Прогноза: Лихвите по ипотеките ще растат през 2023 г., цените на имотите ще се успокоят

От началото на 2023 г.  има леко охлаждане на имотния пазар след рекордния скок на цените през миналата година. Масовите сделки в София например са на цени от 1500 до 2000 евро за квадратен метър, като на практика те са на нивата от края на миналата година. Не очаквам поскъпване  на жилищата през 2023 г., но за тези от високия сегмент цените вече са доста солени и стигат и до 3000 евро за квадратен метър, съобщи за „Мениджър нюз“ кредитният консултант Тихомир Тошев.

Той припомни, че миналата година беше поставен абсолютен рекорд, след като за апартамент в района на Докторската градина бяха броени 6900 евро за квадратен метър.

За охлаждането на пазара  от началото на тази година спомага и лекото увеличение на лихвите по ипотеките. В момента те се движат в рамките на 2,5 до 2,8 на сто. При фиксираните дългосрочни лихви обаче има увеличение. В момента те са в рамките на средно 3,2 процента, но в края на годината очаквам да се увеличат до 4 на сто, прогнозира Тихомир Тошев.

Според него на имотния пазар в България тази година вероятно ще има известно отстъпление,  свързано с покачването на лихвите по ипотеките. Все още не е сигурно обаче дали това няма да бъде компенсирано от хора със спестявания, които искат ги да предпазят от инфлацията, добави кредитният консултант.

Проверка на „Мениджър нюз“ показа, че лихвите по ипотечните кредити в България запазват рекордно ниските си нива и са сред най-ниските в Европейския съюз и в началото на 2023 г. Това показва актуалната статистика на БНБ, според която средният лихвен процент при жилищните кредити е  бил 2.61% през януари, а годишният процент на разходите, който включва и таксите и комисионите, намалява до 2.82%.

През 2023 г. сделките може да намалеят с 5-10%

Брокери пък очакват през 2023 г. сделките да намалеят с между 5 и 10 на сто. По-оптимистичните прогнози обаче са, че пазарът ще се задържи на нивата от миналата година. Според председателя на Национално сдружение „Недвижими имоти“ Добромир Ганев през тази година се очаква охлаждане и балансиране на жилищния пазар у нас.

Според Мирослав Владимиров от „ЕРА България“ ще наблюдаваме затихващ и търсещ равновесие пазар. Според него балансирането на сектора след пиковите стойности по време и малко след пандемията от Сovid- 19 вече се случва в страните от Западна Европа. Това неминуемо ще се случи и у нас, но с по-бавни темпове, прогнозира Владимиров по време на форум за развитието на имотния пазар, проведен в началото на тази седмица.

Цените на имотите спряха да изпреварват инфлацията

Според брокери и кредитни консултанти най-вероятно ще се върнем на нивата отпреди пандемията, защото цените на имотите спряха да изпреварват инфлацията и в момента имаме обратна тенденция. В момента България се намира на средно за ЕС ниво, след като цените на жилищата у нас нараснаха с 22-23% за година, сочат данните на статистиката.

Както „Мениджър нюз“ писа, 2022 г. беше  рекордна по ръст на цените на жилищата. В София те скочиха с 25 на сто  спрямо 2021 г.  Не остана по-назад и и Пловдив. Под тепетата жилищата поскъпнаха със 17%, а в морската столица  Варна-  с рекордните над 30%.  г.

Финансисти също прогнозират, че едва ли ще има осезаем спад на сделките и цените на жилищата през 2023 годинаа, тъй като хората масово искат да спасят спестяванията си от инфлацията, като традиционно за България  предпочитат да инвестира в недвижими имоти.

Въпреки бума на ипотеките у нас, които през миналата година стигнаха рекордните 16,443 млрд. лв., се оказва обаче, че само 2,3% от домакинствата у нас живеят в жилище с ипотечен кредит при 80% в Нидерландия.

Съотношението между общия обем на ипотечните кредити и брутен вътрешен продукт (БВП) достига 11,6% през 2022 г. при средно 40% в Европа, което е още един показател, че ипотечният пазар у нас все още не е твърде развит. Съотношението на инвестициите в жилища  спрямо БВП у нас също е под средното ниво в ЕС и достига едва 2,4%.

Още по-стряскащи са данните за наемите – едва 2,4% от българските домакинства живеят в жилище на пазарен наем.

Живеем в по-тесни жилища от европейците

Данните на статистиката показват още, че българите живеят предимно в собствени, но по-тесни жилища от хората в останалите страни в ЕС. Средното жилище в България е с 18 кв. м по-малко спрямо средното равнище в Европейския съюз. Като се има предвид, че една стандартна стая е с площ от 13-14 кв. м, това означава, че средностатистическото българско семейство разполага с една стая и половина по-малко от средното ниво в Евросъюза, сочат сметките.

Данните на статистиката обаче показват една нова тенденция – строим все повече и по-широки къщи за сметка на жилищните кооперации. Новопостроените къщи са 81.3% от всички въведени в експлоатация жилищни сгради, следвани от жилищните кооперации (13.0%) през четвъртото тримесечие на 2022 г.

Все още у нас обаче най-висок е делът на новопостроените жилища с две стаи (35.5%). Следват тези с три стаи (34.8%), а едностайните  жилищата са едва 4.8%.

Общата полезна площ на новопостроените жилища също расте. През четвъртото тримесечие на 2022 г.  тя е 631.5 хил. кв. м, или с 19% повече в сравнение със същия период година по-ранона.  Жилищната площ също се увеличава  с 18.7% и достига 494.0 хил. кв. метра. Същевременно средната полезна площ на едно новопостроено жилище нараства от 97.8 кв. м през четвъртото тримесечие на 2021 г. на 110.6 кв. година-по късно.

Източник Manager.bg

Сродни статии

07-юни-2024
07-юни-2024 Брокери на недвижими имоти обсъдиха регулирането на бранша

Кръгла маса „Необходимо законодателство за посредническите услуги при сделки с недвижими имоти“, организирана от Национално сдружение Недвижими имоти (НСНИ), с подкрепата на Съвета на браншовите организации към Българската търговско-промишлена палата (БТПП), се проведе на 6 юни 2024 г. в БТПП. Събитието събра представители на НСНИ, БТПП, Камарата на независимите оценители, Камарата на архитектите, Националната асоциация на строителните предприемачи, Нотариалната камара, Асоциацията на кредитните посредници в България, Асоциацията на дружествата за управление на етажната собственост, Националния съюз на юристконсултите, агенции за недвижими имоти и медии. Присъстващите се обединиха около идеята за необходима регулация на бранша на посредническите услуги при сделки с […]

Научи повече
05-юни-2024
05-юни-2024 Атанас Аргиров отново е начело на РС Варна

Управителният съвет на Регионална структура – Варна на Национално сдружение Недвижими имоти беше преизбран за нов мандат с абсолютно мнозинство от присъстващите на проведеното на 30 май 2024 г. Регионално събрание в морската столица. Председателският пост на варненската структура беше поверен за още две години на г-н Атанас Аргиров. В следващия мандат продължават и останалите четирима членове на управителния орган – г-н Мирослав Спасов, г-жа Десислава Крисова, г-жа Юлия Хвърчилкова и г-жа Мирела Симеонова. С абсолютно мнозинство се запази и състава на Комисията по професионална етика към Регионална структура – Варна. В нея отново влизат г-жа Яна Радева, г-жа Красимира […]

Научи повече
31-май-2024
31-май-2024 ПРОФЕСИЯ КРЕДИТЕН КОНСУЛТАНТ

Казвам се Георги Канайков и имам честта, да съм директор консултантска мрежа в един от най-уважаваните кредитни посредници в България, КРЕДИТЛАНД. Като един от може би първите кредитни консултанти в България, ще Ви разкажа за професията, придобиваща все по-голяма популярност напоследък. Запознанството с нея, за мен започна през 2005 г., когато, Деян Василев-изпълнителен директор в КРЕДИТЛАНД ме покани да стана част от екипа на фирмата, като предлагаме услуга напълно непозната за България по него време, а именно- кредитно консултиране. В годините имахме много добри и лоши моменти, но оцеляхме и се развихме. Смея да кажа справяме се доста добре! Защо […]

Научи повече
30-май-2024
30-май-2024 Членове на НСНИ бяха отличени на Националния конкурс Real Estate Awards

На 28 май за девети пореден път се проведе националният конкурс Real Estate Awards, който е продължение на проекта „Годишни награди на Imoti.net“. Тази година събитието даде още по-силна заявка да фокусира вниманието на обществото върху сектора на недвижими имоти, насърчаването на добрите практики и прозрачността в бранша. Снежана Стойчева, управител на портала за недвижими имоти imoti.net сподели, че конкурса има за цел да покаже уважение към компаниите и професионалистите в сектора на недвижими имоти, които работят коректно. В приветствието си към гостите г-жа Стойчева каза, че бизнесът с недвижими имоти е изключително важен в обществения ни живот и за […]

Научи повече
Стратегически партньори на НСНИ: