Цените на жилищата – инфлацията и ограниченото предлагане ги държат високи

Инфлацията и ограниченото предлагане са основните причини за високите цени на имотите в България. Това заяви в ефира на предаването „Директно“ Добромир Ганев, Председател на Националното сдружение Недвижими имоти.

Последните данни на Евростат показаха, че България е на второ място в Европейския съюз по ръст на цените на жилищата за второто тримесечие на тази година.

„10,7% е ръстът на цените спрямо второто тримесечие на 2022 г. Във Варна например цените са скочили с 20%, никак не е малък ръстът на цените“, посочи Ганев. Той открои като фактор и все още ниските лихви по ипотечните кредити у нас в сравнение с Съединените американски щати и други европейски държави.

По думите му спад на цените на жилищата е възможно да видим на отделни места у нас, но не и в големите градове.

„Пазарът в момента в страната, въпреки спада от около 10%, можем спокойно да го характеризираме като много добър, защото ние го сравняваме с 2021 и 2022, които бяха рекордни за годините от 2008 насам. За някои от градовете София, Пловдив и Бургас, това е третото по сила шестмесечие като обем от сделки от 2008 насам, а за Варна даже второто“, коментира Ганев.

Според него в България голяма част от сделките с имоти продължават да се случват чрез спестявания, а не с ипотечно финансиране, за разлика от САЩ и някои западноевропейски държави.

Ганев отбелязва, че съществува спад на започнатото ново строителство, което е свързано с притесненията на някои от предприемачите и факта, че за последните няколко тримесечия има около 12% спад на обема на сделките, смята той.

„В България за първото шестмесечие имаме спад на започнатото ново строителство в градове като София, Пловдив и Варна с над 50%. Причината е логична и тя е свързана с притесненията на някои от предприемачите“, поясни още Ганев пред Bulgaria ON AIR.

Вижте целия разговор във видеото ТУК

Сродни статии

07-юни-2024
07-юни-2024 Брокери на недвижими имоти обсъдиха регулирането на бранша

Кръгла маса „Необходимо законодателство за посредническите услуги при сделки с недвижими имоти“, организирана от Национално сдружение Недвижими имоти (НСНИ), с подкрепата на Съвета на браншовите организации към Българската търговско-промишлена палата (БТПП), се проведе на 6 юни 2024 г. в БТПП. Събитието събра представители на НСНИ, БТПП, Камарата на независимите оценители, Камарата на архитектите, Националната асоциация на строителните предприемачи, Нотариалната камара, Асоциацията на кредитните посредници в България, Асоциацията на дружествата за управление на етажната собственост, Националния съюз на юристконсултите, агенции за недвижими имоти и медии. Присъстващите се обединиха около идеята за необходима регулация на бранша на посредническите услуги при сделки с […]

Научи повече
05-юни-2024
05-юни-2024 Атанас Аргиров отново е начело на РС Варна

Управителният съвет на Регионална структура – Варна на Национално сдружение Недвижими имоти беше преизбран за нов мандат с абсолютно мнозинство от присъстващите на проведеното на 30 май 2024 г. Регионално събрание в морската столица. Председателският пост на варненската структура беше поверен за още две години на г-н Атанас Аргиров. В следващия мандат продължават и останалите четирима членове на управителния орган – г-н Мирослав Спасов, г-жа Десислава Крисова, г-жа Юлия Хвърчилкова и г-жа Мирела Симеонова. С абсолютно мнозинство се запази и състава на Комисията по професионална етика към Регионална структура – Варна. В нея отново влизат г-жа Яна Радева, г-жа Красимира […]

Научи повече
31-май-2024
31-май-2024 ПРОФЕСИЯ КРЕДИТЕН КОНСУЛТАНТ

Казвам се Георги Канайков и имам честта, да съм директор консултантска мрежа в един от най-уважаваните кредитни посредници в България, КРЕДИТЛАНД. Като един от може би първите кредитни консултанти в България, ще Ви разкажа за професията, придобиваща все по-голяма популярност напоследък. Запознанството с нея, за мен започна през 2005 г., когато, Деян Василев-изпълнителен директор в КРЕДИТЛАНД ме покани да стана част от екипа на фирмата, като предлагаме услуга напълно непозната за България по него време, а именно- кредитно консултиране. В годините имахме много добри и лоши моменти, но оцеляхме и се развихме. Смея да кажа справяме се доста добре! Защо […]

Научи повече
30-май-2024
30-май-2024 Членове на НСНИ бяха отличени на Националния конкурс Real Estate Awards

На 28 май за девети пореден път се проведе националният конкурс Real Estate Awards, който е продължение на проекта „Годишни награди на Imoti.net“. Тази година събитието даде още по-силна заявка да фокусира вниманието на обществото върху сектора на недвижими имоти, насърчаването на добрите практики и прозрачността в бранша. Снежана Стойчева, управител на портала за недвижими имоти imoti.net сподели, че конкурса има за цел да покаже уважение към компаниите и професионалистите в сектора на недвижими имоти, които работят коректно. В приветствието си към гостите г-жа Стойчева каза, че бизнесът с недвижими имоти е изключително важен в обществения ни живот и за […]

Научи повече
Стратегически партньори на НСНИ: