Строежът на жилища във Варна нарасна със 74%

Според данни на националната статистика

Правят 1388 кооперации и еднофамилни сгради

Започна изграждането на 7202 апартаменти и къщи в страната

Строителството на нови жилища се увеличава в повечето области на страната. Това се дължи на нарастващото търсене на апартаменти и къщи както в София, така и в редица големи и по-малки населени места. А строителните предприемачи с изгражданите от тях сгради се опитват да удовлетворят желанията на клиентите.

През второто тримесечие на годината във Варна е започнало строителството на 1231 апартаменти и еднофамилни къщи, което е ръст с над 74% на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. За същия период на миналата година започнатите нови жилища в морската столицата са 706. В София-град пък са започнати 2771 къщи и апартаменти през тримесечието. Това е с близо 8% повече спрямо същия период на миналата година, когато започнатите жилища в столицата са били 2570.

Общо за цялата страна през тримесечието е започнал строежът на 1388 жилищни сгради със 7202 жилища в тях и с 925 хил. кв. м обща застроена площ, на 11 административни сгради/офиси с 10 хил. кв. м разгъната застроена площ (РЗП) и на 604 други сгради с 504 хил. кв. м РЗП.

В сравнение със същото тримесечие на миналата година започнатите нови жилищни сгради намаляват с 1,6%, но жилищата в тях се увеличават с 20,2%, а общата им застроена площ нараства със 17,9%. Това се дължи на желанието на повечето купувачи да придобият апартамент ново строителство. А предприемачите изграждат по-големи сгради с повече апартаменти в тях. Броят на започнатите административни сгради обаче намалява заради възможността за работа от вкъщи.

Нови жилищни сгради изграждат не само в най-големите градове на страната. Най-голям ръст за тримесечието е регистриран в област Велико Търново, където е започнал строежът на 179 къщи и апартаменти. Това е с 273% повече от същия период на миналата година, когато са започнати само 48 жилища. Много сериозен е и ръстът в строителството в област Кюстендил – със 106%, където е започнало изграждането на 35 нови къщи и апартаменти. Много голямо увеличение на изгражданите жилища е регистрирано и в областите Разград (+100%), Кърджали (+97%), Стара Загора (+71,5%%), Благоевград (+69,9%) и Ямбол (+69,2%). Освен в самата столица, голямо е строителството и в София-област. Все повече хора искат къща край София и затова строителството им бързо нараства. През тримесечието в София-област е започнало изграждането на 166 жилища, повечето от които са самостоятелни къщи.

Спрямо предходното тримесечие започнатите жилищни сгради в страната се увеличават с 9,4%, но жилищата в тях намаляват с 5,9%. Разгънатата им застроена площ обаче нараства значително – със 17,4%. Това показва, че е започнало строителството на повече кооперации със значително по-големи апартаменти в тях, тъй като именно такива жилища искат купувачите.

Строителство на най-голям брой нови сгради през тримесечието е започнало в областите: Пловдив – 233 жилищни и 65 други сгради; София (столица) – 220 жилищни, 4 административни и 25 други сгради; София – 145 жилищни и 27 други сгради; Бургас – 117 жилищни и 38 други сгради; Варна – 110 жилищни и 30 други сгради.

Столицата отива на второ място по общия брой на започнатите сгради, след Пловдив. Но София остава на първо място по брой на жилищата в започнатите сгради. На второ място по изграждани нови жилища е област Варна. Третата позиция е за Пловдив, където са започнати 770 апартаменти и къщи. Четвъртата позиция е за Стара Загора, където е стартирало строителството на 482 жилища, а Бургас остава на пето място с 404 къщи и апартаменти.

Насочват се към по-малки градове

Издадоха разрешителни за 13 810 нови домове

Плановете за Велико Търново с 295% увеличение

Общините в цялата страна за едно тримесечие са издали разрешителни за строеж на 2249 жилищни сгради с 13 810 жилища в тях.

Разрешителни за строеж на 13 810 нови жилища са издадени в страната през второто тримесечие на годината, показват данни на Националния статистически институт. Издадени са разрешителни общо за 2249 жилищни сгради с 13 810 жилища в тях и над 1,69 млн. кв. м разгъната застроена площ (РЗП), на 20 административни сгради/офиси с 23 хил. кв. м РЗП и на 1164 други сгради с 697,7 хил. кв. м РЗП.

В сравнение със същото тримесечие на миналата година издадените разрешителни за строеж на нови жилищни сгради се увеличават с 28,9%, жилищата в тях – с 38,8%, а разгънатата им застроена площ – с 43,3%. Намаляват издадените разрешителни за строеж на административни сгради и тяхната РЗП, съответно с 23,1% и 47,7%. Спрямо предходното тримесечие издадените разрешителни за строеж на жилищни сгради нарастват с 21,6%, броят на жилищата в тях – с 45,5%, а общата им застроена площ – с 44,5%. При издадените разрешителни за строеж на административни сгради има ръст както на броя им – с 11,1%, така и при разгънатата им застроена площ – с 39,9%. Издадените разрешителни за строеж на други видове сгради са с 8,7% повече, а общата им застроена площ – с 21,8%.

Само за София са издадени разрешителни за вдигане на 5984 жилища в 338 кооперации и къщи, което е сигнал, че строителството в столицата ще остане изключително активно. Спрямо същия период на миналата година издадените разрешителни за строеж на жилищни сгради в столицата нарастват с 25%, жилищата в тях са с 11,5% повече, а общата им застроена площ е с 25% по-голяма.

От данните на НСИ прави впечатление, че в редица градове на страната има сериозен ръст на издадените разрешителни за строителство на жилища, което показва, че предприемачите се насочват и към по-малките градове, а не само към най-големите. Най-сериозен ръст на годишна база има на издадените разрешителни в област Търговище. Там са дадени документи за 211 жилища, което е 26 пъти повече от дадените разрешителни за 8 жилища година по-рано. В област Велико Търново са издадени разрешителни за 253 нови жилища, което е увеличение с 295% на годишна база, а във Видин разрешителните са за 33 жилища, което е 11 пъти повече от миналата година. Голямо увеличение на разрешителните има и във Варна (+258%), Шумен (+127%) и Русе (+104%).

Най-голям брой разрешителни за строеж на нови жилищни сгради са издадени в областите Пловдив – 399, София (столица) – 338, София – 243, Варна – 203, и Бургас – 153. Най-много жилища предстои да бъдат започнати в областите София (столица) – 5984, Варна – 2380, Пловдив – 1820, Бургас – 614, и Благоевград – 409.

Източник Trud.bg

Сродни статии

11-дек.-2023
11-дек.-2023 Галина Максимова: Обръщаме все по-голямо внимание на борбата с порочните практики на пазара

Галина Максимова – дългогодишен брокер недвижими имоти, носител на Специалната награда на Imoti.net за професионализъм и колегиалност. Преди месец тя бе избрана отново за председател на Комисията по професионална етика към НСНИ. – Какви цели си поставя Комисията през новия й мандат? – Ще продължи да утвърждава етичните правила, възприети от сдружението чрез Етичния професионален кодекс и да популяризира етиката в бизнеса като същевременно обръщаме все по-голямо внимание на борбата с порочните практики на пазара. Подобна лоша практика, с която новия състав на Комисията ще се бори е обявяването на оферти само за частни лица от агенциите за недвижими имоти. […]

Научи повече
11-дек.-2023
11-дек.-2023 Александър Бочев: Не смятам, че ще има съществен спад или повишение на цените на имотите

Нуждата от регулация в бранша с недвижими имоти е крещяща. Има редица практики, които не съответстват с добрите такива. Има възможност агенциите на недвижими имоти, които представляват собственици да обявяват имотите от частни лица. С такава обява те взимат двойна комисионна – и от купувача и от продавача. Това каза в ефира на „Добро утро, Европа“ председателят на УС на Национално сдружение недвижими имоти Александър Бочев. По думите му има и много други подобни практики. 95% от агенциите в ЕС и България са малки и средни предприятия, уточни той. Големите агенции са 4-5. Никъде в законопроекта, който е входиран в […]

Научи повече
08-дек.-2023
08-дек.-2023 Πpoyчвaнe: Цeнитe нa жилищaтa в cвeтa щe ce пoĸaчвaт и пpeз cлeдвaщитe двe гoдини

Цeнитe нa имoтитe в cвeтoвeн мaщaб нa гoлeмитe жилищни пaзapи щe ce пoĸaчaт пpeз cлeдвaщитe двe гoдини. Toвa щe ce дължи нa гoлямoтo тъpceнe и нa oгpaничeнoтo пpeдлaгaнe, ce ĸaзвa в пpoyчвaнe нa Rеutеrѕ. Цeнитe нa жилищaтa нe oтгoвopиxa нa oчaĸвaниятa нa aнaлизaтopитe, ĸoитo пpoгнoзиpaxa двyцифpeн cпaд в нaчaлoтo нa гoдинaтa. в гoлямa чacт oт пaзapитe цeнитe нa имoтитe щe пpиĸлючaт гoдинaтa c pъcт. Πoĸaчвaнeтo нa цeнитe щe пpoдължи и пpeз cлeдвaщaтa гoдинa, ĸaĸтo и в 2025 г., нo пo-виcoĸитe лиxвeни пpoцeнти пo ипoтeчнитe ĸpeдити и липcaтa нa пpeдлaгaнe нa жилищa нa дocтъпни цeни щe oгpaничaт тoвa пoĸaчвaнe. „Цeнитe нe […]

Научи повече
07-дек.-2023
07-дек.-2023 Съболезнователен адрес

Скъпи колеги и приятели, С огромна тъга споделяме тъжната новина, че на 6.12.2023 г ни напусна г-н Владимир Лафчиев. Владимир Лафчиев бе уважаван от всички  нас колега и приятел, отдаден на мисията за създаване на професионален и регламентиран бизнес с недвижими имоти. Владо бе в основата на обединението на всички регионални гилдии в лоното на НСНИ. За всички нас той бе безусловен лидер и човек с голям професионален опит, дългогодишен, активен член на УС на НСНИ и Председател на РС Пловдив. Ще запомним Владо като дългогодишен и пламенен радетел на идеите за налагане и спазване на професионалните стандарти на брокерите на недвижими имоти! […]

Научи повече
Стратегически партньори на НСНИ: