Наемите на тристаен в София до 1600 евро

Най-голямо значение имат обзавеждането и локацията

За самостоятелна къща трябва да платите над 2000 евро на месец

Наемателите са мобилни

Наемите в София се движат в много широки граници според големината на апартамента, локацията и обзавеждането. За тристайните жилища наемите най-често са в границите от 300 евро до 1000 евро на месец. Но за някои луксозни имоти в центъра на града собствениците искат наеми в размер до 1600 евро, показват данни на компания за недвижими имоти.

Обзавеждането има не по-малко значение от локацията на апартамента. Добре обзаведени жилища в по-отдалечени от центъра квартали може да бъдат отдадени при по-висок наем спрямо жилища в центъра, на които отдавна не е правен ремонт и са със стари мебели и кухненски уреди. Съществено при наемите, е че наемателите са много мобилни. Те лесно може да решат да се преместят в друго жилище, ако видят на пазара имот, който е по-евтин и е на по-удобно за тях място. Затова собствениците, които искат жилищата им да не бъдат празни, е добре да следят пазара.

Наемите на двустайните жилища най-често са между 240 евро и 550 евро. Но за луксозно обзаведени жилища в най-желаните квартали наемите може да стигнат и до 950-1200 евро. За да наемете самостоятелна къща, трябва да платите над 2000 евро на месец.

Цените на имотите също варират в много широки граници според типа строителство, квартала и състоянието на имота. От съществено значение е и дали към жилището има гараж или паркомясто. В София цените на двустайните най-често са в диапазона от 180 хил. до 230 хил. евро. Именно тези жилища са най-предпочитани за инвестиция, защото са по-евтини от тристайните и съответно е необходима по-малка сума за покупката им. Наред с това има голям интерес към тях от страна на наемателите.

Цените на тристайните апартаменти в София най-често варират между 240 хил. евро и 300 хил. евро. Но за жилища с голяма квадратура, паркомясто и големи тераси цените стигат и значително по-високи стойности. Сделките за къщи в затворени комплекси се движат между 320 хил. и 450 хил. евро, а за самостоятелна къща надхвърлят 480 хил. евро.

В планинските и морските курорти наемите също са в много широки граници. Най-често такива имоти под наем взимат хора, които работят дистанционно. Така те могат да работят докато са близо до пистите или до морето. Както и през лятото да се местят до вълните, а през зимата да са до ски лифтовете. Наемите на ваканционните жилища варират от 250 евро до 2000 евро на месец, отново според обзавеждането и в кой курорт се намират. По-високи са наемите в луксозни сгради ново строителство, обзаведени с модерни мебели и съвременни домакински уреди.

Себестойността на квадрат се увеличава

Прогнозират покачването на цените да продължи

Купувачите знаят какво искат

Поскъпването на имотите ще продължи с покачването на себестойността им, смятат брокери.

Покачването на цените на жилищата през следващите години ще продължи, коментираха брокери на имоти. Една от основните причини за това е покачването на себестойността на квадратния метър жилищна площ. Поскъпването на терените и материалите, както и повишаването на заплатите в бранша, водят до ръст на цените на готовите жилища.

Сред другите фактори за поскъпването на имотите са нарастващите доходи на хората. Повишаването на доходите дава възможност на хората да повишат стандарта си на живот, като се преместят в по-голям и по-хубав дом в по-добър квартал. Затова нараства търсенето на апартаменти, в които купувачът да се премести със семейството си.

С нарастването на доходите се повишават и изискванията на купувачите. Повечето купувачи знаят точно какво искат от новия си дом, като големината на стаите и разпределението им, терасите, етажа и квартала. Затова, когато видят апартамент, който отговаря на изискванията им и цената съответства на предвидения бюджет, бързо стигат до сделка. Наличието на паркомясто е допълнително предимство.

Източник Trud.bg

Сродни статии

11-дек.-2023
11-дек.-2023 Галина Максимова: Обръщаме все по-голямо внимание на борбата с порочните практики на пазара

Галина Максимова – дългогодишен брокер недвижими имоти, носител на Специалната награда на Imoti.net за професионализъм и колегиалност. Преди месец тя бе избрана отново за председател на Комисията по професионална етика към НСНИ. – Какви цели си поставя Комисията през новия й мандат? – Ще продължи да утвърждава етичните правила, възприети от сдружението чрез Етичния професионален кодекс и да популяризира етиката в бизнеса като същевременно обръщаме все по-голямо внимание на борбата с порочните практики на пазара. Подобна лоша практика, с която новия състав на Комисията ще се бори е обявяването на оферти само за частни лица от агенциите за недвижими имоти. […]

Научи повече
11-дек.-2023
11-дек.-2023 Александър Бочев: Не смятам, че ще има съществен спад или повишение на цените на имотите

Нуждата от регулация в бранша с недвижими имоти е крещяща. Има редица практики, които не съответстват с добрите такива. Има възможност агенциите на недвижими имоти, които представляват собственици да обявяват имотите от частни лица. С такава обява те взимат двойна комисионна – и от купувача и от продавача. Това каза в ефира на „Добро утро, Европа“ председателят на УС на Национално сдружение недвижими имоти Александър Бочев. По думите му има и много други подобни практики. 95% от агенциите в ЕС и България са малки и средни предприятия, уточни той. Големите агенции са 4-5. Никъде в законопроекта, който е входиран в […]

Научи повече
08-дек.-2023
08-дек.-2023 Πpoyчвaнe: Цeнитe нa жилищaтa в cвeтa щe ce пoĸaчвaт и пpeз cлeдвaщитe двe гoдини

Цeнитe нa имoтитe в cвeтoвeн мaщaб нa гoлeмитe жилищни пaзapи щe ce пoĸaчaт пpeз cлeдвaщитe двe гoдини. Toвa щe ce дължи нa гoлямoтo тъpceнe и нa oгpaничeнoтo пpeдлaгaнe, ce ĸaзвa в пpoyчвaнe нa Rеutеrѕ. Цeнитe нa жилищaтa нe oтгoвopиxa нa oчaĸвaниятa нa aнaлизaтopитe, ĸoитo пpoгнoзиpaxa двyцифpeн cпaд в нaчaлoтo нa гoдинaтa. в гoлямa чacт oт пaзapитe цeнитe нa имoтитe щe пpиĸлючaт гoдинaтa c pъcт. Πoĸaчвaнeтo нa цeнитe щe пpoдължи и пpeз cлeдвaщaтa гoдинa, ĸaĸтo и в 2025 г., нo пo-виcoĸитe лиxвeни пpoцeнти пo ипoтeчнитe ĸpeдити и липcaтa нa пpeдлaгaнe нa жилищa нa дocтъпни цeни щe oгpaничaт тoвa пoĸaчвaнe. „Цeнитe нe […]

Научи повече
07-дек.-2023
07-дек.-2023 Съболезнователен адрес

Скъпи колеги и приятели, С огромна тъга споделяме тъжната новина, че на 6.12.2023 г ни напусна г-н Владимир Лафчиев. Владимир Лафчиев бе уважаван от всички  нас колега и приятел, отдаден на мисията за създаване на професионален и регламентиран бизнес с недвижими имоти. Владо бе в основата на обединението на всички регионални гилдии в лоното на НСНИ. За всички нас той бе безусловен лидер и човек с голям професионален опит, дългогодишен, активен член на УС на НСНИ и Председател на РС Пловдив. Ще запомним Владо като дългогодишен и пламенен радетел на идеите за налагане и спазване на професионалните стандарти на брокерите на недвижими имоти! […]

Научи повече
Стратегически партньори на НСНИ: