Годишна конференция за строителство и инвестиции 2023 – палитра от (не)очаквани сценарии

След успешната конференция през 2022 г., списание „Мениджър“ подготвя второто издание на Годишна конференция за строителство и инвестиции. Събитието ще се проведе на 03.10 в Hyatt Regency Sofia от 13:00 ч.

Силен старт ще бъде направен с Ясен Георгиев, изпълнителен директор на Института за икономическа политика. В презентацията си той ще сподели какво да очакваме от икономиката през 2024 г. и какви (не)очаквани сценарии ще се развият за бизнес средата.

В четири дискусионни панела ще бъдат обсъдени теми от ключово значение за строителния сектор в България. Модератор на събитието ще е Иван Велков, член на УС на Българската стопанска камара и председател на БГФМА и FIABCI.

Пазарът на имоти вълнува много хора и динамика му е знак за последващи икономически процеси. Какво влияние ще имат лихвите върху покупките на нови жилища? В каква посока ще е съотношението между оптимизъм и песимизъм от всички страни на пазара? Докъде ще стигнат инфлационните процеси? Тези въпроси ще бъдат обсъдени в първия панелЖилищен пазар – пренареждане“. Отговорите ще търсим от Георги Шопов, председател на УС на Националната асоциация на строителните предприемачи; Ралица Ценова, директор „Продажби“ в Home2U; Явор Пердухов, мениджър на Forton Homes; Ясен Георгиев, изпълнителен директор на Института за икономическа политика.

През март 2023 г. Европейският парламент прие обновяване на директивата за енергийна ефективност (EBPD II). Задължението на държавите от ЕС да санират всяка година поне 3 % от разгънатата застроена площ на сградите, притежавани от публичната администрация, вече ще обхваща и регионалното и местното равнище. Във втория панел „Енергийната ефективност на първо място“ ще обсъдим ефектите от директивата за България. От Добромир Василев, директор на дирекция „Жилищна политика“ в Министерство на регионалното развитие и благоустройството, ще разберем как ще се осигурят финансите за санирането. Инж. Тодор Андонов, член на Изпълнителното бюро и УС на Камарата на строителите в България, и инж. Йордан Николов, изпълнителен директор на Българска асоциация за изолации в строителството, ще обсъдят как строителният сектор ще се справи с инициативата за въглеродно неутрални сгради до 2030 г.

Ограничения в законодателството, затруднени инвестиции, нужда от обновяване на инфраструктурата. Така накратко може да се опише състоянието на ВиК сектора в страната. В третия панел „Ефектът на водата“ дискусията ще се насочи върху това достатъчни ли са планираните промени в Закона за ВиК, как да се отпушат инвестициите, да се намали загубата на вода и увеличи контрола върху генерирането на отпадъци. Дебатът ще е между инж. Лозко Лозев, председател на УС и изпълнителен директор на „Български ВиК Холдинг“; Галина Симеонова, главен директор на Главна дирекция ОПОС в Министерството на околната среда и водите; Васил Тренев, изпълнителен директор на „Софийска вода“; инж. Иван Моллов, изпълнителен директор на „Райкомерс Конструкшън“; Силвия Георгиева, изпълнителен директор на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ).

Градовете не спират да се развиват. Някъде по-бързо, другаде – не толкова. В четвъртия панел „Умни градове – кога ще ги стигнем?“ дискусията ще постави фокус върху въпроси като как новите ни сгради да са по-умни, как да управляваме транспорта по-добре, защо дигиталните близнаци са концепция, която има значение и как ще изградим едно истински дигитално общество. Прогнозите си ще споделят проф. д-р Любен Боянов, заместник-декан по качеството и международното сътрудничество и преподавател в катедра „Информационни комуникации и технологии“ в УНСС; проф. Силвия Илиева, директор на Института GATE към СУ „Св. Климент Охридски“; Димитър Димитров, изпълнителен директор на Shelly Group; Елена Еленкова, председател на УС на Българска ИТС Асоциация.

Регистрация за събитието може да бъде направена тук.

Сродни статии

11-дек.-2023
11-дек.-2023 Галина Максимова: Обръщаме все по-голямо внимание на борбата с порочните практики на пазара

Галина Максимова – дългогодишен брокер недвижими имоти, носител на Специалната награда на Imoti.net за професионализъм и колегиалност. Преди месец тя бе избрана отново за председател на Комисията по професионална етика към НСНИ. – Какви цели си поставя Комисията през новия й мандат? – Ще продължи да утвърждава етичните правила, възприети от сдружението чрез Етичния професионален кодекс и да популяризира етиката в бизнеса като същевременно обръщаме все по-голямо внимание на борбата с порочните практики на пазара. Подобна лоша практика, с която новия състав на Комисията ще се бори е обявяването на оферти само за частни лица от агенциите за недвижими имоти. […]

Научи повече
11-дек.-2023
11-дек.-2023 Александър Бочев: Не смятам, че ще има съществен спад или повишение на цените на имотите

Нуждата от регулация в бранша с недвижими имоти е крещяща. Има редица практики, които не съответстват с добрите такива. Има възможност агенциите на недвижими имоти, които представляват собственици да обявяват имотите от частни лица. С такава обява те взимат двойна комисионна – и от купувача и от продавача. Това каза в ефира на „Добро утро, Европа“ председателят на УС на Национално сдружение недвижими имоти Александър Бочев. По думите му има и много други подобни практики. 95% от агенциите в ЕС и България са малки и средни предприятия, уточни той. Големите агенции са 4-5. Никъде в законопроекта, който е входиран в […]

Научи повече
08-дек.-2023
08-дек.-2023 Πpoyчвaнe: Цeнитe нa жилищaтa в cвeтa щe ce пoĸaчвaт и пpeз cлeдвaщитe двe гoдини

Цeнитe нa имoтитe в cвeтoвeн мaщaб нa гoлeмитe жилищни пaзapи щe ce пoĸaчaт пpeз cлeдвaщитe двe гoдини. Toвa щe ce дължи нa гoлямoтo тъpceнe и нa oгpaничeнoтo пpeдлaгaнe, ce ĸaзвa в пpoyчвaнe нa Rеutеrѕ. Цeнитe нa жилищaтa нe oтгoвopиxa нa oчaĸвaниятa нa aнaлизaтopитe, ĸoитo пpoгнoзиpaxa двyцифpeн cпaд в нaчaлoтo нa гoдинaтa. в гoлямa чacт oт пaзapитe цeнитe нa имoтитe щe пpиĸлючaт гoдинaтa c pъcт. Πoĸaчвaнeтo нa цeнитe щe пpoдължи и пpeз cлeдвaщaтa гoдинa, ĸaĸтo и в 2025 г., нo пo-виcoĸитe лиxвeни пpoцeнти пo ипoтeчнитe ĸpeдити и липcaтa нa пpeдлaгaнe нa жилищa нa дocтъпни цeни щe oгpaничaт тoвa пoĸaчвaнe. „Цeнитe нe […]

Научи повече
07-дек.-2023
07-дек.-2023 Съболезнователен адрес

Скъпи колеги и приятели, С огромна тъга споделяме тъжната новина, че на 6.12.2023 г ни напусна г-н Владимир Лафчиев. Владимир Лафчиев бе уважаван от всички  нас колега и приятел, отдаден на мисията за създаване на професионален и регламентиран бизнес с недвижими имоти. Владо бе в основата на обединението на всички регионални гилдии в лоното на НСНИ. За всички нас той бе безусловен лидер и човек с голям професионален опит, дългогодишен, активен член на УС на НСНИ и Председател на РС Пловдив. Ще запомним Владо като дългогодишен и пламенен радетел на идеите за налагане и спазване на професионалните стандарти на брокерите на недвижими имоти! […]

Научи повече
Стратегически партньори на НСНИ: