Жилищните кредити в България надхвърлиха рекордните 16 млрд. лв.

Стойностният обем на жилищните кредити в банковата система на България надхвърли рекордните 16 млрд. лв. през октомври. Това показват данните на Българската народна банка, които идват на фона на сигналите за охлаждане на имотния пазар и очаквания за плавно повишаване на лихвените проценти. Статистиката сочи, че само за месец заемите за закупуване на жилище растат с традиционните за последната година около 1.5%, или малко над 200 млн. лв. Ръстът спрямо същия месец на предходната година остава около 18 – 20%.

За тренда продължават да благоприятстват все още ниските лихвени проценти, както и високата инфлация, която кара хората да инвестират спестяванията си някъде, за да не се обезценяват. В повечето случаи обаче заради високите цени на имотите на тях са им нужни и заеми, тъй като наличните средства рядко достигат за закупуване на жилище.

Според данните на БНБ към края на октомври общо обемът на ипотечните заеми е 16.011 млрд. лв., като очаквано ръстът е най-значителен при дългосрочните кредити над пет години. Нивото на проблемните заеми за закупуване на жилище пък продължават да поддържат многогодишно дъно и за четвърти пореден месец те са под 400 млн. лв.

Обемът на потребителските заеми също продължава да расте и през октомври за първи път в стопанската история на България надхвърля 15 млрд. лв. Тенденцията при тях също се запазва и най-силно растат дългосрочните за над пет години. Обемът на проблемните кредити при тях е значително по-висок – около 1 млрд. лв., но намалява както на месечна, така и на годишна база.

Ударното спестяване вероятно остава в миналото

Статистиката на БНБ показва още, че спестяването на домакинствата и бизнеса се е забавило през октомври и е далеч от ударното пандемично трупане на пари в банките, на което бяхме свидетели в последните две години. Така само за месец октомври обемът на депозитите расте леко както при физическите, така и при юридическите лица – с около 0.8%. За сравнение, през август и септември месечният ръст на спестяванията за българските фирми бе съответно 5 и 3%.

Минималният ръст все пак тласна общото ниво на депозитите до нов рекорд от 112.4 млрд. лв. Спестяванията на българските фирми гонят 40 млрд. лв., а на домакинствата – 70 млрд. лв.

Източник Economic.bg

Сродни статии

02-юни-2023
02-юни-2023 Строителството в България тече с пълна сила за разлика от ЕС

Само в девет държави от Европейския съюз са се увеличили разрешителните за строеж през 2022 г. в сравнение с 2021 г. Сред тях е и България, става ясно от данни на Евростат. Отчетеното увеличение в България е с 12%, което е и едно от най-големите. Останалите страни, в които европейската статистика отчита ръст в разрешителните за строеж (по отношение на полезната застроена площ) са Малта (+29%), Испания (+28%), Хърватия (+21%), Словения (+17%) ), Италия (+8%), Унгария (+7%), Португалия (+3%) и Франция (+2%). Като цяло през изминалата 2022 г. разрешителните за строеж са намалели с почти 5% в ЕС до 386.7 […]

Научи повече
01-юни-2023
01-юни-2023 НСНИ поздрави проф. д-р Евгени Станимиров по случай преизбирането му за ректор на ИУ-Варна

Национално сдужение Недвижими имоти изпрати Поздравителен адрес до проф. д-р Евгени Станимиров по случай преизбирането му за ректор на Икономически университет – Варна, дългогодишен асоцииран академичен член на Сдружението. НСНИ високо оценява партньорството с едно от най-авторитетните учебни заведения в страната, чиито образователни програми са сред най-иновативните в сферата на икономиката. ПОЗДРАВИТЕЛЕН АДРЕС

Научи повече
31-май-2023
31-май-2023 Строежът на жилища във Варна нарасна с 24%

Според данни на националната статистика Започна изграждането на 6597 апартаменти и къщи в страната Правят 1272 кооперации и еднофамилни сгради Строителството на нови жилища се увеличава в редица области на страната. Това се дължи на нарастващото търсене на апартаменти и къщи в много големи и по-малки населени места. А строителните предприемачи с изгражданите от тях сгради се опитват да удовлетворят желанията на клиентите. През първото тримесечие на годината в област Варна е започнало строителството на 934 апартаменти и еднофамилни къщи, което е ръст с близо 24% на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. За същия период на миналата […]

Научи повече
26-май-2023
26-май-2023 Строят се повече сгради с по-малко жилища

През първите три месеца на годината са въведени в експлоатация 1289 жилищни сгради с 4427 жилища в тях. Това показват предварителните данни на Националния статистически институт. Спрямо първото тримесечие на 2022 г. сградите са с 18 повече, или с 1.4%, а жилищата в тях намаляват със 153, или с 3.3%. По данни на агенциите за недвижими имоти въпреки непрекъснатия ръст в цените на жилищата търсенето на такива в новопостроени или строящи се сгради продължава да надхвърля предлагането. Очаквано най-много жилищни сгради са въведени в експлоатация в най-големия град. По области с разрешение за обитаване най-много са сградите в: София (столица) […]

Научи повече
Стратегически партньори на НСНИ: