София е сред най-нажежените пазари на жилища в света

София е на 15-о място сред 150 града в света по най-бърз ръст на цените на жилищата през третото тримесечие, сочи индекс на консултантската компания Knight Frank.

Компанията уточнява, че данните за столицата са от второто тримесечие на тази година. Националният статистически институт (НСИ) ще публикува индекса си за цените на жилищата през третото тримесечие в края на декември. С ръста от 17,3% на цените на жилищата София попада в нажежената зона на индекса след Прага и преди Финикс, Хайфа и Бристол.

В класацията на консултантската компания по страни България е поставена на 13-о място сред 56 страни и територии с ръст на цените от 14,6%. Страната ни изпреварва Хърватия, Сингапур и Полша и е непосредствено след Литва.

Годишният ръст на цените на жилищата в градовете, следени от Knight Frank, се е забавил под 10% за първи път от третото тримесечие на 2021 г., тъй като средата на по-високи лихви започва да подкопава търсенето и активността при продажбите.

Въпреки това 133 от 150-те града все още записват ръст на цените на жилищата на годишна база в годината до третото тримесечие. Броят им обаче леко намалява спрямо 138 в предходното тримесечие.

Макар че цените на жилищата на градско ниво показват по-силен среден ръст от 9% спрямо националните пазари (8,8%), разликата в представянето се е стеснила в последното тримесечие.

Лихвите, инфлацията и цената на дълга продължават да растат, което води до спад на цените на жилищата в повече градове. 16 града са отчели понижаване на цените на годишна база спрямо 12 предходното тримесечие. Сега сред тях има градове от Нова Зеландия, Китай и Австралия.

Централните банки в Нова Зеландия и Австралия вече прибегнаха до съответно девет и седем повишения на лихвите от началото на пандемията. В Уелингтън цените на жилищата са спаднали със 17%, а в Хамилтън понижението е с 14%. Спадове са отчетени и в Оукланд и Торонто, съответно с 13% и 11%. Това са градовете в света с най-голям спад на цените спрямо връхната им точка от 2022 г. Канадски градове заемат пет от първите десет места в негативната класация.

Разликата между най-силно и най-слабо представящия се град в някои страни също се разширява. В САЩ и Австралия, например, разликата между градовете с най-силен ръст на цените Маями (28%) и Аделаида (21%) и градовете с най-лошо представяне, Сан Франциско (6%) и Сидни (-4%) вече надхвърля съответно 22 и 25 процентни пункта.

Истанбул, Анкара и Измир са градовете в света с най-бърз ръст на цените на жилищата през третото тримесечие, съответно 212,1%, 196% и 185,8%, но резултатите им се изкривени от високата инфлация в Турция. В десетката попадат още Маями, Рияд, Вилнюс, Талин, Аделаида, Скопие и Рейкявик. Централноевропейските столици, които доскоро бяха сред най-нажежените градски имотни пазари в света, сега отстъпват в индекса – Братислава заема 13-о място в класацията, Прага е на 14-о място, а Будапеща е класирана на 21-а позиция.

На национално равнище цените на жилищата в 56-те страни и територии, следени от Knight Frank, продължават да растат с темп от 8,8% на годишна база. Покачването обаче се забавя спрямо 10,9% при връхната точка през първото тримесечие на тази година.

В реални изражения, когато се вземе предвид и инфлацията, цените на жилищата намаляват с 0,3% на годишна база. В номинални изражения обаче забавянето се материализира по-бавно от очакванията. 48 от 56-те страни и територии, все още регистрират ръст на цените на годишна база.

Турция е на първо място, но огромният растеж в страната от 189,2% се дължи на ширещата се инфлация. Северните и централноевропейските пазари продължават да се представят силно, като Естония, Унгария, Чехия, Исландия, Словакия, Северна Македония и Латвия отбелязват годишен ръст от над 16%.

Пазарите с най-висок ръст на лихвите губят позиции в класацията. Канада се срива от десето на 34-о място, а Австралия пада от 28-о на 47-о място в последните три месеца. Нова Зеландия, която започна да вдига лихвите по-рано от повечето развити икономики, губи още позиции в индекса – от 41-о на 52-о място през същия период, като цените в страната са намалели с 2% през третото тримесечие.

С годишен ръст от 11 на сто САЩ изглеждат стабилни, но той е значително по-бавен в сравнение с покачването от 21% през март. Сингапур е водещият азиатски град държава с ръст на цените от 14%. Силният пазар на труда и придвижването на инвеститорите от акции към имоти, за да се възползват от растящите наеми, тласкат цените нагоре.

Великобритания е в средата на индекса с годишен ръст от 10%, но цените на жилищата намаляха на месечна база през септември. Само шест страни и територии са отбелязали спад на цените на годишна основа, включително Южна Корея, Хонконг, Перу, континенталната част на Китай, Нова Зеландия и Мароко.

Източник Investor.bg

Сродни статии

20-сеп.-2023
20-сеп.-2023 Най-голямо е търсенето на тухлени жилища в София

Най-голямо е търсенето на тухлени жилища, а средната им цена в София достигна 1926 евро на квадрат, показват данни на компания за недвижими имоти. Цените на жилищата освен от района, в който се намират, зависят и от типа строителство. На второ място по цени след тухлените жилища са апартаментите в сгради, построени по технологията едроплощен кофраж (ЕПК). В София средната цена на тези апартаменти доближава 1900 евро за кв. м. Цените на панелките са около 1534 евро на квадрат. В тези данни влизат всички реализирани сделки, а не само новото строителство. В рамките на една година ръстът на цените на […]

Научи повече
19-сеп.-2023
19-сеп.-2023 Строят сгради само за наематели

Строителството на сгради само за наематели е нова тенденция за пазара в България, разказаха брокери на имоти. Подобна практика съществува в редица страни, като например във Великобритания. Най-често по света собствениците на сгради, в които жилищата се отдават под наем, са институционални инвеститори. Такива сгради, или отделни секции от входове в по-големи комплекси, вече има и в България. Българинът иска да има собствен дом и да инвестира парите си в имоти. Затова търсенето на жилища е голямо и повечето строителни предприемачи продават построените от тях имоти. Но някои запазват част от построените жилища с цел да ги отдават под наем. […]

Научи повече
18-сеп.-2023
18-сеп.-2023 Българите в чужбина инвестират в имоти в Родината

Българите в чужбина обръщат пазара на недвижими имоти в Родината. Напоследък те масово купуват имущество в България за бъдещи нужди. „Купуват си жилища у нас от доста дълги години. Пазарът в България се движи на талази. Независимо от скока на цените, парцелите в България не престават да бъдат едни от най-евтините в Европа. На българите това им е родината и това е естествен развой – да влагат в собствената си страна. Ясно е, че парите, които са изкарали навън, имат друга стойност у нас и за тях това е по-допустимо“, каза преди време заместник-председателят на Национално съдружие „Недвижими парцели“ Ирена […]

Научи повече
11-сеп.-2023
11-сеп.-2023 Жилищaтa в Pyмъния ca cpeд нaй-дocтъпнитe в Eвpoпa: ĸъдe ca нaй-cĸъпитe?

Pyмъния ce нapeждa нa тpeтo мяcтo в eвpoпeйcĸитe cтpaни c нaй-eвтини жилищa, cлeд Бocнa и Xepцeгoвинa и Гъpция. Toвa cтaвa яcнo oт Dеlоіttе Рrореrtу Іndех 2023. Cpeднaтa цeнa нa жилищe в ceвepнaтa ни cъceдĸa e 1417 eвpo/ĸв.м зa нoвo cтpoитeлcтвo, cпpямo 1266 eвpo/ĸв.м пpeз 2021 гoдинa. Πpoyчвaнeтo нa Dеlоіttе e пpoвeдeнo в 27 дъpжaви въз ocнoвa нa дaнни oт гoлeмитe гpaдoвe. Kъдe ca нaй-cĸъпитe и нaй-нeдocтъпни жилищa в Eвpoпa? Ha дpyгия ĸpaй нa ĸлacaциятa ce нaмиpa Aвcтpия, ĸoятo e нaй-cĸъпaтa eвpoпeйcĸa дъpжaвa c 4925 eвpo/ĸв.м пpeз 2022 гoдинa. Cледвa Гepмaния (4800 eвpo/ĸв.м), Фpaнция (4639 eвpo/ĸв.м) и Hopвeгия (4204 eвpo/ĸв.м). Πoвeчeтo […]

Научи повече
Стратегически партньори на НСНИ: