Какво се случи на пазара на имоти през 2023?

Спад на броя на сделките и забавяне на ръста на цените. Така обобщиха изминаващата година представители на водещи компании за недвижими имоти в България.

С какво още ще бъде запомнена 2023 и какви тенденции се наблюдаваха – вижте коментарите на мениджъри на водещи компании в сектора:

Полина Стойкова, изпълнителен директор на Bulgarian Properties:

Равновесие на пазара при по-високи цени

2023 като цяло беше по-спокойна за имотния пазар. Тя успя да донесе баланс на пазара след бурните процеси, които протекоха в годините след пандемията. Достигна се ново равновесие на пазара при по-високи цени. Търсенето продължи да бъде по-голямо от предлагането вследствие на растящите доходи и все още ниските лихвени проценти по кредитите. Именно достъпното и изгодно кредитиране беше водещият фактор, който допринесе за запазване на активността на пазара и връщане на купувачите на собствен дом. То беше отличителната характеристика на българския жилищен пазар на фона на растящите лихви в другите страни. Към момента банковото кредитиране остава с ниски лихвени проценти и тенденцията е да има съвсем плавен ръст, който няма да попречи на развитието на пазара през следващата година.

Добромир Ганев, управител на Форос и Председател на НСНИ 2018-2023:

2023 вероятно ще бъде една от най-силните по брой сделки

2023 бе една много добра година за жилищния пазар в България. Страната ни остана с едни от най-ниските лихви по ипотечни кредити, регистрира най-високи нива на ръстове на индекса на жилищните цени в Европа и най-бързи темпове на ръст на цените в периода 2015-2023.
В края на миналата година прогнозирахме, че пазарът, от една страна, ще е подвластен на очакваните проблеми в икономиката на Европа, на военните действия, на инфлационните процеси, на увеличението на лихвените проценти от ЕЦБ и на политическите процеси в България. От друга страна, макроикономистите очакваха стабилен трудов пазар и продължаващ изпреварващ инфлацията ръст на средните брутни възнаграждения на работещите за 2023. Анализите тогава показваха, че преходен период с намаление на обемите сделки на имотния пазар ще има, но той ще е относително лек и немного дълъг. Това се и случи. Вече 4-то поредно тримесечие регистрираме спадове на обема сделки на основните пазари, но той не е значим и се оказва, че вероятно 2023 ще бъде една от най-силните по брой сделки от 2008 насам, като рекордните, знаем, са 2021 и 2022.
Все пак трябва да отбележим, че прогнозите относно забавяне на ръста на цените се сбъднаха. В някои градове даже НСИ отчете спад на индекса за Q2/2023, но само към предходното тримесечие (Бургас и Стара Загора). Сравнявайки данните с тези от 2022, виждаме ръстове във всички 6 големи града в страната. Общият индекс на ИЦЖ за Q2 за цялата страна остана висок 10.7%.

Иглика Йорданова, управляващ партньор, Colliers България:

Динамиката на пазара е по-добра в сравнение с 2019

При пазара на висок и средно-висок клас жилища по отношение на новото строителство има задържане на предлагането – стартиране на строителството, но отлагане на продажбите до по-напреднал етап на развитие на проекта. В случай, че търсенето намалява, е по-вероятно да се правят търговски отстъпки в рамките на 3-5%, отколкото да се отрази в трайно намаление на цените.
При предлагането на имоти на вторичен пазар (т.е. от частни субекти), особено във високия сегмент, има леко увеличение на цените от 2-4%. Наблюдаваме случаи на отказ от предлагане и задържане на имот от продажба, ако офертната цена е обект на преговори. Търсенето на жилища забавя своята скорост и повечето участници на пазара предприемат изчаквателна позиция поради геополитическите и икономическите предизвикателства. Въпреки това, динамиката на пазара е по-добра в сравнение с 2019. В средновисокия и високия сегмент, все още има активност от страна на купувачите – от една страна, поради стабилните доходи, от друга – в резултат на ограниченото предлагане.

Ради Радев, търговски директор, ARCO REAL ESTATE:

Спад на броя на сделките, но и ръст на цените

Годината беше вълнообразна от гледна точка на интереса на купувачите. Противоположно въздействие оказваха нагласата за повишаване на лихвите, войните и очакванията за проблеми в икономиката като цяло, които намалиха броя сделки спрямо предишните 2 години. От друга страна, инфлацията и съществуващите предложения за ипотечно финансиране под 3%, нарастващите доходи, съществуващите жилищни нужди в големите градове, подкрепиха ръста на цените.

Гергана Тенекеджиева, изпълнителен директор на „Адрес“:

Търсенето и предлагането се балансираха, препускането на цените спря

Пазарът през 2023 година беше активен и предвидим. След бума в годините непосредствено след пандемията, воден частично от стремежа на хората да вложат парите си на сигурно, пазарът постепенно навлезе в платото на една здравословна умереност. Показателите се нормализираха, балансираха се търсенето и предлагането, а препускането на цените спря. Ръстът в нивата през 2023 бе в рамките на 5-10%.
Купувачите осъзнаха, че нe вcяĸo влoжeниe в жилищe e paзyмнa cтъпĸa, зaщoтo нe вcяĸo щe yвeличaвa цeнaтa cи в дългocpoчeн плaн и нe вcяĸo щe oтгoвopи нa peaлнитe им жилищни нyжди. По отношение на българските строителни предприемачи – те се научиха да се консултират, да чуват какви са реалните нужди и изисквания на купувачите и съответно да изграждат искания от пазара продукт.
Измени се профилът на желания имот – вce пoвeчe ĸyпyвaчи започнаха да търсят изцяло зaвъpшeн aпapтaмeнт, било то и нa пo-виcoĸa цeнa. Те не бяха мотивирани да влaгaт допълнителен ресурс – нитo време, нито cpeдcтвa зa oбзaвeждaнe и peмoнт.
Кредитирането се запази устойчиво, като лихвите се задържаха на нива, далеч по-ниски от тези в Европа. В същото време средната работна заплата нарасна, безработицата е незначителна, което доведе до допълнително повишение в достъпността на имотите. Промоционалните оферти на банките към края на 2023 г. дадоха тласък на мнозина за осъществяването на покупка.
Спря покачването в цените на строителните материали, което допълнително успокои ръста на нивата към крайния потребител. През годината станахме свидетели на голямо разнообразие по отношение на типа строителство, което се предлага. Инвеститорите от своя страна станаха изключително гъвкави за условията и начина на плащане на сделките.

Анас Хамид, мениджър в „Явлена“:

Имаме обръщане от пазар на продавача към пазар на купувача

2023 не пропусна да поднесе на българския пазар на недвижими имоти очаквани промени. Официалните статистически данни отразяват спад от 5.5% в броя на сделките в София и 13% за страната през третото тримесечие на настоящата година – факт, който в „Явлена“ предвиждахме още през изминалата година, като тенденция на успокояване на пазара и навлизането му в плато. Въпреки това, финансовата сцена остава активна. Свободните парични потоци от банките към индивидуални и корпоративни инвеститори продължават да се движат, докато разговорите за потенциално повишение на лихвите създават нов контекст. Промените, които вече се наблюдават в имотните пазари на различни европейски държави и в САЩ, все още не са достигнали родната сцена, а купувачите все още имат възможности за добри инвестиции.
При оценката на текущата ситуация, несъмнено можем да кажем, че 2020-2021 не може да се сравнява с 2022-2023. Еуфорията от периода на ковид постепенно намали интензитета си и ни изправи пред предизвикателствата на обръщането от пазар на продавача към пазар на купувача.

Източник Economy.bg

Сродни статии

16-юли-2024
16-юли-2024 Летният бал “Брокери и приятели” на НСНИ във Варна събра близо 200 гости

Традиционният летен бал “Брокери и приятели” събра близо 200 гости в елегантния ресторант “Градина” на Комплекс “Морско казино” в град Варна. За перфектната организация и настроението на гостите се погрижиха представителите на Регионална структура Варна на Национално сдружение Недвижими имоти. Всички те бяха посрещнати на входа от домакините. Красиви тоалети и усмивки се запечатаха за спомен на елегантно украсена и брандирана фото стена. Специални благодарности на нашите партньори: Музика и сценично озвучаване от Alex DJs Event solutions, музиката на изпълнителката NELS/Neli Gergova, Бутикови вина deVina и кулинарните изкушения на МАНДЖЕРА. Миговете от бала бяха уловени от фотографа Ангел Жечев. Национално […]

Научи повече
08-юли-2024
08-юли-2024 Роля и употреба на протоколите за оглед и договорите

На 4 юли 2024 г. в централния офис на НСНИ се проведе дискусия между представители на бранша на тема „Протоколите за оглед и договорите за сътрудничество“. В дискусията се включи  адв. д-р Бисерка Маринова, която обърна внимание, че правенето на огледи е само една малка част от задълженията на брокера. Осъществяването на оглед само по себе си не означава, че трябва да има плащане на комисиона (според съдебната практика). Как агенциите за недвижими имоти и брокерите да защитават правата на клиентите? Как да защитят себе си от нелоялни клиенти? Къде се срещат доверие, професионализъм и етика? Правно становище Адв. Маринова […]

Научи повече
25-юни-2024
25-юни-2024 Отворена среща дискусия „ЕТИКАТА- МОСТЪТ МЕЖДУ НАС“ се състоя в гр. Варна

На 20 юни 2024 г. във Варна се проведе поредната отворена среща дискусия „Етиката мостът между нас“ под надслов „РАБОТИМ СЪВМЕСТНО – УСПЯВАМЕ ЗАЕДНО”.     Събитието е част от кампанията на Комисията по професионална етика към НСНИ и набира все по-голяма популярност сред професионалистите в бранша. На събитието присъстваха повече от 100 участници, членове на регионалната структура на НСНИ във Варна, както и много професионалисти от града и страната. Основни теми бяха етиката между професионалните брокери, етиката в маркетинга и рекламата, добавена стойност на посредника и др. Обсъдиха се начините, по които работата между посредниците водят до най – добър резултат […]

Научи повече
24-юни-2024
24-юни-2024 Александър Бочев: Пазарът на недвижими имоти е спокоен

– Г-н Бочев, какво е състоянието на пазара на недвижими имоти в момента? – Много често ми задават въпроса – добър ли е пазарът. И винаги отговарям с контравъпрос – за кого да е добър? Много често се случва, че понякога пазарът е добър за продавачите, друг път за купувачите. Ако разглеждаме пазара от гледна точка на цените и движението им нагоре или надолу, за мен добрият пазар е този, който може да бъде лесно прогнозируем. През 2019 г. всички прогнози бяха разбити на пух и прах – вместо да тръгне надолу, пазарът се изстреля нагоре със светкавични темпове. В […]

Научи повече
Стратегически партньори на НСНИ: