Цените на имотите в Ахтопол гонят тези в София

Цените на ваканционните имоти в Ахтопол достигнаха тези в София. Това се дължи на малкото предлагане и стойностите удрят 1200 евро на квадрат в малкия морски курорт, съобщи председателят на националното сдружение „Недвижими имоти“ Добромир Ганев.

Той допълни, че най-голямо е търсенето на жилища за почивка в Слънчев бряг и Банско. Цените на ваканционните имоти в Ахтопол достигнаха тези в София. Това се дължи на малкото предлагане и стойностите удрят 1200 евро на квадрат в малкия морски курорт, съобщи председателят на националното сдружение „Недвижими имоти“ Добромир Ганев, цитиран от Телеграф. Той допълни, че най-голямо е търсенето на жилища за почивка в Слънчев бряг и Банско.

Слабото предлагане е причината цените в малките курорти като Ахтопол и Бяла да бъдат по-високи. Пазарът на ваканционни имоти е съсредоточен основно в Несебър, Слънчев бряг, Разлог и Банско, където и оферти не липсват, уточни Ганев.

По думите му засиленото предлагане поддържа и цените на нормални нива. Експертът изтъкна, че все пак ръстове има, но те са по-малки. И коментира, че пазарът е нормален, няма нищо драматично, търсенето е добро, но пиковете на сделки са били миналата и по-миналата година.

Рекордьор по продажби е бил Несебър, който излиза четвърти за 2022 г., с 10 000 сделки за 12 месеца. В Несебър имаше 10 000 сделки за година. Комплексите на Южното Черноморие остават сред най-предпочитаните.

В момента сред най-скъпите предложения са жилища в Поморие и Приморско, където за луксозна гарсониера в чисто нова кооперация трябва да се бръкнете с 200 000 евро. Изгодни предложения има в Несебър, като за малък двустаен трябва да приготвите 60 000 евро. Оферта за тузари е къща за половин милион евро във ваканционното селище Созополис. Имотът се разпростира върху 261 квадрата и разполага с първокласно оборудване и гледка към морето.

Търсят се усилено и имоти в планинските градчета като Банско и Разлог. Масово едностайните в района в чисто нови сгради вървят по 12 000 -13 000 евро. Някои обаче минават 31 000 евро. Става дума за малки жилища с по една отделна спалня и хол с трапезария на едно.

Двустайни до ски пистата има и под 35 000 евро. За апартамент с площ 75 квадрата ще ви искат 66 000 евро. А тристаен в курорта, който е с площ над 140 квадрата, може да купите много по-евтино – за 45 000 евро. Много от луксозните имоти на изгодни цени се купиха почти веднага, след като бяха обявени за продажба, разказаха агенти. И допълниха, че и в момента в сайтовете за имоти може да видите някоя апетитна обява за хубав апартамент в Банско, но реално той е продаден, а предложението не е свалено от страницата.

Повечето от имотите вървят без обзавеждане и разполагат само с основни мебели – спалня, маса, кухненски шкафове. В зимните ни курорти цените остават по-ниски, отколкото тези на морето. За сравнение в Банско средно може да се купи жилище за около 800-900 евро на квадрат.

В летните комплекси по Южното Черноморие средните стойности на апартаментите минават 1200 евро на квадрат и достигат дори до 2000 евро. Масово ни цакат с такса поддръжка най-малко от по 12 евро на месец, ако си купим имот на морето. Да си намериш апартамент без този вид налог, граничи с невъзможността, коментираха брокери. Повечето ваканционни жилища по морето се намират в новопостроени кооперации, в които има жива охрана денонощно.

Освен това много от имотите разполагат с възможност да се използва общ басейн, тераси и други. Всичко това, включително и почистването между етажите влиза в тази такса поддръжка, обясниха агенти. Тунинговани вили край софийските села са сред хитовите имоти, показа проверка сред брокери. Къщите край столицата са сред най-желаните имоти за инвестиция, като в момента квадратът върви между 65 евро и 1200 евро до 1900 евро. Сред предложенията е къща в Гара Елин Пелин, на 22 километра от София, която се продава за 109 900 евро с площ от 120 квадрата. За да си купите парцел за строителство в Кокаляне, трябва да се бръкнете с 65-70 евро за квадрат. Къща от 660 квадрата и огромен двор в Панчарево струва 385 000 евро, което прави по 1167 евро на квадрат.

Вила от 140 квадрата в Пернишко, с луксозно обзавеждане и приятно външно пространство, може да се вземе за 150 000 евро. Много от имотите са отдавна построени, но наскоро тунинговани, или не са ремонтирани и затова и цената им е по-ниска.

Източник Flagman.bg

Сродни статии

27-сеп.-2023
27-сеп.-2023 Годишна конференция за строителство и инвестиции 2023 – палитра от (не)очаквани сценарии

След успешната конференция през 2022 г., списание „Мениджър“ подготвя второто издание на Годишна конференция за строителство и инвестиции. Събитието ще се проведе на 03.10 в Hyatt Regency Sofia от 13:00 ч. Силен старт ще бъде направен с Ясен Георгиев, изпълнителен директор на Института за икономическа политика. В презентацията си той ще сподели какво да очакваме от икономиката през 2024 г. и какви (не)очаквани сценарии ще се развият за бизнес средата. В четири дискусионни панела ще бъдат обсъдени теми от ключово значение за строителния сектор в България. Модератор на събитието ще е Иван Велков, член на УС на Българската стопанска камара […]

Научи повече
27-сеп.-2023
27-сеп.-2023 Стойността на недвижимите имоти в света е близо четири пъти по-висока от глобалния БВП

Стойността на недвижимите имоти в света – жилищни и бизнес имоти и земеделска земя, е достигнала 379,7 трлн. долара през 2022 г., сочат данни на консултантската компания Savills. Така те запазват позицията си на най-значимия актив убежище за богатството в света. През 2022 г. недвижимите имоти са били по-ценни, отколкото глобалните акции (98,9 трлн. долара) и дългови ценни книжа (129,8 трлн. долара) взети заедно, и са се равнявали на почти четири пъти повече от световния брутен вътрешен продукт (100,6 трлн. долара), съобщава Savills. За сравнение, стойността на всичкото добито злато в историята достига 12,2 трлн. долара, само 3 на сто […]

Научи повече
26-сеп.-2023
26-сеп.-2023 Варна е първенец по поскъпване на жилищните имоти

Въпреки тенденцията още от края на миналата година с намаляването на броя на сделките, цените на жилищните имоти в България продължават да се повишават. По последни данни за второто тримесечие на 2023 година, жилищните имоти във Варна са поскъпнали с над 20%. По-голямо е поскъпването при новите жилища. По този показател морската столица изпреварва останалите големи градове в страната. Най-малък е ръстът на цените в Русе и Стара Загора. Защо обаче жилищните имоти поскъпват при спад на сделките средно с около 10-12%? Според Председателя на Национално сдружение „Недвижими имоти“ Добромир Ганев, това се дължи на няколко фактора. От една страна са инфлационните процеси, които […]

Научи повече
25-сеп.-2023
25-сеп.-2023 Можем да очакваме нова тенденция на имотния пазар в България през 2024 г.

Настоящият период може да се определи като преходен от двегодишната ситуация, в която пазарите, не само в България, а в цял свят бяха прегрели. Купувачите се редяха на опашка в София и големите градове, за да дадат своите оферти. Тази година липсва тази картина, но добрата новина е, че спадовете на броя сделки се движат около 10%. Няма основание за намаляване на цените, най-малко поради нениската инфлация. Поне до края на годината очакванията са, че тази тенденцията ще се запази, но през втората половина на 2024 година може да видим промяна – покачване на обема сделки, поне в големите градове. Това каза Добромир Ганев, […]

Научи повече
Стратегически партньори на НСНИ: