел на идеите за налагане и спазване на професионалните стандарти на брокерите на недвижими имоти! […]

Научи повече
Стратегически партньори на НСНИ: