Слаб ръст на строителството у нас и в еврозоната отчита Евростат

Продукцията на сектор „Строителство“ в Европейския съюз и еврозоната се е увеличила с 0,2% през май спрямо април 2023 г.

Това сочат първоначалните сезонно коригирани данни на европейската статистическа служба Евростат, цитирани от БТА.

На годишна основа (спрямо май 2022 г.) строителството на сгради в ЕС е намаляло с -0,4%, а в еврозоната се е увеличило с +0,1%.

В България през май 2023 г. е отчетено повишение на обема на строителството с един процент спрямо предходния месец, показват сезонно коригираните данни на Евростат.

През първото тримесечие на годината у нас e регистриран спад на производството в сектор „Строителство“ – с 0,7% спрямо последното тримесечие на 2022 г.

През май тази година при гражданските инженерни проекти в еврозоната е отчетено повишение с +0,1% спрямо април, а при строителството на сгради с +0,4%

Във всички страни от ЕС гражданските инженерни проекти се увеличават с +0,4%, а строителството на сгради с +0,2%.

Най-сериозно увеличение на производството в сектор „Строителство“ през април на месечна основа сред страните от ЕС, за които са налични данни, е регистрирано в Словакия (+5,5%), Румъния и Словения (+3,7%), следвани от Нидерландия (+3,6%). Най-сериозен спад е отбелязан в Белгия (-2,8%), следвана от Австрия (-2,5%) и Унгария (-1,7%).

На годишна основа през май 2023 г. при гражданските инженерни проекти в еврозоната е отчетено повишение с +2,7%, а при строителството на сгради е регистрирано понижение с -0,3%.

За същия период при гражданското строителство в ЕС е регистрирано годишно повишение с +3%, а при строителството на сгради е отбелязано понижение с -0,9%.

Сред страните от ЕС, за които са налични данни, най-голямо годишно повишение на производството в сектор „Строителство“ е отчетено в Словения (+24,6%), Румъния (+10,6%) и Испания (+7,1%).

На другия край, сред страните с най-голямо понижение на строителната продукция, са Унгария (-12%), Италия (-6,5%) и Швеция (-6,3%).

Източник Profit.bg

Сродни статии

27-сеп.-2023
27-сеп.-2023 Годишна конференция за строителство и инвестиции 2023 – палитра от (не)очаквани сценарии

След успешната конференция през 2022 г., списание „Мениджър“ подготвя второто издание на Годишна конференция за строителство и инвестиции. Събитието ще се проведе на 03.10 в Hyatt Regency Sofia от 13:00 ч. Силен старт ще бъде направен с Ясен Георгиев, изпълнителен директор на Института за икономическа политика. В презентацията си той ще сподели какво да очакваме от икономиката през 2024 г. и какви (не)очаквани сценарии ще се развият за бизнес средата. В четири дискусионни панела ще бъдат обсъдени теми от ключово значение за строителния сектор в България. Модератор на събитието ще е Иван Велков, член на УС на Българската стопанска камара […]

Научи повече
27-сеп.-2023
27-сеп.-2023 Стойността на недвижимите имоти в света е близо четири пъти по-висока от глобалния БВП

Стойността на недвижимите имоти в света – жилищни и бизнес имоти и земеделска земя, е достигнала 379,7 трлн. долара през 2022 г., сочат данни на консултантската компания Savills. Така те запазват позицията си на най-значимия актив убежище за богатството в света. През 2022 г. недвижимите имоти са били по-ценни, отколкото глобалните акции (98,9 трлн. долара) и дългови ценни книжа (129,8 трлн. долара) взети заедно, и са се равнявали на почти четири пъти повече от световния брутен вътрешен продукт (100,6 трлн. долара), съобщава Savills. За сравнение, стойността на всичкото добито злато в историята достига 12,2 трлн. долара, само 3 на сто […]

Научи повече
26-сеп.-2023
26-сеп.-2023 Варна е първенец по поскъпване на жилищните имоти

Въпреки тенденцията още от края на миналата година с намаляването на броя на сделките, цените на жилищните имоти в България продължават да се повишават. По последни данни за второто тримесечие на 2023 година, жилищните имоти във Варна са поскъпнали с над 20%. По-голямо е поскъпването при новите жилища. По този показател морската столица изпреварва останалите големи градове в страната. Най-малък е ръстът на цените в Русе и Стара Загора. Защо обаче жилищните имоти поскъпват при спад на сделките средно с около 10-12%? Според Председателя на Национално сдружение „Недвижими имоти“ Добромир Ганев, това се дължи на няколко фактора. От една страна са инфлационните процеси, които […]

Научи повече
25-сеп.-2023
25-сеп.-2023 Можем да очакваме нова тенденция на имотния пазар в България през 2024 г.

Настоящият период може да се определи като преходен от двегодишната ситуация, в която пазарите, не само в България, а в цял свят бяха прегрели. Купувачите се редяха на опашка в София и големите градове, за да дадат своите оферти. Тази година липсва тази картина, но добрата новина е, че спадовете на броя сделки се движат около 10%. Няма основание за намаляване на цените, най-малко поради нениската инфлация. Поне до края на годината очакванията са, че тази тенденцията ще се запази, но през втората половина на 2024 година може да видим промяна – покачване на обема сделки, поне в големите градове. Това каза Добромир Ганев, […]

Научи повече
Стратегически партньори на НСНИ: