Вярно е, че в Барселона общината може да дава под наем частни необитавани жилища

  • В Барселона общината има право да поема контрол върху имоти и да дава под наем частни имоти и жилища, необитавани поне от две години;

  • Мярката важи за всички общини в регион Каталуния и е създадена, за да се увеличи броят общински жилища в региона;

  • Жилищата могат да се отдават под наем на социално слаби граждани от общината за период от 4 до 7 години, като има възможност и местните власти да ги купят от собственика.

В интервю пред „Дневник“ архитектът Явор Панев казва, че в Барселона общината може да конфискува и дава под наем частни имоти, които не са обитавани повече от 2 години. Архитектът дава пример с политиката в Каталуния за „уплътняване” на застроените части на града. Factcheck.bg направи проверка, след като интервюто предизвика  противоречиви реакции в социалните мрежи и потребители изразиха съмнения в достоверността на твърдението на арх. Панев.

В Барселона има и възможност общината да купи жилището

В действителност, според закон от 2016 г., общините в Каталуния имат право да поемат контрола върху жилища, които са оставени без наематели за повече от две години. Това включва възможността местните власти да отдадат под наем тези имоти на хора, които се нуждаят от общинско жилище. Контролът над имота се връща на неговия собственик след четири до седем години. В Барселона има и възможност общината да купи жилището срещу 50% от пазарната цена. Политиката е ориентирана най-вече към наемодатели с голямо количество имоти – главно банки и фондове.

Мярката е предложена като реакция на последиците от финансовата криза от 2008 г., която в Испания предизвика ипотечна и банкова криза. Последвалият от срив в цените на имотите беше преодолян за няколко години, но пандемията от коронавирус причини нов спад в цените на жилищата. Компаниите, собственици на голямо количество имоти, ги оставят празни в очакване стойността им отново да се повиши, а обитаеми жилища остават празни в продължение на години.

Жилищната политика е въведена в каталунския регион през 2016 г., но в последствие се отменя с решение на Конституционния съд. През 2018 г. каталунският парламент я възстановява. Каталунския закон позволява отчуждаването на жилища за период между четири и десет години, стига имотите да се намират в райони с голямо жилищно търсене.

Такъв е случаят с банката SAREB, която през 2020 г. е притежавала 149 празни имота на територията на Барселона. Мярката е създадена и поради голямото търсене на общински жилища в региона, както и в опит местните власти да се справят с проблема необитаеми имоти да стават място за употреба на наркотици, т.нар. „нарко-апартаменти”.

Каква е процедурата?

Имотите, които могат да станат обект на тази процедура, са събрани в регистър на празните жилища. Това става като се проверят битовите сметки на имота и като се потвърди, че той не се обитава от поне две години. Имотите, които не са регистрирани като основно жилище, но се обитават епизодично, не могат да бъдат иззети временно от местните власти.

На практика процедурата е следната: в случай, че общината идентифицира празен имот в район с голямо търсене, тя има правото да издаде заповед за отчуждаване, с която контрола върху имота се прехвърля на града. Тази заповед може да бъде отменена, ако в рамките на 3 месеца собственикът намери наемател за жилището. Има и условие, че наемът трябва да бъде определен от общината, а той е под пазарните цени, за да може да бъде плащан от социално слаби граждани. Ако собственикът не намери наемател, имотът става общинско жилище за срок от четири до седем години.

Градският комисар по жилищното настаняване Лучия Мартин обяснява, че намерението е да се окаже натиск върху собствениците на имоти да отдават под наем празните жилища, а не общината да извърша масово принудително изкупуване. „Ние не сме тук, за да експроприираме. Това, което искаме, е апартаментите да се отдават под наем“.

Мерките са част от по-широка политика на региона, която да реши проблема с липсата на достатъчно общински жилища и големия брой граждани, които се нуждаят от дом под наем на по-ниска цена. Тази политика позволява хората, които чакат за общинско жилище, да получат временен дом, докато местната управа строи нови общински жилища.

Проверено:

В Барселона общината може временно да изземе жилище, за да го даде под наем на граждани, които отговарят на изискванията за наем на общински имот. За да стане това, в жилището не трябва да живее никой поне от 2 години, и собственикът да откаже да го даде под наем. Контролът на тези жилища се поема от общината за период от 4 до 7 години. Политиката е ориентирана основно към собствениците на големи количества имоти, каквито са банките и фондовете.

Източник: Factcheck.bg, автор Дафина Кандова

 

Сродни статии

11-дек.-2023
11-дек.-2023 Александър Бочев: Не смятам, че ще има съществен спад или повишение на цените на имотите

Нуждата от регулация в бранша с недвижими имоти е крещяща. Има редица практики, които не съответстват с добрите такива. Има възможност агенциите на недвижими имоти, които представляват собственици да обявяват имотите от частни лица. С такава обява те взимат двойна комисионна – и от купувача и от продавача. Това каза в ефира на „Добро утро, Европа“ председателят на УС на Национално сдружение недвижими имоти Александър Бочев. По думите му има и много други подобни практики. 95% от агенциите в ЕС и България са малки и средни предприятия, уточни той. Големите агенции са 4-5. Никъде в законопроекта, който е входиран в […]

Научи повече
08-дек.-2023
08-дек.-2023 Πpoyчвaнe: Цeнитe нa жилищaтa в cвeтa щe ce пoĸaчвaт и пpeз cлeдвaщитe двe гoдини

Цeнитe нa имoтитe в cвeтoвeн мaщaб нa гoлeмитe жилищни пaзapи щe ce пoĸaчaт пpeз cлeдвaщитe двe гoдини. Toвa щe ce дължи нa гoлямoтo тъpceнe и нa oгpaничeнoтo пpeдлaгaнe, ce ĸaзвa в пpoyчвaнe нa Rеutеrѕ. Цeнитe нa жилищaтa нe oтгoвopиxa нa oчaĸвaниятa нa aнaлизaтopитe, ĸoитo пpoгнoзиpaxa двyцифpeн cпaд в нaчaлoтo нa гoдинaтa. в гoлямa чacт oт пaзapитe цeнитe нa имoтитe щe пpиĸлючaт гoдинaтa c pъcт. Πoĸaчвaнeтo нa цeнитe щe пpoдължи и пpeз cлeдвaщaтa гoдинa, ĸaĸтo и в 2025 г., нo пo-виcoĸитe лиxвeни пpoцeнти пo ипoтeчнитe ĸpeдити и липcaтa нa пpeдлaгaнe нa жилищa нa дocтъпни цeни щe oгpaничaт тoвa пoĸaчвaнe. „Цeнитe нe […]

Научи повече
07-дек.-2023
07-дек.-2023 Съболезнователен адрес

Скъпи колеги и приятели, С огромна тъга споделяме тъжната новина, че на 6.12.2023 г ни напусна г-н Владимир Лафчиев. Владимир Лафчиев бе уважаван от всички  нас колега и приятел, отдаден на мисията за създаване на професионален и регламентиран бизнес с недвижими имоти. Владо бе в основата на обединението на всички регионални гилдии в лоното на НСНИ. За всички нас той бе безусловен лидер и човек с голям професионален опит, дългогодишен, активен член на УС на НСНИ и Председател на РС Пловдив. Ще запомним Владо като дългогодишен и пламенен радетел на идеите за налагане и спазване на професионалните стандарти на брокерите на недвижими имоти! […]

Научи повече
07-дек.-2023
07-дек.-2023 Брокери излизат в защита на закон, който да регулира бранша

На 4 декември под заглавието „Битка за контрола върху 20 хил. брокери на имоти“ „Труд news” публикува петиция на „Национално сдружение брокери на имоти“, с която от браншовата организация искат да бъде отхвърлен законопроект за посредническите услуги при сделки с недвижими имоти, който е внесен в парламента на 10 ноември 2023 г. от група народни представители. С тази петиция от организацията се противопоставят на създаването, както те посочват, на „Камара на брокерите, на която държавата да отстъпи изключителни права (монопол) по издаване на удостоверения за правоспособност на брокерите в България“. Сега представяме позицията на „Национално сдружение Недвижими имоти“, браншова организация, […]

Научи повече
Стратегически партньори на НСНИ: