Сделките с имоти в България намаляват вече година и половина

Вече година и половина покупко-продажбите на имоти в България намаляват на годишна база. Спадът започна през третото тримесечие на 2022 г. със 7.3%. Данните на Агенцията по вписванията за четвъртото тримесечие на 2023 г. показват 7.4% по-малко сделки с имоти, части от имоти и земеделски земи в сравнение със същия период на 2022 г., когато отчетеният спад беше 10.4%. През периода октомври-декември в страната са изповядани 62 398 покупко-продажби.

Спад през 2023 г.

За цялата минала година данните показват спад от 11.2%. В рамките на 2023 г. са вписани 215 507 сделки, което като брой я подрежда веднага след 2021 г. и 2022 г. и все пак е третият най-добър резултат за последните пет години.

Годината започна с 9% спад през тримесечието до март, който се задълбочи до 15% през април-юли. Третото тримесечие беше най-слабото като брой сделки за последните 12 години. Спадът през него беше 13%, но на база, вече спаднала предишната година. Минусът от 7.4% за октомври-декември всъщност е най-малкият за годината, но той също е в сравнение със слабото последно тримесечие на 2022 г.

Шестте големи града не правят изключение

Спад за годината има във всички големи градове. Закономерността е, че колкото по-голям е градът, толкова по-малко намаляват имотните сделки. За София например спадът за 2023 г. е 6% до 32 072 сделки. Наполовина по-малък е имотният пазар в Пловдив – 15 867 сделки и спад от – 9.9%. Пазарите във Варна и Бургас се развиват аналогично – съответно със спадове от 12.5% и 12.6%. Сделките във Варна – 14 122, обаче са двойно повече от тези в Бургас – 7202.

Речният град Русе се представя малко по-добре от двата морски града – със спад от 11.5% до 4739 сделки. Най-масиран е отливът от имотни сделки в Стара Загора – 16.2%. Там през годината са вписани едва 4020 покупко-продажби, което е най-слабото представяне на пазара от 2018 г. насам.

Районът на Несебър запазва мястото си на четвърти най-голям пазар на имоти в страната със спад от 16.5% до 8359 сделки.

София и Пловдив на плюс в края на годината

Специално през последното четвърто тримесечие имотните пазари в някои от най-големите градове на страната успяват да подадат глава над водата. В София например, е регистриран ръст от 4.2% до 10 075 сделки. Това е най-добрият резултат за последните пет години след 2021 г. Ръст се наблюдава също в Пловдив (1.6%) до 4870 сделки и Русе (1.2%) до 1385 сделки. И в двата града за последните пет години по-добри са били само последните тримесечия на 2019 и 2021 г.

В другите три големи града обаче имотният пазар пада. Най-чувствителен е спадът във Варна (12.7%). Вписаните 3860 сделки там са най-лошият резултат за последните две години. В Бургас спадът е 6.2%, а сделките са 2007. В Стара Загора – 5.3%, но вписаните 1111 сделки са най-слабият резултат за последните пет години. В Несебър намалението е 13% до 2218 сделки – отново четвърти по обем имотен пазар за периода октомври-декември.

Само осем служби с ръст за годината

За последното тримесечие от 113 служби по вписванията с плюс са само 16, а в четири броят на сделките е почти на нивото на предходната година. За годината ръст е регистриран в осем служби по вписванията, а задържане на броя на сделките в две. Службите с ръст са Ивайловград, Крумовград, Девин, Ардино, Разлог, Попово, Пещера и Оряхово. Около нулата гравитират резултатите на Сандаски и Трън.

Източник Capital.bg

 

Сродни статии

07-юни-2024
07-юни-2024 Брокери на недвижими имоти обсъдиха регулирането на бранша

Кръгла маса „Необходимо законодателство за посредническите услуги при сделки с недвижими имоти“, организирана от Национално сдружение Недвижими имоти (НСНИ), с подкрепата на Съвета на браншовите организации към Българската търговско-промишлена палата (БТПП), се проведе на 6 юни 2024 г. в БТПП. Събитието събра представители на НСНИ, БТПП, Камарата на независимите оценители, Камарата на архитектите, Националната асоциация на строителните предприемачи, Нотариалната камара, Асоциацията на кредитните посредници в България, Асоциацията на дружествата за управление на етажната собственост, Националния съюз на юристконсултите, агенции за недвижими имоти и медии. Присъстващите се обединиха около идеята за необходима регулация на бранша на посредническите услуги при сделки с […]

Научи повече
05-юни-2024
05-юни-2024 Атанас Аргиров отново е начело на РС Варна

Управителният съвет на Регионална структура – Варна на Национално сдружение Недвижими имоти беше преизбран за нов мандат с абсолютно мнозинство от присъстващите на проведеното на 30 май 2024 г. Регионално събрание в морската столица. Председателският пост на варненската структура беше поверен за още две години на г-н Атанас Аргиров. В следващия мандат продължават и останалите четирима членове на управителния орган – г-н Мирослав Спасов, г-жа Десислава Крисова, г-жа Юлия Хвърчилкова и г-жа Мирела Симеонова. С абсолютно мнозинство се запази и състава на Комисията по професионална етика към Регионална структура – Варна. В нея отново влизат г-жа Яна Радева, г-жа Красимира […]

Научи повече
31-май-2024
31-май-2024 ПРОФЕСИЯ КРЕДИТЕН КОНСУЛТАНТ

Казвам се Георги Канайков и имам честта, да съм директор консултантска мрежа в един от най-уважаваните кредитни посредници в България, КРЕДИТЛАНД. Като един от може би първите кредитни консултанти в България, ще Ви разкажа за професията, придобиваща все по-голяма популярност напоследък. Запознанството с нея, за мен започна през 2005 г., когато, Деян Василев-изпълнителен директор в КРЕДИТЛАНД ме покани да стана част от екипа на фирмата, като предлагаме услуга напълно непозната за България по него време, а именно- кредитно консултиране. В годините имахме много добри и лоши моменти, но оцеляхме и се развихме. Смея да кажа справяме се доста добре! Защо […]

Научи повече
30-май-2024
30-май-2024 Членове на НСНИ бяха отличени на Националния конкурс Real Estate Awards

На 28 май за девети пореден път се проведе националният конкурс Real Estate Awards, който е продължение на проекта „Годишни награди на Imoti.net“. Тази година събитието даде още по-силна заявка да фокусира вниманието на обществото върху сектора на недвижими имоти, насърчаването на добрите практики и прозрачността в бранша. Снежана Стойчева, управител на портала за недвижими имоти imoti.net сподели, че конкурса има за цел да покаже уважение към компаниите и професионалистите в сектора на недвижими имоти, които работят коректно. В приветствието си към гостите г-жа Стойчева каза, че бизнесът с недвижими имоти е изключително важен в обществения ни живот и за […]

Научи повече
Стратегически партньори на НСНИ: