Жилищното строителство у нас се връща към растеж след половингодишен спад

След две поредни тримесечия на спад жилищното строителство у нас отново е тръгнало нагоре през второто тримесечие. То расте чувствително на годишна база във Варна и Бургас, докато предприемачите в София и Пловдив са по-сдържани в стартирането на нови проекти, сочат данни на Националния статистически институт (НСИ).

Между април и юни в България е започнало строителството на 1515 жилищни сгради с 8136 жилища в тях и обща разгъната застроена площ от 924 875 кв. м. Спрямо предходното тримесечие започнатите жилищни сгради са с 19,1% повече, а жилищата в тях нарастват с 23,3 на сто. Увеличава се и общото им РЗП – с 18,8%.

Жилищното строителство у нас нараства и на годишна база – между април и юни е започнало строителството на 9,1% повече жилищни сгради и на 13% повече жилища спрямо същия период на 2022 г. Общата им застроена площ обаче е останала без промяна.

Миналата година строителните предприемачи трябваше да се справят с рязък ръст на цените на строителните материали и проблеми с доставките заради започналата война в Украйна. Проблемът с повишаването на цените на материалите и нарушаването на веригите за доставка беше започнал още през 2021 г. под въздействието на пандемията от COVID-19.

В същото време сделките с имоти започнаха да намаляват от третото тримесечие на миналата година заради поредицата от повишения на лихвите на Европейската централна банка (ЕЦБ) и очакването, че лихвите по ипотечните кредити у нас също ще тръгнат нагоре. Купувачите изчакват и по-голяма яснота за перспективите пред икономиката. Охлаждането на активността на купувачите накара строителните предприемачи да дръпнат спирачката и в края на миналата и началото на тази година новото жилищно строителство отчете спадове както на тримесечна, така и на годишна база.

За момента обаче лихвите по ипотечните кредити у нас все още са едни от най-ниските в Европа, а състоянието на икономиката изглежда добро – брутният вътрешен продукт нарасна с 2,3% през първото тримесечие на тази година, а очакванията са да отбележи ръст от около 1% за цялата година. Безработицата остава под средното ниво в ЕС (4% през юни спрямо 5,9% в ЕС), а средната работна заплата продължава да расте и през първото тримесечие достигна 1882 лв., увеличение със 17,3% на годишна база.

Добрите данни за икономиката вероятно са една от причините строителните предприемачи да са оптимистично настроени за строителната активност през следващите три месеца, както показаха данните на НСИ за бизнес климата през юни, а оптимизмът явно ги прави по-уверени и в стартирането на нови проекти.

София традиционно е лидер по жилищно строителство с 2907 жилища, чието строителство е започнало между април и юни. Те са повече спрямо 2771 новозапочнати жилища година по-рано, но общата им площ намалява с 15,8% на годишна база.

Варна изпреварва Пловдив като втори най-оживен пазар за жилищното строителство у нас с новозапочнати 1750 жилища с обща площ от над 166 хил. кв. м. Както броят, така и общата площ на новозапочнатите жилища във Варна нарастват на годишна база съответно с 42,4% и 19,5%.

В Пловдив през второто тримесечие е започнало строителството на 659 жилища с обща площ от малко над 98 хил. кв. м. Новозапочнатите жилища в града намаляват спрямо 770 през същия период на миналата година, но общата им площ се увеличава с около 2%.

В Бургас е започнало строителството на 722 жилища с обща площ от над 78 хил. кв. м, като това е значителен ръст на годишна база както по отношение на броя, така и на площта на новозапочнатите жилища – съответно със 78,7% и 38,7%.

По отношение на бъдещите намерения за строеж обаче предприемачите са по-скоро сдържани, ако се съди по издадените разрешения за строеж, които намаляват на годишна база, въпреки че отчитат силен ръст спрямо първото тримесечие.

2035 жилищни сгради с 12 078 жилища тях и общо РЗП от близо 1,4 млн. кв. м са получили разрешения за строеж от местните администрации през второто тримесечие. Спрямо предходното тримесечие жилищните сгради растат с 16,4%, а жилищата в тях – с 40,1%. Увеличава се и общата им застроена площ с 41,8%. На годишна база обаче издадените разрешителни за строеж за жилищни сгради са с 9,5% по-малко, жилищата в тях – с 12,5%, а РЗП-то им – с 18,3%.

София отново е лидер с издадени разрешения за строеж за жилища с обща площ от над 501 хил. кв. м, следвана от Варна с близо 190 хил. кв. м и Пловдив с близо 180 хил. кв. м.

През второто тримесечие са издадени и разрешения за строеж на 14 административни и офис сгради с общо РЗП от 14 519 кв. м и на 1374 други сгради с РЗП от 631 918 кв. м. Общата площ на разрешеното офис строителство намалява на тримесечна и на годишна база, докато площта на другите сгради расте спрямо първото тримесечие, но намалява на годишна база.

През второто тримесечие е започнало строителството на 23 административни и офис сгради с общо РЗП от 20 756 кв. м и на 620 други сгради с площ от 447 817 кв. м.

На тримесечна база общото РЗП на новозапочнатите офиси нараства над три пъти, а на другите сгради – с 30,9%. Спрямо същия период на миналата година общата площ на новозапочнатите офиси расте със 105,6%, докато РЗП на другите сгради намалява с 11,2 на сто.

Източник: Investor.bg

Сродни статии

21-фев.-2024
21-фев.-2024 Сделките с имоти в София нараснаха с 44%

Над 27% повече продажби в шестте най-големи града Общо за страната увеличението през четвъртото тримесечие е с 15 на сто Чепеларе е №1 със 64% повишение Сделките с имоти в София нараснаха с близо 44% в периода от октомври до декември спрямо предходното тримесечие, показват данни на Агенцията по вписванията. През четвъртото тримесечие на миналата година в столицата са регистрирани 10 075 сделки с имоти, при 7001 продажби през третото тримесечие. По принцип четвъртото тримесечие на годината е най-добро за пазара на имоти и миналата година не прави изключение. Регистрираните покупки на къщи и апартаменти от октомври до декември в […]

Научи повече
19-фев.-2024
19-фев.-2024 Как да разпознаем коректния брокер на недвижими имоти?

Инж. Галина Максимова е експерт с дългогодишен опит в сферата на недвижимите имоти. От 1992 г. е собственик и управител на агенция за недвижими имоти „Софконсулт” ЕООД. Тя разказва за етиката на професията на брокера на недвижими имоти и как потребителите могат да следят за спазването ú. – Г-жо Максимова, в края на миналата година бяхте преизбрана за пореден мандат като председател на Комисията по професионална етика (КПЕ) към НСНИ. Кои са най-фрапиращите порочни практики на брокери на недвижими имоти, които достигат до Вас и има ли тенденция до КПЕ да достигат повече жалби и сигнали за некоректно поведение от страна на брокери […]

Научи повече
14-фев.-2024
14-фев.-2024 Как се променя жилищният пазар у нас и има ли тенденция за застой?

Жилищният пазар в България е в основата на икономическата дейност и социалното развитие на страната. През последните години се наблюдават значителни промени в този сектор, включително иновации в строителството, промени в динамиката на търсенето и предлагането, както и въздействието на глобалната пандемия. Темата за покупка на недвижимо имущество, както и цените на имотите е много актуална за обществото. Икономическия отчет на строителния сектор за деветте месеца на миналата година, изготвен от Камарата на строителите в България и публикуван на интернет страницата на браншовата организация, показва че жилищносто строителство и това на офис площи все още заема значителна част от строителната […]

Научи повече
09-фев.-2024
09-фев.-2024 Отчитаме значителен ръст в строителството

За периода януари-септември 2023 г. сектор „Строителство“ е произвел продукция на стойност 13 015 млн. лв., сочат данните на Икономическия отчет на строителния сектор, изготвен от Камарата на строителите в България. Сградно строителство, което включва жилищно и нежилищно строителство, формира произведена продукция за деветмесечието на 2023 г. в размер на 7 542 млн. лв., или с дял от 57,9 на сто от общо произведената продукция в сектора за разглеждания период. Произведената продукция в сградното строителство се увеличава с 24,8 на сто в сравнение с деветмесечието на 2022 г. по предварителни данни на НСИ. В инженерната инфраструктура произведената продукция за деветмесечието […]

Научи повече
Стратегически партньори на НСНИ: