МВФ предупреди за „хаотични“ корекции на цените на жилищата в Европа

Международният валутен фонд (МВФ) предупреди в петък за „хаотични“ корекции на цените на жилищата в Европа във време, когато регионът се бори да намали инфлацията. В последната си регионална икономическа перспектива за Европа Фондът каза, че вече е в ход корекция надолу на някои европейски жилищни пазари, но този спад може да се ускори, тъй като централните банки увеличават допълнително лихвените проценти.

Могат да възникнат хаотични корекции на пазарите на недвижими имоти, дори ако бъдат избегнати по-широки финансови затруднения. Корекция на жилищния пазар вече е в ход в някои европейски страни, например в Чехия, Дания, както и в Швеция, където цените на жилищата спаднаха с повече от 6% през 2022 г.“, каза Фондът.

В своя анализ МВФ добавя, че спадът на цените на жилищата може да се ускори, ако пазарите преоценят рисковете от инфлация и финансовите условия се затегнат повече от очакваното. Тези спадове на цените биха имали неблагоприятни ефекти върху балансите на домакинствата и банките.

Разходите за ипотечните заеми също могат да се повишат, тъй като централните банки повишават лихвените проценти в усилията си да намалят нивата на инфлация. Следователно притежателите на жилищни кредити може да имат по-малко разполагаем доход за харчене, а в някои случаи дори биха могли да достигнат точка, в която да не са в състояние да изплатят кредитите си. Банките също могат да изпитват затруднения в среда, в която не се извършват погасителни плащания.

Емпиричните модели сочат надценяване от 15 – 20% в повечето европейски страни. Ето защо, с лихвените проценти по ипотечните кредити, които все още се покачват, а реалните доходи са намалени от инфлацията, цените на жилищата напоследък намаляват на много пазари“, казаха от Фонда.

Данни от европейската статистическа служба Евростат показаха спад на цените на жилищата за първи път от 2015 г. В целия Европейски съюз цените на жилищата паднаха с 1.5% през четвъртото тримесечие на 2022 г. спрямо предходния тримесечен период.

Упоритата инфлация

В същото време оценките сочат допълнителни предизвикателства с инфлацията. МВФ очаква тя да бъде средно 5.3% в еврозоната тази година и 2.9% през следващата година – над целта на Европейската централна банка от 2%.

ЕЦБ трябва да увеличи лихвените проценти сравнително рано и трябва да ги поддържа поне до средата на 2024 г. Очакваме да се върнем към целта за инфлация от 2% през 2025 г.“, смятат от МВФ.

Европейската централна банка трябва да се срещне следващата седмица и един от нейните членове наскоро предположи, че увеличение от 50 базисни пункта не е изключено.

Източник Economic.bg

Сродни статии

02-юни-2023
02-юни-2023 Строителството в България тече с пълна сила за разлика от ЕС

Само в девет държави от Европейския съюз са се увеличили разрешителните за строеж през 2022 г. в сравнение с 2021 г. Сред тях е и България, става ясно от данни на Евростат. Отчетеното увеличение в България е с 12%, което е и едно от най-големите. Останалите страни, в които европейската статистика отчита ръст в разрешителните за строеж (по отношение на полезната застроена площ) са Малта (+29%), Испания (+28%), Хърватия (+21%), Словения (+17%) ), Италия (+8%), Унгария (+7%), Португалия (+3%) и Франция (+2%). Като цяло през изминалата 2022 г. разрешителните за строеж са намалели с почти 5% в ЕС до 386.7 […]

Научи повече
01-юни-2023
01-юни-2023 НСНИ поздрави проф. д-р Евгени Станимиров по случай преизбирането му за ректор на ИУ-Варна

Национално сдужение Недвижими имоти изпрати Поздравителен адрес до проф. д-р Евгени Станимиров по случай преизбирането му за ректор на Икономически университет – Варна, дългогодишен асоцииран академичен член на Сдружението. НСНИ високо оценява партньорството с едно от най-авторитетните учебни заведения в страната, чиито образователни програми са сред най-иновативните в сферата на икономиката. ПОЗДРАВИТЕЛЕН АДРЕС

Научи повече
31-май-2023
31-май-2023 Строежът на жилища във Варна нарасна с 24%

Според данни на националната статистика Започна изграждането на 6597 апартаменти и къщи в страната Правят 1272 кооперации и еднофамилни сгради Строителството на нови жилища се увеличава в редица области на страната. Това се дължи на нарастващото търсене на апартаменти и къщи в много големи и по-малки населени места. А строителните предприемачи с изгражданите от тях сгради се опитват да удовлетворят желанията на клиентите. През първото тримесечие на годината в област Варна е започнало строителството на 934 апартаменти и еднофамилни къщи, което е ръст с близо 24% на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. За същия период на миналата […]

Научи повече
26-май-2023
26-май-2023 Строят се повече сгради с по-малко жилища

През първите три месеца на годината са въведени в експлоатация 1289 жилищни сгради с 4427 жилища в тях. Това показват предварителните данни на Националния статистически институт. Спрямо първото тримесечие на 2022 г. сградите са с 18 повече, или с 1.4%, а жилищата в тях намаляват със 153, или с 3.3%. По данни на агенциите за недвижими имоти въпреки непрекъснатия ръст в цените на жилищата търсенето на такива в новопостроени или строящи се сгради продължава да надхвърля предлагането. Очаквано най-много жилищни сгради са въведени в експлоатация в най-големия град. По области с разрешение за обитаване най-много са сградите в: София (столица) […]

Научи повече
Стратегически партньори на НСНИ: