Ще вдигне ли еврото цените на жилищата? Прогнозата

Ще вдигне ли еврото цените на жилищата? Все още е рано да се даде точна прогноза, казва Добромир Ганев, Председател на Национално сдружение Недвижими имоти.

„Никой не може да предвиди каква точно ще бъде точната реакция на пазарите при влизането на България в еврозоната. Исторически погледнато цените скачат при влизане в еврозоната, но това е така, защото доверието в пазарите като цяло се увеличава. Би трябвало икономиката да е в по-добра кондиция. А що се отнася до пазарите, би трябвало да има по-голям интерес към по-големите градове, какъвто е София, от страна на играчи, на които е необходима стабилност. В София и другите големи градове все още не сме свидетели на големи жилищни проекти. Това, може би, ще се промени“, каза Ганев пред на Bloomberg TV Bulgaria.

Възможно е (без да е задължително) авансово, още преди приемането ни в еврозоната, да се увеличи търсенето и броят на сделките, прогнозира експертът.

„За първата половина на годината разрешенията за строеж, инвестиционните намерения намаляват – не в големи обеми, но 10-12% спад в София. Малко повече за Варна и Пловдив. Само в Бургас има увеличение на желанието за инвестиции. При започнатото ново строителство спадът е много по-осезаем – над 50% и за София, и за Пловдив, и за Варна. Предприемачите също считат, очевидно, периода за преходен. Това е логично, правилно и здравословно за пазара“.

Поне до края на годината очакванията са, че тенденцията, която се развива в момента на имотния пазар, ще се запази, прогнозира Добромир Ганев. „Тя ще покаже, че продължава лекият спад на броя на сделките. Той се дължи на хората с по-ниски доходи, които със сигурност са излезли от пазара и изчакват следващото развитие на пазара“.

„Догодина, след второто тримесечие, може да сме свидетели на нова тенденция, която да не е толкова рязка, както след Covid, но да покаже покачване на обема сделки, поне в големите градове. Това ще се случи, ако политиците си свършат работата по отношение на всички закони, които трябва да бъдат приети, за да бъдем част от Шенген, от еврозоната, да привлечем достатъчно средства по Плана за въстановяване. Всичко това ще се отрази благоприятно на икономиката и вероятно на доходите и на пазара на недвижима собственост“.

Доходите продължават да растат, има позитивни макроикономически фактори, които карат този пазар да не спада чак толкова драстично, колкото някои европейски и американски пазари, защото в САЩ пазарът се срина значително през последната година и половина – с 25%, обясни специалистът. „Цените също значително спаднаха. Сега се възстановяват, но анализаторите казват, че и тази година пазарът в САЩ няма да успее да се възстанови“.

Източник Standartnews.com

Сродни статии

11-дек.-2023
11-дек.-2023 Галина Максимова: Обръщаме все по-голямо внимание на борбата с порочните практики на пазара

Галина Максимова – дългогодишен брокер недвижими имоти, носител на Специалната награда на Imoti.net за професионализъм и колегиалност. Преди месец тя бе избрана отново за председател на Комисията по професионална етика към НСНИ. – Какви цели си поставя Комисията през новия й мандат? – Ще продължи да утвърждава етичните правила, възприети от сдружението чрез Етичния професионален кодекс и да популяризира етиката в бизнеса като същевременно обръщаме все по-голямо внимание на борбата с порочните практики на пазара. Подобна лоша практика, с която новия състав на Комисията ще се бори е обявяването на оферти само за частни лица от агенциите за недвижими имоти. […]

Научи повече
11-дек.-2023
11-дек.-2023 Александър Бочев: Не смятам, че ще има съществен спад или повишение на цените на имотите

Нуждата от регулация в бранша с недвижими имоти е крещяща. Има редица практики, които не съответстват с добрите такива. Има възможност агенциите на недвижими имоти, които представляват собственици да обявяват имотите от частни лица. С такава обява те взимат двойна комисионна – и от купувача и от продавача. Това каза в ефира на „Добро утро, Европа“ председателят на УС на Национално сдружение недвижими имоти Александър Бочев. По думите му има и много други подобни практики. 95% от агенциите в ЕС и България са малки и средни предприятия, уточни той. Големите агенции са 4-5. Никъде в законопроекта, който е входиран в […]

Научи повече
08-дек.-2023
08-дек.-2023 Πpoyчвaнe: Цeнитe нa жилищaтa в cвeтa щe ce пoĸaчвaт и пpeз cлeдвaщитe двe гoдини

Цeнитe нa имoтитe в cвeтoвeн мaщaб нa гoлeмитe жилищни пaзapи щe ce пoĸaчaт пpeз cлeдвaщитe двe гoдини. Toвa щe ce дължи нa гoлямoтo тъpceнe и нa oгpaничeнoтo пpeдлaгaнe, ce ĸaзвa в пpoyчвaнe нa Rеutеrѕ. Цeнитe нa жилищaтa нe oтгoвopиxa нa oчaĸвaниятa нa aнaлизaтopитe, ĸoитo пpoгнoзиpaxa двyцифpeн cпaд в нaчaлoтo нa гoдинaтa. в гoлямa чacт oт пaзapитe цeнитe нa имoтитe щe пpиĸлючaт гoдинaтa c pъcт. Πoĸaчвaнeтo нa цeнитe щe пpoдължи и пpeз cлeдвaщaтa гoдинa, ĸaĸтo и в 2025 г., нo пo-виcoĸитe лиxвeни пpoцeнти пo ипoтeчнитe ĸpeдити и липcaтa нa пpeдлaгaнe нa жилищa нa дocтъпни цeни щe oгpaничaт тoвa пoĸaчвaнe. „Цeнитe нe […]

Научи повече
07-дек.-2023
07-дек.-2023 Съболезнователен адрес

Скъпи колеги и приятели, С огромна тъга споделяме тъжната новина, че на 6.12.2023 г ни напусна г-н Владимир Лафчиев. Владимир Лафчиев бе уважаван от всички  нас колега и приятел, отдаден на мисията за създаване на професионален и регламентиран бизнес с недвижими имоти. Владо бе в основата на обединението на всички регионални гилдии в лоното на НСНИ. За всички нас той бе безусловен лидер и човек с голям професионален опит, дългогодишен, активен член на УС на НСНИ и Председател на РС Пловдив. Ще запомним Владо като дългогодишен и пламенен радетел на идеите за налагане и спазване на професионалните стандарти на брокерите на недвижими имоти! […]

Научи повече
Стратегически партньори на НСНИ: