Жилищното поскъпване в София се забавя – за сметка на другите градове

Ситуацията на пазара на недвижими имоти в България се успокоява. Ръстовете на цените са доста по-плавни. В София ситуацията също е доста по-спокойна и в сравнение с най-големите градове в страната, ръстът на цените в столицата е най-малък – както на годишна база, така и на тримесечна. Това става ясно от последните данни на Националния статистически институт (НСИ) за индекса на цените жилищата.

От националната статистика става ясно, че през първото тримесечие на 2023 г. цените на жилищата в страната са се увеличили с 1.6% спрямо предходното тримесечие и с 9.5% спрямо същото тримесечие на 2022 г.

На тримесечна база най-голямо увеличение е регистрирано в град Бургас (+7.3%), следван от градовете Русе и Пловдив – съответно с (+7,2%) и (+3,9%). Най-малък ръст се наблюдава в град София (+0.8%).

Тези данни до голяма степен се дължат на факта, че в столицата цените на жилищата са доста високи и вече хората с по-ниски доходи са се отдръпнали. Освен това София е пазарът, на който най-силно се отразява нестабилната политическа обстановка в страната. На това мнение е Добромир Ганев, председател на Национално сдружение „Недвижими имоти“, който коментира статистическите данни пред Economic.bg.

„В Сoфия наистина цените са доста по-високи от останалите градове и е логично хората с по-ниски доходи да излязат от този пазар временно. И може би на това се дължи по-големият спад в ръстовете. Но не трябва да забравяме и че предишните ръстове бяха най-големи в София“, казва той.

И добавя, че наблюдавайки месеците февруари и март, когато политическата ситуация в страната беше несигурна и не беше ясно дали ще бъде създадено редовно правителство – всичко това се е отразило не много позитивно на жилищния пазар в София и той се е охладил.

„Въпреки това вероятността в рамките на тази година да видим някакви значителни покачвания не е голяма, но в никакъв случай няма да говорим и за спадове. Няма пазарна логика да има рязък спад в цените. Ще ставаме свидетели на свиване на покачването“, казва Ганев.

Годишни изменения

Поглеждайки отново към данните от НСИ, се вижда, че през първите три месеца на 2023 г., в сравнение с година по-рано, отново в София е отчетено най-малко увеличение в цените на жилищата – 7.2%. Следват Пловдив (9.6%), Русе (10.3%), Варна (11.1%), Стара Загора (16.4%) и Бургас, където увеличението е най-голямо – 19.5%.

Ако погледнем данните за три години назад, от първото тримесечие на 2020 г. до същия период на 2023 г., се вижда, че пазарът на жилища в страната наистина се успокоява и вече ръстовете не са толкова фрапантни.

Един от факторите, които трябваше да влияе на пазара на жилища, е ръстът на лихвените проценти. Това не се случва и по тази причина пазарът е относително стабилен.

Димитър Ганев определя 2021 г. като най-силната за пазара за последните 17 години. През 2022 г. също ситуацията е била много оптимистична. Но вече и предприемачите са по-внимателни към новите проекти. Ганев твърди, че новозапочнатото строителство на сгради доста се е успокоило.

„Един от най-големите фактори, които трябваше да влияе на пазара на жилища, е ръстът на лихвените проценти. Това не се случва и по тази причина пазарът е относително стабилен“, казва още той.

Източник Economic.bg

Сродни статии

21-фев.-2024
21-фев.-2024 Сделките с имоти в София нараснаха с 44%

Над 27% повече продажби в шестте най-големи града Общо за страната увеличението през четвъртото тримесечие е с 15 на сто Чепеларе е №1 със 64% повишение Сделките с имоти в София нараснаха с близо 44% в периода от октомври до декември спрямо предходното тримесечие, показват данни на Агенцията по вписванията. През четвъртото тримесечие на миналата година в столицата са регистрирани 10 075 сделки с имоти, при 7001 продажби през третото тримесечие. По принцип четвъртото тримесечие на годината е най-добро за пазара на имоти и миналата година не прави изключение. Регистрираните покупки на къщи и апартаменти от октомври до декември в […]

Научи повече
19-фев.-2024
19-фев.-2024 Как да разпознаем коректния брокер на недвижими имоти?

Инж. Галина Максимова е експерт с дългогодишен опит в сферата на недвижимите имоти. От 1992 г. е собственик и управител на агенция за недвижими имоти „Софконсулт” ЕООД. Тя разказва за етиката на професията на брокера на недвижими имоти и как потребителите могат да следят за спазването ú. – Г-жо Максимова, в края на миналата година бяхте преизбрана за пореден мандат като председател на Комисията по професионална етика (КПЕ) към НСНИ. Кои са най-фрапиращите порочни практики на брокери на недвижими имоти, които достигат до Вас и има ли тенденция до КПЕ да достигат повече жалби и сигнали за некоректно поведение от страна на брокери […]

Научи повече
14-фев.-2024
14-фев.-2024 Как се променя жилищният пазар у нас и има ли тенденция за застой?

Жилищният пазар в България е в основата на икономическата дейност и социалното развитие на страната. През последните години се наблюдават значителни промени в този сектор, включително иновации в строителството, промени в динамиката на търсенето и предлагането, както и въздействието на глобалната пандемия. Темата за покупка на недвижимо имущество, както и цените на имотите е много актуална за обществото. Икономическия отчет на строителния сектор за деветте месеца на миналата година, изготвен от Камарата на строителите в България и публикуван на интернет страницата на браншовата организация, показва че жилищносто строителство и това на офис площи все още заема значителна част от строителната […]

Научи повече
09-фев.-2024
09-фев.-2024 Отчитаме значителен ръст в строителството

За периода януари-септември 2023 г. сектор „Строителство“ е произвел продукция на стойност 13 015 млн. лв., сочат данните на Икономическия отчет на строителния сектор, изготвен от Камарата на строителите в България. Сградно строителство, което включва жилищно и нежилищно строителство, формира произведена продукция за деветмесечието на 2023 г. в размер на 7 542 млн. лв., или с дял от 57,9 на сто от общо произведената продукция в сектора за разглеждания период. Произведената продукция в сградното строителство се увеличава с 24,8 на сто в сравнение с деветмесечието на 2022 г. по предварителни данни на НСИ. В инженерната инфраструктура произведената продукция за деветмесечието […]

Научи повече
Стратегически партньори на НСНИ: