Цените на жилищата – инфлацията и ограниченото предлагане ги държат високи

Инфлацията и ограниченото предлагане са основните причини за високите цени на имотите в България. Това заяви в ефира на предаването „Директно“ Добромир Ганев, Председател на Националното сдружение Недвижими имоти.

Последните данни на Евростат показаха, че България е на второ място в Европейския съюз по ръст на цените на жилищата за второто тримесечие на тази година.

„10,7% е ръстът на цените спрямо второто тримесечие на 2022 г. Във Варна например цените са скочили с 20%, никак не е малък ръстът на цените“, посочи Ганев. Той открои като фактор и все още ниските лихви по ипотечните кредити у нас в сравнение с Съединените американски щати и други европейски държави.

По думите му спад на цените на жилищата е възможно да видим на отделни места у нас, но не и в големите градове.

„Пазарът в момента в страната, въпреки спада от около 10%, можем спокойно да го характеризираме като много добър, защото ние го сравняваме с 2021 и 2022, които бяха рекордни за годините от 2008 насам. За някои от градовете София, Пловдив и Бургас, това е третото по сила шестмесечие като обем от сделки от 2008 насам, а за Варна даже второто“, коментира Ганев.

Според него в България голяма част от сделките с имоти продължават да се случват чрез спестявания, а не с ипотечно финансиране, за разлика от САЩ и някои западноевропейски държави.

Ганев отбелязва, че съществува спад на започнатото ново строителство, което е свързано с притесненията на някои от предприемачите и факта, че за последните няколко тримесечия има около 12% спад на обема на сделките, смята той.

„В България за първото шестмесечие имаме спад на започнатото ново строителство в градове като София, Пловдив и Варна с над 50%. Причината е логична и тя е свързана с притесненията на някои от предприемачите“, поясни още Ганев пред Bulgaria ON AIR.

Вижте целия разговор във видеото ТУК

Сродни статии

11-дек.-2023
11-дек.-2023 Галина Максимова: Обръщаме все по-голямо внимание на борбата с порочните практики на пазара

Галина Максимова – дългогодишен брокер недвижими имоти, носител на Специалната награда на Imoti.net за професионализъм и колегиалност. Преди месец тя бе избрана отново за председател на Комисията по професионална етика към НСНИ. – Какви цели си поставя Комисията през новия й мандат? – Ще продължи да утвърждава етичните правила, възприети от сдружението чрез Етичния професионален кодекс и да популяризира етиката в бизнеса като същевременно обръщаме все по-голямо внимание на борбата с порочните практики на пазара. Подобна лоша практика, с която новия състав на Комисията ще се бори е обявяването на оферти само за частни лица от агенциите за недвижими имоти. […]

Научи повече
11-дек.-2023
11-дек.-2023 Александър Бочев: Не смятам, че ще има съществен спад или повишение на цените на имотите

Нуждата от регулация в бранша с недвижими имоти е крещяща. Има редица практики, които не съответстват с добрите такива. Има възможност агенциите на недвижими имоти, които представляват собственици да обявяват имотите от частни лица. С такава обява те взимат двойна комисионна – и от купувача и от продавача. Това каза в ефира на „Добро утро, Европа“ председателят на УС на Национално сдружение недвижими имоти Александър Бочев. По думите му има и много други подобни практики. 95% от агенциите в ЕС и България са малки и средни предприятия, уточни той. Големите агенции са 4-5. Никъде в законопроекта, който е входиран в […]

Научи повече
08-дек.-2023
08-дек.-2023 Πpoyчвaнe: Цeнитe нa жилищaтa в cвeтa щe ce пoĸaчвaт и пpeз cлeдвaщитe двe гoдини

Цeнитe нa имoтитe в cвeтoвeн мaщaб нa гoлeмитe жилищни пaзapи щe ce пoĸaчaт пpeз cлeдвaщитe двe гoдини. Toвa щe ce дължи нa гoлямoтo тъpceнe и нa oгpaничeнoтo пpeдлaгaнe, ce ĸaзвa в пpoyчвaнe нa Rеutеrѕ. Цeнитe нa жилищaтa нe oтгoвopиxa нa oчaĸвaниятa нa aнaлизaтopитe, ĸoитo пpoгнoзиpaxa двyцифpeн cпaд в нaчaлoтo нa гoдинaтa. в гoлямa чacт oт пaзapитe цeнитe нa имoтитe щe пpиĸлючaт гoдинaтa c pъcт. Πoĸaчвaнeтo нa цeнитe щe пpoдължи и пpeз cлeдвaщaтa гoдинa, ĸaĸтo и в 2025 г., нo пo-виcoĸитe лиxвeни пpoцeнти пo ипoтeчнитe ĸpeдити и липcaтa нa пpeдлaгaнe нa жилищa нa дocтъпни цeни щe oгpaничaт тoвa пoĸaчвaнe. „Цeнитe нe […]

Научи повече
07-дек.-2023
07-дек.-2023 Съболезнователен адрес

Скъпи колеги и приятели, С огромна тъга споделяме тъжната новина, че на 6.12.2023 г ни напусна г-н Владимир Лафчиев. Владимир Лафчиев бе уважаван от всички  нас колега и приятел, отдаден на мисията за създаване на професионален и регламентиран бизнес с недвижими имоти. Владо бе в основата на обединението на всички регионални гилдии в лоното на НСНИ. За всички нас той бе безусловен лидер и човек с голям професионален опит, дългогодишен, активен член на УС на НСНИ и Председател на РС Пловдив. Ще запомним Владо като дългогодишен и пламенен радетел на идеите за налагане и спазване на професионалните стандарти на брокерите на недвижими имоти! […]

Научи повече
Стратегически партньори на НСНИ: