Турците са против покупките на жилища от чужденци, настояват за забрана

Повечето турски граждани подкрепят забрана върху продажбите на жилища на чужденци – позиция, която наподобява възмущението от притока на такива купувачи в страни от Канада до Португалия, пише Bloomberg.

Около 79% от турците смятат, че продажбите на жилища на чужди граждани трябва да бъдат забранени, показва допитване на Metropoll. Мнението е широко споделяно от избирателите на всички партии в политическия спектър, като над 77 на сто от гласувалите за управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) през 2018 г. изразяват подкрепата си за подобна стъпка.

Притесненията нарастват на някои от най-нажежените жилищни пазари в света, където външното търсене тласка нагоре цените и прави местните имоти по-труднодостъпни за гражданите. През 2022 г. Канада забрани на повечето чужденци да купуват жилища за две години, а Португалия е подложена на натиск от обществото да отмени някои стимули.

Нова Зеландия забрани на чужденци да купуват съществуващи жилища през 2017 г. Подобни мерки преди това не постигнаха много за овладяването на цените на места като Хонконг и Австралия.

Проблемът може да получи и политически измерения в Турция малко повече от месец преди изборите, на които президентът Реджеп Ердоган ще се бори за трети мандат. По-рано през март управляващата партия ПСР на Ердоган и съюзникът ѝ в парламента отхвърлиха предложение на една от най-големите опозиционни групи за разглеждане на последиците от продажбите на имоти на чужденци.

Покупките на имоти от чужденци са източник на необходимата твърда валута за няколко последователни правителства на ПСР в момент, когато преките чуждестранни инвестиции и инвестициите в акции и облигации намаляха през последните години.

Нетните продажби на имоти на чуждестранни граждани са достигнали 6,3 млрд. долара миналата година и са съставлявали 78% от всички преки чуждестранни инвестиции, сочи изследване на Турската фондация за анализи на икономическата политика.

Възмущението сред турците вече е използвано от най-големите критици на Ердоган.

Кемал Калъчдароглу, кандидатът на обединената опозиция за президент на изборите на 14 май, обеща през февруари да прекрати такива продажби на чужденци за пет години или „докато цените спаднат“.

Тази гледна точка е споделяна от ключовия съюзник на Калъчдароглу преди изборите – лидера на десноцентристката „Добра партия“ Мерал Акшенер, която призова правителството да наложи забрана, започвайки от южните провинции, опустошени от земетресенията на 6 февруари.

Около 4,5% от всички продажби на жилища през 2022 г. са били на чужденци, въпреки че съотношението достига до 27% в големи градове като Анталия, Мерсин и Истанбул. Руснаците бяха на първо място сред чуждестранните купувачи миналата година, като са закупили около една четвърт от всички продадени жилища на чужденци.

Коригираните към инфлацията цени на жилищата са нараснали с 95% през януари спрямо година по-рано, сочат изчисления на Bloomberg въз основа на официални данни.

Източник Investor.bg

Сродни статии

11-дек.-2023
11-дек.-2023 Галина Максимова: Обръщаме все по-голямо внимание на борбата с порочните практики на пазара

Галина Максимова – дългогодишен брокер недвижими имоти, носител на Специалната награда на Imoti.net за професионализъм и колегиалност. Преди месец тя бе избрана отново за председател на Комисията по професионална етика към НСНИ. – Какви цели си поставя Комисията през новия й мандат? – Ще продължи да утвърждава етичните правила, възприети от сдружението чрез Етичния професионален кодекс и да популяризира етиката в бизнеса като същевременно обръщаме все по-голямо внимание на борбата с порочните практики на пазара. Подобна лоша практика, с която новия състав на Комисията ще се бори е обявяването на оферти само за частни лица от агенциите за недвижими имоти. […]

Научи повече
11-дек.-2023
11-дек.-2023 Александър Бочев: Не смятам, че ще има съществен спад или повишение на цените на имотите

Нуждата от регулация в бранша с недвижими имоти е крещяща. Има редица практики, които не съответстват с добрите такива. Има възможност агенциите на недвижими имоти, които представляват собственици да обявяват имотите от частни лица. С такава обява те взимат двойна комисионна – и от купувача и от продавача. Това каза в ефира на „Добро утро, Европа“ председателят на УС на Национално сдружение недвижими имоти Александър Бочев. По думите му има и много други подобни практики. 95% от агенциите в ЕС и България са малки и средни предприятия, уточни той. Големите агенции са 4-5. Никъде в законопроекта, който е входиран в […]

Научи повече
08-дек.-2023
08-дек.-2023 Πpoyчвaнe: Цeнитe нa жилищaтa в cвeтa щe ce пoĸaчвaт и пpeз cлeдвaщитe двe гoдини

Цeнитe нa имoтитe в cвeтoвeн мaщaб нa гoлeмитe жилищни пaзapи щe ce пoĸaчaт пpeз cлeдвaщитe двe гoдини. Toвa щe ce дължи нa гoлямoтo тъpceнe и нa oгpaничeнoтo пpeдлaгaнe, ce ĸaзвa в пpoyчвaнe нa Rеutеrѕ. Цeнитe нa жилищaтa нe oтгoвopиxa нa oчaĸвaниятa нa aнaлизaтopитe, ĸoитo пpoгнoзиpaxa двyцифpeн cпaд в нaчaлoтo нa гoдинaтa. в гoлямa чacт oт пaзapитe цeнитe нa имoтитe щe пpиĸлючaт гoдинaтa c pъcт. Πoĸaчвaнeтo нa цeнитe щe пpoдължи и пpeз cлeдвaщaтa гoдинa, ĸaĸтo и в 2025 г., нo пo-виcoĸитe лиxвeни пpoцeнти пo ипoтeчнитe ĸpeдити и липcaтa нa пpeдлaгaнe нa жилищa нa дocтъпни цeни щe oгpaничaт тoвa пoĸaчвaнe. „Цeнитe нe […]

Научи повече
07-дек.-2023
07-дек.-2023 Съболезнователен адрес

Скъпи колеги и приятели, С огромна тъга споделяме тъжната новина, че на 6.12.2023 г ни напусна г-н Владимир Лафчиев. Владимир Лафчиев бе уважаван от всички  нас колега и приятел, отдаден на мисията за създаване на професионален и регламентиран бизнес с недвижими имоти. Владо бе в основата на обединението на всички регионални гилдии в лоното на НСНИ. За всички нас той бе безусловен лидер и човек с голям професионален опит, дългогодишен, активен член на УС на НСНИ и Председател на РС Пловдив. Ще запомним Владо като дългогодишен и пламенен радетел на идеите за налагане и спазване на професионалните стандарти на брокерите на недвижими имоти! […]

Научи повече
Стратегически партньори на НСНИ: