Нараства търсенето на жилища в курортите

Голям е интересът към къщи в близки до границите населени места

Най-голям е ръстът в Ивайловград

Нараства търсенето на ваканционни имоти в курортите и на къщи в населени места близо до границите на страната, показват данни на Агенцията по вписванията. Най-голям ръст на сделките с имоти през първото тримесечие на годината спрямо същия период на миналата има в района близо до границата с Гърция. Но ръст на реализираните покупки има и в селища край границите с Турция, РС Македония, Сърбия и Румъния, както и в планински и морски курорти.

През първото тримесечие на годината най-голям ръст на сделките има в службата по вписванията в Ивайловград. От януари до март 2023 г. там са регистрирани 34 покупки на имоти, което е увеличение със 143% спрямо същия период на миналата година, показват данни на Агенцията по вписванията. Ивайловград е край границата с Гърция, но е близо и до границата с Турция.

Много голям ръст има и на сделките с имоти в района на Свиленград. За три месеца в службата по вписванията в града са регистрирани 345 сделки, което е увеличение с 16,6% на годишна база. Свиленград също е близо до границите с Гърция и Турция.

Жилища на юг от Кърджали купуват предимно хора, които изкарват пари с работа в чужбина. След няколко години работа зад граница хората от региона могат да купят къща за близките си, които живеят в България. Някои пък купуват къщи с идеята, че след години ще се върнат в родината. В службата по вписвания в Ардино за три месеца са регистрирани 29 сделки с имоти, което е увеличение със 107% на годишна база. Ардино е на второ място по ръст на покупките на имоти след Ивайловград.

В службата по вписванията в Златоград само за три месеца са регистрирани 31 сделки, което е ръст с 24% спрямо същия период на миналата година. Златоград също е близо до гръцката граница. Ако човек има къща в района може само за няколко часа да стигне до гръцкото море. Освен това в Златоград има много хубави стари къщи и прекрасна природа.

В района на Гоце Делчев също има голямо търсене на имоти. Само за три месеца в службата по вписванията в града са регистрирани 361 сделки, което е ръст с 11,4% на годишна база. В Момчилград пък са регистрирани 121 покупки на имоти, което е увеличение с 11 на сто.

В службата по вписванията в Елхово, което е близо до турската граница, за три месеца са регистрирани 193 покупки на имоти, което е ръст с 31,3% на годишна база. В Тополовград също има увеличение на продажбите, макар и да е по-малко – с 3,7%.

Раздвижване на пазара на имоти има и в райони край другите граници на страната. Например в Трън, който се намира край границата ни със Сърбия, за три месеца има 44 сделки, което е увеличение с 91,3% на годишна база. В службата по вписванията в Кюстендил има ръст на сделките с 6,9% и за три месеца са регистрирани 342 продажби. Увеличение на покупките на имоти има и в Оряхово (+6,2%) и Свищов (+10,6%), които са на река Дунав.

Освен в райони край границите, ръст на сделките с имоти има и в редица курортни селища. Например в службата по вписванията в Разлог само за три месеца за регистрирани 660 сделки, което е ръст с 11,3% на годишна база. В Разлог регистрират и сделките с имоти в Банско, Добринище и село Баня. В Смолян пък, където регистрират и сделките в Пампорово, има 251 продажби на имоти за три месеца, което е ръст с 21,8%. В Девин увеличението на покупките на имоти е с 15,3% до 83 сделки за едно тримесечие.

От морските курорти най-голям е ръстът на регистрираните сделки в службата по вписванията в Несебър.

От морските курорти най-голям е ръстът на регистрираните сделки в службата по вписванията в Несебър, където регистрират и продажбите в Слънчев бряг – за три месеца сделките са 1524, което е увеличение с близо 6 на сто. Несебър е на четвърто място по брой на реализираните сделки след София, Пловдив, Варна и Бургас.

Източник Trud.bg

Сродни статии

08-юли-2024
08-юли-2024 Роля и употреба на протоколите за оглед и договорите

На 4 юли 2024 г. в централния офис на НСНИ се проведе дискусия между представители на бранша на тема „Протоколите за оглед и договорите за сътрудничество“. В дискусията се включи  адв. д-р Бисерка Маринова, която обърна внимание, че правенето на огледи е само една малка част от задълженията на брокера. Осъществяването на оглед само по себе си не означава, че трябва да има плащане на комисиона (според съдебната практика). Как агенциите за недвижими имоти и брокерите да защитават правата на клиентите? Как да защитят себе си от нелоялни клиенти? Къде се срещат доверие, професионализъм и етика? Правно становище Адв. Маринова […]

Научи повече
25-юни-2024
25-юни-2024 Отворена среща дискусия „ЕТИКАТА- МОСТЪТ МЕЖДУ НАС“ се състоя в гр. Варна

На 20 юни 2024 г. във Варна се проведе поредната отворена среща дискусия „Етиката мостът между нас“ под надслов „РАБОТИМ СЪВМЕСТНО – УСПЯВАМЕ ЗАЕДНО”.     Събитието е част от кампанията на Комисията по професионална етика към НСНИ и набира все по-голяма популярност сред професионалистите в бранша. На събитието присъстваха повече от 100 участници, членове на регионалната структура на НСНИ във Варна, както и много професионалисти от града и страната. Основни теми бяха етиката между професионалните брокери, етиката в маркетинга и рекламата, добавена стойност на посредника и др. Обсъдиха се начините, по които работата между посредниците водят до най – добър резултат […]

Научи повече
24-юни-2024
24-юни-2024 Александър Бочев: Пазарът на недвижими имоти е спокоен

– Г-н Бочев, какво е състоянието на пазара на недвижими имоти в момента? – Много често ми задават въпроса – добър ли е пазарът. И винаги отговарям с контравъпрос – за кого да е добър? Много често се случва, че понякога пазарът е добър за продавачите, друг път за купувачите. Ако разглеждаме пазара от гледна точка на цените и движението им нагоре или надолу, за мен добрият пазар е този, който може да бъде лесно прогнозируем. През 2019 г. всички прогнози бяха разбити на пух и прах – вместо да тръгне надолу, пазарът се изстреля нагоре със светкавични темпове. В […]

Научи повече
07-юни-2024
07-юни-2024 Брокери на недвижими имоти обсъдиха регулирането на бранша

Кръгла маса „Необходимо законодателство за посредническите услуги при сделки с недвижими имоти“, организирана от Национално сдружение Недвижими имоти (НСНИ), с подкрепата на Съвета на браншовите организации към Българската търговско-промишлена палата (БТПП), се проведе на 6 юни 2024 г. в БТПП. Събитието събра представители на НСНИ, БТПП, Камарата на независимите оценители, Камарата на архитектите, Националната асоциация на строителните предприемачи, Нотариалната камара, Асоциацията на кредитните посредници в България, Асоциацията на дружествата за управление на етажната собственост, Националния съюз на юристконсултите, агенции за недвижими имоти и медии. Присъстващите се обединиха около идеята за необходима регулация на бранша на посредническите услуги при сделки с […]

Научи повече
Стратегически партньори на НСНИ: