Вярно е, че в Барселона общината може да дава под наем частни необитавани жилища

  • В Барселона общината има право да поема контрол върху имоти и да дава под наем частни имоти и жилища, необитавани поне от две години;

  • Мярката важи за всички общини в регион Каталуния и е създадена, за да се увеличи броят общински жилища в региона;

  • Жилищата могат да се отдават под наем на социално слаби граждани от общината за период от 4 до 7 години, като има възможност и местните власти да ги купят от собственика.

В интервю пред „Дневник“ архитектът Явор Панев казва, че в Барселона общината може да конфискува и дава под наем частни имоти, които не са обитавани повече от 2 години. Архитектът дава пример с политиката в Каталуния за „уплътняване” на застроените части на града. Factcheck.bg направи проверка, след като интервюто предизвика  противоречиви реакции в социалните мрежи и потребители изразиха съмнения в достоверността на твърдението на арх. Панев.

В Барселона има и възможност общината да купи жилището

В действителност, според закон от 2016 г., общините в Каталуния имат право да поемат контрола върху жилища, които са оставени без наематели за повече от две години. Това включва възможността местните власти да отдадат под наем тези имоти на хора, които се нуждаят от общинско жилище. Контролът над имота се връща на неговия собственик след четири до седем години. В Барселона има и възможност общината да купи жилището срещу 50% от пазарната цена. Политиката е ориентирана най-вече към наемодатели с голямо количество имоти – главно банки и фондове.

Мярката е предложена като реакция на последиците от финансовата криза от 2008 г., която в Испания предизвика ипотечна и банкова криза. Последвалият от срив в цените на имотите беше преодолян за няколко години, но пандемията от коронавирус причини нов спад в цените на жилищата. Компаниите, собственици на голямо количество имоти, ги оставят празни в очакване стойността им отново да се повиши, а обитаеми жилища остават празни в продължение на години.

Жилищната политика е въведена в каталунския регион през 2016 г., но в последствие се отменя с решение на Конституционния съд. През 2018 г. каталунският парламент я възстановява. Каталунския закон позволява отчуждаването на жилища за период между четири и десет години, стига имотите да се намират в райони с голямо жилищно търсене.

Такъв е случаят с банката SAREB, която през 2020 г. е притежавала 149 празни имота на територията на Барселона. Мярката е създадена и поради голямото търсене на общински жилища в региона, както и в опит местните власти да се справят с проблема необитаеми имоти да стават място за употреба на наркотици, т.нар. „нарко-апартаменти”.

Каква е процедурата?

Имотите, които могат да станат обект на тази процедура, са събрани в регистър на празните жилища. Това става като се проверят битовите сметки на имота и като се потвърди, че той не се обитава от поне две години. Имотите, които не са регистрирани като основно жилище, но се обитават епизодично, не могат да бъдат иззети временно от местните власти.

На практика процедурата е следната: в случай, че общината идентифицира празен имот в район с голямо търсене, тя има правото да издаде заповед за отчуждаване, с която контрола върху имота се прехвърля на града. Тази заповед може да бъде отменена, ако в рамките на 3 месеца собственикът намери наемател за жилището. Има и условие, че наемът трябва да бъде определен от общината, а той е под пазарните цени, за да може да бъде плащан от социално слаби граждани. Ако собственикът не намери наемател, имотът става общинско жилище за срок от четири до седем години.

Градският комисар по жилищното настаняване Лучия Мартин обяснява, че намерението е да се окаже натиск върху собствениците на имоти да отдават под наем празните жилища, а не общината да извърша масово принудително изкупуване. „Ние не сме тук, за да експроприираме. Това, което искаме, е апартаментите да се отдават под наем“.

Мерките са част от по-широка политика на региона, която да реши проблема с липсата на достатъчно общински жилища и големия брой граждани, които се нуждаят от дом под наем на по-ниска цена. Тази политика позволява хората, които чакат за общинско жилище, да получат временен дом, докато местната управа строи нови общински жилища.

Проверено:

В Барселона общината може временно да изземе жилище, за да го даде под наем на граждани, които отговарят на изискванията за наем на общински имот. За да стане това, в жилището не трябва да живее никой поне от 2 години, и собственикът да откаже да го даде под наем. Контролът на тези жилища се поема от общината за период от 4 до 7 години. Политиката е ориентирана основно към собствениците на големи количества имоти, каквито са банките и фондовете.

Източник: Factcheck.bg, автор Дафина Кандова

 

Сродни статии

23-май-2024
23-май-2024 Мариана Стаменова: Етичният брокер винаги поставя интереса на клиента на първо място

Мариана Стаменова e строителен инженер и юрист. От 1993 г. работи като специалист в сферата на недвижимите имоти. Управител на „Бокар недвижими имоти”. Притежава Certified International Property specialist. Дългогодишен член на НСНИ, членувала е в International Real Estate Federation от 2003 до 2010 г. От 2007 г., с кратко прекъсване, е член на Комисията по професионална етика към Националното сдружение „Недвижими имоти“. За периода 2011-2014 г. е неин председател. Професионалист с активна гражданска позиция и качества на медиатор. Развива кариерата си в София. – Инж. Стаменова, защо е важна етиката в маркетинга на недвижими имоти? – Етиката е от съществено […]

Научи повече
15-май-2024
15-май-2024 БЮЛЕТИН НА CEPI

БЮЛЕТИН НА CEPI ТУК

Научи повече
15-май-2024
15-май-2024 Πлoвдив изпpeвapи Coфия пo cтpoeж нa нoви жилищa и тaзи гoдинa

И пpeз 2024 гoдинa Πлoвдив изпpeвapвa Coфия пo нoвoпocтpoeни и въвeдeни в eĸcплoaтaция жилищни cгpaди, пoĸaзвaт пpeдвapитeлнитe дaнни нa Haциoнaлния cтaтиcтичecĸи инcтитyт (HCИ) зa пъpвoтo тpимeceчиe нa гoдинaтa. Бpoят нa въвeдeнитe в eĸcплoaтaция жилищни cгpaди пpeз тoзи пepиoд e 1 026, a нoвoпocтpoeнитe жилищa в тяx ca 3 475. Oт въвeдeнитe в eĸcплoaтaция нoвoпocтpoeни жилищни cгpaди пpeз пъpвoтo тpимeceчиe нa 2024 cъc cтoмaнoбeтoннa ĸoнcтpyĸция ca 78.5%, c тyxлeнa – 16.0%, c дpyгa – 4.3%, и c пaнeлнa – 1.2%. Haй-гoлям e oтнocитeлният дял нa нoвoпocтpoeнитe ĸъщи (79.1%), cлeдвaни oт жилищнитe ĸooпepaции (12.9%). И пpeз 2024 гoдинa Πлoвдив изпpeвapвa Coфия пo […]

Научи повече
13-май-2024
13-май-2024 Открита среща дискусия организирана от КПЕ към НСНИ се състоя в гр. Пловдив

На 9 май 2024 г. в град Пловдив се проведе поредната открита дискусия „Етиката мостът между нас“ под надслов „РАБОТИМ СЪВМЕСТНО – УСПЯВАМЕ ЗАЕДНО”.  Събитието е по инициатива на Комисията по професионална етика към НСНИ и е част от кампанията на НСНИ, с цел популяризиране на етичните стандарти, правила и практики, и подобряване имиджа на професията „брокер на недвижими имоти“. Срещата се състоя в конферентната зала на новата офис сграда  „Офис Парк Пловдив”, проект на строителна компания „Галакси Инвестмънт груп”. На събитието присъстваха представители на регионалната структура на НСНИ в  Пловдив, представители на други регионални структури, професионалисти от бранша от […]

Научи повече
Стратегически партньори на НСНИ: