Нараства търсенето на жилища в курортите

Голям е интересът към къщи в близки до границите населени места

Най-голям е ръстът в Ивайловград

Нараства търсенето на ваканционни имоти в курортите и на къщи в населени места близо до границите на страната, показват данни на Агенцията по вписванията. Най-голям ръст на сделките с имоти през първото тримесечие на годината спрямо същия период на миналата има в района близо до границата с Гърция. Но ръст на реализираните покупки има и в селища край границите с Турция, РС Македония, Сърбия и Румъния, както и в планински и морски курорти.

През първото тримесечие на годината най-голям ръст на сделките има в службата по вписванията в Ивайловград. От януари до март 2023 г. там са регистрирани 34 покупки на имоти, което е увеличение със 143% спрямо същия период на миналата година, показват данни на Агенцията по вписванията. Ивайловград е край границата с Гърция, но е близо и до границата с Турция.

Много голям ръст има и на сделките с имоти в района на Свиленград. За три месеца в службата по вписванията в града са регистрирани 345 сделки, което е увеличение с 16,6% на годишна база. Свиленград също е близо до границите с Гърция и Турция.

Жилища на юг от Кърджали купуват предимно хора, които изкарват пари с работа в чужбина. След няколко години работа зад граница хората от региона могат да купят къща за близките си, които живеят в България. Някои пък купуват къщи с идеята, че след години ще се върнат в родината. В службата по вписвания в Ардино за три месеца са регистрирани 29 сделки с имоти, което е увеличение със 107% на годишна база. Ардино е на второ място по ръст на покупките на имоти след Ивайловград.

В службата по вписванията в Златоград само за три месеца са регистрирани 31 сделки, което е ръст с 24% спрямо същия период на миналата година. Златоград също е близо до гръцката граница. Ако човек има къща в района може само за няколко часа да стигне до гръцкото море. Освен това в Златоград има много хубави стари къщи и прекрасна природа.

В района на Гоце Делчев също има голямо търсене на имоти. Само за три месеца в службата по вписванията в града са регистрирани 361 сделки, което е ръст с 11,4% на годишна база. В Момчилград пък са регистрирани 121 покупки на имоти, което е увеличение с 11 на сто.

В службата по вписванията в Елхово, което е близо до турската граница, за три месеца са регистрирани 193 покупки на имоти, което е ръст с 31,3% на годишна база. В Тополовград също има увеличение на продажбите, макар и да е по-малко – с 3,7%.

Раздвижване на пазара на имоти има и в райони край другите граници на страната. Например в Трън, който се намира край границата ни със Сърбия, за три месеца има 44 сделки, което е увеличение с 91,3% на годишна база. В службата по вписванията в Кюстендил има ръст на сделките с 6,9% и за три месеца са регистрирани 342 продажби. Увеличение на покупките на имоти има и в Оряхово (+6,2%) и Свищов (+10,6%), които са на река Дунав.

Освен в райони край границите, ръст на сделките с имоти има и в редица курортни селища. Например в службата по вписванията в Разлог само за три месеца за регистрирани 660 сделки, което е ръст с 11,3% на годишна база. В Разлог регистрират и сделките с имоти в Банско, Добринище и село Баня. В Смолян пък, където регистрират и сделките в Пампорово, има 251 продажби на имоти за три месеца, което е ръст с 21,8%. В Девин увеличението на покупките на имоти е с 15,3% до 83 сделки за едно тримесечие.

От морските курорти най-голям е ръстът на регистрираните сделки в службата по вписванията в Несебър.

От морските курорти най-голям е ръстът на регистрираните сделки в службата по вписванията в Несебър, където регистрират и продажбите в Слънчев бряг – за три месеца сделките са 1524, което е увеличение с близо 6 на сто. Несебър е на четвърто място по брой на реализираните сделки след София, Пловдив, Варна и Бургас.

Източник Trud.bg

Сродни статии

02-юни-2023
02-юни-2023 Строителството в България тече с пълна сила за разлика от ЕС

Само в девет държави от Европейския съюз са се увеличили разрешителните за строеж през 2022 г. в сравнение с 2021 г. Сред тях е и България, става ясно от данни на Евростат. Отчетеното увеличение в България е с 12%, което е и едно от най-големите. Останалите страни, в които европейската статистика отчита ръст в разрешителните за строеж (по отношение на полезната застроена площ) са Малта (+29%), Испания (+28%), Хърватия (+21%), Словения (+17%) ), Италия (+8%), Унгария (+7%), Португалия (+3%) и Франция (+2%). Като цяло през изминалата 2022 г. разрешителните за строеж са намалели с почти 5% в ЕС до 386.7 […]

Научи повече
01-юни-2023
01-юни-2023 НСНИ поздрави проф. д-р Евгени Станимиров по случай преизбирането му за ректор на ИУ-Варна

Национално сдужение Недвижими имоти изпрати Поздравителен адрес до проф. д-р Евгени Станимиров по случай преизбирането му за ректор на Икономически университет – Варна, дългогодишен асоцииран академичен член на Сдружението. НСНИ високо оценява партньорството с едно от най-авторитетните учебни заведения в страната, чиито образователни програми са сред най-иновативните в сферата на икономиката. ПОЗДРАВИТЕЛЕН АДРЕС

Научи повече
31-май-2023
31-май-2023 Строежът на жилища във Варна нарасна с 24%

Според данни на националната статистика Започна изграждането на 6597 апартаменти и къщи в страната Правят 1272 кооперации и еднофамилни сгради Строителството на нови жилища се увеличава в редица области на страната. Това се дължи на нарастващото търсене на апартаменти и къщи в много големи и по-малки населени места. А строителните предприемачи с изгражданите от тях сгради се опитват да удовлетворят желанията на клиентите. През първото тримесечие на годината в област Варна е започнало строителството на 934 апартаменти и еднофамилни къщи, което е ръст с близо 24% на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. За същия период на миналата […]

Научи повече
26-май-2023
26-май-2023 Строят се повече сгради с по-малко жилища

През първите три месеца на годината са въведени в експлоатация 1289 жилищни сгради с 4427 жилища в тях. Това показват предварителните данни на Националния статистически институт. Спрямо първото тримесечие на 2022 г. сградите са с 18 повече, или с 1.4%, а жилищата в тях намаляват със 153, или с 3.3%. По данни на агенциите за недвижими имоти въпреки непрекъснатия ръст в цените на жилищата търсенето на такива в новопостроени или строящи се сгради продължава да надхвърля предлагането. Очаквано най-много жилищни сгради са въведени в експлоатация в най-големия град. По области с разрешение за обитаване най-много са сградите в: София (столица) […]

Научи повече
Стратегически партньори на НСНИ: