Към април банковото кредитиране продължава да се ускорява

Годишният ръст при ипотечните заеми вече е близо 24%, а само за месеца покачването е с рекордните 463 млн. лв.

Дни след като БНБ официално съобщи, че на този етап  не вижда „прегряване“ на ипотечния пазар, новите данни от паричната статистика за април показват, че по никакъв начин не може да се говори и за охлаждане. Ръстът при портфейлите от жилищни заеми продължава да се ускорява и на годишна база той вече е 23.85%. Това е нов най-бърз темп на покачване от 2009 г. насам, като само за април скокът е с 463 млн. лв. до почти 21.4 млрд. лв. – и двете представляват рекорди в номинално изражение.

Причината за ипотечния бум продължава да е изобилната ликвидност на банковия сектор, въпреки че вече няколко месеца кредитирането расте по-бързо от привлечения ресурс. Заради нея лихвите и по депозити, и по кредити се задържат изключителни ниски в европейски план. Ефектът от затягането на паричната политика на ЕЦБ практически не се усеща на българския ритейл пазар, а мерките на БНБ по покачване на задължителните минимални резерви от 10 на 12% миналата година също не успяха да изтеглят достатъчно ликвидност, че да предизвикат ефект.

Пролетни жеги

Засиленото търсене на жилищни заеми не е изненадващо при силно отрицателните реални лихви в последните години заради високата инфлация. Само от началото на годината ипотечните портфейли на банките се покачват с близо 1.5 млрд. лв., а за последните 12 месеца – с над 4 млрд. лв.

Макар жилищното кредитиране да е подчертан фокус на анализаторите и регулаторите, ускорението е повсеместно. При потребителските заеми годишният ръст се връща над 14% – стойност, която беше докосната през ноември 2022 г., последвана от плавно охлаждане до около 10.5%. Погледнато само за април, покачването е с над 300 млн. лв. (до 17.7 млрд. лв.), което е най-висок ръст от 2018 г. насам, когато обаче данните бяха повлияни от включването в статистиката на клона на BNP Paribas Personal Finance.

При фирмените заеми също има ускорение на годишна база до 8.6%, а сумата им достига 45.5 млрд. лв. На месечна база покачването е с 462 млн. лв. Прави впечатление и че след успокояването през 2023 г. отново има отчетлив ръст при овърдрафта, който достига 16 млрд. лв. Тук влиза предимно оборотно финансиране, като нуждата от него може да е движена от различни фактори – трупане на запаси от суровини, ценови скокове, но и от забавяне на пласирането на готова продукция.

Благодарение на това и общо ръстът на кредитирането се връща над 13%, като при още няколко силни месеца може да бъдат надскочени нивата от лятото на 2022 г. около 13.5%.

Засега без специални мерки

Централната банка също отчита бързия ръст, като основните й аргументи засега да не предприема мерки са, че следените от нея показатели за обезпеченост и задлъжнялост не са тревожно завишени. Също така кредитната експанзия се съпътства от аналогичен ръст в доходите, а и не генерира просрочия.

По данните към април делът на лоши и преструктурирани заеми леко спада – от 4.35% на на 4.25%. Подобрение има както при фирмите, така и при домакинствата, но реално по-същественият ефект идва от ръста на кредитирането, докато проблемните заеми се свиват за месеца с едва 26.4 млн. лв., почти изцяло в корпоративния сегмент.

А ако се гледа на годишна база, има трети месец на покачване на лошите и преструктурирани заеми, като ръстът достига 4.1%. Все още обаче обемите са ниски и няма как да предизвикат притеснения на фона на солидната капиталова позиция и продължаващите ръстове в печалбата на сектора.

Източник Capital.bg

 

 

Сродни статии

16-юли-2024
16-юли-2024 Летният бал “Брокери и приятели” на НСНИ във Варна събра близо 200 гости

Традиционният летен бал “Брокери и приятели” събра близо 200 гости в елегантния ресторант “Градина” на Комплекс “Морско казино” в град Варна. За перфектната организация и настроението на гостите се погрижиха представителите на Регионална структура Варна на Национално сдружение Недвижими имоти. Всички те бяха посрещнати на входа от домакините. Красиви тоалети и усмивки се запечатаха за спомен на елегантно украсена и брандирана фото стена. Специални благодарности на нашите партньори: Музика и сценично озвучаване от Alex DJs Event solutions, музиката на изпълнителката NELS/Neli Gergova, Бутикови вина deVina и кулинарните изкушения на МАНДЖЕРА. Миговете от бала бяха уловени от фотографа Ангел Жечев. Национално […]

Научи повече
08-юли-2024
08-юли-2024 Роля и употреба на протоколите за оглед и договорите

На 4 юли 2024 г. в централния офис на НСНИ се проведе дискусия между представители на бранша на тема „Протоколите за оглед и договорите за сътрудничество“. В дискусията се включи  адв. д-р Бисерка Маринова, която обърна внимание, че правенето на огледи е само една малка част от задълженията на брокера. Осъществяването на оглед само по себе си не означава, че трябва да има плащане на комисиона (според съдебната практика). Как агенциите за недвижими имоти и брокерите да защитават правата на клиентите? Как да защитят себе си от нелоялни клиенти? Къде се срещат доверие, професионализъм и етика? Правно становище Адв. Маринова […]

Научи повече
25-юни-2024
25-юни-2024 Отворена среща дискусия „ЕТИКАТА- МОСТЪТ МЕЖДУ НАС“ се състоя в гр. Варна

На 20 юни 2024 г. във Варна се проведе поредната отворена среща дискусия „Етиката мостът между нас“ под надслов „РАБОТИМ СЪВМЕСТНО – УСПЯВАМЕ ЗАЕДНО”.     Събитието е част от кампанията на Комисията по професионална етика към НСНИ и набира все по-голяма популярност сред професионалистите в бранша. На събитието присъстваха повече от 100 участници, членове на регионалната структура на НСНИ във Варна, както и много професионалисти от града и страната. Основни теми бяха етиката между професионалните брокери, етиката в маркетинга и рекламата, добавена стойност на посредника и др. Обсъдиха се начините, по които работата между посредниците водят до най – добър резултат […]

Научи повече
24-юни-2024
24-юни-2024 Александър Бочев: Пазарът на недвижими имоти е спокоен

– Г-н Бочев, какво е състоянието на пазара на недвижими имоти в момента? – Много често ми задават въпроса – добър ли е пазарът. И винаги отговарям с контравъпрос – за кого да е добър? Много често се случва, че понякога пазарът е добър за продавачите, друг път за купувачите. Ако разглеждаме пазара от гледна точка на цените и движението им нагоре или надолу, за мен добрият пазар е този, който може да бъде лесно прогнозируем. През 2019 г. всички прогнози бяха разбити на пух и прах – вместо да тръгне надолу, пазарът се изстреля нагоре със светкавични темпове. В […]

Научи повече
Стратегически партньори на НСНИ: