Годишна конференция за строителство и инвестиции 2023 – палитра от (не)очаквани сценарии

След успешната конференция през 2022 г., списание „Мениджър“ подготвя второто издание на Годишна конференция за строителство и инвестиции. Събитието ще се проведе на 03.10 в Hyatt Regency Sofia от 13:00 ч.

Силен старт ще бъде направен с Ясен Георгиев, изпълнителен директор на Института за икономическа политика. В презентацията си той ще сподели какво да очакваме от икономиката през 2024 г. и какви (не)очаквани сценарии ще се развият за бизнес средата.

В четири дискусионни панела ще бъдат обсъдени теми от ключово значение за строителния сектор в България. Модератор на събитието ще е Иван Велков, член на УС на Българската стопанска камара и председател на БГФМА и FIABCI.

Пазарът на имоти вълнува много хора и динамика му е знак за последващи икономически процеси. Какво влияние ще имат лихвите върху покупките на нови жилища? В каква посока ще е съотношението между оптимизъм и песимизъм от всички страни на пазара? Докъде ще стигнат инфлационните процеси? Тези въпроси ще бъдат обсъдени в първия панелЖилищен пазар – пренареждане“. Отговорите ще търсим от Георги Шопов, председател на УС на Националната асоциация на строителните предприемачи; Ралица Ценова, директор „Продажби“ в Home2U; Явор Пердухов, мениджър на Forton Homes; Ясен Георгиев, изпълнителен директор на Института за икономическа политика.

През март 2023 г. Европейският парламент прие обновяване на директивата за енергийна ефективност (EBPD II). Задължението на държавите от ЕС да санират всяка година поне 3 % от разгънатата застроена площ на сградите, притежавани от публичната администрация, вече ще обхваща и регионалното и местното равнище. Във втория панел „Енергийната ефективност на първо място“ ще обсъдим ефектите от директивата за България. От Добромир Василев, директор на дирекция „Жилищна политика“ в Министерство на регионалното развитие и благоустройството, ще разберем как ще се осигурят финансите за санирането. Инж. Тодор Андонов, член на Изпълнителното бюро и УС на Камарата на строителите в България, и инж. Йордан Николов, изпълнителен директор на Българска асоциация за изолации в строителството, ще обсъдят как строителният сектор ще се справи с инициативата за въглеродно неутрални сгради до 2030 г.

Ограничения в законодателството, затруднени инвестиции, нужда от обновяване на инфраструктурата. Така накратко може да се опише състоянието на ВиК сектора в страната. В третия панел „Ефектът на водата“ дискусията ще се насочи върху това достатъчни ли са планираните промени в Закона за ВиК, как да се отпушат инвестициите, да се намали загубата на вода и увеличи контрола върху генерирането на отпадъци. Дебатът ще е между инж. Лозко Лозев, председател на УС и изпълнителен директор на „Български ВиК Холдинг“; Галина Симеонова, главен директор на Главна дирекция ОПОС в Министерството на околната среда и водите; Васил Тренев, изпълнителен директор на „Софийска вода“; инж. Иван Моллов, изпълнителен директор на „Райкомерс Конструкшън“; Силвия Георгиева, изпълнителен директор на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ).

Градовете не спират да се развиват. Някъде по-бързо, другаде – не толкова. В четвъртия панел „Умни градове – кога ще ги стигнем?“ дискусията ще постави фокус върху въпроси като как новите ни сгради да са по-умни, как да управляваме транспорта по-добре, защо дигиталните близнаци са концепция, която има значение и как ще изградим едно истински дигитално общество. Прогнозите си ще споделят проф. д-р Любен Боянов, заместник-декан по качеството и международното сътрудничество и преподавател в катедра „Информационни комуникации и технологии“ в УНСС; проф. Силвия Илиева, директор на Института GATE към СУ „Св. Климент Охридски“; Димитър Димитров, изпълнителен директор на Shelly Group; Елена Еленкова, председател на УС на Българска ИТС Асоциация.

Регистрация за събитието може да бъде направена тук.

Сродни статии

07-юни-2024
07-юни-2024 Брокери на недвижими имоти обсъдиха регулирането на бранша

Кръгла маса „Необходимо законодателство за посредническите услуги при сделки с недвижими имоти“, организирана от Национално сдружение Недвижими имоти (НСНИ), с подкрепата на Съвета на браншовите организации към Българската търговско-промишлена палата (БТПП), се проведе на 6 юни 2024 г. в БТПП. Събитието събра представители на НСНИ, БТПП, Камарата на независимите оценители, Камарата на архитектите, Националната асоциация на строителните предприемачи, Нотариалната камара, Асоциацията на кредитните посредници в България, Асоциацията на дружествата за управление на етажната собственост, Националния съюз на юристконсултите, агенции за недвижими имоти и медии. Присъстващите се обединиха около идеята за необходима регулация на бранша на посредническите услуги при сделки с […]

Научи повече
05-юни-2024
05-юни-2024 Атанас Аргиров отново е начело на РС Варна

Управителният съвет на Регионална структура – Варна на Национално сдружение Недвижими имоти беше преизбран за нов мандат с абсолютно мнозинство от присъстващите на проведеното на 30 май 2024 г. Регионално събрание в морската столица. Председателският пост на варненската структура беше поверен за още две години на г-н Атанас Аргиров. В следващия мандат продължават и останалите четирима членове на управителния орган – г-н Мирослав Спасов, г-жа Десислава Крисова, г-жа Юлия Хвърчилкова и г-жа Мирела Симеонова. С абсолютно мнозинство се запази и състава на Комисията по професионална етика към Регионална структура – Варна. В нея отново влизат г-жа Яна Радева, г-жа Красимира […]

Научи повече
31-май-2024
31-май-2024 ПРОФЕСИЯ КРЕДИТЕН КОНСУЛТАНТ

Казвам се Георги Канайков и имам честта, да съм директор консултантска мрежа в един от най-уважаваните кредитни посредници в България, КРЕДИТЛАНД. Като един от може би първите кредитни консултанти в България, ще Ви разкажа за професията, придобиваща все по-голяма популярност напоследък. Запознанството с нея, за мен започна през 2005 г., когато, Деян Василев-изпълнителен директор в КРЕДИТЛАНД ме покани да стана част от екипа на фирмата, като предлагаме услуга напълно непозната за България по него време, а именно- кредитно консултиране. В годините имахме много добри и лоши моменти, но оцеляхме и се развихме. Смея да кажа справяме се доста добре! Защо […]

Научи повече
30-май-2024
30-май-2024 Членове на НСНИ бяха отличени на Националния конкурс Real Estate Awards

На 28 май за девети пореден път се проведе националният конкурс Real Estate Awards, който е продължение на проекта „Годишни награди на Imoti.net“. Тази година събитието даде още по-силна заявка да фокусира вниманието на обществото върху сектора на недвижими имоти, насърчаването на добрите практики и прозрачността в бранша. Снежана Стойчева, управител на портала за недвижими имоти imoti.net сподели, че конкурса има за цел да покаже уважение към компаниите и професионалистите в сектора на недвижими имоти, които работят коректно. В приветствието си към гостите г-жа Стойчева каза, че бизнесът с недвижими имоти е изключително важен в обществения ни живот и за […]

Научи повече
Стратегически партньори на НСНИ: