Александър Бочев: Не смятам, че ще има съществен спад или повишение на цените на имотите

Нуждата от регулация в бранша с недвижими имоти е крещяща. Има редица практики, които не съответстват с добрите такива. Има възможност агенциите на недвижими имоти, които представляват собственици да обявяват имотите от частни лица. С такава обява те взимат двойна комисионна – и от купувача и от продавача. Това каза в ефира на „Добро утро, Европа“ председателят на УС на Национално сдружение недвижими имоти Александър Бочев.

По думите му има и много други подобни практики. 95% от агенциите в ЕС и България са малки и средни предприятия, уточни той.

Големите агенции са 4-5. Никъде в законопроекта, който е входиран в НС от групата на „Възраждане“ няма текстове, които да монополизират пазара. Това са манипулативни твърдения. Твърди се, че 4-5 компании ще монополизира пазара, няма такова нещо и няма как да стане. Всеки, който е на пазара може да е член на тази Камара, може да е избиран в тези комисии и управителни органи. Там има и мандатност от 3г., след това ще са други хора, така че няма как да се монополизира.

В момента всеки един може да стане брокер на недвижими имоти, което според Бочев е грешна практика, защото това е отговорна професия, която оперира с един от най-сериозните капитали в семейния живот на всеки. Именно в този закон се предвижда минимален професионален ценз – средно образование и курс по специалност недвижими имоти към всеки един център за професионално обучение, каза още председателят на Национално сдружение недвижими имоти. Законът, който ние подкрепяме дава възможност да се влезе в тази професия по няколко начина. С висше може да го правите, но за да станете брокер, а не агент, трябва да имате 2 години опит, категоричен е той.

Знаете, цените на имотите в България вървят нагоре. Ако вие продавате имот, който струва 200 000 евро, един марж от 10% в цената Ви се струва не толкова сериозен, но един професионален брокер може да направи така, че да вземете цена, която е максимална на пазара, а един нов брокер може да ви намали цената от сделката с 5%.

Искрено се надявам този законопроект да бъде приет. Нуждата от него е крещяща. И за хората, които купуват имоти, и за нас професионалистите, за да има само коректни практики. Една от частите на закона предвижда санкции за лицата, които не са вписани в този регистър, а нямат квалификацията. В момента може да упражнявате тази професия, а дори може и да не я обявите и да не обявите и приходи, каза още Бочев.

В София цените на имотите са ниски в сравнение с Лондон и други европейски столици. Не смятам, че ще има съществен спад или повишаване на цените. Сравнително добрата макроикономическа рамка и политическа ситуация не го предвиждат. Лихвите са на едни от най-ниските нива в Европа, ако вървят плавно и постепенно нагоре няма да има спад на цените. Ако го има, той няма да е драстичен.

Ако искате да купите имот на добра цена – търсете качествено строителство и също –  трябва да го купите на зелено. Ако не искате никакъв риск, жилището е добре да бъде  да е готово и да е документално перфектно, но или имотът няма да е качествен, или ще е много скъп. Всеки трябва да прецени финансовото си състояние, отбеляза Александър Бочев.

Цялото интервю вижте във видеото ТУК

Сродни статии

21-фев.-2024
21-фев.-2024 Сделките с имоти в София нараснаха с 44%

Над 27% повече продажби в шестте най-големи града Общо за страната увеличението през четвъртото тримесечие е с 15 на сто Чепеларе е №1 със 64% повишение Сделките с имоти в София нараснаха с близо 44% в периода от октомври до декември спрямо предходното тримесечие, показват данни на Агенцията по вписванията. През четвъртото тримесечие на миналата година в столицата са регистрирани 10 075 сделки с имоти, при 7001 продажби през третото тримесечие. По принцип четвъртото тримесечие на годината е най-добро за пазара на имоти и миналата година не прави изключение. Регистрираните покупки на къщи и апартаменти от октомври до декември в […]

Научи повече
19-фев.-2024
19-фев.-2024 Как да разпознаем коректния брокер на недвижими имоти?

Инж. Галина Максимова е експерт с дългогодишен опит в сферата на недвижимите имоти. От 1992 г. е собственик и управител на агенция за недвижими имоти „Софконсулт” ЕООД. Тя разказва за етиката на професията на брокера на недвижими имоти и как потребителите могат да следят за спазването ú. – Г-жо Максимова, в края на миналата година бяхте преизбрана за пореден мандат като председател на Комисията по професионална етика (КПЕ) към НСНИ. Кои са най-фрапиращите порочни практики на брокери на недвижими имоти, които достигат до Вас и има ли тенденция до КПЕ да достигат повече жалби и сигнали за некоректно поведение от страна на брокери […]

Научи повече
14-фев.-2024
14-фев.-2024 Как се променя жилищният пазар у нас и има ли тенденция за застой?

Жилищният пазар в България е в основата на икономическата дейност и социалното развитие на страната. През последните години се наблюдават значителни промени в този сектор, включително иновации в строителството, промени в динамиката на търсенето и предлагането, както и въздействието на глобалната пандемия. Темата за покупка на недвижимо имущество, както и цените на имотите е много актуална за обществото. Икономическия отчет на строителния сектор за деветте месеца на миналата година, изготвен от Камарата на строителите в България и публикуван на интернет страницата на браншовата организация, показва че жилищносто строителство и това на офис площи все още заема значителна част от строителната […]

Научи повече
09-фев.-2024
09-фев.-2024 Отчитаме значителен ръст в строителството

За периода януари-септември 2023 г. сектор „Строителство“ е произвел продукция на стойност 13 015 млн. лв., сочат данните на Икономическия отчет на строителния сектор, изготвен от Камарата на строителите в България. Сградно строителство, което включва жилищно и нежилищно строителство, формира произведена продукция за деветмесечието на 2023 г. в размер на 7 542 млн. лв., или с дял от 57,9 на сто от общо произведената продукция в сектора за разглеждания период. Произведената продукция в сградното строителство се увеличава с 24,8 на сто в сравнение с деветмесечието на 2022 г. по предварителни данни на НСИ. В инженерната инфраструктура произведената продукция за деветмесечието […]

Научи повече
Стратегически партньори на НСНИ: