Роля и употреба на протоколите за оглед и договорите

На 4 юли 2024 г. в централния офис на НСНИ се проведе дискусия между представители на бранша на тема „Протоколите за оглед и договорите за сътрудничество“. В дискусията се включи  адв. д-р Бисерка Маринова, която обърна внимание, че правенето на огледи е само една малка част от задълженията на брокера. Осъществяването на оглед само по себе си не означава, че трябва да има плащане на комисиона (според съдебната практика).

Как агенциите за недвижими имоти и брокерите да защитават правата на клиентите? Как да защитят себе си от нелоялни клиенти? Къде се срещат доверие, професионализъм и етика?

Правно становище

Адв. Маринова сподели още, че протоколите за оглед следва да имат възлагателен характер, подробно да описват задълженията и отговорностите на продавач, купувач (в зависимост кой е клиент на дадената агенция) и на самата агенция в цялост. Освен това е нужно продавачът на имота да бъде уведомен за осъществяваните огледи чрез документално удостоверяване. Когато липсва свързване на двете страни – продавач и купувач – липсва и основание за получаване на комисиона. Същото важи и при отдаване на недвижим имот под наем с посредничество на брокер.

На дискусията се разгледаха много други въпроси, които възникнаха междувременно. Подчертано беше значението на договора за посредничество, чиито ползи са преди всичко за клиентите на агенциите. Чрез договора агенцията поема отговорности и задължения. Протоколът за оглед е приложение към договора, чрез което дефакто се удостоверяват пред собственика – продавач на имота, извършените огледи. Именно във връзка с изпълнение на поръчката се предоставят и личните данни от страна на клиентите.

„Не може да имаме протокол за оглед без договор“ – обобщи адв. Снежина Ковачева, която също взе участие в дискусията.

На проведената среща онлайн взеха участие още над 30 колеги – брокери и собственици на агенции за недвижими имоти. Те споделиха личен опит и отправиха въпроси, които предстои да бъдат формулирани. За тях НСНИ ще проведе обучения и работилници.

Ролята на ексклузивните договори

Александър Бочев, председател на УС на НСНИ, засегна ролята на ексклузивните договори. Той отговори на поставен въпрос дали трябва агенцията на продавача да събира данни на клиента на колега от агенцията на купувача. От онлайн чата, друг колега изказа становище и сподели за практика – събиране на данните, като се аргументира, че всъщност по този начин защитава и клиента на колегата си.

„Не виждам защо някой друг трябва да защитава моя интерес при положение, че работим с ексклузивни договори“ – каза Бочев.

Личните данни на клиентите трябва да се събират и обработват съгласно законодателството – бе обощено на дискусията.

Александър Бочев добави още, че професионализмът, компетентността и знанията на брокера са основните фактори, които убеждават клиента в нуждата от брокерски услуги и защитават интересите му. Категорично изрази мнение, че ексклузивните договори осигуряват ясни и добре дефинирани отношения между клиентите и агенциите като осигуряват яснота и сигурност както за клиента, така и за агенцията. Те гарантират, че агенцията има пълното доверие и правомощия да представлява клиента и да защитава неговите интереси.

Дениела Грозева – инициатор и организатор на имотната дискусия – е експерт с дългогодишен опит в сферата на недвижимите имоти. Тя предложи на аудиториата създаването на практическа работилница на база конкретни въпроси от колегите в бранша. Подчерта важността от подобни срещи – ползата за клиентите, добрите практики в бранша, повишаването на знанията и уменията за работа с документи на брокерите, лоялната конкуренция, повишаването на професионалната квалификация.

Инж. Галина Максимова от „Софтконсулт“ ЕООД също даде ценни съвети.

Тя обобщи, че „Клиент имаме, когато има възлагане, а договор за съвместна дейност с колеги се сключва само когато има поделяне на комисионата.“

Договор за съвместна дейност

Договорът за съвместна дейност между агенции за имоти може да бъде много полезен както за агенциите, така и за клиентите. Той предоставя възможности за разширяване на пазара, споделяне на ресурси и експертиза, но също така изисква внимателно управление, за да се избегнат потенциални конфликти и правни усложнения. За клиентите ползите са значителни, включително по-голям избор, по-бързо обслужване и по-ниски разходи.

Набелязани бяха теми за бъдещи имотни дискусии в НСНИ:

  • Ролята на протокола за оглед: Цялостен обзор с конкретни препоръки от правен характер.
  • Неплащане на комисиона без свързване на страните: Според съдебната практика, няма основание за получаване на комисионна, ако не е осъществено свързване между продавач и купувач. Това означава, че правенето на огледи само по себе си не е достатъчно условие за плащане. Какво още трябва?
  • Значението на договора за посредничество: Договорът за посредничество е ключов за защита на интересите на клиентите и агенцията. Той дефинира отговорностите и задълженията на агенцията. Но как чисто юридически и професионално да пазим хората от злоупотреби, лоши практики и некомпетентност?
  • Уведомяване на продавача за извършените огледи – как и кога е моментът?
  • Необходимостта от договор преди протокол – Защо?
  • Лични данни и изпълнение на поръчката: При изпълнение на поръчката и подписване на протоколи за оглед, личните данни на клиентите се предоставят и трябва да бъдат защитени съгласно законодателството. Какво тревожи хората когато предоставят лични данни и как агенциите да отговорят на тези проблеми?

Автор: Десислава Щебетовска

Сродни статии

16-юли-2024
16-юли-2024 Летният бал “Брокери и приятели” на НСНИ във Варна събра близо 200 гости

Традиционният летен бал “Брокери и приятели” събра близо 200 гости в елегантния ресторант “Градина” на Комплекс “Морско казино” в град Варна. За перфектната организация и настроението на гостите се погрижиха представителите на Регионална структура Варна на Национално сдружение Недвижими имоти. Всички те бяха посрещнати на входа от домакините. Красиви тоалети и усмивки се запечатаха за спомен на елегантно украсена и брандирана фото стена. Специални благодарности на нашите партньори: Музика и сценично озвучаване от Alex DJs Event solutions, музиката на изпълнителката NELS/Neli Gergova, Бутикови вина deVina и кулинарните изкушения на МАНДЖЕРА. Миговете от бала бяха уловени от фотографа Ангел Жечев. Национално […]

Научи повече
08-юли-2024
08-юли-2024 Роля и употреба на протоколите за оглед и договорите

На 4 юли 2024 г. в централния офис на НСНИ се проведе дискусия между представители на бранша на тема „Протоколите за оглед и договорите за сътрудничество“. В дискусията се включи  адв. д-р Бисерка Маринова, която обърна внимание, че правенето на огледи е само една малка част от задълженията на брокера. Осъществяването на оглед само по себе си не означава, че трябва да има плащане на комисиона (според съдебната практика). Как агенциите за недвижими имоти и брокерите да защитават правата на клиентите? Как да защитят себе си от нелоялни клиенти? Къде се срещат доверие, професионализъм и етика? Правно становище Адв. Маринова […]

Научи повече
25-юни-2024
25-юни-2024 Отворена среща дискусия „ЕТИКАТА- МОСТЪТ МЕЖДУ НАС“ се състоя в гр. Варна

На 20 юни 2024 г. във Варна се проведе поредната отворена среща дискусия „Етиката мостът между нас“ под надслов „РАБОТИМ СЪВМЕСТНО – УСПЯВАМЕ ЗАЕДНО”.     Събитието е част от кампанията на Комисията по професионална етика към НСНИ и набира все по-голяма популярност сред професионалистите в бранша. На събитието присъстваха повече от 100 участници, членове на регионалната структура на НСНИ във Варна, както и много професионалисти от града и страната. Основни теми бяха етиката между професионалните брокери, етиката в маркетинга и рекламата, добавена стойност на посредника и др. Обсъдиха се начините, по които работата между посредниците водят до най – добър резултат […]

Научи повече
24-юни-2024
24-юни-2024 Александър Бочев: Пазарът на недвижими имоти е спокоен

– Г-н Бочев, какво е състоянието на пазара на недвижими имоти в момента? – Много често ми задават въпроса – добър ли е пазарът. И винаги отговарям с контравъпрос – за кого да е добър? Много често се случва, че понякога пазарът е добър за продавачите, друг път за купувачите. Ако разглеждаме пазара от гледна точка на цените и движението им нагоре или надолу, за мен добрият пазар е този, който може да бъде лесно прогнозируем. През 2019 г. всички прогнози бяха разбити на пух и прах – вместо да тръгне надолу, пазарът се изстреля нагоре със светкавични темпове. В […]

Научи повече
Стратегически партньори на НСНИ: