Старите жилища в София поскъпват най-много

Според националната статистика

Увеличението на стойността им в рамките на година е с 18,9%

Средното повишение за страната е 13,4%

Сред жилищата старо строителство в големите градове на страната най-много са поскъпнали тези в София – с 18,9% за година, показват данни на Националния статистически институт. При новото строителство най-голямото покачване на цените е в Стара Загора – с 20,9%.

В резултат Стара Загора се изкачва на първо място сред големите градове в страната с над 120 хил. жители в класацията за най-бързо общо поскъпване на жилищата, след като преди това на челната позиция беше София, а преди това две поредни тримесечия първото място беше за Русе. През четвъртото тримесечие на миналата година цените на апартаментите и къщите в Стара Загора са с 15,3% по-високи спрямо същия период на предходната година. Поскъпването на старото строителство в града е с 12,8% за година.

Поскъпването на имотите в останалите пет големи града с над 120 хил. жители също е значително. Покачването на цените на жилищата в София, Варна, Бургас и Русе е много близкo.

Бургас е на второ място по общо повишение на цените на новите и старите апартаменти след Стара Загора.

На второ място по общо поскъпване на къщите и апартаментите е Бургас с ръст от 14,5% за година. Второто място се дължи основно на голямото повишаване на цените на старото строителство. Но и поскъпването на жилищата в нови сгради също е съществено – с 4,7%. В Бургас жилищата в сгради старо строителство за година са поскъпнали с 18,5%, което нарежда града на второ място веднага след София по този показател. Докато при новото строителство повишението на цените в града край морето е най-малкото спрямо останалите големи градове в страната. Бургас е градът с най-голяма разлика в движението на цените на ново и старо строителство.

На трето място в класацията по общо покачване на цените на жилищата е София с 14% за година, показват данните на НСИ. В столицата цените на съществуващите апартаменти и къщи са нараснали с 18,9% за година, а поскъпването на новото строителство е със 7,4%.

На четвърто място по поскъпване на имотите за година е Варна с общ ръст на цените от 12,8%. Цените на новите апартаменти и къщи в морската столица са нараснали с 6,4%, а на съществуващите жилища – с 16,3%. Тези данни на НСИ не включват продажбите в курортни комплекси.

Петото място в класацията е за Русе. Имотите в града са поскъпнали с 11,2% за година. При новото строителство ръстът на цените в Русе е със 7,9% за година. А при съществуващите жилища поскъпването е с 12%. Русе е градът с най-малка разлика при движението на цените на новото и старото строителство.

На шеста позиция е Пловдив с повишение на цените на къщите и апартаментите с 9% за година. При новите жилища ръстът на цените в града е с 12%, а при старото строителство поскъпването е с 6,3% за година.

Любопитно е, че в четири от шестте най-големи града в страната покачването на цените на съществуващите къщи и апартаменти е по-голямо отколкото на новите. В Стара Загора и Пловдив поскъпването на новото строителство е по-голямо. През 2020 г. във всички големи градове на страната старото строителство се представя по-добре по отношение на движението на цените. След това обаче, това се промени и сега има градове, в които поскъпването на новото строителство е по-голямо отколкото на съществуващите апартаменти.

Общо за страната жилищните имоти са поскъпнали с 13,4% за година, показват данните на НСИ. При новите ръстът на цените е с 9,8%, а при съществуващите – със 15,6%.

Само в рамките на четвъртото тримесечие на миналата годината лидер на пазара е Стара Загора с повишение на цените на имотите със 7,4%. Новите жилища в града са поскъпнали със 17,7% за три месеца, а при старото строителство повишението е с 3,1%. Лидер по поскъпване на старото строителство през тримесечието е Бургас с 5,6%.

Източник Trud.bg

Сродни статии

11-дек.-2023
11-дек.-2023 Галина Максимова: Обръщаме все по-голямо внимание на борбата с порочните практики на пазара

Галина Максимова – дългогодишен брокер недвижими имоти, носител на Специалната награда на Imoti.net за професионализъм и колегиалност. Преди месец тя бе избрана отново за председател на Комисията по професионална етика към НСНИ. – Какви цели си поставя Комисията през новия й мандат? – Ще продължи да утвърждава етичните правила, възприети от сдружението чрез Етичния професионален кодекс и да популяризира етиката в бизнеса като същевременно обръщаме все по-голямо внимание на борбата с порочните практики на пазара. Подобна лоша практика, с която новия състав на Комисията ще се бори е обявяването на оферти само за частни лица от агенциите за недвижими имоти. […]

Научи повече
11-дек.-2023
11-дек.-2023 Александър Бочев: Не смятам, че ще има съществен спад или повишение на цените на имотите

Нуждата от регулация в бранша с недвижими имоти е крещяща. Има редица практики, които не съответстват с добрите такива. Има възможност агенциите на недвижими имоти, които представляват собственици да обявяват имотите от частни лица. С такава обява те взимат двойна комисионна – и от купувача и от продавача. Това каза в ефира на „Добро утро, Европа“ председателят на УС на Национално сдружение недвижими имоти Александър Бочев. По думите му има и много други подобни практики. 95% от агенциите в ЕС и България са малки и средни предприятия, уточни той. Големите агенции са 4-5. Никъде в законопроекта, който е входиран в […]

Научи повече
08-дек.-2023
08-дек.-2023 Πpoyчвaнe: Цeнитe нa жилищaтa в cвeтa щe ce пoĸaчвaт и пpeз cлeдвaщитe двe гoдини

Цeнитe нa имoтитe в cвeтoвeн мaщaб нa гoлeмитe жилищни пaзapи щe ce пoĸaчaт пpeз cлeдвaщитe двe гoдини. Toвa щe ce дължи нa гoлямoтo тъpceнe и нa oгpaничeнoтo пpeдлaгaнe, ce ĸaзвa в пpoyчвaнe нa Rеutеrѕ. Цeнитe нa жилищaтa нe oтгoвopиxa нa oчaĸвaниятa нa aнaлизaтopитe, ĸoитo пpoгнoзиpaxa двyцифpeн cпaд в нaчaлoтo нa гoдинaтa. в гoлямa чacт oт пaзapитe цeнитe нa имoтитe щe пpиĸлючaт гoдинaтa c pъcт. Πoĸaчвaнeтo нa цeнитe щe пpoдължи и пpeз cлeдвaщaтa гoдинa, ĸaĸтo и в 2025 г., нo пo-виcoĸитe лиxвeни пpoцeнти пo ипoтeчнитe ĸpeдити и липcaтa нa пpeдлaгaнe нa жилищa нa дocтъпни цeни щe oгpaничaт тoвa пoĸaчвaнe. „Цeнитe нe […]

Научи повече
07-дек.-2023
07-дек.-2023 Съболезнователен адрес

Скъпи колеги и приятели, С огромна тъга споделяме тъжната новина, че на 6.12.2023 г ни напусна г-н Владимир Лафчиев. Владимир Лафчиев бе уважаван от всички  нас колега и приятел, отдаден на мисията за създаване на професионален и регламентиран бизнес с недвижими имоти. Владо бе в основата на обединението на всички регионални гилдии в лоното на НСНИ. За всички нас той бе безусловен лидер и човек с голям професионален опит, дългогодишен, активен член на УС на НСНИ и Председател на РС Пловдив. Ще запомним Владо като дългогодишен и пламенен радетел на идеите за налагане и спазване на професионалните стандарти на брокерите на недвижими имоти! […]

Научи повече
Стратегически партньори на НСНИ: