Наемите на тристаен в София до 1600 евро

Най-голямо значение имат обзавеждането и локацията

За самостоятелна къща трябва да платите над 2000 евро на месец

Наемателите са мобилни

Наемите в София се движат в много широки граници според големината на апартамента, локацията и обзавеждането. За тристайните жилища наемите най-често са в границите от 300 евро до 1000 евро на месец. Но за някои луксозни имоти в центъра на града собствениците искат наеми в размер до 1600 евро, показват данни на компания за недвижими имоти.

Обзавеждането има не по-малко значение от локацията на апартамента. Добре обзаведени жилища в по-отдалечени от центъра квартали може да бъдат отдадени при по-висок наем спрямо жилища в центъра, на които отдавна не е правен ремонт и са със стари мебели и кухненски уреди. Съществено при наемите, е че наемателите са много мобилни. Те лесно може да решат да се преместят в друго жилище, ако видят на пазара имот, който е по-евтин и е на по-удобно за тях място. Затова собствениците, които искат жилищата им да не бъдат празни, е добре да следят пазара.

Наемите на двустайните жилища най-често са между 240 евро и 550 евро. Но за луксозно обзаведени жилища в най-желаните квартали наемите може да стигнат и до 950-1200 евро. За да наемете самостоятелна къща, трябва да платите над 2000 евро на месец.

Цените на имотите също варират в много широки граници според типа строителство, квартала и състоянието на имота. От съществено значение е и дали към жилището има гараж или паркомясто. В София цените на двустайните най-често са в диапазона от 180 хил. до 230 хил. евро. Именно тези жилища са най-предпочитани за инвестиция, защото са по-евтини от тристайните и съответно е необходима по-малка сума за покупката им. Наред с това има голям интерес към тях от страна на наемателите.

Цените на тристайните апартаменти в София най-често варират между 240 хил. евро и 300 хил. евро. Но за жилища с голяма квадратура, паркомясто и големи тераси цените стигат и значително по-високи стойности. Сделките за къщи в затворени комплекси се движат между 320 хил. и 450 хил. евро, а за самостоятелна къща надхвърлят 480 хил. евро.

В планинските и морските курорти наемите също са в много широки граници. Най-често такива имоти под наем взимат хора, които работят дистанционно. Така те могат да работят докато са близо до пистите или до морето. Както и през лятото да се местят до вълните, а през зимата да са до ски лифтовете. Наемите на ваканционните жилища варират от 250 евро до 2000 евро на месец, отново според обзавеждането и в кой курорт се намират. По-високи са наемите в луксозни сгради ново строителство, обзаведени с модерни мебели и съвременни домакински уреди.

Себестойността на квадрат се увеличава

Прогнозират покачването на цените да продължи

Купувачите знаят какво искат

Поскъпването на имотите ще продължи с покачването на себестойността им, смятат брокери.

Покачването на цените на жилищата през следващите години ще продължи, коментираха брокери на имоти. Една от основните причини за това е покачването на себестойността на квадратния метър жилищна площ. Поскъпването на терените и материалите, както и повишаването на заплатите в бранша, водят до ръст на цените на готовите жилища.

Сред другите фактори за поскъпването на имотите са нарастващите доходи на хората. Повишаването на доходите дава възможност на хората да повишат стандарта си на живот, като се преместят в по-голям и по-хубав дом в по-добър квартал. Затова нараства търсенето на апартаменти, в които купувачът да се премести със семейството си.

С нарастването на доходите се повишават и изискванията на купувачите. Повечето купувачи знаят точно какво искат от новия си дом, като големината на стаите и разпределението им, терасите, етажа и квартала. Затова, когато видят апартамент, който отговаря на изискванията им и цената съответства на предвидения бюджет, бързо стигат до сделка. Наличието на паркомясто е допълнително предимство.

Източник Trud.bg

Сродни статии

02-юни-2023
02-юни-2023 Строителството в България тече с пълна сила за разлика от ЕС

Само в девет държави от Европейския съюз са се увеличили разрешителните за строеж през 2022 г. в сравнение с 2021 г. Сред тях е и България, става ясно от данни на Евростат. Отчетеното увеличение в България е с 12%, което е и едно от най-големите. Останалите страни, в които европейската статистика отчита ръст в разрешителните за строеж (по отношение на полезната застроена площ) са Малта (+29%), Испания (+28%), Хърватия (+21%), Словения (+17%) ), Италия (+8%), Унгария (+7%), Португалия (+3%) и Франция (+2%). Като цяло през изминалата 2022 г. разрешителните за строеж са намалели с почти 5% в ЕС до 386.7 […]

Научи повече
01-юни-2023
01-юни-2023 НСНИ поздрави проф. д-р Евгени Станимиров по случай преизбирането му за ректор на ИУ-Варна

Национално сдужение Недвижими имоти изпрати Поздравителен адрес до проф. д-р Евгени Станимиров по случай преизбирането му за ректор на Икономически университет – Варна, дългогодишен асоцииран академичен член на Сдружението. НСНИ високо оценява партньорството с едно от най-авторитетните учебни заведения в страната, чиито образователни програми са сред най-иновативните в сферата на икономиката. ПОЗДРАВИТЕЛЕН АДРЕС

Научи повече
31-май-2023
31-май-2023 Строежът на жилища във Варна нарасна с 24%

Според данни на националната статистика Започна изграждането на 6597 апартаменти и къщи в страната Правят 1272 кооперации и еднофамилни сгради Строителството на нови жилища се увеличава в редица области на страната. Това се дължи на нарастващото търсене на апартаменти и къщи в много големи и по-малки населени места. А строителните предприемачи с изгражданите от тях сгради се опитват да удовлетворят желанията на клиентите. През първото тримесечие на годината в област Варна е започнало строителството на 934 апартаменти и еднофамилни къщи, което е ръст с близо 24% на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. За същия период на миналата […]

Научи повече
26-май-2023
26-май-2023 Строят се повече сгради с по-малко жилища

През първите три месеца на годината са въведени в експлоатация 1289 жилищни сгради с 4427 жилища в тях. Това показват предварителните данни на Националния статистически институт. Спрямо първото тримесечие на 2022 г. сградите са с 18 повече, или с 1.4%, а жилищата в тях намаляват със 153, или с 3.3%. По данни на агенциите за недвижими имоти въпреки непрекъснатия ръст в цените на жилищата търсенето на такива в новопостроени или строящи се сгради продължава да надхвърля предлагането. Очаквано най-много жилищни сгради са въведени в експлоатация в най-големия град. По области с разрешение за обитаване най-много са сградите в: София (столица) […]

Научи повече
Стратегически партньори на НСНИ: