Наемите на тристаен в София до 1600 евро

Най-голямо значение имат обзавеждането и локацията

За самостоятелна къща трябва да платите над 2000 евро на месец

Наемателите са мобилни

Наемите в София се движат в много широки граници според големината на апартамента, локацията и обзавеждането. За тристайните жилища наемите най-често са в границите от 300 евро до 1000 евро на месец. Но за някои луксозни имоти в центъра на града собствениците искат наеми в размер до 1600 евро, показват данни на компания за недвижими имоти.

Обзавеждането има не по-малко значение от локацията на апартамента. Добре обзаведени жилища в по-отдалечени от центъра квартали може да бъдат отдадени при по-висок наем спрямо жилища в центъра, на които отдавна не е правен ремонт и са със стари мебели и кухненски уреди. Съществено при наемите, е че наемателите са много мобилни. Те лесно може да решат да се преместят в друго жилище, ако видят на пазара имот, който е по-евтин и е на по-удобно за тях място. Затова собствениците, които искат жилищата им да не бъдат празни, е добре да следят пазара.

Наемите на двустайните жилища най-често са между 240 евро и 550 евро. Но за луксозно обзаведени жилища в най-желаните квартали наемите може да стигнат и до 950-1200 евро. За да наемете самостоятелна къща, трябва да платите над 2000 евро на месец.

Цените на имотите също варират в много широки граници според типа строителство, квартала и състоянието на имота. От съществено значение е и дали към жилището има гараж или паркомясто. В София цените на двустайните най-често са в диапазона от 180 хил. до 230 хил. евро. Именно тези жилища са най-предпочитани за инвестиция, защото са по-евтини от тристайните и съответно е необходима по-малка сума за покупката им. Наред с това има голям интерес към тях от страна на наемателите.

Цените на тристайните апартаменти в София най-често варират между 240 хил. евро и 300 хил. евро. Но за жилища с голяма квадратура, паркомясто и големи тераси цените стигат и значително по-високи стойности. Сделките за къщи в затворени комплекси се движат между 320 хил. и 450 хил. евро, а за самостоятелна къща надхвърлят 480 хил. евро.

В планинските и морските курорти наемите също са в много широки граници. Най-често такива имоти под наем взимат хора, които работят дистанционно. Така те могат да работят докато са близо до пистите или до морето. Както и през лятото да се местят до вълните, а през зимата да са до ски лифтовете. Наемите на ваканционните жилища варират от 250 евро до 2000 евро на месец, отново според обзавеждането и в кой курорт се намират. По-високи са наемите в луксозни сгради ново строителство, обзаведени с модерни мебели и съвременни домакински уреди.

Себестойността на квадрат се увеличава

Прогнозират покачването на цените да продължи

Купувачите знаят какво искат

Поскъпването на имотите ще продължи с покачването на себестойността им, смятат брокери.

Покачването на цените на жилищата през следващите години ще продължи, коментираха брокери на имоти. Една от основните причини за това е покачването на себестойността на квадратния метър жилищна площ. Поскъпването на терените и материалите, както и повишаването на заплатите в бранша, водят до ръст на цените на готовите жилища.

Сред другите фактори за поскъпването на имотите са нарастващите доходи на хората. Повишаването на доходите дава възможност на хората да повишат стандарта си на живот, като се преместят в по-голям и по-хубав дом в по-добър квартал. Затова нараства търсенето на апартаменти, в които купувачът да се премести със семейството си.

С нарастването на доходите се повишават и изискванията на купувачите. Повечето купувачи знаят точно какво искат от новия си дом, като големината на стаите и разпределението им, терасите, етажа и квартала. Затова, когато видят апартамент, който отговаря на изискванията им и цената съответства на предвидения бюджет, бързо стигат до сделка. Наличието на паркомясто е допълнително предимство.

Източник Trud.bg

Сродни статии

07-юни-2024
07-юни-2024 Брокери на недвижими имоти обсъдиха регулирането на бранша

Кръгла маса „Необходимо законодателство за посредническите услуги при сделки с недвижими имоти“, организирана от Национално сдружение Недвижими имоти (НСНИ), с подкрепата на Съвета на браншовите организации към Българската търговско-промишлена палата (БТПП), се проведе на 6 юни 2024 г. в БТПП. Събитието събра представители на НСНИ, БТПП, Камарата на независимите оценители, Камарата на архитектите, Националната асоциация на строителните предприемачи, Нотариалната камара, Асоциацията на кредитните посредници в България, Асоциацията на дружествата за управление на етажната собственост, Националния съюз на юристконсултите, агенции за недвижими имоти и медии. Присъстващите се обединиха около идеята за необходима регулация на бранша на посредническите услуги при сделки с […]

Научи повече
05-юни-2024
05-юни-2024 Атанас Аргиров отново е начело на РС Варна

Управителният съвет на Регионална структура – Варна на Национално сдружение Недвижими имоти беше преизбран за нов мандат с абсолютно мнозинство от присъстващите на проведеното на 30 май 2024 г. Регионално събрание в морската столица. Председателският пост на варненската структура беше поверен за още две години на г-н Атанас Аргиров. В следващия мандат продължават и останалите четирима членове на управителния орган – г-н Мирослав Спасов, г-жа Десислава Крисова, г-жа Юлия Хвърчилкова и г-жа Мирела Симеонова. С абсолютно мнозинство се запази и състава на Комисията по професионална етика към Регионална структура – Варна. В нея отново влизат г-жа Яна Радева, г-жа Красимира […]

Научи повече
31-май-2024
31-май-2024 ПРОФЕСИЯ КРЕДИТЕН КОНСУЛТАНТ

Казвам се Георги Канайков и имам честта, да съм директор консултантска мрежа в един от най-уважаваните кредитни посредници в България, КРЕДИТЛАНД. Като един от може би първите кредитни консултанти в България, ще Ви разкажа за професията, придобиваща все по-голяма популярност напоследък. Запознанството с нея, за мен започна през 2005 г., когато, Деян Василев-изпълнителен директор в КРЕДИТЛАНД ме покани да стана част от екипа на фирмата, като предлагаме услуга напълно непозната за България по него време, а именно- кредитно консултиране. В годините имахме много добри и лоши моменти, но оцеляхме и се развихме. Смея да кажа справяме се доста добре! Защо […]

Научи повече
30-май-2024
30-май-2024 Членове на НСНИ бяха отличени на Националния конкурс Real Estate Awards

На 28 май за девети пореден път се проведе националният конкурс Real Estate Awards, който е продължение на проекта „Годишни награди на Imoti.net“. Тази година събитието даде още по-силна заявка да фокусира вниманието на обществото върху сектора на недвижими имоти, насърчаването на добрите практики и прозрачността в бранша. Снежана Стойчева, управител на портала за недвижими имоти imoti.net сподели, че конкурса има за цел да покаже уважение към компаниите и професионалистите в сектора на недвижими имоти, които работят коректно. В приветствието си към гостите г-жа Стойчева каза, че бизнесът с недвижими имоти е изключително важен в обществения ни живот и за […]

Научи повече
Стратегически партньори на НСНИ: