Изборът на професионален брокер е решаващ за изхода на сделката с недвижим имот, напомня браншова организация

Изборът на професионален брокер, който да ни представлява по време на покупко-продажбата на имот е отговорна задача, често объркваща и трудна за човек, който за първи път пристъпва към сделка с недвижима собственост. Разумният подбор на брокер обаче може да се окаже решаващ за изхода от сделката, коментираха за БТА от ръководството на Националното сдружение „Недвижими имоти“ (НСНИ). От Сдружението уточняват, че на пазара работят много посредници при сделки с недвижими имоти, чиято дейност е напълно законна, но не всички от тях са професионални брокери. Професионалистът се отличава по пакета услуги, предоставяни на клиента, които могат да достигнат и до над 50.

Какво отличава професионалния брокер?

Брокерът ще ни преведе през целия дълъг и сложен процес на сделката, като ще минимизира риска да бъдем ощетени или измамени и ще работи за защита на интересите ни, коментират от НСНИ. Сред най-ценните качества, които професионалните брокери притежават, са познанията за пазара на имоти, маркетинговите умения и уменията за водене на преговори, добрата ориентация в архитектурни и инженерни чертежи и строителни технологии, методите за оценка, разходи и данъци по сделката, компетенции в сферата на психологията и медиацията.

Основното отличително качество на професионалния брокер е, че познава пазара на имоти, тенденциите за развитие, разполага със статистика, анализи и богата информация, които ще помогнат на всеки клиент да вземе информирано решение и да сключи най-добрата възможна за него сделка. Такива са членовете на НСНИ, на които напълно можем да се доверим, отбелязват от Сдружението.

Брокерът също така е умел в търговските преговори – способност, която не всеки участник на имотния пазар притежава, но която играе важна роля при покупко-продажбата на недвижима собственост.

Друга съществената черта на професионалните компании на имотния пазар е, че си партнират с юристи и адвокати. Те проверяват правната история на имота, ще съставят проект на предварителен и окончателен договор или ще прегледат вече съществуващия такъв, за да е сигурно, че интересът ни е защитен по най-добрия възможен начин. Освен договора, при подобни големи сделки има и много съпътстващи документи и изисквания, проверки за тежести, с които юристите са добре запознати и чиято подготовка би създала значителни затруднения на неопитния продавач или купувач на недвижим имот.

Не на последно място, брокерът може да ни насочи към банка или друга финансова институция за отпускане на ипотечен кредит, ако такъв е необходим.

Как да изберем професионален брокер?

Какво можем да направим, за да се ориентираме по-добре в морето от агенции за недвижими имоти и техните брокери? Една добра първа стъпка би била да разгледаме сайта на НСНИ и по-точно секцията с брокерските организации, членове на Сдружението. По правило, в Сдружението членуват фирми с доказана история на пазара на недвижима собственост, които са единствените в България, подкрепили и спазващи Професионален етичен кодекс. В него са заложени стандарти и правила, които гарантират качеството на услугата за клиентите.

Друга възможност за избор на професионалист е Професионалният регистър на юридически лица с предмет на дейност посредничество при сделки с недвижими имоти и физическите лица, упражняващи професията „Брокер на недвижими имоти“. От него можем да научим повече за представените агенции, да видим екипите от хора, които работят за тях, да проучим техния опит, експертиза, специализация и дори да потърсим брокер близо до нас.

„За първи път ми се наложи да продавам имот през 2022 година. Нямах никаква представа от пазара и реших да потърся агенция, с която да работя. При търсене в интернет попаднах на регистъра на агенциите и брокерите. Оказа се много полезен инструмент за мен! Разгледах записаните в него компании, отворих и профилите на брокерите и така направих своя избор на професионалист. Впоследствие очакванията и изискванията ми бяха напълно покрити от моя личен брокер“, разказва Иван Керемедчиев от София.

Професионалният регистър на брокерите е лесен за работа и напълно безплатен за потребителите.

Към който и брокер да се насочим, добре е да проучим мнения за работата му от предходни клиенти. Близки, приятели и познати са сигурен източник на информация. Самите фирми често могат да посочат доволни клиенти, до които да се допитаме за препоръки и референции. Но трябва да имаме наум, че всеки казус е различен и мненията винаги имат известна доза субективизъм. Затова – колкото повече отзиви, от колкото по-различни източници, толкова по-добре, припомнят от Националното сдружение „Недвижими имоти“.

Много важен критерий е дали брокерът, на който сме се спрели, ни предлага да сключим договор за предоставяните услуги. Нужно е договорът да включва ясно описание на предмета и стойността на услугата, както и правата и задълженията на страните.

Накрая, след като сме си подготвили добре домашното, е хубаво да се срещнем и на живо с нашите избраници. От разговор „очи в очи“ можем да добием впечатление за компетентността на брокера, на който сме се спрели, за уменията и етиката му. Подобни срещи ще имат решаваща роля, ако до този момент не сме успели да се спрем на конкретно име, а се колебаем между няколко кандидати.

За какво да внимаваме?

Има няколко „сигнални лампи“, които да ни покажат, че един брокер не е правилният избор. На пръв поглед трябва да ни направи впечатление, ако той или тя се държи твърде агресивно, притиска ни да взимаме бързи решения, които не са добре обмислени, или пък не отстоява нашите интереси. В процеса на опознаване и разговор можем да открием, че агенцията или брокерът са използвали фалшива или заблуждаваща реклама или информация. В такъв случай не можем да очакваме изрядни отношения и по-нататък.

„Свидетели сме ежедневно на „бизнес модели“, които се наричат с термини, извлечени от добрите международни практики, но се прилагат пречупени през лошите навици на пазара ни, компании или определени лица. И при тях винаги целта е голямата печалба, а не доброто и качествено обслужване. Много брокери/агенти на входа на професионалните си занимания са обучени на нелоялни и агресивни практики и по този начин размножават лошия опит“, предупреждава Ирена Перфанова, заместник-председател на НСНИ.

Друг негатив е, ако на брокера му липсват умения и компетенции – тогава няма как да извърши качествено услугата за нас. Това бързо си проличава в разговор на живо.

С изострено внимание трябва да подходим и към агенции, които затварят офертата само сред собствените си клиенти – това не е в наш интерес и също говори за нелоялни практики.

И накрая, много важно – никога не бива да избираме брокер само по конкретна обява, която е привлякла вниманието ни. Сделката с недвижими имот е сериозна инвестиция, която заслужава да й отделим нужното време и подготовка, за да има благоприятен резултат за нас, обръщат внимание от НСНИ.

Източник БТА

Сродни статии

02-юни-2023
02-юни-2023 Строителството в България тече с пълна сила за разлика от ЕС

Само в девет държави от Европейския съюз са се увеличили разрешителните за строеж през 2022 г. в сравнение с 2021 г. Сред тях е и България, става ясно от данни на Евростат. Отчетеното увеличение в България е с 12%, което е и едно от най-големите. Останалите страни, в които европейската статистика отчита ръст в разрешителните за строеж (по отношение на полезната застроена площ) са Малта (+29%), Испания (+28%), Хърватия (+21%), Словения (+17%) ), Италия (+8%), Унгария (+7%), Португалия (+3%) и Франция (+2%). Като цяло през изминалата 2022 г. разрешителните за строеж са намалели с почти 5% в ЕС до 386.7 […]

Научи повече
01-юни-2023
01-юни-2023 НСНИ поздрави проф. д-р Евгени Станимиров по случай преизбирането му за ректор на ИУ-Варна

Национално сдужение Недвижими имоти изпрати Поздравителен адрес до проф. д-р Евгени Станимиров по случай преизбирането му за ректор на Икономически университет – Варна, дългогодишен асоцииран академичен член на Сдружението. НСНИ високо оценява партньорството с едно от най-авторитетните учебни заведения в страната, чиито образователни програми са сред най-иновативните в сферата на икономиката. ПОЗДРАВИТЕЛЕН АДРЕС

Научи повече
31-май-2023
31-май-2023 Строежът на жилища във Варна нарасна с 24%

Според данни на националната статистика Започна изграждането на 6597 апартаменти и къщи в страната Правят 1272 кооперации и еднофамилни сгради Строителството на нови жилища се увеличава в редица области на страната. Това се дължи на нарастващото търсене на апартаменти и къщи в много големи и по-малки населени места. А строителните предприемачи с изгражданите от тях сгради се опитват да удовлетворят желанията на клиентите. През първото тримесечие на годината в област Варна е започнало строителството на 934 апартаменти и еднофамилни къщи, което е ръст с близо 24% на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. За същия период на миналата […]

Научи повече
26-май-2023
26-май-2023 Строят се повече сгради с по-малко жилища

През първите три месеца на годината са въведени в експлоатация 1289 жилищни сгради с 4427 жилища в тях. Това показват предварителните данни на Националния статистически институт. Спрямо първото тримесечие на 2022 г. сградите са с 18 повече, или с 1.4%, а жилищата в тях намаляват със 153, или с 3.3%. По данни на агенциите за недвижими имоти въпреки непрекъснатия ръст в цените на жилищата търсенето на такива в новопостроени или строящи се сгради продължава да надхвърля предлагането. Очаквано най-много жилищни сгради са въведени в експлоатация в най-големия град. По области с разрешение за обитаване най-много са сградите в: София (столица) […]

Научи повече
Стратегически партньори на НСНИ: