Изборът на професионален брокер е решаващ за изхода на сделката с недвижим имот, напомня браншова организация

Изборът на професионален брокер, който да ни представлява по време на покупко-продажбата на имот е отговорна задача, често объркваща и трудна за човек, който за първи път пристъпва към сделка с недвижима собственост. Разумният подбор на брокер обаче може да се окаже решаващ за изхода от сделката, коментираха за БТА от ръководството на Националното сдружение „Недвижими имоти“ (НСНИ). От Сдружението уточняват, че на пазара работят много посредници при сделки с недвижими имоти, чиято дейност е напълно законна, но не всички от тях са професионални брокери. Професионалистът се отличава по пакета услуги, предоставяни на клиента, които могат да достигнат и до над 50.

Какво отличава професионалния брокер?

Брокерът ще ни преведе през целия дълъг и сложен процес на сделката, като ще минимизира риска да бъдем ощетени или измамени и ще работи за защита на интересите ни, коментират от НСНИ. Сред най-ценните качества, които професионалните брокери притежават, са познанията за пазара на имоти, маркетинговите умения и уменията за водене на преговори, добрата ориентация в архитектурни и инженерни чертежи и строителни технологии, методите за оценка, разходи и данъци по сделката, компетенции в сферата на психологията и медиацията.

Основното отличително качество на професионалния брокер е, че познава пазара на имоти, тенденциите за развитие, разполага със статистика, анализи и богата информация, които ще помогнат на всеки клиент да вземе информирано решение и да сключи най-добрата възможна за него сделка. Такива са членовете на НСНИ, на които напълно можем да се доверим, отбелязват от Сдружението.

Брокерът също така е умел в търговските преговори – способност, която не всеки участник на имотния пазар притежава, но която играе важна роля при покупко-продажбата на недвижима собственост.

Друга съществената черта на професионалните компании на имотния пазар е, че си партнират с юристи и адвокати. Те проверяват правната история на имота, ще съставят проект на предварителен и окончателен договор или ще прегледат вече съществуващия такъв, за да е сигурно, че интересът ни е защитен по най-добрия възможен начин. Освен договора, при подобни големи сделки има и много съпътстващи документи и изисквания, проверки за тежести, с които юристите са добре запознати и чиято подготовка би създала значителни затруднения на неопитния продавач или купувач на недвижим имот.

Не на последно място, брокерът може да ни насочи към банка или друга финансова институция за отпускане на ипотечен кредит, ако такъв е необходим.

Как да изберем професионален брокер?

Какво можем да направим, за да се ориентираме по-добре в морето от агенции за недвижими имоти и техните брокери? Една добра първа стъпка би била да разгледаме сайта на НСНИ и по-точно секцията с брокерските организации, членове на Сдружението. По правило, в Сдружението членуват фирми с доказана история на пазара на недвижима собственост, които са единствените в България, подкрепили и спазващи Професионален етичен кодекс. В него са заложени стандарти и правила, които гарантират качеството на услугата за клиентите.

Друга възможност за избор на професионалист е Професионалният регистър на юридически лица с предмет на дейност посредничество при сделки с недвижими имоти и физическите лица, упражняващи професията „Брокер на недвижими имоти“. От него можем да научим повече за представените агенции, да видим екипите от хора, които работят за тях, да проучим техния опит, експертиза, специализация и дори да потърсим брокер близо до нас.

„За първи път ми се наложи да продавам имот през 2022 година. Нямах никаква представа от пазара и реших да потърся агенция, с която да работя. При търсене в интернет попаднах на регистъра на агенциите и брокерите. Оказа се много полезен инструмент за мен! Разгледах записаните в него компании, отворих и профилите на брокерите и така направих своя избор на професионалист. Впоследствие очакванията и изискванията ми бяха напълно покрити от моя личен брокер“, разказва Иван Керемедчиев от София.

Професионалният регистър на брокерите е лесен за работа и напълно безплатен за потребителите.

Към който и брокер да се насочим, добре е да проучим мнения за работата му от предходни клиенти. Близки, приятели и познати са сигурен източник на информация. Самите фирми често могат да посочат доволни клиенти, до които да се допитаме за препоръки и референции. Но трябва да имаме наум, че всеки казус е различен и мненията винаги имат известна доза субективизъм. Затова – колкото повече отзиви, от колкото по-различни източници, толкова по-добре, припомнят от Националното сдружение „Недвижими имоти“.

Много важен критерий е дали брокерът, на който сме се спрели, ни предлага да сключим договор за предоставяните услуги. Нужно е договорът да включва ясно описание на предмета и стойността на услугата, както и правата и задълженията на страните.

Накрая, след като сме си подготвили добре домашното, е хубаво да се срещнем и на живо с нашите избраници. От разговор „очи в очи“ можем да добием впечатление за компетентността на брокера, на който сме се спрели, за уменията и етиката му. Подобни срещи ще имат решаваща роля, ако до този момент не сме успели да се спрем на конкретно име, а се колебаем между няколко кандидати.

За какво да внимаваме?

Има няколко „сигнални лампи“, които да ни покажат, че един брокер не е правилният избор. На пръв поглед трябва да ни направи впечатление, ако той или тя се държи твърде агресивно, притиска ни да взимаме бързи решения, които не са добре обмислени, или пък не отстоява нашите интереси. В процеса на опознаване и разговор можем да открием, че агенцията или брокерът са използвали фалшива или заблуждаваща реклама или информация. В такъв случай не можем да очакваме изрядни отношения и по-нататък.

„Свидетели сме ежедневно на „бизнес модели“, които се наричат с термини, извлечени от добрите международни практики, но се прилагат пречупени през лошите навици на пазара ни, компании или определени лица. И при тях винаги целта е голямата печалба, а не доброто и качествено обслужване. Много брокери/агенти на входа на професионалните си занимания са обучени на нелоялни и агресивни практики и по този начин размножават лошия опит“, предупреждава Ирена Перфанова, заместник-председател на НСНИ.

Друг негатив е, ако на брокера му липсват умения и компетенции – тогава няма как да извърши качествено услугата за нас. Това бързо си проличава в разговор на живо.

С изострено внимание трябва да подходим и към агенции, които затварят офертата само сред собствените си клиенти – това не е в наш интерес и също говори за нелоялни практики.

И накрая, много важно – никога не бива да избираме брокер само по конкретна обява, която е привлякла вниманието ни. Сделката с недвижими имот е сериозна инвестиция, която заслужава да й отделим нужното време и подготовка, за да има благоприятен резултат за нас, обръщат внимание от НСНИ.

Източник БТА

Сродни статии

23-май-2024
23-май-2024 Мариана Стаменова: Етичният брокер винаги поставя интереса на клиента на първо място

Мариана Стаменова e строителен инженер и юрист. От 1993 г. работи като специалист в сферата на недвижимите имоти. Управител на „Бокар недвижими имоти”. Притежава Certified International Property specialist. Дългогодишен член на НСНИ, членувала е в International Real Estate Federation от 2003 до 2010 г. От 2007 г., с кратко прекъсване, е член на Комисията по професионална етика към Националното сдружение „Недвижими имоти“. За периода 2011-2014 г. е неин председател. Професионалист с активна гражданска позиция и качества на медиатор. Развива кариерата си в София. – Инж. Стаменова, защо е важна етиката в маркетинга на недвижими имоти? – Етиката е от съществено […]

Научи повече
15-май-2024
15-май-2024 БЮЛЕТИН НА CEPI

БЮЛЕТИН НА CEPI ТУК

Научи повече
15-май-2024
15-май-2024 Πлoвдив изпpeвapи Coфия пo cтpoeж нa нoви жилищa и тaзи гoдинa

И пpeз 2024 гoдинa Πлoвдив изпpeвapвa Coфия пo нoвoпocтpoeни и въвeдeни в eĸcплoaтaция жилищни cгpaди, пoĸaзвaт пpeдвapитeлнитe дaнни нa Haциoнaлния cтaтиcтичecĸи инcтитyт (HCИ) зa пъpвoтo тpимeceчиe нa гoдинaтa. Бpoят нa въвeдeнитe в eĸcплoaтaция жилищни cгpaди пpeз тoзи пepиoд e 1 026, a нoвoпocтpoeнитe жилищa в тяx ca 3 475. Oт въвeдeнитe в eĸcплoaтaция нoвoпocтpoeни жилищни cгpaди пpeз пъpвoтo тpимeceчиe нa 2024 cъc cтoмaнoбeтoннa ĸoнcтpyĸция ca 78.5%, c тyxлeнa – 16.0%, c дpyгa – 4.3%, и c пaнeлнa – 1.2%. Haй-гoлям e oтнocитeлният дял нa нoвoпocтpoeнитe ĸъщи (79.1%), cлeдвaни oт жилищнитe ĸooпepaции (12.9%). И пpeз 2024 гoдинa Πлoвдив изпpeвapвa Coфия пo […]

Научи повече
13-май-2024
13-май-2024 Открита среща дискусия организирана от КПЕ към НСНИ се състоя в гр. Пловдив

На 9 май 2024 г. в град Пловдив се проведе поредната открита дискусия „Етиката мостът между нас“ под надслов „РАБОТИМ СЪВМЕСТНО – УСПЯВАМЕ ЗАЕДНО”.  Събитието е по инициатива на Комисията по професионална етика към НСНИ и е част от кампанията на НСНИ, с цел популяризиране на етичните стандарти, правила и практики, и подобряване имиджа на професията „брокер на недвижими имоти“. Срещата се състоя в конферентната зала на новата офис сграда  „Офис Парк Пловдив”, проект на строителна компания „Галакси Инвестмънт груп”. На събитието присъстваха представители на регионалната структура на НСНИ в  Пловдив, представители на други регионални структури, професионалисти от бранша от […]

Научи повече
Стратегически партньори на НСНИ: