Нараства търсенето на жилища в курортите

Голям е интересът към къщи в близки до границите населени места

Най-голям е ръстът в Ивайловград

Нараства търсенето на ваканционни имоти в курортите и на къщи в населени места близо до границите на страната, показват данни на Агенцията по вписванията. Най-голям ръст на сделките с имоти през първото тримесечие на годината спрямо същия период на миналата има в района близо до границата с Гърция. Но ръст на реализираните покупки има и в селища край границите с Турция, РС Македония, Сърбия и Румъния, както и в планински и морски курорти.

През първото тримесечие на годината най-голям ръст на сделките има в службата по вписванията в Ивайловград. От януари до март 2023 г. там са регистрирани 34 покупки на имоти, което е увеличение със 143% спрямо същия период на миналата година, показват данни на Агенцията по вписванията. Ивайловград е край границата с Гърция, но е близо и до границата с Турция.

Много голям ръст има и на сделките с имоти в района на Свиленград. За три месеца в службата по вписванията в града са регистрирани 345 сделки, което е увеличение с 16,6% на годишна база. Свиленград също е близо до границите с Гърция и Турция.

Жилища на юг от Кърджали купуват предимно хора, които изкарват пари с работа в чужбина. След няколко години работа зад граница хората от региона могат да купят къща за близките си, които живеят в България. Някои пък купуват къщи с идеята, че след години ще се върнат в родината. В службата по вписвания в Ардино за три месеца са регистрирани 29 сделки с имоти, което е увеличение със 107% на годишна база. Ардино е на второ място по ръст на покупките на имоти след Ивайловград.

В службата по вписванията в Златоград само за три месеца са регистрирани 31 сделки, което е ръст с 24% спрямо същия период на миналата година. Златоград също е близо до гръцката граница. Ако човек има къща в района може само за няколко часа да стигне до гръцкото море. Освен това в Златоград има много хубави стари къщи и прекрасна природа.

В района на Гоце Делчев също има голямо търсене на имоти. Само за три месеца в службата по вписванията в града са регистрирани 361 сделки, което е ръст с 11,4% на годишна база. В Момчилград пък са регистрирани 121 покупки на имоти, което е увеличение с 11 на сто.

В службата по вписванията в Елхово, което е близо до турската граница, за три месеца са регистрирани 193 покупки на имоти, което е ръст с 31,3% на годишна база. В Тополовград също има увеличение на продажбите, макар и да е по-малко – с 3,7%.

Раздвижване на пазара на имоти има и в райони край другите граници на страната. Например в Трън, който се намира край границата ни със Сърбия, за три месеца има 44 сделки, което е увеличение с 91,3% на годишна база. В службата по вписванията в Кюстендил има ръст на сделките с 6,9% и за три месеца са регистрирани 342 продажби. Увеличение на покупките на имоти има и в Оряхово (+6,2%) и Свищов (+10,6%), които са на река Дунав.

Освен в райони край границите, ръст на сделките с имоти има и в редица курортни селища. Например в службата по вписванията в Разлог само за три месеца за регистрирани 660 сделки, което е ръст с 11,3% на годишна база. В Разлог регистрират и сделките с имоти в Банско, Добринище и село Баня. В Смолян пък, където регистрират и сделките в Пампорово, има 251 продажби на имоти за три месеца, което е ръст с 21,8%. В Девин увеличението на покупките на имоти е с 15,3% до 83 сделки за едно тримесечие.

От морските курорти най-голям е ръстът на регистрираните сделки в службата по вписванията в Несебър.

От морските курорти най-голям е ръстът на регистрираните сделки в службата по вписванията в Несебър, където регистрират и продажбите в Слънчев бряг – за три месеца сделките са 1524, което е увеличение с близо 6 на сто. Несебър е на четвърто място по брой на реализираните сделки след София, Пловдив, Варна и Бургас.

Източник Trud.bg

Сродни статии

05-апр.-2024
05-апр.-2024 “Futures Thinking – възможни реалности” ще се проведе на 23 април

Събитието е организирано от списание Enterprise и Българска стопанска камара. НСНИ е дългогодишен партньор на списание Enterprise. За всички членове на НСНИ е договорена отстъпка от 20 процента при ОНЛАЙН ЗАЯВКА ЗА БИЛЕТ СТАНДАРТНА РЕГИСТРАЦИЯ. ПРОМОКОД ЗА ОТСТЪПКА NSNI20 Подробна информация и онлайн регистрация за събитието ТУК

Научи повече
05-апр.-2024
05-апр.-2024 За 13 години жилищата в България са поскъпнали с близо 80%

България е на второ място в Европейския съюз по годишен ръст на цените на жилищата през четвъртото тримесечие на 2023 г., сочат данни на европейската статистическа служба Евростат. В края на миналата година жилищата в страната ни са поскъпнали с 10,1% на годишна база. Преди България е само Полша с ръст от 13 на сто, а на трето място е Хърватия с годишно покачване от 9,5%. На обратния полюс са Люксембург и Германия, където цените на жилищата са отбелязали годишен спад от съответно 14,4% и 7,1%. На трето място е Финландия с понижение от 4,4 на сто. От страните, за които […]

Научи повече
04-апр.-2024
04-апр.-2024 Софийските агенции, членове на НСНИ възстановиха дейността на Регионална структура София

 На 3 април, в деня в който София отбелязва 145 години от обявяването на нашия град за столица, се проведе учредително събрание на което софийските агенции, членове на НСНИ възстановиха дейността на регионална структура София. На събитието присъстваха новоприети компании, както и дългогодишни членове на Сдружението. След проведено гласуване беше избран седем членен управителен съвет на РС София с Председател Даниела Грозева от ВЕДА КОРЕКТ, член на управителния съвет на НСНИ. За членове на УС  на РС София бяха избрани: Динко Тодоров от „КОНСУЛТ 23“ Росен Костадинов от „ГОЛДЪН КИЙ ГРУП“ Надя Антова от „НАДИЛЕНА РИЪЛ ЕСТЕЙТ“ Венета Христова от […]

Научи повече
29-мар.-2024
29-мар.-2024 ДЕСЕТ НОВИ КОМПАНИИ СЕ ПРИСЪЕДИНИХА КЪМ НСНИ ПРЕЗ МЕСЕЦ МАРТ

През месец март голямото семейство на НСНИ  нарасна с още десет компании. Посрещаме с Добре дошли! ПОДКРЕПА ИМОТИ ЕООД гр. Пловдив КОЛИЗЕУМ ЕСТЕЙТ ЕООД гр. Пловдив АГЕНЦИЯ МЕЧТА ООД гр. Пловдив РЕДЖИНА ЕСТЕЙТ ЕООД гр. Хисаря КРИОС ООД гр. Пловдив МАКСМЕТАЛ 2012 ЕООД  гр. Пловдив ЕМПАЙЪР ЕСТЕЙТ ООД гр. Пловдив АВАНГАРД РИЪЛ ЕСТЕЙТ.БГ ЕООД гр. Пловдив ПРОПЪРТИ МЕНИДЖМЪНТ ПРО ЕООД гр. София АБ ИМОТИ КОНСУЛТ ЕООД гр. София Уважаеми колеги, пожелаваме Ви успех и Ви очакваме на всички събития организирани от НСНИ!

Научи повече
Стратегически партньори на НСНИ: