Жилищното поскъпване в София се забавя – за сметка на другите градове

Ситуацията на пазара на недвижими имоти в България се успокоява. Ръстовете на цените са доста по-плавни. В София ситуацията също е доста по-спокойна и в сравнение с най-големите градове в страната, ръстът на цените в столицата е най-малък – както на годишна база, така и на тримесечна. Това става ясно от последните данни на Националния статистически институт (НСИ) за индекса на цените жилищата.

От националната статистика става ясно, че през първото тримесечие на 2023 г. цените на жилищата в страната са се увеличили с 1.6% спрямо предходното тримесечие и с 9.5% спрямо същото тримесечие на 2022 г.

На тримесечна база най-голямо увеличение е регистрирано в град Бургас (+7.3%), следван от градовете Русе и Пловдив – съответно с (+7,2%) и (+3,9%). Най-малък ръст се наблюдава в град София (+0.8%).

Тези данни до голяма степен се дължат на факта, че в столицата цените на жилищата са доста високи и вече хората с по-ниски доходи са се отдръпнали. Освен това София е пазарът, на който най-силно се отразява нестабилната политическа обстановка в страната. На това мнение е Добромир Ганев, председател на Национално сдружение „Недвижими имоти“, който коментира статистическите данни пред Economic.bg.

„В Сoфия наистина цените са доста по-високи от останалите градове и е логично хората с по-ниски доходи да излязат от този пазар временно. И може би на това се дължи по-големият спад в ръстовете. Но не трябва да забравяме и че предишните ръстове бяха най-големи в София“, казва той.

И добавя, че наблюдавайки месеците февруари и март, когато политическата ситуация в страната беше несигурна и не беше ясно дали ще бъде създадено редовно правителство – всичко това се е отразило не много позитивно на жилищния пазар в София и той се е охладил.

„Въпреки това вероятността в рамките на тази година да видим някакви значителни покачвания не е голяма, но в никакъв случай няма да говорим и за спадове. Няма пазарна логика да има рязък спад в цените. Ще ставаме свидетели на свиване на покачването“, казва Ганев.

Годишни изменения

Поглеждайки отново към данните от НСИ, се вижда, че през първите три месеца на 2023 г., в сравнение с година по-рано, отново в София е отчетено най-малко увеличение в цените на жилищата – 7.2%. Следват Пловдив (9.6%), Русе (10.3%), Варна (11.1%), Стара Загора (16.4%) и Бургас, където увеличението е най-голямо – 19.5%.

Ако погледнем данните за три години назад, от първото тримесечие на 2020 г. до същия период на 2023 г., се вижда, че пазарът на жилища в страната наистина се успокоява и вече ръстовете не са толкова фрапантни.

Един от факторите, които трябваше да влияе на пазара на жилища, е ръстът на лихвените проценти. Това не се случва и по тази причина пазарът е относително стабилен.

Димитър Ганев определя 2021 г. като най-силната за пазара за последните 17 години. През 2022 г. също ситуацията е била много оптимистична. Но вече и предприемачите са по-внимателни към новите проекти. Ганев твърди, че новозапочнатото строителство на сгради доста се е успокоило.

„Един от най-големите фактори, които трябваше да влияе на пазара на жилища, е ръстът на лихвените проценти. Това не се случва и по тази причина пазарът е относително стабилен“, казва още той.

Източник Economic.bg

Сродни статии

27-сеп.-2023
27-сеп.-2023 Годишна конференция за строителство и инвестиции 2023 – палитра от (не)очаквани сценарии

След успешната конференция през 2022 г., списание „Мениджър“ подготвя второто издание на Годишна конференция за строителство и инвестиции. Събитието ще се проведе на 03.10 в Hyatt Regency Sofia от 13:00 ч. Силен старт ще бъде направен с Ясен Георгиев, изпълнителен директор на Института за икономическа политика. В презентацията си той ще сподели какво да очакваме от икономиката през 2024 г. и какви (не)очаквани сценарии ще се развият за бизнес средата. В четири дискусионни панела ще бъдат обсъдени теми от ключово значение за строителния сектор в България. Модератор на събитието ще е Иван Велков, член на УС на Българската стопанска камара […]

Научи повече
27-сеп.-2023
27-сеп.-2023 Стойността на недвижимите имоти в света е близо четири пъти по-висока от глобалния БВП

Стойността на недвижимите имоти в света – жилищни и бизнес имоти и земеделска земя, е достигнала 379,7 трлн. долара през 2022 г., сочат данни на консултантската компания Savills. Така те запазват позицията си на най-значимия актив убежище за богатството в света. През 2022 г. недвижимите имоти са били по-ценни, отколкото глобалните акции (98,9 трлн. долара) и дългови ценни книжа (129,8 трлн. долара) взети заедно, и са се равнявали на почти четири пъти повече от световния брутен вътрешен продукт (100,6 трлн. долара), съобщава Savills. За сравнение, стойността на всичкото добито злато в историята достига 12,2 трлн. долара, само 3 на сто […]

Научи повече
26-сеп.-2023
26-сеп.-2023 Варна е първенец по поскъпване на жилищните имоти

Въпреки тенденцията още от края на миналата година с намаляването на броя на сделките, цените на жилищните имоти в България продължават да се повишават. По последни данни за второто тримесечие на 2023 година, жилищните имоти във Варна са поскъпнали с над 20%. По-голямо е поскъпването при новите жилища. По този показател морската столица изпреварва останалите големи градове в страната. Най-малък е ръстът на цените в Русе и Стара Загора. Защо обаче жилищните имоти поскъпват при спад на сделките средно с около 10-12%? Според Председателя на Национално сдружение „Недвижими имоти“ Добромир Ганев, това се дължи на няколко фактора. От една страна са инфлационните процеси, които […]

Научи повече
25-сеп.-2023
25-сеп.-2023 Можем да очакваме нова тенденция на имотния пазар в България през 2024 г.

Настоящият период може да се определи като преходен от двегодишната ситуация, в която пазарите, не само в България, а в цял свят бяха прегрели. Купувачите се редяха на опашка в София и големите градове, за да дадат своите оферти. Тази година липсва тази картина, но добрата новина е, че спадовете на броя сделки се движат около 10%. Няма основание за намаляване на цените, най-малко поради нениската инфлация. Поне до края на годината очакванията са, че тази тенденцията ще се запази, но през втората половина на 2024 година може да видим промяна – покачване на обема сделки, поне в големите градове. Това каза Добромир Ганев, […]

Научи повече
Стратегически партньори на НСНИ: