Жилищното строителство у нас се връща към растеж след половингодишен спад

След две поредни тримесечия на спад жилищното строителство у нас отново е тръгнало нагоре през второто тримесечие. То расте чувствително на годишна база във Варна и Бургас, докато предприемачите в София и Пловдив са по-сдържани в стартирането на нови проекти, сочат данни на Националния статистически институт (НСИ).

Между април и юни в България е започнало строителството на 1515 жилищни сгради с 8136 жилища в тях и обща разгъната застроена площ от 924 875 кв. м. Спрямо предходното тримесечие започнатите жилищни сгради са с 19,1% повече, а жилищата в тях нарастват с 23,3 на сто. Увеличава се и общото им РЗП – с 18,8%.

Жилищното строителство у нас нараства и на годишна база – между април и юни е започнало строителството на 9,1% повече жилищни сгради и на 13% повече жилища спрямо същия период на 2022 г. Общата им застроена площ обаче е останала без промяна.

Миналата година строителните предприемачи трябваше да се справят с рязък ръст на цените на строителните материали и проблеми с доставките заради започналата война в Украйна. Проблемът с повишаването на цените на материалите и нарушаването на веригите за доставка беше започнал още през 2021 г. под въздействието на пандемията от COVID-19.

В същото време сделките с имоти започнаха да намаляват от третото тримесечие на миналата година заради поредицата от повишения на лихвите на Европейската централна банка (ЕЦБ) и очакването, че лихвите по ипотечните кредити у нас също ще тръгнат нагоре. Купувачите изчакват и по-голяма яснота за перспективите пред икономиката. Охлаждането на активността на купувачите накара строителните предприемачи да дръпнат спирачката и в края на миналата и началото на тази година новото жилищно строителство отчете спадове както на тримесечна, така и на годишна база.

За момента обаче лихвите по ипотечните кредити у нас все още са едни от най-ниските в Европа, а състоянието на икономиката изглежда добро – брутният вътрешен продукт нарасна с 2,3% през първото тримесечие на тази година, а очакванията са да отбележи ръст от около 1% за цялата година. Безработицата остава под средното ниво в ЕС (4% през юни спрямо 5,9% в ЕС), а средната работна заплата продължава да расте и през първото тримесечие достигна 1882 лв., увеличение със 17,3% на годишна база.

Добрите данни за икономиката вероятно са една от причините строителните предприемачи да са оптимистично настроени за строителната активност през следващите три месеца, както показаха данните на НСИ за бизнес климата през юни, а оптимизмът явно ги прави по-уверени и в стартирането на нови проекти.

София традиционно е лидер по жилищно строителство с 2907 жилища, чието строителство е започнало между април и юни. Те са повече спрямо 2771 новозапочнати жилища година по-рано, но общата им площ намалява с 15,8% на годишна база.

Варна изпреварва Пловдив като втори най-оживен пазар за жилищното строителство у нас с новозапочнати 1750 жилища с обща площ от над 166 хил. кв. м. Както броят, така и общата площ на новозапочнатите жилища във Варна нарастват на годишна база съответно с 42,4% и 19,5%.

В Пловдив през второто тримесечие е започнало строителството на 659 жилища с обща площ от малко над 98 хил. кв. м. Новозапочнатите жилища в града намаляват спрямо 770 през същия период на миналата година, но общата им площ се увеличава с около 2%.

В Бургас е започнало строителството на 722 жилища с обща площ от над 78 хил. кв. м, като това е значителен ръст на годишна база както по отношение на броя, така и на площта на новозапочнатите жилища – съответно със 78,7% и 38,7%.

По отношение на бъдещите намерения за строеж обаче предприемачите са по-скоро сдържани, ако се съди по издадените разрешения за строеж, които намаляват на годишна база, въпреки че отчитат силен ръст спрямо първото тримесечие.

2035 жилищни сгради с 12 078 жилища тях и общо РЗП от близо 1,4 млн. кв. м са получили разрешения за строеж от местните администрации през второто тримесечие. Спрямо предходното тримесечие жилищните сгради растат с 16,4%, а жилищата в тях – с 40,1%. Увеличава се и общата им застроена площ с 41,8%. На годишна база обаче издадените разрешителни за строеж за жилищни сгради са с 9,5% по-малко, жилищата в тях – с 12,5%, а РЗП-то им – с 18,3%.

София отново е лидер с издадени разрешения за строеж за жилища с обща площ от над 501 хил. кв. м, следвана от Варна с близо 190 хил. кв. м и Пловдив с близо 180 хил. кв. м.

През второто тримесечие са издадени и разрешения за строеж на 14 административни и офис сгради с общо РЗП от 14 519 кв. м и на 1374 други сгради с РЗП от 631 918 кв. м. Общата площ на разрешеното офис строителство намалява на тримесечна и на годишна база, докато площта на другите сгради расте спрямо първото тримесечие, но намалява на годишна база.

През второто тримесечие е започнало строителството на 23 административни и офис сгради с общо РЗП от 20 756 кв. м и на 620 други сгради с площ от 447 817 кв. м.

На тримесечна база общото РЗП на новозапочнатите офиси нараства над три пъти, а на другите сгради – с 30,9%. Спрямо същия период на миналата година общата площ на новозапочнатите офиси расте със 105,6%, докато РЗП на другите сгради намалява с 11,2 на сто.

Източник: Investor.bg

Сродни статии

27-сеп.-2023
27-сеп.-2023 Годишна конференция за строителство и инвестиции 2023 – палитра от (не)очаквани сценарии

След успешната конференция през 2022 г., списание „Мениджър“ подготвя второто издание на Годишна конференция за строителство и инвестиции. Събитието ще се проведе на 03.10 в Hyatt Regency Sofia от 13:00 ч. Силен старт ще бъде направен с Ясен Георгиев, изпълнителен директор на Института за икономическа политика. В презентацията си той ще сподели какво да очакваме от икономиката през 2024 г. и какви (не)очаквани сценарии ще се развият за бизнес средата. В четири дискусионни панела ще бъдат обсъдени теми от ключово значение за строителния сектор в България. Модератор на събитието ще е Иван Велков, член на УС на Българската стопанска камара […]

Научи повече
27-сеп.-2023
27-сеп.-2023 Стойността на недвижимите имоти в света е близо четири пъти по-висока от глобалния БВП

Стойността на недвижимите имоти в света – жилищни и бизнес имоти и земеделска земя, е достигнала 379,7 трлн. долара през 2022 г., сочат данни на консултантската компания Savills. Така те запазват позицията си на най-значимия актив убежище за богатството в света. През 2022 г. недвижимите имоти са били по-ценни, отколкото глобалните акции (98,9 трлн. долара) и дългови ценни книжа (129,8 трлн. долара) взети заедно, и са се равнявали на почти четири пъти повече от световния брутен вътрешен продукт (100,6 трлн. долара), съобщава Savills. За сравнение, стойността на всичкото добито злато в историята достига 12,2 трлн. долара, само 3 на сто […]

Научи повече
26-сеп.-2023
26-сеп.-2023 Варна е първенец по поскъпване на жилищните имоти

Въпреки тенденцията още от края на миналата година с намаляването на броя на сделките, цените на жилищните имоти в България продължават да се повишават. По последни данни за второто тримесечие на 2023 година, жилищните имоти във Варна са поскъпнали с над 20%. По-голямо е поскъпването при новите жилища. По този показател морската столица изпреварва останалите големи градове в страната. Най-малък е ръстът на цените в Русе и Стара Загора. Защо обаче жилищните имоти поскъпват при спад на сделките средно с около 10-12%? Според Председателя на Национално сдружение „Недвижими имоти“ Добромир Ганев, това се дължи на няколко фактора. От една страна са инфлационните процеси, които […]

Научи повече
25-сеп.-2023
25-сеп.-2023 Можем да очакваме нова тенденция на имотния пазар в България през 2024 г.

Настоящият период може да се определи като преходен от двегодишната ситуация, в която пазарите, не само в България, а в цял свят бяха прегрели. Купувачите се редяха на опашка в София и големите градове, за да дадат своите оферти. Тази година липсва тази картина, но добрата новина е, че спадовете на броя сделки се движат около 10%. Няма основание за намаляване на цените, най-малко поради нениската инфлация. Поне до края на годината очакванията са, че тази тенденцията ще се запази, но през втората половина на 2024 година може да видим промяна – покачване на обема сделки, поне в големите градове. Това каза Добромир Ганев, […]

Научи повече
Стратегически партньори на НСНИ: