Турците са против покупките на жилища от чужденци, настояват за забрана

Повечето турски граждани подкрепят забрана върху продажбите на жилища на чужденци – позиция, която наподобява възмущението от притока на такива купувачи в страни от Канада до Португалия, пише Bloomberg.

Около 79% от турците смятат, че продажбите на жилища на чужди граждани трябва да бъдат забранени, показва допитване на Metropoll. Мнението е широко споделяно от избирателите на всички партии в политическия спектър, като над 77 на сто от гласувалите за управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) през 2018 г. изразяват подкрепата си за подобна стъпка.

Притесненията нарастват на някои от най-нажежените жилищни пазари в света, където външното търсене тласка нагоре цените и прави местните имоти по-труднодостъпни за гражданите. През 2022 г. Канада забрани на повечето чужденци да купуват жилища за две години, а Португалия е подложена на натиск от обществото да отмени някои стимули.

Нова Зеландия забрани на чужденци да купуват съществуващи жилища през 2017 г. Подобни мерки преди това не постигнаха много за овладяването на цените на места като Хонконг и Австралия.

Проблемът може да получи и политически измерения в Турция малко повече от месец преди изборите, на които президентът Реджеп Ердоган ще се бори за трети мандат. По-рано през март управляващата партия ПСР на Ердоган и съюзникът ѝ в парламента отхвърлиха предложение на една от най-големите опозиционни групи за разглеждане на последиците от продажбите на имоти на чужденци.

Покупките на имоти от чужденци са източник на необходимата твърда валута за няколко последователни правителства на ПСР в момент, когато преките чуждестранни инвестиции и инвестициите в акции и облигации намаляха през последните години.

Нетните продажби на имоти на чуждестранни граждани са достигнали 6,3 млрд. долара миналата година и са съставлявали 78% от всички преки чуждестранни инвестиции, сочи изследване на Турската фондация за анализи на икономическата политика.

Възмущението сред турците вече е използвано от най-големите критици на Ердоган.

Кемал Калъчдароглу, кандидатът на обединената опозиция за президент на изборите на 14 май, обеща през февруари да прекрати такива продажби на чужденци за пет години или „докато цените спаднат“.

Тази гледна точка е споделяна от ключовия съюзник на Калъчдароглу преди изборите – лидера на десноцентристката „Добра партия“ Мерал Акшенер, която призова правителството да наложи забрана, започвайки от южните провинции, опустошени от земетресенията на 6 февруари.

Около 4,5% от всички продажби на жилища през 2022 г. са били на чужденци, въпреки че съотношението достига до 27% в големи градове като Анталия, Мерсин и Истанбул. Руснаците бяха на първо място сред чуждестранните купувачи миналата година, като са закупили около една четвърт от всички продадени жилища на чужденци.

Коригираните към инфлацията цени на жилищата са нараснали с 95% през януари спрямо година по-рано, сочат изчисления на Bloomberg въз основа на официални данни.

Източник Investor.bg

Сродни статии

23-май-2024
23-май-2024 Мариана Стаменова: Етичният брокер винаги поставя интереса на клиента на първо място

Мариана Стаменова e строителен инженер и юрист. От 1993 г. работи като специалист в сферата на недвижимите имоти. Управител на „Бокар недвижими имоти”. Притежава Certified International Property specialist. Дългогодишен член на НСНИ, членувала е в International Real Estate Federation от 2003 до 2010 г. От 2007 г., с кратко прекъсване, е член на Комисията по професионална етика към Националното сдружение „Недвижими имоти“. За периода 2011-2014 г. е неин председател. Професионалист с активна гражданска позиция и качества на медиатор. Развива кариерата си в София. – Инж. Стаменова, защо е важна етиката в маркетинга на недвижими имоти? – Етиката е от съществено […]

Научи повече
15-май-2024
15-май-2024 БЮЛЕТИН НА CEPI

БЮЛЕТИН НА CEPI ТУК

Научи повече
15-май-2024
15-май-2024 Πлoвдив изпpeвapи Coфия пo cтpoeж нa нoви жилищa и тaзи гoдинa

И пpeз 2024 гoдинa Πлoвдив изпpeвapвa Coфия пo нoвoпocтpoeни и въвeдeни в eĸcплoaтaция жилищни cгpaди, пoĸaзвaт пpeдвapитeлнитe дaнни нa Haциoнaлния cтaтиcтичecĸи инcтитyт (HCИ) зa пъpвoтo тpимeceчиe нa гoдинaтa. Бpoят нa въвeдeнитe в eĸcплoaтaция жилищни cгpaди пpeз тoзи пepиoд e 1 026, a нoвoпocтpoeнитe жилищa в тяx ca 3 475. Oт въвeдeнитe в eĸcплoaтaция нoвoпocтpoeни жилищни cгpaди пpeз пъpвoтo тpимeceчиe нa 2024 cъc cтoмaнoбeтoннa ĸoнcтpyĸция ca 78.5%, c тyxлeнa – 16.0%, c дpyгa – 4.3%, и c пaнeлнa – 1.2%. Haй-гoлям e oтнocитeлният дял нa нoвoпocтpoeнитe ĸъщи (79.1%), cлeдвaни oт жилищнитe ĸooпepaции (12.9%). И пpeз 2024 гoдинa Πлoвдив изпpeвapвa Coфия пo […]

Научи повече
13-май-2024
13-май-2024 Открита среща дискусия организирана от КПЕ към НСНИ се състоя в гр. Пловдив

На 9 май 2024 г. в град Пловдив се проведе поредната открита дискусия „Етиката мостът между нас“ под надслов „РАБОТИМ СЪВМЕСТНО – УСПЯВАМЕ ЗАЕДНО”.  Събитието е по инициатива на Комисията по професионална етика към НСНИ и е част от кампанията на НСНИ, с цел популяризиране на етичните стандарти, правила и практики, и подобряване имиджа на професията „брокер на недвижими имоти“. Срещата се състоя в конферентната зала на новата офис сграда  „Офис Парк Пловдив”, проект на строителна компания „Галакси Инвестмънт груп”. На събитието присъстваха представители на регионалната структура на НСНИ в  Пловдив, представители на други регионални структури, професионалисти от бранша от […]

Научи повече
Стратегически партньори на НСНИ: