Увеличават се очакванията за по-голям спад на цените на жилищата в света

Нова Зеландия, Канада и скандинавските пазари ще бъдат най-силно засегнати, показва проучване на Reuters

Нарастват очакванията за продължаване на спада на цените на жилищата в света. Това показват резултатите от анкета на Reuters сред анализатори на имотния пазар, проведена в периода от 15 февруари до 8 март. Важно уточнение е, че тя е проведена, преди председателят на Федералния резерв Джером Пауъл да заяви миналата седмица, че американската централна банка е готова да повиши основния лихвен процент с повече от очакваното и тя ще остане висока по-дълго, отколкото се очакваше досега. Това изявление ще доведе до ускоряване на понижението на цените допълнително, като най-силно то ще се усети в Нова Зеландия, Канада и скандинавските пазари.

Повишаващите се лихвени проценти по ипотечните кредити, след като централните банки покачиха лихвите в опит да ограничат инфлацията, и историческият бум на цените на жилищата по време на пандемията от COVID направиха закупуването на жилища значително по-трудно за хора, които го правят за първи път. Това от своя страна повиши рязко наемите на повечето пазари, което остави общата цена на жилищата много по-висока спрямо последните няколко години.

„Онези пазари, които отбелязаха най-силен растеж по време на пандемията, като Нова Зеландия, Канада, скандинавските пазари, вероятно ще бъдат най-силно засегнати“, казва Кейт Еверет-Алън, ръководител на международното глобално жилищно проучване в Knight Frank. Цените на жилищата в Канада и Нова Зеландия, които започнаха да спадат миналата година, се предвижда да регистрират спад от най-малко 20%, показва проучването. Други пазари, където се очаква сериозно понижение, са тези в Австралия – 16%, Германия – 11.5%, и САЩ – 10%

Въпреки това стойността на недвижимите имоти ще остане значително над тази преди началото на пандемията. Сред най-често цитираните причини за това са ограниченото предлагане, влошено по време на пандемията, когато строителната дейност почти спря, и постоянно нарастващото търсене.

„Забавянето на новото жилищно строителство и намаляването на разрешителните за строеж се очаква да задълбочат недостига на жилища в много страни по света, като нарастването на населението продължава да изпреварва растежа на предлагането на нови жилища“, обясняват анализатори от JLL пред Reuters. „През 2023 г. се очаква разминаване в строителната продукция, като повечето пазари виждат спад в предлагането“, добавят те.

Голямото изключение

Друга анкета на информационната агенция показва, че единственият голям пазар, където очакванията са обратни, е индийският. Строителният сектор е един от най-големите работодатели в страната, а търсенето остава високо.

Прогнозите са, че средните цени на жилищата ще се покачат с 5.5% и 5% през тази и следващата година. „След пандемията от COVID-19 желанието да притежаваш къща е по-високо от всякога и по този начин жилищният сегмент е свидетел на силно търсене“, каза Дивиеш Шах, асоцииран директор в CARE Ratings. „Въпреки че нарастващата инфлация и лихвените проценти може да повлияят на търсенето до известна степен в краткосрочен план, индустрията обаче е готова за стабилен растеж през следващите 2-3 години и по този начин има вероятност притежанието на жилища да се увеличи“, добавя той пред Reuters.
Източник Capital.bg

Сродни статии

23-май-2024
23-май-2024 Мариана Стаменова: Етичният брокер винаги поставя интереса на клиента на първо място

Мариана Стаменова e строителен инженер и юрист. От 1993 г. работи като специалист в сферата на недвижимите имоти. Управител на „Бокар недвижими имоти”. Притежава Certified International Property specialist. Дългогодишен член на НСНИ, членувала е в International Real Estate Federation от 2003 до 2010 г. От 2007 г., с кратко прекъсване, е член на Комисията по професионална етика към Националното сдружение „Недвижими имоти“. За периода 2011-2014 г. е неин председател. Професионалист с активна гражданска позиция и качества на медиатор. Развива кариерата си в София. – Инж. Стаменова, защо е важна етиката в маркетинга на недвижими имоти? – Етиката е от съществено […]

Научи повече
15-май-2024
15-май-2024 БЮЛЕТИН НА CEPI

БЮЛЕТИН НА CEPI ТУК

Научи повече
15-май-2024
15-май-2024 Πлoвдив изпpeвapи Coфия пo cтpoeж нa нoви жилищa и тaзи гoдинa

И пpeз 2024 гoдинa Πлoвдив изпpeвapвa Coфия пo нoвoпocтpoeни и въвeдeни в eĸcплoaтaция жилищни cгpaди, пoĸaзвaт пpeдвapитeлнитe дaнни нa Haциoнaлния cтaтиcтичecĸи инcтитyт (HCИ) зa пъpвoтo тpимeceчиe нa гoдинaтa. Бpoят нa въвeдeнитe в eĸcплoaтaция жилищни cгpaди пpeз тoзи пepиoд e 1 026, a нoвoпocтpoeнитe жилищa в тяx ca 3 475. Oт въвeдeнитe в eĸcплoaтaция нoвoпocтpoeни жилищни cгpaди пpeз пъpвoтo тpимeceчиe нa 2024 cъc cтoмaнoбeтoннa ĸoнcтpyĸция ca 78.5%, c тyxлeнa – 16.0%, c дpyгa – 4.3%, и c пaнeлнa – 1.2%. Haй-гoлям e oтнocитeлният дял нa нoвoпocтpoeнитe ĸъщи (79.1%), cлeдвaни oт жилищнитe ĸooпepaции (12.9%). И пpeз 2024 гoдинa Πлoвдив изпpeвapвa Coфия пo […]

Научи повече
13-май-2024
13-май-2024 Открита среща дискусия организирана от КПЕ към НСНИ се състоя в гр. Пловдив

На 9 май 2024 г. в град Пловдив се проведе поредната открита дискусия „Етиката мостът между нас“ под надслов „РАБОТИМ СЪВМЕСТНО – УСПЯВАМЕ ЗАЕДНО”.  Събитието е по инициатива на Комисията по професионална етика към НСНИ и е част от кампанията на НСНИ, с цел популяризиране на етичните стандарти, правила и практики, и подобряване имиджа на професията „брокер на недвижими имоти“. Срещата се състоя в конферентната зала на новата офис сграда  „Офис Парк Пловдив”, проект на строителна компания „Галакси Инвестмънт груп”. На събитието присъстваха представители на регионалната структура на НСНИ в  Пловдив, представители на други регионални структури, професионалисти от бранша от […]

Научи повече
Стратегически партньори на НСНИ: