Слаб ръст на строителството у нас и в еврозоната отчита Евростат

Продукцията на сектор „Строителство“ в Европейския съюз и еврозоната се е увеличила с 0,2% през май спрямо април 2023 г.

Това сочат първоначалните сезонно коригирани данни на европейската статистическа служба Евростат, цитирани от БТА.

На годишна основа (спрямо май 2022 г.) строителството на сгради в ЕС е намаляло с -0,4%, а в еврозоната се е увеличило с +0,1%.

В България през май 2023 г. е отчетено повишение на обема на строителството с един процент спрямо предходния месец, показват сезонно коригираните данни на Евростат.

През първото тримесечие на годината у нас e регистриран спад на производството в сектор „Строителство“ – с 0,7% спрямо последното тримесечие на 2022 г.

През май тази година при гражданските инженерни проекти в еврозоната е отчетено повишение с +0,1% спрямо април, а при строителството на сгради с +0,4%

Във всички страни от ЕС гражданските инженерни проекти се увеличават с +0,4%, а строителството на сгради с +0,2%.

Най-сериозно увеличение на производството в сектор „Строителство“ през април на месечна основа сред страните от ЕС, за които са налични данни, е регистрирано в Словакия (+5,5%), Румъния и Словения (+3,7%), следвани от Нидерландия (+3,6%). Най-сериозен спад е отбелязан в Белгия (-2,8%), следвана от Австрия (-2,5%) и Унгария (-1,7%).

На годишна основа през май 2023 г. при гражданските инженерни проекти в еврозоната е отчетено повишение с +2,7%, а при строителството на сгради е регистрирано понижение с -0,3%.

За същия период при гражданското строителство в ЕС е регистрирано годишно повишение с +3%, а при строителството на сгради е отбелязано понижение с -0,9%.

Сред страните от ЕС, за които са налични данни, най-голямо годишно повишение на производството в сектор „Строителство“ е отчетено в Словения (+24,6%), Румъния (+10,6%) и Испания (+7,1%).

На другия край, сред страните с най-голямо понижение на строителната продукция, са Унгария (-12%), Италия (-6,5%) и Швеция (-6,3%).

Източник Profit.bg

Сродни статии

28-фев.-2024
28-фев.-2024 Съветът на Браншовите организации при БТПП проведе редовното си годишно Общо събрание

Към Събранието бе проявен голям интерес и в него взеха активно участие представители на 56% от членовете на Съвета на БО – сдружения, обединяващи различни отрасли от икономиката на страната. Утвърден бе Отчетът за дейността на Съвета през 2023 г. Адмирации бяха изразени към Бюрото на Съвета за компетентната му работа в изпълнение програмата през предходната година – организирани и проведени мероприятия, срещи и др. инициативи. Положителна оценка бе дадена на продължаващата, утвърдената практиката по поддържане на постоянна комуникация на БТПП с членовете на Съвета за взаимен обмен на информация и за изготвяне на общи позиции по важни въпроси от […]

Научи повече
27-фев.-2024
27-фев.-2024 Пловдив изпревари София по започнато строителство на нови жилищни сгради

Пловдив изпревари столицата по брой започнати нови сгради през последното тримесечие на 2023 г., сочат данните на Националния статистически институт (НСИ). За периода октомври-декември е започнато строителството на 264 жилищни сгради в областта с общо 837 апартамента в тях. Разгънатата им застроена площ е 104 967 кв.м. За разглеждания период е започнало изграждането и на 91 броя други сгради, чиято разгъната застроена площ (РЗП) е 108 895 кв.м. За сравнение, в София е започнало строителството на 226 жилищни сгради и 26 постройки от друг тип. Област Пловдив е сред лидерите в страната и по издадени разрешения за строеж, които са ранен индикатор за строителни намерения. […]

Научи повече
21-фев.-2024
21-фев.-2024 Сделките с имоти в София нараснаха с 44%

Над 27% повече продажби в шестте най-големи града Общо за страната увеличението през четвъртото тримесечие е с 15 на сто Чепеларе е №1 със 64% повишение Сделките с имоти в София нараснаха с близо 44% в периода от октомври до декември спрямо предходното тримесечие, показват данни на Агенцията по вписванията. През четвъртото тримесечие на миналата година в столицата са регистрирани 10 075 сделки с имоти, при 7001 продажби през третото тримесечие. По принцип четвъртото тримесечие на годината е най-добро за пазара на имоти и миналата година не прави изключение. Регистрираните покупки на къщи и апартаменти от октомври до декември в […]

Научи повече
19-фев.-2024
19-фев.-2024 Как да разпознаем коректния брокер на недвижими имоти?

Инж. Галина Максимова е експерт с дългогодишен опит в сферата на недвижимите имоти. От 1992 г. е собственик и управител на агенция за недвижими имоти „Софконсулт” ЕООД. Тя разказва за етиката на професията на брокера на недвижими имоти и как потребителите могат да следят за спазването ú. – Г-жо Максимова, в края на миналата година бяхте преизбрана за пореден мандат като председател на Комисията по професионална етика (КПЕ) към НСНИ. Кои са най-фрапиращите порочни практики на брокери на недвижими имоти, които достигат до Вас и има ли тенденция до КПЕ да достигат повече жалби и сигнали за некоректно поведение от страна на брокери […]

Научи повече
Стратегически партньори на НСНИ: