Нараства търсенето на жилища в курортите

Голям е интересът към къщи в близки до границите населени места

Най-голям е ръстът в Ивайловград

Нараства търсенето на ваканционни имоти в курортите и на къщи в населени места близо до границите на страната, показват данни на Агенцията по вписванията. Най-голям ръст на сделките с имоти през първото тримесечие на годината спрямо същия период на миналата има в района близо до границата с Гърция. Но ръст на реализираните покупки има и в селища край границите с Турция, РС Македония, Сърбия и Румъния, както и в планински и морски курорти.

През първото тримесечие на годината най-голям ръст на сделките има в службата по вписванията в Ивайловград. От януари до март 2023 г. там са регистрирани 34 покупки на имоти, което е увеличение със 143% спрямо същия период на миналата година, показват данни на Агенцията по вписванията. Ивайловград е край границата с Гърция, но е близо и до границата с Турция.

Много голям ръст има и на сделките с имоти в района на Свиленград. За три месеца в службата по вписванията в града са регистрирани 345 сделки, което е увеличение с 16,6% на годишна база. Свиленград също е близо до границите с Гърция и Турция.

Жилища на юг от Кърджали купуват предимно хора, които изкарват пари с работа в чужбина. След няколко години работа зад граница хората от региона могат да купят къща за близките си, които живеят в България. Някои пък купуват къщи с идеята, че след години ще се върнат в родината. В службата по вписвания в Ардино за три месеца са регистрирани 29 сделки с имоти, което е увеличение със 107% на годишна база. Ардино е на второ място по ръст на покупките на имоти след Ивайловград.

В службата по вписванията в Златоград само за три месеца са регистрирани 31 сделки, което е ръст с 24% спрямо същия период на миналата година. Златоград също е близо до гръцката граница. Ако човек има къща в района може само за няколко часа да стигне до гръцкото море. Освен това в Златоград има много хубави стари къщи и прекрасна природа.

В района на Гоце Делчев също има голямо търсене на имоти. Само за три месеца в службата по вписванията в града са регистрирани 361 сделки, което е ръст с 11,4% на годишна база. В Момчилград пък са регистрирани 121 покупки на имоти, което е увеличение с 11 на сто.

В службата по вписванията в Елхово, което е близо до турската граница, за три месеца са регистрирани 193 покупки на имоти, което е ръст с 31,3% на годишна база. В Тополовград също има увеличение на продажбите, макар и да е по-малко – с 3,7%.

Раздвижване на пазара на имоти има и в райони край другите граници на страната. Например в Трън, който се намира край границата ни със Сърбия, за три месеца има 44 сделки, което е увеличение с 91,3% на годишна база. В службата по вписванията в Кюстендил има ръст на сделките с 6,9% и за три месеца са регистрирани 342 продажби. Увеличение на покупките на имоти има и в Оряхово (+6,2%) и Свищов (+10,6%), които са на река Дунав.

Освен в райони край границите, ръст на сделките с имоти има и в редица курортни селища. Например в службата по вписванията в Разлог само за три месеца за регистрирани 660 сделки, което е ръст с 11,3% на годишна база. В Разлог регистрират и сделките с имоти в Банско, Добринище и село Баня. В Смолян пък, където регистрират и сделките в Пампорово, има 251 продажби на имоти за три месеца, което е ръст с 21,8%. В Девин увеличението на покупките на имоти е с 15,3% до 83 сделки за едно тримесечие.

От морските курорти най-голям е ръстът на регистрираните сделки в службата по вписванията в Несебър.

От морските курорти най-голям е ръстът на регистрираните сделки в службата по вписванията в Несебър, където регистрират и продажбите в Слънчев бряг – за три месеца сделките са 1524, което е увеличение с близо 6 на сто. Несебър е на четвърто място по брой на реализираните сделки след София, Пловдив, Варна и Бургас.

Източник Trud.bg

Сродни статии

11-дек.-2023
11-дек.-2023 Галина Максимова: Обръщаме все по-голямо внимание на борбата с порочните практики на пазара

Галина Максимова – дългогодишен брокер недвижими имоти, носител на Специалната награда на Imoti.net за професионализъм и колегиалност. Преди месец тя бе избрана отново за председател на Комисията по професионална етика към НСНИ. – Какви цели си поставя Комисията през новия й мандат? – Ще продължи да утвърждава етичните правила, възприети от сдружението чрез Етичния професионален кодекс и да популяризира етиката в бизнеса като същевременно обръщаме все по-голямо внимание на борбата с порочните практики на пазара. Подобна лоша практика, с която новия състав на Комисията ще се бори е обявяването на оферти само за частни лица от агенциите за недвижими имоти. […]

Научи повече
11-дек.-2023
11-дек.-2023 Александър Бочев: Не смятам, че ще има съществен спад или повишение на цените на имотите

Нуждата от регулация в бранша с недвижими имоти е крещяща. Има редица практики, които не съответстват с добрите такива. Има възможност агенциите на недвижими имоти, които представляват собственици да обявяват имотите от частни лица. С такава обява те взимат двойна комисионна – и от купувача и от продавача. Това каза в ефира на „Добро утро, Европа“ председателят на УС на Национално сдружение недвижими имоти Александър Бочев. По думите му има и много други подобни практики. 95% от агенциите в ЕС и България са малки и средни предприятия, уточни той. Големите агенции са 4-5. Никъде в законопроекта, който е входиран в […]

Научи повече
08-дек.-2023
08-дек.-2023 Πpoyчвaнe: Цeнитe нa жилищaтa в cвeтa щe ce пoĸaчвaт и пpeз cлeдвaщитe двe гoдини

Цeнитe нa имoтитe в cвeтoвeн мaщaб нa гoлeмитe жилищни пaзapи щe ce пoĸaчaт пpeз cлeдвaщитe двe гoдини. Toвa щe ce дължи нa гoлямoтo тъpceнe и нa oгpaничeнoтo пpeдлaгaнe, ce ĸaзвa в пpoyчвaнe нa Rеutеrѕ. Цeнитe нa жилищaтa нe oтгoвopиxa нa oчaĸвaниятa нa aнaлизaтopитe, ĸoитo пpoгнoзиpaxa двyцифpeн cпaд в нaчaлoтo нa гoдинaтa. в гoлямa чacт oт пaзapитe цeнитe нa имoтитe щe пpиĸлючaт гoдинaтa c pъcт. Πoĸaчвaнeтo нa цeнитe щe пpoдължи и пpeз cлeдвaщaтa гoдинa, ĸaĸтo и в 2025 г., нo пo-виcoĸитe лиxвeни пpoцeнти пo ипoтeчнитe ĸpeдити и липcaтa нa пpeдлaгaнe нa жилищa нa дocтъпни цeни щe oгpaничaт тoвa пoĸaчвaнe. „Цeнитe нe […]

Научи повече
07-дек.-2023
07-дек.-2023 Съболезнователен адрес

Скъпи колеги и приятели, С огромна тъга споделяме тъжната новина, че на 6.12.2023 г ни напусна г-н Владимир Лафчиев. Владимир Лафчиев бе уважаван от всички  нас колега и приятел, отдаден на мисията за създаване на професионален и регламентиран бизнес с недвижими имоти. Владо бе в основата на обединението на всички регионални гилдии в лоното на НСНИ. За всички нас той бе безусловен лидер и човек с голям професионален опит, дългогодишен, активен член на УС на НСНИ и Председател на РС Пловдив. Ще запомним Владо като дългогодишен и пламенен радетел на идеите за налагане и спазване на професионалните стандарти на брокерите на недвижими имоти! […]

Научи повече
Стратегически партньори на НСНИ: