Старите жилища в София поскъпват най-много

Според националната статистика

Увеличението на стойността им в рамките на година е с 18,9%

Средното повишение за страната е 13,4%

Сред жилищата старо строителство в големите градове на страната най-много са поскъпнали тези в София – с 18,9% за година, показват данни на Националния статистически институт. При новото строителство най-голямото покачване на цените е в Стара Загора – с 20,9%.

В резултат Стара Загора се изкачва на първо място сред големите градове в страната с над 120 хил. жители в класацията за най-бързо общо поскъпване на жилищата, след като преди това на челната позиция беше София, а преди това две поредни тримесечия първото място беше за Русе. През четвъртото тримесечие на миналата година цените на апартаментите и къщите в Стара Загора са с 15,3% по-високи спрямо същия период на предходната година. Поскъпването на старото строителство в града е с 12,8% за година.

Поскъпването на имотите в останалите пет големи града с над 120 хил. жители също е значително. Покачването на цените на жилищата в София, Варна, Бургас и Русе е много близкo.

Бургас е на второ място по общо повишение на цените на новите и старите апартаменти след Стара Загора.

На второ място по общо поскъпване на къщите и апартаментите е Бургас с ръст от 14,5% за година. Второто място се дължи основно на голямото повишаване на цените на старото строителство. Но и поскъпването на жилищата в нови сгради също е съществено – с 4,7%. В Бургас жилищата в сгради старо строителство за година са поскъпнали с 18,5%, което нарежда града на второ място веднага след София по този показател. Докато при новото строителство повишението на цените в града край морето е най-малкото спрямо останалите големи градове в страната. Бургас е градът с най-голяма разлика в движението на цените на ново и старо строителство.

На трето място в класацията по общо покачване на цените на жилищата е София с 14% за година, показват данните на НСИ. В столицата цените на съществуващите апартаменти и къщи са нараснали с 18,9% за година, а поскъпването на новото строителство е със 7,4%.

На четвърто място по поскъпване на имотите за година е Варна с общ ръст на цените от 12,8%. Цените на новите апартаменти и къщи в морската столица са нараснали с 6,4%, а на съществуващите жилища – с 16,3%. Тези данни на НСИ не включват продажбите в курортни комплекси.

Петото място в класацията е за Русе. Имотите в града са поскъпнали с 11,2% за година. При новото строителство ръстът на цените в Русе е със 7,9% за година. А при съществуващите жилища поскъпването е с 12%. Русе е градът с най-малка разлика при движението на цените на новото и старото строителство.

На шеста позиция е Пловдив с повишение на цените на къщите и апартаментите с 9% за година. При новите жилища ръстът на цените в града е с 12%, а при старото строителство поскъпването е с 6,3% за година.

Любопитно е, че в четири от шестте най-големи града в страната покачването на цените на съществуващите къщи и апартаменти е по-голямо отколкото на новите. В Стара Загора и Пловдив поскъпването на новото строителство е по-голямо. През 2020 г. във всички големи градове на страната старото строителство се представя по-добре по отношение на движението на цените. След това обаче, това се промени и сега има градове, в които поскъпването на новото строителство е по-голямо отколкото на съществуващите апартаменти.

Общо за страната жилищните имоти са поскъпнали с 13,4% за година, показват данните на НСИ. При новите ръстът на цените е с 9,8%, а при съществуващите – със 15,6%.

Само в рамките на четвъртото тримесечие на миналата годината лидер на пазара е Стара Загора с повишение на цените на имотите със 7,4%. Новите жилища в града са поскъпнали със 17,7% за три месеца, а при старото строителство повишението е с 3,1%. Лидер по поскъпване на старото строителство през тримесечието е Бургас с 5,6%.

Източник Trud.bg

Сродни статии

05-апр.-2024
05-апр.-2024 “Futures Thinking – възможни реалности” ще се проведе на 23 април

Събитието е организирано от списание Enterprise и Българска стопанска камара. НСНИ е дългогодишен партньор на списание Enterprise. За всички членове на НСНИ е договорена отстъпка от 20 процента при ОНЛАЙН ЗАЯВКА ЗА БИЛЕТ СТАНДАРТНА РЕГИСТРАЦИЯ. ПРОМОКОД ЗА ОТСТЪПКА NSNI20 Подробна информация и онлайн регистрация за събитието ТУК

Научи повече
05-апр.-2024
05-апр.-2024 За 13 години жилищата в България са поскъпнали с близо 80%

България е на второ място в Европейския съюз по годишен ръст на цените на жилищата през четвъртото тримесечие на 2023 г., сочат данни на европейската статистическа служба Евростат. В края на миналата година жилищата в страната ни са поскъпнали с 10,1% на годишна база. Преди България е само Полша с ръст от 13 на сто, а на трето място е Хърватия с годишно покачване от 9,5%. На обратния полюс са Люксембург и Германия, където цените на жилищата са отбелязали годишен спад от съответно 14,4% и 7,1%. На трето място е Финландия с понижение от 4,4 на сто. От страните, за които […]

Научи повече
04-апр.-2024
04-апр.-2024 Софийските агенции, членове на НСНИ възстановиха дейността на Регионална структура София

 На 3 април, в деня в който София отбелязва 145 години от обявяването на нашия град за столица, се проведе учредително събрание на което софийските агенции, членове на НСНИ възстановиха дейността на регионална структура София. На събитието присъстваха новоприети компании, както и дългогодишни членове на Сдружението. След проведено гласуване беше избран седем членен управителен съвет на РС София с Председател Даниела Грозева от ВЕДА КОРЕКТ, член на управителния съвет на НСНИ. За членове на УС  на РС София бяха избрани: Динко Тодоров от „КОНСУЛТ 23“ Росен Костадинов от „ГОЛДЪН КИЙ ГРУП“ Надя Антова от „НАДИЛЕНА РИЪЛ ЕСТЕЙТ“ Венета Христова от […]

Научи повече
29-мар.-2024
29-мар.-2024 ДЕСЕТ НОВИ КОМПАНИИ СЕ ПРИСЪЕДИНИХА КЪМ НСНИ ПРЕЗ МЕСЕЦ МАРТ

През месец март голямото семейство на НСНИ  нарасна с още десет компании. Посрещаме с Добре дошли! ПОДКРЕПА ИМОТИ ЕООД гр. Пловдив КОЛИЗЕУМ ЕСТЕЙТ ЕООД гр. Пловдив АГЕНЦИЯ МЕЧТА ООД гр. Пловдив РЕДЖИНА ЕСТЕЙТ ЕООД гр. Хисаря КРИОС ООД гр. Пловдив МАКСМЕТАЛ 2012 ЕООД  гр. Пловдив ЕМПАЙЪР ЕСТЕЙТ ООД гр. Пловдив АВАНГАРД РИЪЛ ЕСТЕЙТ.БГ ЕООД гр. Пловдив ПРОПЪРТИ МЕНИДЖМЪНТ ПРО ЕООД гр. София АБ ИМОТИ КОНСУЛТ ЕООД гр. София Уважаеми колеги, пожелаваме Ви успех и Ви очакваме на всички събития организирани от НСНИ!

Научи повече
Стратегически партньори на НСНИ: