Жилищата у нас поскъпват средно с 11,5%, спрямо процент надолу за ЕС

 

 

 

Индексът на цените на жилищата (ИЦЖ) през първото тримесечие на тази година се е повишил с 10,5 на сто в Европейския съюз и с 9,8 на сто в еврозоната в сравнение със същия период на 2021 г. Това сочат най-новите данни на европейската статистическа агенция Евростат, публикувани днес.

Резултатът бележи най-високото тримесечно увеличение на индекса в ЕС на годишна основа от четвъртото тримесечие на 2006 г., а за еврозоната това е съответно максимум от 2005 г., когато започва да се води такава статистика.

Индексът на цените на жилищата се измерва на национално ниво. Той включва всички жилищни имоти, купени от домакинствата (апартаменти, еднофамилни къщи, редови къщи и др.) – и новопостроени, и съществуващи, независимо от крайната им употреба, и от предишните им собственици. Изследването обхваща агенции за недвижими имоти, строители и инвеститори в жилищно строителство, както и данни от общински служби. За да направи сравнение между различните страни членки на ЕС, Евростат взима предвид хармонизирания индекс на цените на жилищата, като данните не са сезонно коригирани.

Какво ще се случи с цените на жилищата

През четвъртото тримесечие на 2021 г. ИЦЖ се повиши с 10,1 на сто в ЕС и с 9,4 на сто в еврозоната.

През януари-март 2022 г., спрямо предходното тримесечие, показателят се е покачил с 2,1 на сто в ЕС и с 1,7 на сто във валутния съюз.

В България ИЦЖ през първото тримесечие на тази година бележи годишно увеличение с 11,5 на сто. Това представлява ускорение спрямо предишните тримесечия, като през октомври-декември 2021 г., отново в годишно изражение, ръстът бе 9,4 на сто.

През януари-март 2022 г. родният ИЦЖ регистрира растеж от 5,2 на сто спрямо предходното тримесечие. Страната ни заема третото място сред страните с най-голям ръст на ИЦЖ на тримесечна основа.

Динамика на ИЦЖ сред страните от ЕС

Всички страни членки на ЕС, за които има налични данни, отчитат годишно поскъпване на жилищата през първото тримесечие на годината. При 17 от тях то надхвърля 10 на сто (включително в България). Най-ниско увеличение на цените е регистрирано в Кипър (+1,1 на сто), Финландия (+4,3 на сто) и Италия (+4,6 на сто). На другия край на скалата с най-рязко покачване са Чехия (+24,7 на сто), Естония (+21,0 на сто) и Унгария (+20,6 на сто).

В сравнение с предходното тримесечие цените също се повишават във всички държави от Общността. Най-ниско увеличение се наблюдава в Малта (+0,4 на сто), Кипър (+0,5 на сто) и Германия (+0,8 на сто), докато най-много са нараснали цените в Естония (+7,1 на сто), Унгария (+6,7 на сто) и България (+5,2 на сто).

Ще има ли „охлаждане“ на пазара на имоти у нас

Същевременно и наемите на жилища в ЕС отбелязват ръст през първото тримесечие на 2022 г. – с 1,4 на сто спрямо същия период година по-рано.

Между 2010 г. и второто тримесечие на 2011 г. и индексът на цените на жилища, и наемите в ЕС следват сходно развитие, но от второто тримесечие на 2011 г. данните сочат значително разминаване на индикаторите. Докато наемите са се увеличили стабилно през периода от второто тримесечие на 2011 г. до първото тримесечие на 2022 г., то цените на жилищата регистрират значително колебание.

След рязък спад между второто тримесечие на 2011 г. и първото на 2013 г., ИЦЖ остана относително стабилен в периода 2013-2014 г. Последвалото ускорено покачване на цените в началото на 2015 г. бележи началото на тенденция, продължаваща и до настоящата година, а именно: ИЦЖ се увеличава много по-бързо от темпа на цените на наемите, посочва Евростат.

За периода от 2010 г. до първото тримесечие на 2022 г. наемите са се увеличили със 17 на сто, а ИЦЖ – с 45 на сто.

За същия период жилищата са поскъпнвали над двойно в Естония, Унгария, Люксембург, Чехия, Латвия, Литва и Австрия, като темпът им на увеличение е по-бърз от ръста на наемите в 19 от страните членки на ЕС.

Ателиетата стават жилища, предвиждат промени в наредбата

Същевременно за същия 12-годишен период ИЦЖ се е повишил в 24 страни от ЕС и се е понижил едва в три. Най-големи са ръстовете в Естония (+174 на сто), Унгария (+152 на сто) и Люксембург (+131 на сто). Намаление записват Гърция (-23 на сто), Италия (-10 на сто) и Кипър (-8 на сто).

При сравнение на наемите през първото тримесечие на 2022 г., спрямо същите месеци на 2010 г., се забелязват увеличения при 25 страни от ЕС, докато спадове има само в две страни: Гърция (-25 на сто) и Кипър (-1 на сто). За указания период най-много са нараснали наемите в Естония (+177 на сто), Литва (+127 на сто) и Ирландия (+77 на сто).

Сродни статии

07-юни-2024
07-юни-2024 Брокери на недвижими имоти обсъдиха регулирането на бранша

Кръгла маса „Необходимо законодателство за посредническите услуги при сделки с недвижими имоти“, организирана от Национално сдружение Недвижими имоти (НСНИ), с подкрепата на Съвета на браншовите организации към Българската търговско-промишлена палата (БТПП), се проведе на 6 юни 2024 г. в БТПП. Събитието събра представители на НСНИ, БТПП, Камарата на независимите оценители, Камарата на архитектите, Националната асоциация на строителните предприемачи, Нотариалната камара, Асоциацията на кредитните посредници в България, Асоциацията на дружествата за управление на етажната собственост, Националния съюз на юристконсултите, агенции за недвижими имоти и медии. Присъстващите се обединиха около идеята за необходима регулация на бранша на посредническите услуги при сделки с […]

Научи повече
05-юни-2024
05-юни-2024 Атанас Аргиров отново е начело на РС Варна

Управителният съвет на Регионална структура – Варна на Национално сдружение Недвижими имоти беше преизбран за нов мандат с абсолютно мнозинство от присъстващите на проведеното на 30 май 2024 г. Регионално събрание в морската столица. Председателският пост на варненската структура беше поверен за още две години на г-н Атанас Аргиров. В следващия мандат продължават и останалите четирима членове на управителния орган – г-н Мирослав Спасов, г-жа Десислава Крисова, г-жа Юлия Хвърчилкова и г-жа Мирела Симеонова. С абсолютно мнозинство се запази и състава на Комисията по професионална етика към Регионална структура – Варна. В нея отново влизат г-жа Яна Радева, г-жа Красимира […]

Научи повече
31-май-2024
31-май-2024 ПРОФЕСИЯ КРЕДИТЕН КОНСУЛТАНТ

Казвам се Георги Канайков и имам честта, да съм директор консултантска мрежа в един от най-уважаваните кредитни посредници в България, КРЕДИТЛАНД. Като един от може би първите кредитни консултанти в България, ще Ви разкажа за професията, придобиваща все по-голяма популярност напоследък. Запознанството с нея, за мен започна през 2005 г., когато, Деян Василев-изпълнителен директор в КРЕДИТЛАНД ме покани да стана част от екипа на фирмата, като предлагаме услуга напълно непозната за България по него време, а именно- кредитно консултиране. В годините имахме много добри и лоши моменти, но оцеляхме и се развихме. Смея да кажа справяме се доста добре! Защо […]

Научи повече
30-май-2024
30-май-2024 Членове на НСНИ бяха отличени на Националния конкурс Real Estate Awards

На 28 май за девети пореден път се проведе националният конкурс Real Estate Awards, който е продължение на проекта „Годишни награди на Imoti.net“. Тази година събитието даде още по-силна заявка да фокусира вниманието на обществото върху сектора на недвижими имоти, насърчаването на добрите практики и прозрачността в бранша. Снежана Стойчева, управител на портала за недвижими имоти imoti.net сподели, че конкурса има за цел да покаже уважение към компаниите и професионалистите в сектора на недвижими имоти, които работят коректно. В приветствието си към гостите г-жа Стойчева каза, че бизнесът с недвижими имоти е изключително важен в обществения ни живот и за […]

Научи повече
Стратегически партньори на НСНИ: