Жилищата у нас поскъпват средно с 11,5%, спрямо процент надолу за ЕС

 

 

 

Индексът на цените на жилищата (ИЦЖ) през първото тримесечие на тази година се е повишил с 10,5 на сто в Европейския съюз и с 9,8 на сто в еврозоната в сравнение със същия период на 2021 г. Това сочат най-новите данни на европейската статистическа агенция Евростат, публикувани днес.

Резултатът бележи най-високото тримесечно увеличение на индекса в ЕС на годишна основа от четвъртото тримесечие на 2006 г., а за еврозоната това е съответно максимум от 2005 г., когато започва да се води такава статистика.

Индексът на цените на жилищата се измерва на национално ниво. Той включва всички жилищни имоти, купени от домакинствата (апартаменти, еднофамилни къщи, редови къщи и др.) – и новопостроени, и съществуващи, независимо от крайната им употреба, и от предишните им собственици. Изследването обхваща агенции за недвижими имоти, строители и инвеститори в жилищно строителство, както и данни от общински служби. За да направи сравнение между различните страни членки на ЕС, Евростат взима предвид хармонизирания индекс на цените на жилищата, като данните не са сезонно коригирани.

Какво ще се случи с цените на жилищата

През четвъртото тримесечие на 2021 г. ИЦЖ се повиши с 10,1 на сто в ЕС и с 9,4 на сто в еврозоната.

През януари-март 2022 г., спрямо предходното тримесечие, показателят се е покачил с 2,1 на сто в ЕС и с 1,7 на сто във валутния съюз.

В България ИЦЖ през първото тримесечие на тази година бележи годишно увеличение с 11,5 на сто. Това представлява ускорение спрямо предишните тримесечия, като през октомври-декември 2021 г., отново в годишно изражение, ръстът бе 9,4 на сто.

През януари-март 2022 г. родният ИЦЖ регистрира растеж от 5,2 на сто спрямо предходното тримесечие. Страната ни заема третото място сред страните с най-голям ръст на ИЦЖ на тримесечна основа.

Динамика на ИЦЖ сред страните от ЕС

Всички страни членки на ЕС, за които има налични данни, отчитат годишно поскъпване на жилищата през първото тримесечие на годината. При 17 от тях то надхвърля 10 на сто (включително в България). Най-ниско увеличение на цените е регистрирано в Кипър (+1,1 на сто), Финландия (+4,3 на сто) и Италия (+4,6 на сто). На другия край на скалата с най-рязко покачване са Чехия (+24,7 на сто), Естония (+21,0 на сто) и Унгария (+20,6 на сто).

В сравнение с предходното тримесечие цените също се повишават във всички държави от Общността. Най-ниско увеличение се наблюдава в Малта (+0,4 на сто), Кипър (+0,5 на сто) и Германия (+0,8 на сто), докато най-много са нараснали цените в Естония (+7,1 на сто), Унгария (+6,7 на сто) и България (+5,2 на сто).

Ще има ли „охлаждане“ на пазара на имоти у нас

Същевременно и наемите на жилища в ЕС отбелязват ръст през първото тримесечие на 2022 г. – с 1,4 на сто спрямо същия период година по-рано.

Между 2010 г. и второто тримесечие на 2011 г. и индексът на цените на жилища, и наемите в ЕС следват сходно развитие, но от второто тримесечие на 2011 г. данните сочат значително разминаване на индикаторите. Докато наемите са се увеличили стабилно през периода от второто тримесечие на 2011 г. до първото тримесечие на 2022 г., то цените на жилищата регистрират значително колебание.

След рязък спад между второто тримесечие на 2011 г. и първото на 2013 г., ИЦЖ остана относително стабилен в периода 2013-2014 г. Последвалото ускорено покачване на цените в началото на 2015 г. бележи началото на тенденция, продължаваща и до настоящата година, а именно: ИЦЖ се увеличава много по-бързо от темпа на цените на наемите, посочва Евростат.

За периода от 2010 г. до първото тримесечие на 2022 г. наемите са се увеличили със 17 на сто, а ИЦЖ – с 45 на сто.

За същия период жилищата са поскъпнвали над двойно в Естония, Унгария, Люксембург, Чехия, Латвия, Литва и Австрия, като темпът им на увеличение е по-бърз от ръста на наемите в 19 от страните членки на ЕС.

Ателиетата стават жилища, предвиждат промени в наредбата

Същевременно за същия 12-годишен период ИЦЖ се е повишил в 24 страни от ЕС и се е понижил едва в три. Най-големи са ръстовете в Естония (+174 на сто), Унгария (+152 на сто) и Люксембург (+131 на сто). Намаление записват Гърция (-23 на сто), Италия (-10 на сто) и Кипър (-8 на сто).

При сравнение на наемите през първото тримесечие на 2022 г., спрямо същите месеци на 2010 г., се забелязват увеличения при 25 страни от ЕС, докато спадове има само в две страни: Гърция (-25 на сто) и Кипър (-1 на сто). За указания период най-много са нараснали наемите в Естония (+177 на сто), Литва (+127 на сто) и Ирландия (+77 на сто).

Сродни статии

11-дек.-2023
11-дек.-2023 Александър Бочев: Не смятам, че ще има съществен спад или повишение на цените на имотите

Нуждата от регулация в бранша с недвижими имоти е крещяща. Има редица практики, които не съответстват с добрите такива. Има възможност агенциите на недвижими имоти, които представляват собственици да обявяват имотите от частни лица. С такава обява те взимат двойна комисионна – и от купувача и от продавача. Това каза в ефира на „Добро утро, Европа“ председателят на УС на Национално сдружение недвижими имоти Александър Бочев. По думите му има и много други подобни практики. 95% от агенциите в ЕС и България са малки и средни предприятия, уточни той. Големите агенции са 4-5. Никъде в законопроекта, който е входиран в […]

Научи повече
08-дек.-2023
08-дек.-2023 Πpoyчвaнe: Цeнитe нa жилищaтa в cвeтa щe ce пoĸaчвaт и пpeз cлeдвaщитe двe гoдини

Цeнитe нa имoтитe в cвeтoвeн мaщaб нa гoлeмитe жилищни пaзapи щe ce пoĸaчaт пpeз cлeдвaщитe двe гoдини. Toвa щe ce дължи нa гoлямoтo тъpceнe и нa oгpaничeнoтo пpeдлaгaнe, ce ĸaзвa в пpoyчвaнe нa Rеutеrѕ. Цeнитe нa жилищaтa нe oтгoвopиxa нa oчaĸвaниятa нa aнaлизaтopитe, ĸoитo пpoгнoзиpaxa двyцифpeн cпaд в нaчaлoтo нa гoдинaтa. в гoлямa чacт oт пaзapитe цeнитe нa имoтитe щe пpиĸлючaт гoдинaтa c pъcт. Πoĸaчвaнeтo нa цeнитe щe пpoдължи и пpeз cлeдвaщaтa гoдинa, ĸaĸтo и в 2025 г., нo пo-виcoĸитe лиxвeни пpoцeнти пo ипoтeчнитe ĸpeдити и липcaтa нa пpeдлaгaнe нa жилищa нa дocтъпни цeни щe oгpaничaт тoвa пoĸaчвaнe. „Цeнитe нe […]

Научи повече
07-дек.-2023
07-дек.-2023 Съболезнователен адрес

Скъпи колеги и приятели, С огромна тъга споделяме тъжната новина, че на 6.12.2023 г ни напусна г-н Владимир Лафчиев. Владимир Лафчиев бе уважаван от всички  нас колега и приятел, отдаден на мисията за създаване на професионален и регламентиран бизнес с недвижими имоти. Владо бе в основата на обединението на всички регионални гилдии в лоното на НСНИ. За всички нас той бе безусловен лидер и човек с голям професионален опит, дългогодишен, активен член на УС на НСНИ и Председател на РС Пловдив. Ще запомним Владо като дългогодишен и пламенен радетел на идеите за налагане и спазване на професионалните стандарти на брокерите на недвижими имоти! […]

Научи повече
07-дек.-2023
07-дек.-2023 Брокери излизат в защита на закон, който да регулира бранша

На 4 декември под заглавието „Битка за контрола върху 20 хил. брокери на имоти“ „Труд news” публикува петиция на „Национално сдружение брокери на имоти“, с която от браншовата организация искат да бъде отхвърлен законопроект за посредническите услуги при сделки с недвижими имоти, който е внесен в парламента на 10 ноември 2023 г. от група народни представители. С тази петиция от организацията се противопоставят на създаването, както те посочват, на „Камара на брокерите, на която държавата да отстъпи изключителни права (монопол) по издаване на удостоверения за правоспособност на брокерите в България“. Сега представяме позицията на „Национално сдружение Недвижими имоти“, браншова организация, […]

Научи повече
Стратегически партньори на НСНИ: