Жилищното поскъпване в София се забавя – за сметка на другите градове

Ситуацията на пазара на недвижими имоти в България се успокоява. Ръстовете на цените са доста по-плавни. В София ситуацията също е доста по-спокойна и в сравнение с най-големите градове в страната, ръстът на цените в столицата е най-малък – както на годишна база, така и на тримесечна. Това става ясно от последните данни на Националния статистически институт (НСИ) за индекса на цените жилищата.

От националната статистика става ясно, че през първото тримесечие на 2023 г. цените на жилищата в страната са се увеличили с 1.6% спрямо предходното тримесечие и с 9.5% спрямо същото тримесечие на 2022 г.

На тримесечна база най-голямо увеличение е регистрирано в град Бургас (+7.3%), следван от градовете Русе и Пловдив – съответно с (+7,2%) и (+3,9%). Най-малък ръст се наблюдава в град София (+0.8%).

Тези данни до голяма степен се дължат на факта, че в столицата цените на жилищата са доста високи и вече хората с по-ниски доходи са се отдръпнали. Освен това София е пазарът, на който най-силно се отразява нестабилната политическа обстановка в страната. На това мнение е Добромир Ганев, председател на Национално сдружение „Недвижими имоти“, който коментира статистическите данни пред Economic.bg.

„В Сoфия наистина цените са доста по-високи от останалите градове и е логично хората с по-ниски доходи да излязат от този пазар временно. И може би на това се дължи по-големият спад в ръстовете. Но не трябва да забравяме и че предишните ръстове бяха най-големи в София“, казва той.

И добавя, че наблюдавайки месеците февруари и март, когато политическата ситуация в страната беше несигурна и не беше ясно дали ще бъде създадено редовно правителство – всичко това се е отразило не много позитивно на жилищния пазар в София и той се е охладил.

„Въпреки това вероятността в рамките на тази година да видим някакви значителни покачвания не е голяма, но в никакъв случай няма да говорим и за спадове. Няма пазарна логика да има рязък спад в цените. Ще ставаме свидетели на свиване на покачването“, казва Ганев.

Годишни изменения

Поглеждайки отново към данните от НСИ, се вижда, че през първите три месеца на 2023 г., в сравнение с година по-рано, отново в София е отчетено най-малко увеличение в цените на жилищата – 7.2%. Следват Пловдив (9.6%), Русе (10.3%), Варна (11.1%), Стара Загора (16.4%) и Бургас, където увеличението е най-голямо – 19.5%.

Ако погледнем данните за три години назад, от първото тримесечие на 2020 г. до същия период на 2023 г., се вижда, че пазарът на жилища в страната наистина се успокоява и вече ръстовете не са толкова фрапантни.

Един от факторите, които трябваше да влияе на пазара на жилища, е ръстът на лихвените проценти. Това не се случва и по тази причина пазарът е относително стабилен.

Димитър Ганев определя 2021 г. като най-силната за пазара за последните 17 години. През 2022 г. също ситуацията е била много оптимистична. Но вече и предприемачите са по-внимателни към новите проекти. Ганев твърди, че новозапочнатото строителство на сгради доста се е успокоило.

„Един от най-големите фактори, които трябваше да влияе на пазара на жилища, е ръстът на лихвените проценти. Това не се случва и по тази причина пазарът е относително стабилен“, казва още той.

Източник Economic.bg

Сродни статии

16-юли-2024
16-юли-2024 Летният бал “Брокери и приятели” на НСНИ във Варна събра близо 200 гости

Традиционният летен бал “Брокери и приятели” събра близо 200 гости в елегантния ресторант “Градина” на Комплекс “Морско казино” в град Варна. За перфектната организация и настроението на гостите се погрижиха представителите на Регионална структура Варна на Национално сдружение Недвижими имоти. Всички те бяха посрещнати на входа от домакините. Красиви тоалети и усмивки се запечатаха за спомен на елегантно украсена и брандирана фото стена. Специални благодарности на нашите партньори: Музика и сценично озвучаване от Alex DJs Event solutions, музиката на изпълнителката NELS/Neli Gergova, Бутикови вина deVina и кулинарните изкушения на МАНДЖЕРА. Миговете от бала бяха уловени от фотографа Ангел Жечев. Национално […]

Научи повече
08-юли-2024
08-юли-2024 Роля и употреба на протоколите за оглед и договорите

На 4 юли 2024 г. в централния офис на НСНИ се проведе дискусия между представители на бранша на тема „Протоколите за оглед и договорите за сътрудничество“. В дискусията се включи  адв. д-р Бисерка Маринова, която обърна внимание, че правенето на огледи е само една малка част от задълженията на брокера. Осъществяването на оглед само по себе си не означава, че трябва да има плащане на комисиона (според съдебната практика). Как агенциите за недвижими имоти и брокерите да защитават правата на клиентите? Как да защитят себе си от нелоялни клиенти? Къде се срещат доверие, професионализъм и етика? Правно становище Адв. Маринова […]

Научи повече
25-юни-2024
25-юни-2024 Отворена среща дискусия „ЕТИКАТА- МОСТЪТ МЕЖДУ НАС“ се състоя в гр. Варна

На 20 юни 2024 г. във Варна се проведе поредната отворена среща дискусия „Етиката мостът между нас“ под надслов „РАБОТИМ СЪВМЕСТНО – УСПЯВАМЕ ЗАЕДНО”.     Събитието е част от кампанията на Комисията по професионална етика към НСНИ и набира все по-голяма популярност сред професионалистите в бранша. На събитието присъстваха повече от 100 участници, членове на регионалната структура на НСНИ във Варна, както и много професионалисти от града и страната. Основни теми бяха етиката между професионалните брокери, етиката в маркетинга и рекламата, добавена стойност на посредника и др. Обсъдиха се начините, по които работата между посредниците водят до най – добър резултат […]

Научи повече
24-юни-2024
24-юни-2024 Александър Бочев: Пазарът на недвижими имоти е спокоен

– Г-н Бочев, какво е състоянието на пазара на недвижими имоти в момента? – Много често ми задават въпроса – добър ли е пазарът. И винаги отговарям с контравъпрос – за кого да е добър? Много често се случва, че понякога пазарът е добър за продавачите, друг път за купувачите. Ако разглеждаме пазара от гледна точка на цените и движението им нагоре или надолу, за мен добрият пазар е този, който може да бъде лесно прогнозируем. През 2019 г. всички прогнози бяха разбити на пух и прах – вместо да тръгне надолу, пазарът се изстреля нагоре със светкавични темпове. В […]

Научи повече
Стратегически партньори на НСНИ: