Къщите до Пловдив поскъпнаха двойно

За имоти край Асеновград искат 80 хил. евро

Инвеститори строят цели мини квартали в близките села

Цените на къщите на разстояние до 50 км от Пловдив са нараснали над два пъти през последните няколко години, показва справка за наличните обяви за продажби. В селата на по-голямо разстояние къщите остават по-достъпни, но също значително са поскъпнали.

Основната причина за това е желанието на много хора да живеят извън големия град, но същевременно да могат да ползват всичките му удобства. Желанието на хората да имат собствено пространство за семейството нарасна по време на пандемията, а оттогава

интересът към селските къщи не намалява. Селската къща осигурява на собствениците двор, живот по-близо до природата, чист въздух, по-голямо спокойствие, възможност за паркиране пред входната врата или дори в собствен гараж.

Голямото търсене и недостатъчното предлагане на съвременни къщи доведе и до сериозен ръст на цените им. Това се отнася не само до села като Белащица и Марково, в които живеят редица заможни пловдивчани, а и за по-отдалечени населени места, в които къщите преди няколко години се продаваха на безценица. В села като Дедево и Бойково до преди пет години човек можеше да купи вила за 20-30 хил. евро. Сега цените са поне двойни, а някои нови къщи със съвременни удобства струват около 250 хил. евро.

За големия интерес към селските имоти допринесе и възможността на много хора да работят от дома си. При положение, че не им се налага всеки ден да пътуват до офиса, те често избират живот на село, далеч от твърде пренаселения град със задръствания и проблеми с паркирането. Повечето хора обаче не искат изцяло да прекъснат връзките си с големия град.

Затова дори да купят къща край Пловдив с идея целогодишно да живеят в нея, запазват и градския си имот, в който могат да се върнат по всяко време.

Заради големия интерес към селските имоти много инвеститори започнаха да купуват терени и да строят къщи. Изграждат дори мини квартали с къщи в близките до Пловдив села.

В община Родопи средните цени на къща са 220 хил. евро, в община Куклен – 130 хил. евро, в Перущица – 120 хил. евро. В по-равнинните райони на изток от Пловдив цените са по-ниски. В Садово средните цени за къща са 75 хил. евро, в Първомай – 42 хил. евро, Раковски – 90 хил. евро, Брезово – 50 хил. евро. На юг от Пловдив най-скъпо е в община Марица със средни цени на имотите от 150 хил. евро, а в общините Съединение и Калояново средните цени са около 55 хил. евро.

В селата около Хисаря и Асеновград цените на къщите най-често са около 80 хил. евро. По-големите имоти в добро състояние струват доста по-скъпо. Дори за стари къщи на гредоред, които имат нужда от сериозен ремонт, има купувачи, които дават над 50 хил. евро.

В “пазара на продавача” сме

Няколко купувачи се борят за един имот

100 хил. евро за двустаен във Варна

Във Варна най-търсено е новото строителство с изложение към морето.

В момента пазарът на имоти във Варна е в ситуация, която експертите наричат “пазар на продавача”. За едно жилище има няколко купувачи, които са склонни да платят цената, обясниха брокери на имоти. Това поддържа високи цените на имотите.

“Очакванията ни са в следващите месеци да има леко задържане на ситуацията и да навлезем в така нареченото “плато”, в което да се изравнят продавачите и купувачите. Това ще даде възможност на купувачите за по-добри сделки”, обясниха брокери от Варна.

В морската столица брокерите отчитат ръст на продадените жилища с цел инвестиция. “Ако става въпрос за живеене, търсят имот с две или три спални, а ако става въпрос за инвестиция, най-търсеният апартамент остава двустайният, защото е най-ликвиден. Тоест, когато решиш можеш най-бързо да го продадеш”, обясняват брокери.

Затова при новото строителство преобладават двустайните жилища. Повече от половината нови апартаменти във Варна са двустайни, следвани от тристайните, а най-нисък е делът на тези с шест и повече стаи. Цените на двустайните апартаменти във Варна са над 100 хил. евро. Купувачите предпочитат новото строителство. Най-голямо е търсенето на жилища в близост до морската градина във Варна, предимство е апартаментът да има изглед към морето.

 Източник Trud.bg

Сродни статии

20-сеп.-2023
20-сеп.-2023 Най-голямо е търсенето на тухлени жилища в София

Най-голямо е търсенето на тухлени жилища, а средната им цена в София достигна 1926 евро на квадрат, показват данни на компания за недвижими имоти. Цените на жилищата освен от района, в който се намират, зависят и от типа строителство. На второ място по цени след тухлените жилища са апартаментите в сгради, построени по технологията едроплощен кофраж (ЕПК). В София средната цена на тези апартаменти доближава 1900 евро за кв. м. Цените на панелките са около 1534 евро на квадрат. В тези данни влизат всички реализирани сделки, а не само новото строителство. В рамките на една година ръстът на цените на […]

Научи повече
19-сеп.-2023
19-сеп.-2023 Строят сгради само за наематели

Строителството на сгради само за наематели е нова тенденция за пазара в България, разказаха брокери на имоти. Подобна практика съществува в редица страни, като например във Великобритания. Най-често по света собствениците на сгради, в които жилищата се отдават под наем, са институционални инвеститори. Такива сгради, или отделни секции от входове в по-големи комплекси, вече има и в България. Българинът иска да има собствен дом и да инвестира парите си в имоти. Затова търсенето на жилища е голямо и повечето строителни предприемачи продават построените от тях имоти. Но някои запазват част от построените жилища с цел да ги отдават под наем. […]

Научи повече
18-сеп.-2023
18-сеп.-2023 Българите в чужбина инвестират в имоти в Родината

Българите в чужбина обръщат пазара на недвижими имоти в Родината. Напоследък те масово купуват имущество в България за бъдещи нужди. „Купуват си жилища у нас от доста дълги години. Пазарът в България се движи на талази. Независимо от скока на цените, парцелите в България не престават да бъдат едни от най-евтините в Европа. На българите това им е родината и това е естествен развой – да влагат в собствената си страна. Ясно е, че парите, които са изкарали навън, имат друга стойност у нас и за тях това е по-допустимо“, каза преди време заместник-председателят на Национално съдружие „Недвижими парцели“ Ирена […]

Научи повече
11-сеп.-2023
11-сеп.-2023 Жилищaтa в Pyмъния ca cpeд нaй-дocтъпнитe в Eвpoпa: ĸъдe ca нaй-cĸъпитe?

Pyмъния ce нapeждa нa тpeтo мяcтo в eвpoпeйcĸитe cтpaни c нaй-eвтини жилищa, cлeд Бocнa и Xepцeгoвинa и Гъpция. Toвa cтaвa яcнo oт Dеlоіttе Рrореrtу Іndех 2023. Cpeднaтa цeнa нa жилищe в ceвepнaтa ни cъceдĸa e 1417 eвpo/ĸв.м зa нoвo cтpoитeлcтвo, cпpямo 1266 eвpo/ĸв.м пpeз 2021 гoдинa. Πpoyчвaнeтo нa Dеlоіttе e пpoвeдeнo в 27 дъpжaви въз ocнoвa нa дaнни oт гoлeмитe гpaдoвe. Kъдe ca нaй-cĸъпитe и нaй-нeдocтъпни жилищa в Eвpoпa? Ha дpyгия ĸpaй нa ĸлacaциятa ce нaмиpa Aвcтpия, ĸoятo e нaй-cĸъпaтa eвpoпeйcĸa дъpжaвa c 4925 eвpo/ĸв.м пpeз 2022 гoдинa. Cледвa Гepмaния (4800 eвpo/ĸв.м), Фpaнция (4639 eвpo/ĸв.м) и Hopвeгия (4204 eвpo/ĸв.м). Πoвeчeтo […]

Научи повече
Стратегически партньори на НСНИ: