Цените на имотите в Ахтопол гонят тези в София

Цените на ваканционните имоти в Ахтопол достигнаха тези в София. Това се дължи на малкото предлагане и стойностите удрят 1200 евро на квадрат в малкия морски курорт, съобщи председателят на националното сдружение „Недвижими имоти“ Добромир Ганев.

Той допълни, че най-голямо е търсенето на жилища за почивка в Слънчев бряг и Банско. Цените на ваканционните имоти в Ахтопол достигнаха тези в София. Това се дължи на малкото предлагане и стойностите удрят 1200 евро на квадрат в малкия морски курорт, съобщи председателят на националното сдружение „Недвижими имоти“ Добромир Ганев, цитиран от Телеграф. Той допълни, че най-голямо е търсенето на жилища за почивка в Слънчев бряг и Банско.

Слабото предлагане е причината цените в малките курорти като Ахтопол и Бяла да бъдат по-високи. Пазарът на ваканционни имоти е съсредоточен основно в Несебър, Слънчев бряг, Разлог и Банско, където и оферти не липсват, уточни Ганев.

По думите му засиленото предлагане поддържа и цените на нормални нива. Експертът изтъкна, че все пак ръстове има, но те са по-малки. И коментира, че пазарът е нормален, няма нищо драматично, търсенето е добро, но пиковете на сделки са били миналата и по-миналата година.

Рекордьор по продажби е бил Несебър, който излиза четвърти за 2022 г., с 10 000 сделки за 12 месеца. В Несебър имаше 10 000 сделки за година. Комплексите на Южното Черноморие остават сред най-предпочитаните.

В момента сред най-скъпите предложения са жилища в Поморие и Приморско, където за луксозна гарсониера в чисто нова кооперация трябва да се бръкнете с 200 000 евро. Изгодни предложения има в Несебър, като за малък двустаен трябва да приготвите 60 000 евро. Оферта за тузари е къща за половин милион евро във ваканционното селище Созополис. Имотът се разпростира върху 261 квадрата и разполага с първокласно оборудване и гледка към морето.

Търсят се усилено и имоти в планинските градчета като Банско и Разлог. Масово едностайните в района в чисто нови сгради вървят по 12 000 -13 000 евро. Някои обаче минават 31 000 евро. Става дума за малки жилища с по една отделна спалня и хол с трапезария на едно.

Двустайни до ски пистата има и под 35 000 евро. За апартамент с площ 75 квадрата ще ви искат 66 000 евро. А тристаен в курорта, който е с площ над 140 квадрата, може да купите много по-евтино – за 45 000 евро. Много от луксозните имоти на изгодни цени се купиха почти веднага, след като бяха обявени за продажба, разказаха агенти. И допълниха, че и в момента в сайтовете за имоти може да видите някоя апетитна обява за хубав апартамент в Банско, но реално той е продаден, а предложението не е свалено от страницата.

Повечето от имотите вървят без обзавеждане и разполагат само с основни мебели – спалня, маса, кухненски шкафове. В зимните ни курорти цените остават по-ниски, отколкото тези на морето. За сравнение в Банско средно може да се купи жилище за около 800-900 евро на квадрат.

В летните комплекси по Южното Черноморие средните стойности на апартаментите минават 1200 евро на квадрат и достигат дори до 2000 евро. Масово ни цакат с такса поддръжка най-малко от по 12 евро на месец, ако си купим имот на морето. Да си намериш апартамент без този вид налог, граничи с невъзможността, коментираха брокери. Повечето ваканционни жилища по морето се намират в новопостроени кооперации, в които има жива охрана денонощно.

Освен това много от имотите разполагат с възможност да се използва общ басейн, тераси и други. Всичко това, включително и почистването между етажите влиза в тази такса поддръжка, обясниха агенти. Тунинговани вили край софийските села са сред хитовите имоти, показа проверка сред брокери. Къщите край столицата са сред най-желаните имоти за инвестиция, като в момента квадратът върви между 65 евро и 1200 евро до 1900 евро. Сред предложенията е къща в Гара Елин Пелин, на 22 километра от София, която се продава за 109 900 евро с площ от 120 квадрата. За да си купите парцел за строителство в Кокаляне, трябва да се бръкнете с 65-70 евро за квадрат. Къща от 660 квадрата и огромен двор в Панчарево струва 385 000 евро, което прави по 1167 евро на квадрат.

Вила от 140 квадрата в Пернишко, с луксозно обзавеждане и приятно външно пространство, може да се вземе за 150 000 евро. Много от имотите са отдавна построени, но наскоро тунинговани, или не са ремонтирани и затова и цената им е по-ниска.

Източник Flagman.bg

Сродни статии

21-фев.-2024
21-фев.-2024 Сделките с имоти в София нараснаха с 44%

Над 27% повече продажби в шестте най-големи града Общо за страната увеличението през четвъртото тримесечие е с 15 на сто Чепеларе е №1 със 64% повишение Сделките с имоти в София нараснаха с близо 44% в периода от октомври до декември спрямо предходното тримесечие, показват данни на Агенцията по вписванията. През четвъртото тримесечие на миналата година в столицата са регистрирани 10 075 сделки с имоти, при 7001 продажби през третото тримесечие. По принцип четвъртото тримесечие на годината е най-добро за пазара на имоти и миналата година не прави изключение. Регистрираните покупки на къщи и апартаменти от октомври до декември в […]

Научи повече
19-фев.-2024
19-фев.-2024 Как да разпознаем коректния брокер на недвижими имоти?

Инж. Галина Максимова е експерт с дългогодишен опит в сферата на недвижимите имоти. От 1992 г. е собственик и управител на агенция за недвижими имоти „Софконсулт” ЕООД. Тя разказва за етиката на професията на брокера на недвижими имоти и как потребителите могат да следят за спазването ú. – Г-жо Максимова, в края на миналата година бяхте преизбрана за пореден мандат като председател на Комисията по професионална етика (КПЕ) към НСНИ. Кои са най-фрапиращите порочни практики на брокери на недвижими имоти, които достигат до Вас и има ли тенденция до КПЕ да достигат повече жалби и сигнали за некоректно поведение от страна на брокери […]

Научи повече
14-фев.-2024
14-фев.-2024 Как се променя жилищният пазар у нас и има ли тенденция за застой?

Жилищният пазар в България е в основата на икономическата дейност и социалното развитие на страната. През последните години се наблюдават значителни промени в този сектор, включително иновации в строителството, промени в динамиката на търсенето и предлагането, както и въздействието на глобалната пандемия. Темата за покупка на недвижимо имущество, както и цените на имотите е много актуална за обществото. Икономическия отчет на строителния сектор за деветте месеца на миналата година, изготвен от Камарата на строителите в България и публикуван на интернет страницата на браншовата организация, показва че жилищносто строителство и това на офис площи все още заема значителна част от строителната […]

Научи повече
09-фев.-2024
09-фев.-2024 Отчитаме значителен ръст в строителството

За периода януари-септември 2023 г. сектор „Строителство“ е произвел продукция на стойност 13 015 млн. лв., сочат данните на Икономическия отчет на строителния сектор, изготвен от Камарата на строителите в България. Сградно строителство, което включва жилищно и нежилищно строителство, формира произведена продукция за деветмесечието на 2023 г. в размер на 7 542 млн. лв., или с дял от 57,9 на сто от общо произведената продукция в сектора за разглеждания период. Произведената продукция в сградното строителство се увеличава с 24,8 на сто в сравнение с деветмесечието на 2022 г. по предварителни данни на НСИ. В инженерната инфраструктура произведената продукция за деветмесечието […]

Научи повече
Стратегически партньори на НСНИ: