МВФ предупреди за „хаотични“ корекции на цените на жилищата в Европа

Международният валутен фонд (МВФ) предупреди в петък за „хаотични“ корекции на цените на жилищата в Европа във време, когато регионът се бори да намали инфлацията. В последната си регионална икономическа перспектива за Европа Фондът каза, че вече е в ход корекция надолу на някои европейски жилищни пазари, но този спад може да се ускори, тъй като централните банки увеличават допълнително лихвените проценти.

Могат да възникнат хаотични корекции на пазарите на недвижими имоти, дори ако бъдат избегнати по-широки финансови затруднения. Корекция на жилищния пазар вече е в ход в някои европейски страни, например в Чехия, Дания, както и в Швеция, където цените на жилищата спаднаха с повече от 6% през 2022 г.“, каза Фондът.

В своя анализ МВФ добавя, че спадът на цените на жилищата може да се ускори, ако пазарите преоценят рисковете от инфлация и финансовите условия се затегнат повече от очакваното. Тези спадове на цените биха имали неблагоприятни ефекти върху балансите на домакинствата и банките.

Разходите за ипотечните заеми също могат да се повишат, тъй като централните банки повишават лихвените проценти в усилията си да намалят нивата на инфлация. Следователно притежателите на жилищни кредити може да имат по-малко разполагаем доход за харчене, а в някои случаи дори биха могли да достигнат точка, в която да не са в състояние да изплатят кредитите си. Банките също могат да изпитват затруднения в среда, в която не се извършват погасителни плащания.

Емпиричните модели сочат надценяване от 15 – 20% в повечето европейски страни. Ето защо, с лихвените проценти по ипотечните кредити, които все още се покачват, а реалните доходи са намалени от инфлацията, цените на жилищата напоследък намаляват на много пазари“, казаха от Фонда.

Данни от европейската статистическа служба Евростат показаха спад на цените на жилищата за първи път от 2015 г. В целия Европейски съюз цените на жилищата паднаха с 1.5% през четвъртото тримесечие на 2022 г. спрямо предходния тримесечен период.

Упоритата инфлация

В същото време оценките сочат допълнителни предизвикателства с инфлацията. МВФ очаква тя да бъде средно 5.3% в еврозоната тази година и 2.9% през следващата година – над целта на Европейската централна банка от 2%.

ЕЦБ трябва да увеличи лихвените проценти сравнително рано и трябва да ги поддържа поне до средата на 2024 г. Очакваме да се върнем към целта за инфлация от 2% през 2025 г.“, смятат от МВФ.

Европейската централна банка трябва да се срещне следващата седмица и един от нейните членове наскоро предположи, че увеличение от 50 базисни пункта не е изключено.

Източник Economic.bg

Сродни статии

20-сеп.-2023
20-сеп.-2023 Най-голямо е търсенето на тухлени жилища в София

Най-голямо е търсенето на тухлени жилища, а средната им цена в София достигна 1926 евро на квадрат, показват данни на компания за недвижими имоти. Цените на жилищата освен от района, в който се намират, зависят и от типа строителство. На второ място по цени след тухлените жилища са апартаментите в сгради, построени по технологията едроплощен кофраж (ЕПК). В София средната цена на тези апартаменти доближава 1900 евро за кв. м. Цените на панелките са около 1534 евро на квадрат. В тези данни влизат всички реализирани сделки, а не само новото строителство. В рамките на една година ръстът на цените на […]

Научи повече
19-сеп.-2023
19-сеп.-2023 Строят сгради само за наематели

Строителството на сгради само за наематели е нова тенденция за пазара в България, разказаха брокери на имоти. Подобна практика съществува в редица страни, като например във Великобритания. Най-често по света собствениците на сгради, в които жилищата се отдават под наем, са институционални инвеститори. Такива сгради, или отделни секции от входове в по-големи комплекси, вече има и в България. Българинът иска да има собствен дом и да инвестира парите си в имоти. Затова търсенето на жилища е голямо и повечето строителни предприемачи продават построените от тях имоти. Но някои запазват част от построените жилища с цел да ги отдават под наем. […]

Научи повече
18-сеп.-2023
18-сеп.-2023 Българите в чужбина инвестират в имоти в Родината

Българите в чужбина обръщат пазара на недвижими имоти в Родината. Напоследък те масово купуват имущество в България за бъдещи нужди. „Купуват си жилища у нас от доста дълги години. Пазарът в България се движи на талази. Независимо от скока на цените, парцелите в България не престават да бъдат едни от най-евтините в Европа. На българите това им е родината и това е естествен развой – да влагат в собствената си страна. Ясно е, че парите, които са изкарали навън, имат друга стойност у нас и за тях това е по-допустимо“, каза преди време заместник-председателят на Национално съдружие „Недвижими парцели“ Ирена […]

Научи повече
11-сеп.-2023
11-сеп.-2023 Жилищaтa в Pyмъния ca cpeд нaй-дocтъпнитe в Eвpoпa: ĸъдe ca нaй-cĸъпитe?

Pyмъния ce нapeждa нa тpeтo мяcтo в eвpoпeйcĸитe cтpaни c нaй-eвтини жилищa, cлeд Бocнa и Xepцeгoвинa и Гъpция. Toвa cтaвa яcнo oт Dеlоіttе Рrореrtу Іndех 2023. Cpeднaтa цeнa нa жилищe в ceвepнaтa ни cъceдĸa e 1417 eвpo/ĸв.м зa нoвo cтpoитeлcтвo, cпpямo 1266 eвpo/ĸв.м пpeз 2021 гoдинa. Πpoyчвaнeтo нa Dеlоіttе e пpoвeдeнo в 27 дъpжaви въз ocнoвa нa дaнни oт гoлeмитe гpaдoвe. Kъдe ca нaй-cĸъпитe и нaй-нeдocтъпни жилищa в Eвpoпa? Ha дpyгия ĸpaй нa ĸлacaциятa ce нaмиpa Aвcтpия, ĸoятo e нaй-cĸъпaтa eвpoпeйcĸa дъpжaвa c 4925 eвpo/ĸв.м пpeз 2022 гoдинa. Cледвa Гepмaния (4800 eвpo/ĸв.м), Фpaнция (4639 eвpo/ĸв.м) и Hopвeгия (4204 eвpo/ĸв.м). Πoвeчeтo […]

Научи повече
Стратегически партньори на НСНИ: