Сделките с имоти в София нараснаха с 35%

Над 30% повече продажби в шестте най-големи града

Общо за страната увеличението през второто тримесечие е с 22%

Трявна е №1 със 122% повишение

Сделките с имоти в София нараснаха с над 35% в периода от април до юни спрямо предходното тримесечие, показват данни на Агенцията по вписванията. През второто тримесечие на годината в столицата са регистрирани 8615 сделки с имоти, при 6381 продажби през първото тримесечие.

По принцип второто тримесечие на годината е по-добро за пазара на имоти от първото и настоящата година не прави изключение. Регистрираните покупки на къщи и апартаменти от април до юни в цялата страна са 54 371, показват данни на Агенцията по вписвания. Това е ръст с 22,3% спрямо предходното тримесечие.

Реализирани са повече сделки с имоти както в най-големите градове на страната, така и в редица по-малки населени места. Това показва, че има търсене не само на апартаменти в най-големите градове, а и на селски и ваканционни имоти. Редица хора в по-малките градове също купуват имоти, защото искат да живеят в по-хубав дом или да инвестират парите си и да ги предпазят от инфлацията.

Общо в шестте най-големи града в страната – София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе и Стара Загора регистрираните продажби на имоти през второто тримесечие на годината са 20 594. Това е с 30% повече спрямо предходното тримесечие. От тези шест града най-голям е ръстът на сделките в София. На второ място е Варна, където увеличението на продажбите е с 34,8%, а на трето място е Пловдив с ръст от 28,9% спрямо предходното тримесечие. В Русе увеличението на сделките е с 24%, в Стара Загора е с 18,9%, а в Бургас с 13,6%.

Ако от общия брой на сделките с имоти в страната извадим данните за шестте най-големи града, също има ръст на реализираните продажби през второто тримесечие на годината. Регистрираните в тези населени места сделки са 33 777, което е с 18% повече спрямо предходното тримесечие.

Покупките на селски къщи и ваканционни имоти нараснаха след пандемията, като тази тенденция продължава и досега. Причините за това са много. От една страна хората разбраха предимствата да имат втори дом по-близо до природата, където винаги могат да отидат със семейството си. Много хора, които могат да работят дистанционно, предпочетоха да се отдалечат от големите градове. А освен това покупката на къща е чудесна инвестиция. При високата инфлация много хора решават да спасят парите си като ги вложат в имот. Ако нямат достатъчно налични пари за покупка на хубав апартамент в голям град, се насочват към имот в по-малко населено място, където цените са по-ниски.

Най-голям ръст на сделките с имоти е регистриран в службата по вписванията в Трявна. За едно тримесечие там са вписани 91 продажби на имоти, което е със 122% повече спрямо предходното тримесечие. Природата в района на Трявна е много хубава, а със своите стари къщи градът е изключително привлекателен.

В топ три на населените места по ръст на сделките влизат Етрополе и Своге. За едно тримесечие в службата по вписванията в Етрополе са регистрирани 73 продажби, което е с над 62% повече спрямо предходното тримесечие, показват данните на Агенцията по вписвания. В Своге само за три месеца продажбите са 161, което е с 53% повече спрямо предходното тримесечие. Етрополе привлича със своите природни и исторически забележителности. Районът на Своге също се оказва много привлекателен за хората, които търсят по-спокоен начин на живот, а едно от предимствата му е близостта до София.

На четвърто място по ръст на сделките е службата по вписвания в Поморие. Регистрираните сделки там са 527, което е увеличение с близо 52% спрямо предходното тримесечие. В Поморие има голямо предлагане на ваканционни имоти, което води и до голям брой на сделките.

Топ пет се допълва от службата по вписванията в Несебър, където сделките са 2235, а ръстът е с 46,7%. В Несебър регистрират и сделките с имоти в Слънчев бряг. Градът е на четвърто място по брой на регистрираните сделки след София, Варна и Пловдив.

Сред другите служби по вписванията, които е добре да бъдат отбелязани, са Радомир (386 сделки и 43,5% ръст спрямо предходното тримесечие), Каварна (278 продажби, +43,3%), Дупница (503 сделки, +42%), Севлиево (325 продажби, +40%) и Царево (274 сделки, +39%). Има голяма разлика по отношение на движението на пазара на имоти в различните градове на страната. В 50 от всичките 113 служби по вписванията регистрираните сделки с имоти нарастват с над 20 на сто.

За едно тримесечие

В 22 общини има по над 500 покупки

7 служби с над 1000 регистрации

Купувачите на имоти не са концентрирани само в най-големите градове. Много активен е пазарът в района на Несебър.
Най-много сделки с имоти има в София. Но и в други градове на страната пазарът на имоти е много активен. В службите по вписванията в 7 града са регистрирани по над 1000 сделки за едно тримесечие, показват данни на Агенцията по вписвания за периода април-юни. Това са София, Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора, Русе и Несебър.

В службите по вписванията в други 15 града сделките са между 500 и 1000 в рамките на три месеца. Това показва, че купувачите не са концентрирани само в най-големите населени места.

Тенденция на пазара от 2020 г., която продължава и сега, е търсенето на селски къщи. Търсят както готови къщи, които не се нуждаят от сериозен ремонт, така и по-евтини къщи с по-ниска цена, които се нуждаят от реновиране. Предимство имат къщите, до които има хубав път, близо до които има магазини, аптека, както и тези, близо до по-голям град. Нарасна интересът и към ваканционни имоти край морето или в планината. Службата по вписванията в Несебър е на четвърто място по брой на регистрираните сделки след София, Пловдив и Варна. В Несебър вписаните продажби през първата половина на годината са 3759.

В София са сключени 8615 сделки през второто тримесечие, или 15,8% от всички регистрирани продажби на имоти за периода, показват данни на Агенцията по вписванията. На второ място е Пловдив с 4175 сделки и дял от 7,7% от всички сделки в страната. Ако добавим и Варна с 3792 продажби, или 7% от сделките, се оказва че над 30% от всички продажби на имоти са в трите най-големи града.

Източник Trud.bg

Сродни статии

16-юли-2024
16-юли-2024 Летният бал “Брокери и приятели” на НСНИ във Варна събра близо 200 гости

Традиционният летен бал “Брокери и приятели” събра близо 200 гости в елегантния ресторант “Градина” на Комплекс “Морско казино” в град Варна. За перфектната организация и настроението на гостите се погрижиха представителите на Регионална структура Варна на Национално сдружение Недвижими имоти. Всички те бяха посрещнати на входа от домакините. Красиви тоалети и усмивки се запечатаха за спомен на елегантно украсена и брандирана фото стена. Специални благодарности на нашите партньори: Музика и сценично озвучаване от Alex DJs Event solutions, музиката на изпълнителката NELS/Neli Gergova, Бутикови вина deVina и кулинарните изкушения на МАНДЖЕРА. Миговете от бала бяха уловени от фотографа Ангел Жечев. Национално […]

Научи повече
08-юли-2024
08-юли-2024 Роля и употреба на протоколите за оглед и договорите

На 4 юли 2024 г. в централния офис на НСНИ се проведе дискусия между представители на бранша на тема „Протоколите за оглед и договорите за сътрудничество“. В дискусията се включи  адв. д-р Бисерка Маринова, която обърна внимание, че правенето на огледи е само една малка част от задълженията на брокера. Осъществяването на оглед само по себе си не означава, че трябва да има плащане на комисиона (според съдебната практика). Как агенциите за недвижими имоти и брокерите да защитават правата на клиентите? Как да защитят себе си от нелоялни клиенти? Къде се срещат доверие, професионализъм и етика? Правно становище Адв. Маринова […]

Научи повече
25-юни-2024
25-юни-2024 Отворена среща дискусия „ЕТИКАТА- МОСТЪТ МЕЖДУ НАС“ се състоя в гр. Варна

На 20 юни 2024 г. във Варна се проведе поредната отворена среща дискусия „Етиката мостът между нас“ под надслов „РАБОТИМ СЪВМЕСТНО – УСПЯВАМЕ ЗАЕДНО”.     Събитието е част от кампанията на Комисията по професионална етика към НСНИ и набира все по-голяма популярност сред професионалистите в бранша. На събитието присъстваха повече от 100 участници, членове на регионалната структура на НСНИ във Варна, както и много професионалисти от града и страната. Основни теми бяха етиката между професионалните брокери, етиката в маркетинга и рекламата, добавена стойност на посредника и др. Обсъдиха се начините, по които работата между посредниците водят до най – добър резултат […]

Научи повече
24-юни-2024
24-юни-2024 Александър Бочев: Пазарът на недвижими имоти е спокоен

– Г-н Бочев, какво е състоянието на пазара на недвижими имоти в момента? – Много често ми задават въпроса – добър ли е пазарът. И винаги отговарям с контравъпрос – за кого да е добър? Много често се случва, че понякога пазарът е добър за продавачите, друг път за купувачите. Ако разглеждаме пазара от гледна точка на цените и движението им нагоре или надолу, за мен добрият пазар е този, който може да бъде лесно прогнозируем. През 2019 г. всички прогнози бяха разбити на пух и прах – вместо да тръгне надолу, пазарът се изстреля нагоре със светкавични темпове. В […]

Научи повече
Стратегически партньори на НСНИ: