Къщите до Пловдив поскъпнаха двойно

За имоти край Асеновград искат 80 хил. евро

Инвеститори строят цели мини квартали в близките села

Цените на къщите на разстояние до 50 км от Пловдив са нараснали над два пъти през последните няколко години, показва справка за наличните обяви за продажби. В селата на по-голямо разстояние къщите остават по-достъпни, но също значително са поскъпнали.

Основната причина за това е желанието на много хора да живеят извън големия град, но същевременно да могат да ползват всичките му удобства. Желанието на хората да имат собствено пространство за семейството нарасна по време на пандемията, а оттогава

интересът към селските къщи не намалява. Селската къща осигурява на собствениците двор, живот по-близо до природата, чист въздух, по-голямо спокойствие, възможност за паркиране пред входната врата или дори в собствен гараж.

Голямото търсене и недостатъчното предлагане на съвременни къщи доведе и до сериозен ръст на цените им. Това се отнася не само до села като Белащица и Марково, в които живеят редица заможни пловдивчани, а и за по-отдалечени населени места, в които къщите преди няколко години се продаваха на безценица. В села като Дедево и Бойково до преди пет години човек можеше да купи вила за 20-30 хил. евро. Сега цените са поне двойни, а някои нови къщи със съвременни удобства струват около 250 хил. евро.

За големия интерес към селските имоти допринесе и възможността на много хора да работят от дома си. При положение, че не им се налага всеки ден да пътуват до офиса, те често избират живот на село, далеч от твърде пренаселения град със задръствания и проблеми с паркирането. Повечето хора обаче не искат изцяло да прекъснат връзките си с големия град.

Затова дори да купят къща край Пловдив с идея целогодишно да живеят в нея, запазват и градския си имот, в който могат да се върнат по всяко време.

Заради големия интерес към селските имоти много инвеститори започнаха да купуват терени и да строят къщи. Изграждат дори мини квартали с къщи в близките до Пловдив села.

В община Родопи средните цени на къща са 220 хил. евро, в община Куклен – 130 хил. евро, в Перущица – 120 хил. евро. В по-равнинните райони на изток от Пловдив цените са по-ниски. В Садово средните цени за къща са 75 хил. евро, в Първомай – 42 хил. евро, Раковски – 90 хил. евро, Брезово – 50 хил. евро. На юг от Пловдив най-скъпо е в община Марица със средни цени на имотите от 150 хил. евро, а в общините Съединение и Калояново средните цени са около 55 хил. евро.

В селата около Хисаря и Асеновград цените на къщите най-често са около 80 хил. евро. По-големите имоти в добро състояние струват доста по-скъпо. Дори за стари къщи на гредоред, които имат нужда от сериозен ремонт, има купувачи, които дават над 50 хил. евро.

В “пазара на продавача” сме

Няколко купувачи се борят за един имот

100 хил. евро за двустаен във Варна

Във Варна най-търсено е новото строителство с изложение към морето.

В момента пазарът на имоти във Варна е в ситуация, която експертите наричат “пазар на продавача”. За едно жилище има няколко купувачи, които са склонни да платят цената, обясниха брокери на имоти. Това поддържа високи цените на имотите.

“Очакванията ни са в следващите месеци да има леко задържане на ситуацията и да навлезем в така нареченото “плато”, в което да се изравнят продавачите и купувачите. Това ще даде възможност на купувачите за по-добри сделки”, обясниха брокери от Варна.

В морската столица брокерите отчитат ръст на продадените жилища с цел инвестиция. “Ако става въпрос за живеене, търсят имот с две или три спални, а ако става въпрос за инвестиция, най-търсеният апартамент остава двустайният, защото е най-ликвиден. Тоест, когато решиш можеш най-бързо да го продадеш”, обясняват брокери.

Затова при новото строителство преобладават двустайните жилища. Повече от половината нови апартаменти във Варна са двустайни, следвани от тристайните, а най-нисък е делът на тези с шест и повече стаи. Цените на двустайните апартаменти във Варна са над 100 хил. евро. Купувачите предпочитат новото строителство. Най-голямо е търсенето на жилища в близост до морската градина във Варна, предимство е апартаментът да има изглед към морето.

 Източник Trud.bg

Сродни статии

08-юли-2024
08-юли-2024 Роля и употреба на протоколите за оглед и договорите

На 4 юли 2024 г. в централния офис на НСНИ се проведе дискусия между представители на бранша на тема „Протоколите за оглед и договорите за сътрудничество“. В дискусията се включи  адв. д-р Бисерка Маринова, която обърна внимание, че правенето на огледи е само една малка част от задълженията на брокера. Осъществяването на оглед само по себе си не означава, че трябва да има плащане на комисиона (според съдебната практика). Как агенциите за недвижими имоти и брокерите да защитават правата на клиентите? Как да защитят себе си от нелоялни клиенти? Къде се срещат доверие, професионализъм и етика? Правно становище Адв. Маринова […]

Научи повече
25-юни-2024
25-юни-2024 Отворена среща дискусия „ЕТИКАТА- МОСТЪТ МЕЖДУ НАС“ се състоя в гр. Варна

На 20 юни 2024 г. във Варна се проведе поредната отворена среща дискусия „Етиката мостът между нас“ под надслов „РАБОТИМ СЪВМЕСТНО – УСПЯВАМЕ ЗАЕДНО”.     Събитието е част от кампанията на Комисията по професионална етика към НСНИ и набира все по-голяма популярност сред професионалистите в бранша. На събитието присъстваха повече от 100 участници, членове на регионалната структура на НСНИ във Варна, както и много професионалисти от града и страната. Основни теми бяха етиката между професионалните брокери, етиката в маркетинга и рекламата, добавена стойност на посредника и др. Обсъдиха се начините, по които работата между посредниците водят до най – добър резултат […]

Научи повече
24-юни-2024
24-юни-2024 Александър Бочев: Пазарът на недвижими имоти е спокоен

– Г-н Бочев, какво е състоянието на пазара на недвижими имоти в момента? – Много често ми задават въпроса – добър ли е пазарът. И винаги отговарям с контравъпрос – за кого да е добър? Много често се случва, че понякога пазарът е добър за продавачите, друг път за купувачите. Ако разглеждаме пазара от гледна точка на цените и движението им нагоре или надолу, за мен добрият пазар е този, който може да бъде лесно прогнозируем. През 2019 г. всички прогнози бяха разбити на пух и прах – вместо да тръгне надолу, пазарът се изстреля нагоре със светкавични темпове. В […]

Научи повече
07-юни-2024
07-юни-2024 Брокери на недвижими имоти обсъдиха регулирането на бранша

Кръгла маса „Необходимо законодателство за посредническите услуги при сделки с недвижими имоти“, организирана от Национално сдружение Недвижими имоти (НСНИ), с подкрепата на Съвета на браншовите организации към Българската търговско-промишлена палата (БТПП), се проведе на 6 юни 2024 г. в БТПП. Събитието събра представители на НСНИ, БТПП, Камарата на независимите оценители, Камарата на архитектите, Националната асоциация на строителните предприемачи, Нотариалната камара, Асоциацията на кредитните посредници в България, Асоциацията на дружествата за управление на етажната собственост, Националния съюз на юристконсултите, агенции за недвижими имоти и медии. Присъстващите се обединиха около идеята за необходима регулация на бранша на посредническите услуги при сделки с […]

Научи повече
Стратегически партньори на НСНИ: