Строежът на жилища в Бургас нарасна с 26%

Според данни на националната статистика

Започна изграждането на 7576 апартаменти и къщи в страната

Правят 1528 кооперации и еднофамилни сгради

Строителството на нови жилища се увеличава в редица области на страната. Това се дължи на голямото търсене на апартаменти и къщи в много големи и по-малки населени места. А строителните предприемачи с изгражданите от тях сгради се опитват да удовлетворят желанията на клиентите.

През третото тримесечие на годината в област Бургас е започнало строителството на 857 апартаменти и еднофамилни къщи, което е ръст с над 26% на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. За същия период на миналата година започнатите нови жилища в областта са 678. Голям е ръстът на строителството и в област Велико Търново. Само в рамките на едно тримесечие е започнало строителството на 116 жилища, което е със 123% повече спрямо същия период на миналата година, когато в областта е започнало изграждането на 52 къщи и апартаменти.

През третото тримесечие на годината област Бургас остава на трето място по започнато ново жилищно строителство. На първо място за трето поредно тримесечие е София-столица със започнати 2953 къщи и апартаменти, след като в края на миналата година първото място беше за Варна. Ръстът на започнатото строителство на жилища в столицата е с 1,6% спрямо предходното тримесечие. На второ място по започнало ново строителство е област Варна, където е стартирало изграждането на 890 къщи и апартаменти.

Общо за цялата страна през тримесечието е започнал строежът на 1528 жилищни сгради с 7576 жилища в тях и с 865,7 хил. кв. м обща застроена площ, на 17 административни сгради/офиси с над 11,3 хил. кв. м разгъната застроена площ (РЗП) и на 618 други сгради с 579 хил. кв. м РЗП.

В редица области на страната има съществен ръст на започнатото строителство. Например в област Стара Загора започнатите през тримесечието нови къщи и апартаменти са 380, което е с близо 77% повече спрямо същия период на миналата година, когато започнатите жилища са 215.

Нови жилища изграждат не само в най-големите градове на страната. Най-голям ръст за тримесечието е регистриран в област Ямбол, където е започнал строежът на 53 къщи и апартаменти. Това е с ръст с 489%, или близо шест пъти повече спрямо същия период на миналата година, когато са започнати само 9 жилища.

Много голям е и ръстът на строителството в област Габрово – с 200%, където е започнало изграждането на 48 нови къщи и апартаменти, при само 16 година по-рано. Много сериозно увеличение на изгражданите жилища е регистрирано и в област Силистра. През тримесечието започнатите жилища са 14, което е увеличение със 133% на годишна база. В Хасково е започнало строителството на 161 жилища, което е ръст със 130% спрямо същия период на миналата година. Добре е да бъдат отбелязани и Кърджали (ръст с 92% и 444 започнати жилища), Добрич (ръст с 86%) и Пазарджик (+73%).

Много активно е и строителството в София-област. Много хора искат къща край София и затова в района има активно строителство. През тримесечието в София-област е започнало изграждането на 227 жилища, повечето от които са самостоятелни къщи.

Строителство на най-голям брой нови сгради е започнало в областите: София (столица) – 279 жилищни, 8 административни и 31 други сгради; Пловдив – 239 жилищни, 5 административни и 80 други сгради; Варна – 175 жилищни и 27 други сгради; София – 147 жилищни и 42 други сгради; Стара Загора – 71 жилищни и 84 други сгради.

София-столица е на първо място по брой на жилищата в започнатите сгради, а след нея са Варна и Бургас. Четвъртата позиция е за Пловдив (с 686 започнати жилища), а на пето място е Кърджали.

Насочват се и към по-малки градове

Издадоха разрешителни за 9805 нови домове

Плановете за Хасково с 95% увеличение

Общините в цялата страна за едно тримесечие са издали разрешителни за строеж на 2107 жилищни сгради с 9805 жилища в тях.

Разрешителни за строеж на 9805 нови жилища са издадени в страната през третото тримесечие на годината, показват данни на НСИ. Издадени са разрешителни общо за 2107 жилищни сгради с 9805 жилища в тях и 1,136 млн. кв. м разгъната застроена площ (РЗП), на 25 административни сгради/офиси със 78,9 хил. кв. м РЗП и на 1253 други сгради със 795 хил. кв. м РЗП.

В сравнение със същото тримесечие на миналата година издадените разрешителни за строеж на нови жилищни сгради и на жилища в тях намаляват, но при разрешителните за нови административни и други сгради има ръст.

Само за София-град през тримесечието са издадени разрешителни за вдигане на 4099 жилища в 351 кооперации и къщи, което е сигнал, че строителството в столицата ще остане изключително активно. Спрямо предходното тримесечие издадените разрешителни за строеж на жилищни сгради в столицата нарастват със 7,3%. Дадените разрешителни за нови административни сгради в София са 10, което е двойно повече от предходното тримесечие.

От данните на НСИ прави впечатление, че в редица малки и големи градове на страната има сериозен ръст на издадените разрешителни за строителство на жилища. Това показва, че предприемачите се насочват и към по-малки градове, а не само към най-големите. Най-сериозен ръст на годишна база има на издадените разрешителни в област Хасково. Там са дадени документи за 182 жилища, което е увеличение с 95,7% спрямо издадените разрешителни за същия период на миналата година.

В област Търговище са издадени разрешителни за 86 нови жилища, което е увеличение с 95,5% на годишна база, а в област Смолян разрешителните са за 22 жилища, което е с 83% повече от миналата година. Голямо увеличение на разрешителните има и в областите Разград (+55,6%), Ямбол (+52,8%) и Перник (+50%).

Най-голям брой разрешителни за строеж на нови жилищни сгради са издадени в областите София (столица) – 351, Пловдив – 344, София – 191, Варна – 169, и Бургас – 161. Най-много жилища предстои да бъдат започнати в областите София (столица) – 4099, Пловдив – 1218, Бургас – 1027, Варна – 933, и София – 401.

Източник Trud.bg

Сродни статии

11-дек.-2023
11-дек.-2023 Александър Бочев: Не смятам, че ще има съществен спад или повишение на цените на имотите

Нуждата от регулация в бранша с недвижими имоти е крещяща. Има редица практики, които не съответстват с добрите такива. Има възможност агенциите на недвижими имоти, които представляват собственици да обявяват имотите от частни лица. С такава обява те взимат двойна комисионна – и от купувача и от продавача. Това каза в ефира на „Добро утро, Европа“ председателят на УС на Национално сдружение недвижими имоти Александър Бочев. По думите му има и много други подобни практики. 95% от агенциите в ЕС и България са малки и средни предприятия, уточни той. Големите агенции са 4-5. Никъде в законопроекта, който е входиран в […]

Научи повече
08-дек.-2023
08-дек.-2023 Πpoyчвaнe: Цeнитe нa жилищaтa в cвeтa щe ce пoĸaчвaт и пpeз cлeдвaщитe двe гoдини

Цeнитe нa имoтитe в cвeтoвeн мaщaб нa гoлeмитe жилищни пaзapи щe ce пoĸaчaт пpeз cлeдвaщитe двe гoдини. Toвa щe ce дължи нa гoлямoтo тъpceнe и нa oгpaничeнoтo пpeдлaгaнe, ce ĸaзвa в пpoyчвaнe нa Rеutеrѕ. Цeнитe нa жилищaтa нe oтгoвopиxa нa oчaĸвaниятa нa aнaлизaтopитe, ĸoитo пpoгнoзиpaxa двyцифpeн cпaд в нaчaлoтo нa гoдинaтa. в гoлямa чacт oт пaзapитe цeнитe нa имoтитe щe пpиĸлючaт гoдинaтa c pъcт. Πoĸaчвaнeтo нa цeнитe щe пpoдължи и пpeз cлeдвaщaтa гoдинa, ĸaĸтo и в 2025 г., нo пo-виcoĸитe лиxвeни пpoцeнти пo ипoтeчнитe ĸpeдити и липcaтa нa пpeдлaгaнe нa жилищa нa дocтъпни цeни щe oгpaничaт тoвa пoĸaчвaнe. „Цeнитe нe […]

Научи повече
07-дек.-2023
07-дек.-2023 Съболезнователен адрес

Скъпи колеги и приятели, С огромна тъга споделяме тъжната новина, че на 6.12.2023 г ни напусна г-н Владимир Лафчиев. Владимир Лафчиев бе уважаван от всички  нас колега и приятел, отдаден на мисията за създаване на професионален и регламентиран бизнес с недвижими имоти. Владо бе в основата на обединението на всички регионални гилдии в лоното на НСНИ. За всички нас той бе безусловен лидер и човек с голям професионален опит, дългогодишен, активен член на УС на НСНИ и Председател на РС Пловдив. Ще запомним Владо като дългогодишен и пламенен радетел на идеите за налагане и спазване на професионалните стандарти на брокерите на недвижими имоти! […]

Научи повече
07-дек.-2023
07-дек.-2023 Брокери излизат в защита на закон, който да регулира бранша

На 4 декември под заглавието „Битка за контрола върху 20 хил. брокери на имоти“ „Труд news” публикува петиция на „Национално сдружение брокери на имоти“, с която от браншовата организация искат да бъде отхвърлен законопроект за посредническите услуги при сделки с недвижими имоти, който е внесен в парламента на 10 ноември 2023 г. от група народни представители. С тази петиция от организацията се противопоставят на създаването, както те посочват, на „Камара на брокерите, на която държавата да отстъпи изключителни права (монопол) по издаване на удостоверения за правоспособност на брокерите в България“. Сега представяме позицията на „Национално сдружение Недвижими имоти“, браншова организация, […]

Научи повече
Стратегически партньори на НСНИ: