София остава в топ десет на най-бързо растящите градски жилищни пазари в света

София запазва деветото си място сред най-бързо растящите градски жилищни пазари в света през третото тримесечие в индекс на консултантската компания Knight Frank, който обхваща 107 града.

С годишен ръст на цените на жилищата от 8,6% и с 4,9 на сто на тримесечна база българската столица изпреварва Филаделфия и Богота и се нарежда непосредствено след Варшава и Пърт.

Консултантската компания използва за София данните на Евростат за второто тримесечие на 2023 г. Европейската статистическа служба черпи данните си за цените на жилищата у нас от Националния статистически институт (НСИ), който в края на миналата година публикува индекса си за жилищните цени през третото тримесечие. Той показа, че ръстът им в София се е забавил до 7% на годишна основа и с 3,8 на сто спрямо второто тримесечие. При това положение българската столица щеше да се озове на 11-о място в индекса на Knight Frank заедно с Богота и Калкута, където цените на жилищата са нараснали със 7% през третото тримесечие.

Макар че е в топ десет на най-бързо растящите жилищни пазари в света, София е извън групата на най-нажежените пазари, в която попадат първите седем града в класацията.

Според Knight Frank жилищните пазари в света са продължили да показват стабилен ръст на цените в края на 2023 г. въпреки рекордното покачване на лихвите от края на 2021 г. насам. Средните цени на жилищата са отбелязали спад на тримесечна база само през последното тримесечие на 2022 г., след което цените са се повишили с 2,7 на сто.

Основните стълбове, които подкрепят тези цени, се запазват – ниски наличности, ръст на заплатите над темпа на инфлацията, повишени спестявания на домакинствата и ограничено строителство на нови жилища, отбелязва консултантската компания. Тези фактори заедно допринасят за запазването на цените на нива, които подлагат на натиск традиционните показатели за достъпност, особено с повишаването на разходите за обслужване на дълговете, допълва тя.

Турски градове отново заемат първите две места в класацията с най-силен годишен ръст на цените – 102,7% в Анкара и 77,6% в Истанбул (под влияние на високата инфлация в Турция – бел. ред.). Дубай е на трето място с покачване от 18%, а Загреб и Атина допълват топ пет с повишение от съответно 12 на сто и 14 на сто. Преди София са още Вилнюс, Варшава и Пърт, а топ десет се допълва от Филаделфия.

В дъното на класацията на Knight Frank европейските пазари са изправени пред по-тежка среда, като Стокхолм, Братислава и Франкфурт отбелязват двуцифрен спад на цените от съответно 12%, 10,3% и 10%. В десетката на най-слабите градски жилищни пазари в света попадат още две скандинавски столици – Копенхаген и Хелзинки, а също и още един германски град – Хамбург.

„Собствениците на жилища въздъхват с облекчение, тъй като лихвите изглежда ще започнат да намаляват през 2024 г. Макар че това са положителни новини за хората, притеснени от прехода към жилищни заеми с по-високи лихви, важно е да се отбележи, че според очакванията лихвите ще се стабилизират на по-високи нива от тези, с които купувачите на жилища свикнаха по време на пандемията“, коментира Лиъм Бейли, глобален ръководител на отдела за анализи в Knight Frank.

„Цените отново започват да растат, но опасността от възможно понижение в бъдеще се запазва заради ограничаването на достъпността“, предупреждава той.

Какво се промени?

Цените на жилищата растат няколко последователни тримесечия и това поражда въпроса дали прокламираното забавяне на жилищния пазар е достигнало своя край. Макар че споменатите фактори ще продължат да подкрепят цените през 2024 г., повечето ключови градски жилищни пазари в света продължават да се борят с ограничена достъпност.

В резултат на това много бъдещи купувачи на жилище са принудени да навлязат на наемния пазар заради недостатъчни средства за първоначална вноска и перспективите за високи лихви по жилищните заеми.

Въпреки възстановяването на ръста на цените редица източници на натиск ще попречат на по-устойчиво възстановяване на жилищния пазар, включително съживяване на сделките с жилищни имоти. Основни сред тези препятствия са по-високите разходи за обслужване на жилищните заеми. Макар че се очаква лихвите по ипотеките да намалеят през 2024 г. заради очаквани понижения на ключовите лихвени проценти в САЩ, Европа и други региони, разходите за обслужване на дълга ще бъдат значително по-високи от нивата преди пандемията. Този фактор допълнително ще задълбочи натиска върху достъпността за домакинствата, които се пренасочват от по-евтини сделки, договорени през последните години, отбелязва Knight Frank.

Източник Investor.bg

Сродни статии

21-фев.-2024
21-фев.-2024 Сделките с имоти в София нараснаха с 44%

Над 27% повече продажби в шестте най-големи града Общо за страната увеличението през четвъртото тримесечие е с 15 на сто Чепеларе е №1 със 64% повишение Сделките с имоти в София нараснаха с близо 44% в периода от октомври до декември спрямо предходното тримесечие, показват данни на Агенцията по вписванията. През четвъртото тримесечие на миналата година в столицата са регистрирани 10 075 сделки с имоти, при 7001 продажби през третото тримесечие. По принцип четвъртото тримесечие на годината е най-добро за пазара на имоти и миналата година не прави изключение. Регистрираните покупки на къщи и апартаменти от октомври до декември в […]

Научи повече
19-фев.-2024
19-фев.-2024 Как да разпознаем коректния брокер на недвижими имоти?

Инж. Галина Максимова е експерт с дългогодишен опит в сферата на недвижимите имоти. От 1992 г. е собственик и управител на агенция за недвижими имоти „Софконсулт” ЕООД. Тя разказва за етиката на професията на брокера на недвижими имоти и как потребителите могат да следят за спазването ú. – Г-жо Максимова, в края на миналата година бяхте преизбрана за пореден мандат като председател на Комисията по професионална етика (КПЕ) към НСНИ. Кои са най-фрапиращите порочни практики на брокери на недвижими имоти, които достигат до Вас и има ли тенденция до КПЕ да достигат повече жалби и сигнали за некоректно поведение от страна на брокери […]

Научи повече
14-фев.-2024
14-фев.-2024 Как се променя жилищният пазар у нас и има ли тенденция за застой?

Жилищният пазар в България е в основата на икономическата дейност и социалното развитие на страната. През последните години се наблюдават значителни промени в този сектор, включително иновации в строителството, промени в динамиката на търсенето и предлагането, както и въздействието на глобалната пандемия. Темата за покупка на недвижимо имущество, както и цените на имотите е много актуална за обществото. Икономическия отчет на строителния сектор за деветте месеца на миналата година, изготвен от Камарата на строителите в България и публикуван на интернет страницата на браншовата организация, показва че жилищносто строителство и това на офис площи все още заема значителна част от строителната […]

Научи повече
09-фев.-2024
09-фев.-2024 Отчитаме значителен ръст в строителството

За периода януари-септември 2023 г. сектор „Строителство“ е произвел продукция на стойност 13 015 млн. лв., сочат данните на Икономическия отчет на строителния сектор, изготвен от Камарата на строителите в България. Сградно строителство, което включва жилищно и нежилищно строителство, формира произведена продукция за деветмесечието на 2023 г. в размер на 7 542 млн. лв., или с дял от 57,9 на сто от общо произведената продукция в сектора за разглеждания период. Произведената продукция в сградното строителство се увеличава с 24,8 на сто в сравнение с деветмесечието на 2022 г. по предварителни данни на НСИ. В инженерната инфраструктура произведената продукция за деветмесечието […]

Научи повече
Стратегически партньори на НСНИ: