Цените на имотите в Ахтопол гонят тези в София

Цените на ваканционните имоти в Ахтопол достигнаха тези в София. Това се дължи на малкото предлагане и стойностите удрят 1200 евро на квадрат в малкия морски курорт, съобщи председателят на националното сдружение „Недвижими имоти“ Добромир Ганев.

Той допълни, че най-голямо е търсенето на жилища за почивка в Слънчев бряг и Банско. Цените на ваканционните имоти в Ахтопол достигнаха тези в София. Това се дължи на малкото предлагане и стойностите удрят 1200 евро на квадрат в малкия морски курорт, съобщи председателят на националното сдружение „Недвижими имоти“ Добромир Ганев, цитиран от Телеграф. Той допълни, че най-голямо е търсенето на жилища за почивка в Слънчев бряг и Банско.

Слабото предлагане е причината цените в малките курорти като Ахтопол и Бяла да бъдат по-високи. Пазарът на ваканционни имоти е съсредоточен основно в Несебър, Слънчев бряг, Разлог и Банско, където и оферти не липсват, уточни Ганев.

По думите му засиленото предлагане поддържа и цените на нормални нива. Експертът изтъкна, че все пак ръстове има, но те са по-малки. И коментира, че пазарът е нормален, няма нищо драматично, търсенето е добро, но пиковете на сделки са били миналата и по-миналата година.

Рекордьор по продажби е бил Несебър, който излиза четвърти за 2022 г., с 10 000 сделки за 12 месеца. В Несебър имаше 10 000 сделки за година. Комплексите на Южното Черноморие остават сред най-предпочитаните.

В момента сред най-скъпите предложения са жилища в Поморие и Приморско, където за луксозна гарсониера в чисто нова кооперация трябва да се бръкнете с 200 000 евро. Изгодни предложения има в Несебър, като за малък двустаен трябва да приготвите 60 000 евро. Оферта за тузари е къща за половин милион евро във ваканционното селище Созополис. Имотът се разпростира върху 261 квадрата и разполага с първокласно оборудване и гледка към морето.

Търсят се усилено и имоти в планинските градчета като Банско и Разлог. Масово едностайните в района в чисто нови сгради вървят по 12 000 -13 000 евро. Някои обаче минават 31 000 евро. Става дума за малки жилища с по една отделна спалня и хол с трапезария на едно.

Двустайни до ски пистата има и под 35 000 евро. За апартамент с площ 75 квадрата ще ви искат 66 000 евро. А тристаен в курорта, който е с площ над 140 квадрата, може да купите много по-евтино – за 45 000 евро. Много от луксозните имоти на изгодни цени се купиха почти веднага, след като бяха обявени за продажба, разказаха агенти. И допълниха, че и в момента в сайтовете за имоти може да видите някоя апетитна обява за хубав апартамент в Банско, но реално той е продаден, а предложението не е свалено от страницата.

Повечето от имотите вървят без обзавеждане и разполагат само с основни мебели – спалня, маса, кухненски шкафове. В зимните ни курорти цените остават по-ниски, отколкото тези на морето. За сравнение в Банско средно може да се купи жилище за около 800-900 евро на квадрат.

В летните комплекси по Южното Черноморие средните стойности на апартаментите минават 1200 евро на квадрат и достигат дори до 2000 евро. Масово ни цакат с такса поддръжка най-малко от по 12 евро на месец, ако си купим имот на морето. Да си намериш апартамент без този вид налог, граничи с невъзможността, коментираха брокери. Повечето ваканционни жилища по морето се намират в новопостроени кооперации, в които има жива охрана денонощно.

Освен това много от имотите разполагат с възможност да се използва общ басейн, тераси и други. Всичко това, включително и почистването между етажите влиза в тази такса поддръжка, обясниха агенти. Тунинговани вили край софийските села са сред хитовите имоти, показа проверка сред брокери. Къщите край столицата са сред най-желаните имоти за инвестиция, като в момента квадратът върви между 65 евро и 1200 евро до 1900 евро. Сред предложенията е къща в Гара Елин Пелин, на 22 километра от София, която се продава за 109 900 евро с площ от 120 квадрата. За да си купите парцел за строителство в Кокаляне, трябва да се бръкнете с 65-70 евро за квадрат. Къща от 660 квадрата и огромен двор в Панчарево струва 385 000 евро, което прави по 1167 евро на квадрат.

Вила от 140 квадрата в Пернишко, с луксозно обзавеждане и приятно външно пространство, може да се вземе за 150 000 евро. Много от имотите са отдавна построени, но наскоро тунинговани, или не са ремонтирани и затова и цената им е по-ниска.

Източник Flagman.bg

Сродни статии

08-юли-2024
08-юли-2024 Роля и употреба на протоколите за оглед и договорите

На 4 юли 2024 г. в централния офис на НСНИ се проведе дискусия между представители на бранша на тема „Протоколите за оглед и договорите за сътрудничество“. В дискусията се включи  адв. д-р Бисерка Маринова, която обърна внимание, че правенето на огледи е само една малка част от задълженията на брокера. Осъществяването на оглед само по себе си не означава, че трябва да има плащане на комисиона (според съдебната практика). Как агенциите за недвижими имоти и брокерите да защитават правата на клиентите? Как да защитят себе си от нелоялни клиенти? Къде се срещат доверие, професионализъм и етика? Правно становище Адв. Маринова […]

Научи повече
25-юни-2024
25-юни-2024 Отворена среща дискусия „ЕТИКАТА- МОСТЪТ МЕЖДУ НАС“ се състоя в гр. Варна

На 20 юни 2024 г. във Варна се проведе поредната отворена среща дискусия „Етиката мостът между нас“ под надслов „РАБОТИМ СЪВМЕСТНО – УСПЯВАМЕ ЗАЕДНО”.     Събитието е част от кампанията на Комисията по професионална етика към НСНИ и набира все по-голяма популярност сред професионалистите в бранша. На събитието присъстваха повече от 100 участници, членове на регионалната структура на НСНИ във Варна, както и много професионалисти от града и страната. Основни теми бяха етиката между професионалните брокери, етиката в маркетинга и рекламата, добавена стойност на посредника и др. Обсъдиха се начините, по които работата между посредниците водят до най – добър резултат […]

Научи повече
24-юни-2024
24-юни-2024 Александър Бочев: Пазарът на недвижими имоти е спокоен

– Г-н Бочев, какво е състоянието на пазара на недвижими имоти в момента? – Много често ми задават въпроса – добър ли е пазарът. И винаги отговарям с контравъпрос – за кого да е добър? Много често се случва, че понякога пазарът е добър за продавачите, друг път за купувачите. Ако разглеждаме пазара от гледна точка на цените и движението им нагоре или надолу, за мен добрият пазар е този, който може да бъде лесно прогнозируем. През 2019 г. всички прогнози бяха разбити на пух и прах – вместо да тръгне надолу, пазарът се изстреля нагоре със светкавични темпове. В […]

Научи повече
07-юни-2024
07-юни-2024 Брокери на недвижими имоти обсъдиха регулирането на бранша

Кръгла маса „Необходимо законодателство за посредническите услуги при сделки с недвижими имоти“, организирана от Национално сдружение Недвижими имоти (НСНИ), с подкрепата на Съвета на браншовите организации към Българската търговско-промишлена палата (БТПП), се проведе на 6 юни 2024 г. в БТПП. Събитието събра представители на НСНИ, БТПП, Камарата на независимите оценители, Камарата на архитектите, Националната асоциация на строителните предприемачи, Нотариалната камара, Асоциацията на кредитните посредници в България, Асоциацията на дружествата за управление на етажната собственост, Националния съюз на юристконсултите, агенции за недвижими имоти и медии. Присъстващите се обединиха около идеята за необходима регулация на бранша на посредническите услуги при сделки с […]

Научи повече
Стратегически партньори на НСНИ: