Заетите на имотния пазар в САЩ намаляват заради по-високите лихви

Tази година ще бъде запомнена с изключително бързото покачване на инфлацията в западния свят. Еврозоната достигна рекордно обезценяване на парите, докато инфлацията в САЩ достигна 8.5%. Това накара централните банки да повишат основните си лихвени проценти, като най-агресивен в подхода си е Федералният резерв, който повиши цената за кредити три пъти през годината.

Целта на централните банки е да намалят инфлацията, като я сведат до нивото около 2%. Очаквано един от първите сектори, който изпитва ефекта от по-високите лихви в САЩ, е строителният, където цената на ипотеките вече се покачва. По-високата цена на кредитите логично води до намален интерес към недвижимите имоти. Брокери и оценители вече се подготвят за масови съкращения на работни места, тъй като продажбите на жилища рязко намаляват.

Брокери, ипотечни консултанти, оценители и строителни групи казват пред Financial Times, че са загубили до 80% от приходите си, откакто Фед започна да повишава лихвите през март. Лихвените проценти за 30-годишна фиксирана ипотека, които през март бяха 6.66%, са се удвоили оттогава и сега са на най-високото си ниво от 2008 г. насам.

Продажбите на жилища се сринаха, тъй като по-високите разходи по заеми и страховете от рецесия обезсърчиха купувачите. Близо 20% по-малко жилища са продадени този август, отколкото през същия месец на миналата година, сочат данни на Националната асоциация на брокерите на недвижими имоти.

„Пазарът премина от празник към глад – от всички купуващи до темп на бавна костенурка“, каза Линда Маккой, президент на борда на Националната асоциация на ипотечните брокери.

„Ще има голямо разтърсване“, заявява пред FT Кен Джонсън, икономист по недвижими имоти във Florida Atlantic University. „Има приблизително 1.5 млн. брокери, но този брой ще намалее с 20% в рамките на 24 месеца. И това не са единствените членове на имотния сектор, които са много зависими от обема на транзакциите. Има тези висши длъжности като оценители, ипотечни кредитори, чак до инспектори по термити“, добавя той.

Пандемията доведе до голям брой нови брокери

Пандемията от коронавирус, която започна през 2020 г., доведе до огромен брой нови брокери. Близо 156 хил. души са станали пълноправни членове на Националната асоциация на брокерите през 2020 и 2021 г., което е два пъти повече, отколкото през 2018-2019 г.

Общият брой на брокери в страната е достигнал рекордните 1.5 млн. души, като според експерти причината е лесното получаване на лиценз. За това са нужни диплома за средно образование, както и посещение на курс с продължителност между три и шест месеца. След това се полага изпит и ако той бъде взет, кандидатът става брокер и може да започне пътя си към големите комисиони и печалби.

„Този растеж беше много по-силен от възможностите за продажба на налични жилища“, казва Лорънс Юн, главен икономист на Националната асоциация на брокерите на недвижими имоти. „Реалността е, че не всеки ще оцелее“, добави тя пред Financial Times.

Чистката вече започна

Ипотечните кредитори бяха първите, които започнаха със съкращенията. През април Wells Fargo, която отпуска повече ипотечни кредити от която и да е друга американска банка, уволни близо 200 кредитни оператора и техните мениджъри. Причината тогава бяха „цикличните промени в по-широката среда за жилищно кредитиране“. USAA, Citigroup и JPMorgan Chase по-късно обявиха съкращения на персонала си, зает в жилищното кредитиране. Други независими кредитори, включително Sprout Mortgage и First Guaranty Mortgage Corp, излязоха от бизнеса.

През юни Redfin и Compass уволниха стотици служители. Главният изпълнителен директор на Redfin Глен Келман каза на персонала, че се страхува от „години, а не месеци от по-малко продажби на жилища“. Compass обясни първите съкращения с „ясните сигнали за забавяне на икономическия растеж“, преди да закрие повече работни места през септември.

Източник Capital.bg

Сродни статии

27-сеп.-2023
27-сеп.-2023 Годишна конференция за строителство и инвестиции 2023 – палитра от (не)очаквани сценарии

След успешната конференция през 2022 г., списание „Мениджър“ подготвя второто издание на Годишна конференция за строителство и инвестиции. Събитието ще се проведе на 03.10 в Hyatt Regency Sofia от 13:00 ч. Силен старт ще бъде направен с Ясен Георгиев, изпълнителен директор на Института за икономическа политика. В презентацията си той ще сподели какво да очакваме от икономиката през 2024 г. и какви (не)очаквани сценарии ще се развият за бизнес средата. В четири дискусионни панела ще бъдат обсъдени теми от ключово значение за строителния сектор в България. Модератор на събитието ще е Иван Велков, член на УС на Българската стопанска камара […]

Научи повече
27-сеп.-2023
27-сеп.-2023 Стойността на недвижимите имоти в света е близо четири пъти по-висока от глобалния БВП

Стойността на недвижимите имоти в света – жилищни и бизнес имоти и земеделска земя, е достигнала 379,7 трлн. долара през 2022 г., сочат данни на консултантската компания Savills. Така те запазват позицията си на най-значимия актив убежище за богатството в света. През 2022 г. недвижимите имоти са били по-ценни, отколкото глобалните акции (98,9 трлн. долара) и дългови ценни книжа (129,8 трлн. долара) взети заедно, и са се равнявали на почти четири пъти повече от световния брутен вътрешен продукт (100,6 трлн. долара), съобщава Savills. За сравнение, стойността на всичкото добито злато в историята достига 12,2 трлн. долара, само 3 на сто […]

Научи повече
26-сеп.-2023
26-сеп.-2023 Варна е първенец по поскъпване на жилищните имоти

Въпреки тенденцията още от края на миналата година с намаляването на броя на сделките, цените на жилищните имоти в България продължават да се повишават. По последни данни за второто тримесечие на 2023 година, жилищните имоти във Варна са поскъпнали с над 20%. По-голямо е поскъпването при новите жилища. По този показател морската столица изпреварва останалите големи градове в страната. Най-малък е ръстът на цените в Русе и Стара Загора. Защо обаче жилищните имоти поскъпват при спад на сделките средно с около 10-12%? Според Председателя на Национално сдружение „Недвижими имоти“ Добромир Ганев, това се дължи на няколко фактора. От една страна са инфлационните процеси, които […]

Научи повече
25-сеп.-2023
25-сеп.-2023 Можем да очакваме нова тенденция на имотния пазар в България през 2024 г.

Настоящият период може да се определи като преходен от двегодишната ситуация, в която пазарите, не само в България, а в цял свят бяха прегрели. Купувачите се редяха на опашка в София и големите градове, за да дадат своите оферти. Тази година липсва тази картина, но добрата новина е, че спадовете на броя сделки се движат около 10%. Няма основание за намаляване на цените, най-малко поради нениската инфлация. Поне до края на годината очакванията са, че тази тенденцията ще се запази, но през втората половина на 2024 година може да видим промяна – покачване на обема сделки, поне в големите градове. Това каза Добромир Ганев, […]

Научи повече
Стратегически партньори на НСНИ: