Къщите до Пловдив поскъпнаха двойно

За имоти край Асеновград искат 80 хил. евро

Инвеститори строят цели мини квартали в близките села

Цените на къщите на разстояние до 50 км от Пловдив са нараснали над два пъти през последните няколко години, показва справка за наличните обяви за продажби. В селата на по-голямо разстояние къщите остават по-достъпни, но също значително са поскъпнали.

Основната причина за това е желанието на много хора да живеят извън големия град, но същевременно да могат да ползват всичките му удобства. Желанието на хората да имат собствено пространство за семейството нарасна по време на пандемията, а оттогава

интересът към селските къщи не намалява. Селската къща осигурява на собствениците двор, живот по-близо до природата, чист въздух, по-голямо спокойствие, възможност за паркиране пред входната врата или дори в собствен гараж.

Голямото търсене и недостатъчното предлагане на съвременни къщи доведе и до сериозен ръст на цените им. Това се отнася не само до села като Белащица и Марково, в които живеят редица заможни пловдивчани, а и за по-отдалечени населени места, в които къщите преди няколко години се продаваха на безценица. В села като Дедево и Бойково до преди пет години човек можеше да купи вила за 20-30 хил. евро. Сега цените са поне двойни, а някои нови къщи със съвременни удобства струват около 250 хил. евро.

За големия интерес към селските имоти допринесе и възможността на много хора да работят от дома си. При положение, че не им се налага всеки ден да пътуват до офиса, те често избират живот на село, далеч от твърде пренаселения град със задръствания и проблеми с паркирането. Повечето хора обаче не искат изцяло да прекъснат връзките си с големия град.

Затова дори да купят къща край Пловдив с идея целогодишно да живеят в нея, запазват и градския си имот, в който могат да се върнат по всяко време.

Заради големия интерес към селските имоти много инвеститори започнаха да купуват терени и да строят къщи. Изграждат дори мини квартали с къщи в близките до Пловдив села.

В община Родопи средните цени на къща са 220 хил. евро, в община Куклен – 130 хил. евро, в Перущица – 120 хил. евро. В по-равнинните райони на изток от Пловдив цените са по-ниски. В Садово средните цени за къща са 75 хил. евро, в Първомай – 42 хил. евро, Раковски – 90 хил. евро, Брезово – 50 хил. евро. На юг от Пловдив най-скъпо е в община Марица със средни цени на имотите от 150 хил. евро, а в общините Съединение и Калояново средните цени са около 55 хил. евро.

В селата около Хисаря и Асеновград цените на къщите най-често са около 80 хил. евро. По-големите имоти в добро състояние струват доста по-скъпо. Дори за стари къщи на гредоред, които имат нужда от сериозен ремонт, има купувачи, които дават над 50 хил. евро.

В “пазара на продавача” сме

Няколко купувачи се борят за един имот

100 хил. евро за двустаен във Варна

Във Варна най-търсено е новото строителство с изложение към морето.

В момента пазарът на имоти във Варна е в ситуация, която експертите наричат “пазар на продавача”. За едно жилище има няколко купувачи, които са склонни да платят цената, обясниха брокери на имоти. Това поддържа високи цените на имотите.

“Очакванията ни са в следващите месеци да има леко задържане на ситуацията и да навлезем в така нареченото “плато”, в което да се изравнят продавачите и купувачите. Това ще даде възможност на купувачите за по-добри сделки”, обясниха брокери от Варна.

В морската столица брокерите отчитат ръст на продадените жилища с цел инвестиция. “Ако става въпрос за живеене, търсят имот с две или три спални, а ако става въпрос за инвестиция, най-търсеният апартамент остава двустайният, защото е най-ликвиден. Тоест, когато решиш можеш най-бързо да го продадеш”, обясняват брокери.

Затова при новото строителство преобладават двустайните жилища. Повече от половината нови апартаменти във Варна са двустайни, следвани от тристайните, а най-нисък е делът на тези с шест и повече стаи. Цените на двустайните апартаменти във Варна са над 100 хил. евро. Купувачите предпочитат новото строителство. Най-голямо е търсенето на жилища в близост до морската градина във Варна, предимство е апартаментът да има изглед към морето.

 Източник Trud.bg

Сродни статии

28-фев.-2024
28-фев.-2024 Съветът на Браншовите организации при БТПП проведе редовното си годишно Общо събрание

Към Събранието бе проявен голям интерес и в него взеха активно участие представители на 56% от членовете на Съвета на БО – сдружения, обединяващи различни отрасли от икономиката на страната. Утвърден бе Отчетът за дейността на Съвета през 2023 г. Адмирации бяха изразени към Бюрото на Съвета за компетентната му работа в изпълнение програмата през предходната година – организирани и проведени мероприятия, срещи и др. инициативи. Положителна оценка бе дадена на продължаващата, утвърдената практиката по поддържане на постоянна комуникация на БТПП с членовете на Съвета за взаимен обмен на информация и за изготвяне на общи позиции по важни въпроси от […]

Научи повече
27-фев.-2024
27-фев.-2024 Пловдив изпревари София по започнато строителство на нови жилищни сгради

Пловдив изпревари столицата по брой започнати нови сгради през последното тримесечие на 2023 г., сочат данните на Националния статистически институт (НСИ). За периода октомври-декември е започнато строителството на 264 жилищни сгради в областта с общо 837 апартамента в тях. Разгънатата им застроена площ е 104 967 кв.м. За разглеждания период е започнало изграждането и на 91 броя други сгради, чиято разгъната застроена площ (РЗП) е 108 895 кв.м. За сравнение, в София е започнало строителството на 226 жилищни сгради и 26 постройки от друг тип. Област Пловдив е сред лидерите в страната и по издадени разрешения за строеж, които са ранен индикатор за строителни намерения. […]

Научи повече
21-фев.-2024
21-фев.-2024 Сделките с имоти в София нараснаха с 44%

Над 27% повече продажби в шестте най-големи града Общо за страната увеличението през четвъртото тримесечие е с 15 на сто Чепеларе е №1 със 64% повишение Сделките с имоти в София нараснаха с близо 44% в периода от октомври до декември спрямо предходното тримесечие, показват данни на Агенцията по вписванията. През четвъртото тримесечие на миналата година в столицата са регистрирани 10 075 сделки с имоти, при 7001 продажби през третото тримесечие. По принцип четвъртото тримесечие на годината е най-добро за пазара на имоти и миналата година не прави изключение. Регистрираните покупки на къщи и апартаменти от октомври до декември в […]

Научи повече
19-фев.-2024
19-фев.-2024 Как да разпознаем коректния брокер на недвижими имоти?

Инж. Галина Максимова е експерт с дългогодишен опит в сферата на недвижимите имоти. От 1992 г. е собственик и управител на агенция за недвижими имоти „Софконсулт” ЕООД. Тя разказва за етиката на професията на брокера на недвижими имоти и как потребителите могат да следят за спазването ú. – Г-жо Максимова, в края на миналата година бяхте преизбрана за пореден мандат като председател на Комисията по професионална етика (КПЕ) към НСНИ. Кои са най-фрапиращите порочни практики на брокери на недвижими имоти, които достигат до Вас и има ли тенденция до КПЕ да достигат повече жалби и сигнали за некоректно поведение от страна на брокери […]

Научи повече
Стратегически партньори на НСНИ: