Строежът на жилища в Бургас нарасна с 26%

Според данни на националната статистика

Започна изграждането на 7576 апартаменти и къщи в страната

Правят 1528 кооперации и еднофамилни сгради

Строителството на нови жилища се увеличава в редица области на страната. Това се дължи на голямото търсене на апартаменти и къщи в много големи и по-малки населени места. А строителните предприемачи с изгражданите от тях сгради се опитват да удовлетворят желанията на клиентите.

През третото тримесечие на годината в област Бургас е започнало строителството на 857 апартаменти и еднофамилни къщи, което е ръст с над 26% на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. За същия период на миналата година започнатите нови жилища в областта са 678. Голям е ръстът на строителството и в област Велико Търново. Само в рамките на едно тримесечие е започнало строителството на 116 жилища, което е със 123% повече спрямо същия период на миналата година, когато в областта е започнало изграждането на 52 къщи и апартаменти.

През третото тримесечие на годината област Бургас остава на трето място по започнато ново жилищно строителство. На първо място за трето поредно тримесечие е София-столица със започнати 2953 къщи и апартаменти, след като в края на миналата година първото място беше за Варна. Ръстът на започнатото строителство на жилища в столицата е с 1,6% спрямо предходното тримесечие. На второ място по започнало ново строителство е област Варна, където е стартирало изграждането на 890 къщи и апартаменти.

Общо за цялата страна през тримесечието е започнал строежът на 1528 жилищни сгради с 7576 жилища в тях и с 865,7 хил. кв. м обща застроена площ, на 17 административни сгради/офиси с над 11,3 хил. кв. м разгъната застроена площ (РЗП) и на 618 други сгради с 579 хил. кв. м РЗП.

В редица области на страната има съществен ръст на започнатото строителство. Например в област Стара Загора започнатите през тримесечието нови къщи и апартаменти са 380, което е с близо 77% повече спрямо същия период на миналата година, когато започнатите жилища са 215.

Нови жилища изграждат не само в най-големите градове на страната. Най-голям ръст за тримесечието е регистриран в област Ямбол, където е започнал строежът на 53 къщи и апартаменти. Това е с ръст с 489%, или близо шест пъти повече спрямо същия период на миналата година, когато са започнати само 9 жилища.

Много голям е и ръстът на строителството в област Габрово – с 200%, където е започнало изграждането на 48 нови къщи и апартаменти, при само 16 година по-рано. Много сериозно увеличение на изгражданите жилища е регистрирано и в област Силистра. През тримесечието започнатите жилища са 14, което е увеличение със 133% на годишна база. В Хасково е започнало строителството на 161 жилища, което е ръст със 130% спрямо същия период на миналата година. Добре е да бъдат отбелязани и Кърджали (ръст с 92% и 444 започнати жилища), Добрич (ръст с 86%) и Пазарджик (+73%).

Много активно е и строителството в София-област. Много хора искат къща край София и затова в района има активно строителство. През тримесечието в София-област е започнало изграждането на 227 жилища, повечето от които са самостоятелни къщи.

Строителство на най-голям брой нови сгради е започнало в областите: София (столица) – 279 жилищни, 8 административни и 31 други сгради; Пловдив – 239 жилищни, 5 административни и 80 други сгради; Варна – 175 жилищни и 27 други сгради; София – 147 жилищни и 42 други сгради; Стара Загора – 71 жилищни и 84 други сгради.

София-столица е на първо място по брой на жилищата в започнатите сгради, а след нея са Варна и Бургас. Четвъртата позиция е за Пловдив (с 686 започнати жилища), а на пето място е Кърджали.

Насочват се и към по-малки градове

Издадоха разрешителни за 9805 нови домове

Плановете за Хасково с 95% увеличение

Общините в цялата страна за едно тримесечие са издали разрешителни за строеж на 2107 жилищни сгради с 9805 жилища в тях.

Разрешителни за строеж на 9805 нови жилища са издадени в страната през третото тримесечие на годината, показват данни на НСИ. Издадени са разрешителни общо за 2107 жилищни сгради с 9805 жилища в тях и 1,136 млн. кв. м разгъната застроена площ (РЗП), на 25 административни сгради/офиси със 78,9 хил. кв. м РЗП и на 1253 други сгради със 795 хил. кв. м РЗП.

В сравнение със същото тримесечие на миналата година издадените разрешителни за строеж на нови жилищни сгради и на жилища в тях намаляват, но при разрешителните за нови административни и други сгради има ръст.

Само за София-град през тримесечието са издадени разрешителни за вдигане на 4099 жилища в 351 кооперации и къщи, което е сигнал, че строителството в столицата ще остане изключително активно. Спрямо предходното тримесечие издадените разрешителни за строеж на жилищни сгради в столицата нарастват със 7,3%. Дадените разрешителни за нови административни сгради в София са 10, което е двойно повече от предходното тримесечие.

От данните на НСИ прави впечатление, че в редица малки и големи градове на страната има сериозен ръст на издадените разрешителни за строителство на жилища. Това показва, че предприемачите се насочват и към по-малки градове, а не само към най-големите. Най-сериозен ръст на годишна база има на издадените разрешителни в област Хасково. Там са дадени документи за 182 жилища, което е увеличение с 95,7% спрямо издадените разрешителни за същия период на миналата година.

В област Търговище са издадени разрешителни за 86 нови жилища, което е увеличение с 95,5% на годишна база, а в област Смолян разрешителните са за 22 жилища, което е с 83% повече от миналата година. Голямо увеличение на разрешителните има и в областите Разград (+55,6%), Ямбол (+52,8%) и Перник (+50%).

Най-голям брой разрешителни за строеж на нови жилищни сгради са издадени в областите София (столица) – 351, Пловдив – 344, София – 191, Варна – 169, и Бургас – 161. Най-много жилища предстои да бъдат започнати в областите София (столица) – 4099, Пловдив – 1218, Бургас – 1027, Варна – 933, и София – 401.

Източник Trud.bg

Сродни статии

07-юни-2024
07-юни-2024 Брокери на недвижими имоти обсъдиха регулирането на бранша

Кръгла маса „Необходимо законодателство за посредническите услуги при сделки с недвижими имоти“, организирана от Национално сдружение Недвижими имоти (НСНИ), с подкрепата на Съвета на браншовите организации към Българската търговско-промишлена палата (БТПП), се проведе на 6 юни 2024 г. в БТПП. Събитието събра представители на НСНИ, БТПП, Камарата на независимите оценители, Камарата на архитектите, Националната асоциация на строителните предприемачи, Нотариалната камара, Асоциацията на кредитните посредници в България, Асоциацията на дружествата за управление на етажната собственост, Националния съюз на юристконсултите, агенции за недвижими имоти и медии. Присъстващите се обединиха около идеята за необходима регулация на бранша на посредническите услуги при сделки с […]

Научи повече
05-юни-2024
05-юни-2024 Атанас Аргиров отново е начело на РС Варна

Управителният съвет на Регионална структура – Варна на Национално сдружение Недвижими имоти беше преизбран за нов мандат с абсолютно мнозинство от присъстващите на проведеното на 30 май 2024 г. Регионално събрание в морската столица. Председателският пост на варненската структура беше поверен за още две години на г-н Атанас Аргиров. В следващия мандат продължават и останалите четирима членове на управителния орган – г-н Мирослав Спасов, г-жа Десислава Крисова, г-жа Юлия Хвърчилкова и г-жа Мирела Симеонова. С абсолютно мнозинство се запази и състава на Комисията по професионална етика към Регионална структура – Варна. В нея отново влизат г-жа Яна Радева, г-жа Красимира […]

Научи повече
31-май-2024
31-май-2024 ПРОФЕСИЯ КРЕДИТЕН КОНСУЛТАНТ

Казвам се Георги Канайков и имам честта, да съм директор консултантска мрежа в един от най-уважаваните кредитни посредници в България, КРЕДИТЛАНД. Като един от може би първите кредитни консултанти в България, ще Ви разкажа за професията, придобиваща все по-голяма популярност напоследък. Запознанството с нея, за мен започна през 2005 г., когато, Деян Василев-изпълнителен директор в КРЕДИТЛАНД ме покани да стана част от екипа на фирмата, като предлагаме услуга напълно непозната за България по него време, а именно- кредитно консултиране. В годините имахме много добри и лоши моменти, но оцеляхме и се развихме. Смея да кажа справяме се доста добре! Защо […]

Научи повече
30-май-2024
30-май-2024 Членове на НСНИ бяха отличени на Националния конкурс Real Estate Awards

На 28 май за девети пореден път се проведе националният конкурс Real Estate Awards, който е продължение на проекта „Годишни награди на Imoti.net“. Тази година събитието даде още по-силна заявка да фокусира вниманието на обществото върху сектора на недвижими имоти, насърчаването на добрите практики и прозрачността в бранша. Снежана Стойчева, управител на портала за недвижими имоти imoti.net сподели, че конкурса има за цел да покаже уважение към компаниите и професионалистите в сектора на недвижими имоти, които работят коректно. В приветствието си към гостите г-жа Стойчева каза, че бизнесът с недвижими имоти е изключително важен в обществения ни живот и за […]

Научи повече
Стратегически партньори на НСНИ: