София е с най-много нови големи жилища

Двустайните са предпочитани от купувачите

Столицата е №1 по апартаменти, които излизат на пазара

Тухлените сгради имат дал от 19,5%

София се изкачва на първо място по брой на изградените нови големи къщи и апартаменти. През четвъртото тримесечие на миналата година в столицата са въведени в експлоатация 149 жилища с 5 и повече стаи, показват данни на Националния статистически институт. София отново е начело в класацията след като преди това област Пловдив беше на първо място по нови големи жилища.

На второ място е област Пловдив със 107 нови жилища с поне пет стаи, които са въведени в експлоатация за едно тримесечие. Топ три се допълва от област Варна с 69 нови големи жилища. На следващите две места с равен резултат са София-област и област Благоевград, където завършените домове с 5 и повече стаи през тримесечието са по 51.

Най-голям е делът на новопостроените къщи (78,3%), следвани от жилищните кооперации (14,1%).

Интересът към големите къщи и апартаменти нараства. Затова в страната има още няколко области, в които завършените жилища с поне пет стаи само за едно тримесечие са от десет нагоре. Това са Бургас (36 големи жилища), Стара Загора (32), Перник (22), Хасково (17), Габрово (15), Пазарджик (14) и Кърджали (11). Общо за страната завършените големи жилища са рекордните 630 броя.

София е лидер по общия брой на нови жилища, излезли на пазара през тримесечието. В столицата за три месеца в експлоатация са въведени 1823 апартаменти и къщи. На второ място остава област Варна, където са завършени 1390 жилища. Област Пловдив е на трето място с 636 жилища.

Челната петица се допълва от областите Бургас и София-област съответно с 564 и 317 жилища, въведени в експлоатация през тримесечието. След това в класацията са Стара Загора (278), Благоевград (196), Пазарджик (179), Хасково (155) и Кърджали (109). Оказва се, че сериозна строителна активност има в доста градове от страната. Като много жилища изграждат в района около София.

Но има и райони в България, които се развиват доста бавно. Например в областите Видин и Смолян през тримесечието са въведени в експлоатация съответно само четири и девет жилища, а в областите Разград и Силистра само по 10 броя.
В южната част на страната строят много повече от северната, показват данните на НСИ. В Северозападния район на България въведените в експлоатация нови жилища в рамките на три месеца са само 141, а в Северния централен район – 181. Докато в Североизточния район новите домове са 1574, което е близо пет пъти повече от другите два северни района взети заедно. В Югозападния район (където влиза София) строителството е още по-активно, като за три месеца са въведени в експлоатация 2426 жилища.

Когато купуват имот, в който да живеят, хората търсят предимно апартаменти с повече стаи. При покупката на жилище с цел инвестиция обаче, повечето се насочват към двустайните. През тримесечието завършените тристайни жилища са 2187, като те изостават по брой от двустайните. Тристайните жилища са 34,3% от всички излезли на пазара през тримесечието, а двустайните са 2467 и имат дял от 38,9%. Четиристайните къщи и апартаменти пък са 597 и са повече от едностайните, които са 469.

Броят на въведените в експлоатация жилищни сгради през тримесечието е общо 1529, а новопостроените жилища в тях са 6350. На годишна база сградите са с 57 по-малко, но жилищата в тях се увеличават с 1101, или с 21%.

От въведените в експлоатация новопостроени жилищни сгради през тримесечието със стоманобетонна конструкция са 76,8%, с тухлена – 19,5%, с панелна – 0,4%, а с друга – 3,3%. Най-голям е делът на новопостроените къщи (78,3%), следвани от жилищните кооперации (14,1%).

Общата полезна площ на всички новопостроени жилища през тримесечието е 644,4 хил. кв.м, или с 10,3% повече в сравнение със същото тримесечие на предходната година, а  жилищната площ нараства с 10,9% и достига 504,5 хил. кв. метра. Същевременно средната полезна площ на едно новопостроено жилище намалява спрямо същия период на предходната година от 111,3 кв.м на 101,5 кв.м.

Най-голяма средна полезна площ на едно новопостроено жилище е регистрирана в областите Силистра – 227,8 кв.м, и Габрово – 171,4 кв.м, а най-малка – в областите Монтана – 71,1 кв.м, и Варна – 72,4 кв. метра.

Източник Trud.bg

Сродни статии

07-юни-2024
07-юни-2024 Брокери на недвижими имоти обсъдиха регулирането на бранша

Кръгла маса „Необходимо законодателство за посредническите услуги при сделки с недвижими имоти“, организирана от Национално сдружение Недвижими имоти (НСНИ), с подкрепата на Съвета на браншовите организации към Българската търговско-промишлена палата (БТПП), се проведе на 6 юни 2024 г. в БТПП. Събитието събра представители на НСНИ, БТПП, Камарата на независимите оценители, Камарата на архитектите, Националната асоциация на строителните предприемачи, Нотариалната камара, Асоциацията на кредитните посредници в България, Асоциацията на дружествата за управление на етажната собственост, Националния съюз на юристконсултите, агенции за недвижими имоти и медии. Присъстващите се обединиха около идеята за необходима регулация на бранша на посредническите услуги при сделки с […]

Научи повече
05-юни-2024
05-юни-2024 Атанас Аргиров отново е начело на РС Варна

Управителният съвет на Регионална структура – Варна на Национално сдружение Недвижими имоти беше преизбран за нов мандат с абсолютно мнозинство от присъстващите на проведеното на 30 май 2024 г. Регионално събрание в морската столица. Председателският пост на варненската структура беше поверен за още две години на г-н Атанас Аргиров. В следващия мандат продължават и останалите четирима членове на управителния орган – г-н Мирослав Спасов, г-жа Десислава Крисова, г-жа Юлия Хвърчилкова и г-жа Мирела Симеонова. С абсолютно мнозинство се запази и състава на Комисията по професионална етика към Регионална структура – Варна. В нея отново влизат г-жа Яна Радева, г-жа Красимира […]

Научи повече
31-май-2024
31-май-2024 ПРОФЕСИЯ КРЕДИТЕН КОНСУЛТАНТ

Казвам се Георги Канайков и имам честта, да съм директор консултантска мрежа в един от най-уважаваните кредитни посредници в България, КРЕДИТЛАНД. Като един от може би първите кредитни консултанти в България, ще Ви разкажа за професията, придобиваща все по-голяма популярност напоследък. Запознанството с нея, за мен започна през 2005 г., когато, Деян Василев-изпълнителен директор в КРЕДИТЛАНД ме покани да стана част от екипа на фирмата, като предлагаме услуга напълно непозната за България по него време, а именно- кредитно консултиране. В годините имахме много добри и лоши моменти, но оцеляхме и се развихме. Смея да кажа справяме се доста добре! Защо […]

Научи повече
30-май-2024
30-май-2024 Членове на НСНИ бяха отличени на Националния конкурс Real Estate Awards

На 28 май за девети пореден път се проведе националният конкурс Real Estate Awards, който е продължение на проекта „Годишни награди на Imoti.net“. Тази година събитието даде още по-силна заявка да фокусира вниманието на обществото върху сектора на недвижими имоти, насърчаването на добрите практики и прозрачността в бранша. Снежана Стойчева, управител на портала за недвижими имоти imoti.net сподели, че конкурса има за цел да покаже уважение към компаниите и професионалистите в сектора на недвижими имоти, които работят коректно. В приветствието си към гостите г-жа Стойчева каза, че бизнесът с недвижими имоти е изключително важен в обществения ни живот и за […]

Научи повече
Стратегически партньори на НСНИ: