Турците са против покупките на жилища от чужденци, настояват за забрана

Повечето турски граждани подкрепят забрана върху продажбите на жилища на чужденци – позиция, която наподобява възмущението от притока на такива купувачи в страни от Канада до Португалия, пише Bloomberg.

Около 79% от турците смятат, че продажбите на жилища на чужди граждани трябва да бъдат забранени, показва допитване на Metropoll. Мнението е широко споделяно от избирателите на всички партии в политическия спектър, като над 77 на сто от гласувалите за управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) през 2018 г. изразяват подкрепата си за подобна стъпка.

Притесненията нарастват на някои от най-нажежените жилищни пазари в света, където външното търсене тласка нагоре цените и прави местните имоти по-труднодостъпни за гражданите. През 2022 г. Канада забрани на повечето чужденци да купуват жилища за две години, а Португалия е подложена на натиск от обществото да отмени някои стимули.

Нова Зеландия забрани на чужденци да купуват съществуващи жилища през 2017 г. Подобни мерки преди това не постигнаха много за овладяването на цените на места като Хонконг и Австралия.

Проблемът може да получи и политически измерения в Турция малко повече от месец преди изборите, на които президентът Реджеп Ердоган ще се бори за трети мандат. По-рано през март управляващата партия ПСР на Ердоган и съюзникът ѝ в парламента отхвърлиха предложение на една от най-големите опозиционни групи за разглеждане на последиците от продажбите на имоти на чужденци.

Покупките на имоти от чужденци са източник на необходимата твърда валута за няколко последователни правителства на ПСР в момент, когато преките чуждестранни инвестиции и инвестициите в акции и облигации намаляха през последните години.

Нетните продажби на имоти на чуждестранни граждани са достигнали 6,3 млрд. долара миналата година и са съставлявали 78% от всички преки чуждестранни инвестиции, сочи изследване на Турската фондация за анализи на икономическата политика.

Възмущението сред турците вече е използвано от най-големите критици на Ердоган.

Кемал Калъчдароглу, кандидатът на обединената опозиция за президент на изборите на 14 май, обеща през февруари да прекрати такива продажби на чужденци за пет години или „докато цените спаднат“.

Тази гледна точка е споделяна от ключовия съюзник на Калъчдароглу преди изборите – лидера на десноцентристката „Добра партия“ Мерал Акшенер, която призова правителството да наложи забрана, започвайки от южните провинции, опустошени от земетресенията на 6 февруари.

Около 4,5% от всички продажби на жилища през 2022 г. са били на чужденци, въпреки че съотношението достига до 27% в големи градове като Анталия, Мерсин и Истанбул. Руснаците бяха на първо място сред чуждестранните купувачи миналата година, като са закупили около една четвърт от всички продадени жилища на чужденци.

Коригираните към инфлацията цени на жилищата са нараснали с 95% през януари спрямо година по-рано, сочат изчисления на Bloomberg въз основа на официални данни.

Източник Investor.bg

Сродни статии

02-юни-2023
02-юни-2023 Строителството в България тече с пълна сила за разлика от ЕС

Само в девет държави от Европейския съюз са се увеличили разрешителните за строеж през 2022 г. в сравнение с 2021 г. Сред тях е и България, става ясно от данни на Евростат. Отчетеното увеличение в България е с 12%, което е и едно от най-големите. Останалите страни, в които европейската статистика отчита ръст в разрешителните за строеж (по отношение на полезната застроена площ) са Малта (+29%), Испания (+28%), Хърватия (+21%), Словения (+17%) ), Италия (+8%), Унгария (+7%), Португалия (+3%) и Франция (+2%). Като цяло през изминалата 2022 г. разрешителните за строеж са намалели с почти 5% в ЕС до 386.7 […]

Научи повече
01-юни-2023
01-юни-2023 НСНИ поздрави проф. д-р Евгени Станимиров по случай преизбирането му за ректор на ИУ-Варна

Национално сдужение Недвижими имоти изпрати Поздравителен адрес до проф. д-р Евгени Станимиров по случай преизбирането му за ректор на Икономически университет – Варна, дългогодишен асоцииран академичен член на Сдружението. НСНИ високо оценява партньорството с едно от най-авторитетните учебни заведения в страната, чиито образователни програми са сред най-иновативните в сферата на икономиката. ПОЗДРАВИТЕЛЕН АДРЕС

Научи повече
31-май-2023
31-май-2023 Строежът на жилища във Варна нарасна с 24%

Според данни на националната статистика Започна изграждането на 6597 апартаменти и къщи в страната Правят 1272 кооперации и еднофамилни сгради Строителството на нови жилища се увеличава в редица области на страната. Това се дължи на нарастващото търсене на апартаменти и къщи в много големи и по-малки населени места. А строителните предприемачи с изгражданите от тях сгради се опитват да удовлетворят желанията на клиентите. През първото тримесечие на годината в област Варна е започнало строителството на 934 апартаменти и еднофамилни къщи, което е ръст с близо 24% на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. За същия период на миналата […]

Научи повече
26-май-2023
26-май-2023 Строят се повече сгради с по-малко жилища

През първите три месеца на годината са въведени в експлоатация 1289 жилищни сгради с 4427 жилища в тях. Това показват предварителните данни на Националния статистически институт. Спрямо първото тримесечие на 2022 г. сградите са с 18 повече, или с 1.4%, а жилищата в тях намаляват със 153, или с 3.3%. По данни на агенциите за недвижими имоти въпреки непрекъснатия ръст в цените на жилищата търсенето на такива в новопостроени или строящи се сгради продължава да надхвърля предлагането. Очаквано най-много жилищни сгради са въведени в експлоатация в най-големия град. По области с разрешение за обитаване най-много са сградите в: София (столица) […]

Научи повече
Стратегически партньори на НСНИ: