Александър Бочев: Не смятам, че ще има съществен спад или повишение на цените на имотите

Нуждата от регулация в бранша с недвижими имоти е крещяща. Има редица практики, които не съответстват с добрите такива. Има възможност агенциите на недвижими имоти, които представляват собственици да обявяват имотите от частни лица. С такава обява те взимат двойна комисионна – и от купувача и от продавача. Това каза в ефира на „Добро утро, Европа“ председателят на УС на Национално сдружение недвижими имоти Александър Бочев.

По думите му има и много други подобни практики. 95% от агенциите в ЕС и България са малки и средни предприятия, уточни той.

Големите агенции са 4-5. Никъде в законопроекта, който е входиран в НС от групата на „Възраждане“ няма текстове, които да монополизират пазара. Това са манипулативни твърдения. Твърди се, че 4-5 компании ще монополизира пазара, няма такова нещо и няма как да стане. Всеки, който е на пазара може да е член на тази Камара, може да е избиран в тези комисии и управителни органи. Там има и мандатност от 3г., след това ще са други хора, така че няма как да се монополизира.

В момента всеки един може да стане брокер на недвижими имоти, което според Бочев е грешна практика, защото това е отговорна професия, която оперира с един от най-сериозните капитали в семейния живот на всеки. Именно в този закон се предвижда минимален професионален ценз – средно образование и курс по специалност недвижими имоти към всеки един център за професионално обучение, каза още председателят на Национално сдружение недвижими имоти. Законът, който ние подкрепяме дава възможност да се влезе в тази професия по няколко начина. С висше може да го правите, но за да станете брокер, а не агент, трябва да имате 2 години опит, категоричен е той.

Знаете, цените на имотите в България вървят нагоре. Ако вие продавате имот, който струва 200 000 евро, един марж от 10% в цената Ви се струва не толкова сериозен, но един професионален брокер може да направи така, че да вземете цена, която е максимална на пазара, а един нов брокер може да ви намали цената от сделката с 5%.

Искрено се надявам този законопроект да бъде приет. Нуждата от него е крещяща. И за хората, които купуват имоти, и за нас професионалистите, за да има само коректни практики. Една от частите на закона предвижда санкции за лицата, които не са вписани в този регистър, а нямат квалификацията. В момента може да упражнявате тази професия, а дори може и да не я обявите и да не обявите и приходи, каза още Бочев.

В София цените на имотите са ниски в сравнение с Лондон и други европейски столици. Не смятам, че ще има съществен спад или повишаване на цените. Сравнително добрата макроикономическа рамка и политическа ситуация не го предвиждат. Лихвите са на едни от най-ниските нива в Европа, ако вървят плавно и постепенно нагоре няма да има спад на цените. Ако го има, той няма да е драстичен.

Ако искате да купите имот на добра цена – търсете качествено строителство и също –  трябва да го купите на зелено. Ако не искате никакъв риск, жилището е добре да бъде  да е готово и да е документално перфектно, но или имотът няма да е качествен, или ще е много скъп. Всеки трябва да прецени финансовото си състояние, отбеляза Александър Бочев.

Цялото интервю вижте във видеото ТУК

Сродни статии

07-юни-2024
07-юни-2024 Брокери на недвижими имоти обсъдиха регулирането на бранша

Кръгла маса „Необходимо законодателство за посредническите услуги при сделки с недвижими имоти“, организирана от Национално сдружение Недвижими имоти (НСНИ), с подкрепата на Съвета на браншовите организации към Българската търговско-промишлена палата (БТПП), се проведе на 6 юни 2024 г. в БТПП. Събитието събра представители на НСНИ, БТПП, Камарата на независимите оценители, Камарата на архитектите, Националната асоциация на строителните предприемачи, Нотариалната камара, Асоциацията на кредитните посредници в България, Асоциацията на дружествата за управление на етажната собственост, Националния съюз на юристконсултите, агенции за недвижими имоти и медии. Присъстващите се обединиха около идеята за необходима регулация на бранша на посредническите услуги при сделки с […]

Научи повече
05-юни-2024
05-юни-2024 Атанас Аргиров отново е начело на РС Варна

Управителният съвет на Регионална структура – Варна на Национално сдружение Недвижими имоти беше преизбран за нов мандат с абсолютно мнозинство от присъстващите на проведеното на 30 май 2024 г. Регионално събрание в морската столица. Председателският пост на варненската структура беше поверен за още две години на г-н Атанас Аргиров. В следващия мандат продължават и останалите четирима членове на управителния орган – г-н Мирослав Спасов, г-жа Десислава Крисова, г-жа Юлия Хвърчилкова и г-жа Мирела Симеонова. С абсолютно мнозинство се запази и състава на Комисията по професионална етика към Регионална структура – Варна. В нея отново влизат г-жа Яна Радева, г-жа Красимира […]

Научи повече
31-май-2024
31-май-2024 ПРОФЕСИЯ КРЕДИТЕН КОНСУЛТАНТ

Казвам се Георги Канайков и имам честта, да съм директор консултантска мрежа в един от най-уважаваните кредитни посредници в България, КРЕДИТЛАНД. Като един от може би първите кредитни консултанти в България, ще Ви разкажа за професията, придобиваща все по-голяма популярност напоследък. Запознанството с нея, за мен започна през 2005 г., когато, Деян Василев-изпълнителен директор в КРЕДИТЛАНД ме покани да стана част от екипа на фирмата, като предлагаме услуга напълно непозната за България по него време, а именно- кредитно консултиране. В годините имахме много добри и лоши моменти, но оцеляхме и се развихме. Смея да кажа справяме се доста добре! Защо […]

Научи повече
30-май-2024
30-май-2024 Членове на НСНИ бяха отличени на Националния конкурс Real Estate Awards

На 28 май за девети пореден път се проведе националният конкурс Real Estate Awards, който е продължение на проекта „Годишни награди на Imoti.net“. Тази година събитието даде още по-силна заявка да фокусира вниманието на обществото върху сектора на недвижими имоти, насърчаването на добрите практики и прозрачността в бранша. Снежана Стойчева, управител на портала за недвижими имоти imoti.net сподели, че конкурса има за цел да покаже уважение към компаниите и професионалистите в сектора на недвижими имоти, които работят коректно. В приветствието си към гостите г-жа Стойчева каза, че бизнесът с недвижими имоти е изключително важен в обществения ни живот и за […]

Научи повече
Стратегически партньори на НСНИ: