МВФ предупреди за „хаотични“ корекции на цените на жилищата в Европа

Международният валутен фонд (МВФ) предупреди в петък за „хаотични“ корекции на цените на жилищата в Европа във време, когато регионът се бори да намали инфлацията. В последната си регионална икономическа перспектива за Европа Фондът каза, че вече е в ход корекция надолу на някои европейски жилищни пазари, но този спад може да се ускори, тъй като централните банки увеличават допълнително лихвените проценти.

Могат да възникнат хаотични корекции на пазарите на недвижими имоти, дори ако бъдат избегнати по-широки финансови затруднения. Корекция на жилищния пазар вече е в ход в някои европейски страни, например в Чехия, Дания, както и в Швеция, където цените на жилищата спаднаха с повече от 6% през 2022 г.“, каза Фондът.

В своя анализ МВФ добавя, че спадът на цените на жилищата може да се ускори, ако пазарите преоценят рисковете от инфлация и финансовите условия се затегнат повече от очакваното. Тези спадове на цените биха имали неблагоприятни ефекти върху балансите на домакинствата и банките.

Разходите за ипотечните заеми също могат да се повишат, тъй като централните банки повишават лихвените проценти в усилията си да намалят нивата на инфлация. Следователно притежателите на жилищни кредити може да имат по-малко разполагаем доход за харчене, а в някои случаи дори биха могли да достигнат точка, в която да не са в състояние да изплатят кредитите си. Банките също могат да изпитват затруднения в среда, в която не се извършват погасителни плащания.

Емпиричните модели сочат надценяване от 15 – 20% в повечето европейски страни. Ето защо, с лихвените проценти по ипотечните кредити, които все още се покачват, а реалните доходи са намалени от инфлацията, цените на жилищата напоследък намаляват на много пазари“, казаха от Фонда.

Данни от европейската статистическа служба Евростат показаха спад на цените на жилищата за първи път от 2015 г. В целия Европейски съюз цените на жилищата паднаха с 1.5% през четвъртото тримесечие на 2022 г. спрямо предходния тримесечен период.

Упоритата инфлация

В същото време оценките сочат допълнителни предизвикателства с инфлацията. МВФ очаква тя да бъде средно 5.3% в еврозоната тази година и 2.9% през следващата година – над целта на Европейската централна банка от 2%.

ЕЦБ трябва да увеличи лихвените проценти сравнително рано и трябва да ги поддържа поне до средата на 2024 г. Очакваме да се върнем към целта за инфлация от 2% през 2025 г.“, смятат от МВФ.

Европейската централна банка трябва да се срещне следващата седмица и един от нейните членове наскоро предположи, че увеличение от 50 базисни пункта не е изключено.

Източник Economic.bg

Сродни статии

16-апр.-2024
16-апр.-2024 Как се промениха цените на жилищата в най-големите български градове

Двустайните жилища продължават да са сред най-предпочитаните имоти за покупка. Миграцията от по-малките към по-големите градове на страната продължава и поради това най-развити остават столицата и трите най-големи български града Пловдив, Варна и Бургас. Средно с по 100 EUR е поскъпнал квадратният метър на двустайните жилища в посочените градове. София В края на март 2023 г. средната офертна цена за София е била 1330 EUR. Към днешна дата стойността на квадратен метър вече е 1420 EUR/кв.м, сочат данните на най-големия сайт за недвижими имоти. Поскъпването от 6% за изминалите 12 месеца е доказателство, че не е налице имотен балон, коментират […]

Научи повече
05-апр.-2024
05-апр.-2024 “Futures Thinking – възможни реалности” ще се проведе на 23 април

Събитието е организирано от списание Enterprise и Българска стопанска камара. НСНИ е дългогодишен партньор на списание Enterprise. За всички членове на НСНИ е договорена отстъпка от 20 процента при ОНЛАЙН ЗАЯВКА ЗА БИЛЕТ СТАНДАРТНА РЕГИСТРАЦИЯ. ПРОМОКОД ЗА ОТСТЪПКА NSNI20 Подробна информация и онлайн регистрация за събитието ТУК

Научи повече
05-апр.-2024
05-апр.-2024 За 13 години жилищата в България са поскъпнали с близо 80%

България е на второ място в Европейския съюз по годишен ръст на цените на жилищата през четвъртото тримесечие на 2023 г., сочат данни на европейската статистическа служба Евростат. В края на миналата година жилищата в страната ни са поскъпнали с 10,1% на годишна база. Преди България е само Полша с ръст от 13 на сто, а на трето място е Хърватия с годишно покачване от 9,5%. На обратния полюс са Люксембург и Германия, където цените на жилищата са отбелязали годишен спад от съответно 14,4% и 7,1%. На трето място е Финландия с понижение от 4,4 на сто. От страните, за които […]

Научи повече
04-апр.-2024
04-апр.-2024 Софийските агенции, членове на НСНИ възстановиха дейността на Регионална структура София

 На 3 април, в деня в който София отбелязва 145 години от обявяването на нашия град за столица, се проведе учредително събрание на което софийските агенции, членове на НСНИ възстановиха дейността на регионална структура София. На събитието присъстваха новоприети компании, както и дългогодишни членове на Сдружението. След проведено гласуване беше избран седем членен управителен съвет на РС София с Председател Даниела Грозева от ВЕДА КОРЕКТ, член на управителния съвет на НСНИ. За членове на УС  на РС София бяха избрани: Динко Тодоров от „КОНСУЛТ 23“ Росен Костадинов от „ГОЛДЪН КИЙ ГРУП“ Надя Антова от „НАДИЛЕНА РИЪЛ ЕСТЕЙТ“ Венета Христова от […]

Научи повече
Стратегически партньори на НСНИ: