Сделките с имоти в София нараснаха с 35%

Над 30% повече продажби в шестте най-големи града

Общо за страната увеличението през второто тримесечие е с 22%

Трявна е №1 със 122% повишение

Сделките с имоти в София нараснаха с над 35% в периода от април до юни спрямо предходното тримесечие, показват данни на Агенцията по вписванията. През второто тримесечие на годината в столицата са регистрирани 8615 сделки с имоти, при 6381 продажби през първото тримесечие.

По принцип второто тримесечие на годината е по-добро за пазара на имоти от първото и настоящата година не прави изключение. Регистрираните покупки на къщи и апартаменти от април до юни в цялата страна са 54 371, показват данни на Агенцията по вписвания. Това е ръст с 22,3% спрямо предходното тримесечие.

Реализирани са повече сделки с имоти както в най-големите градове на страната, така и в редица по-малки населени места. Това показва, че има търсене не само на апартаменти в най-големите градове, а и на селски и ваканционни имоти. Редица хора в по-малките градове също купуват имоти, защото искат да живеят в по-хубав дом или да инвестират парите си и да ги предпазят от инфлацията.

Общо в шестте най-големи града в страната – София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе и Стара Загора регистрираните продажби на имоти през второто тримесечие на годината са 20 594. Това е с 30% повече спрямо предходното тримесечие. От тези шест града най-голям е ръстът на сделките в София. На второ място е Варна, където увеличението на продажбите е с 34,8%, а на трето място е Пловдив с ръст от 28,9% спрямо предходното тримесечие. В Русе увеличението на сделките е с 24%, в Стара Загора е с 18,9%, а в Бургас с 13,6%.

Ако от общия брой на сделките с имоти в страната извадим данните за шестте най-големи града, също има ръст на реализираните продажби през второто тримесечие на годината. Регистрираните в тези населени места сделки са 33 777, което е с 18% повече спрямо предходното тримесечие.

Покупките на селски къщи и ваканционни имоти нараснаха след пандемията, като тази тенденция продължава и досега. Причините за това са много. От една страна хората разбраха предимствата да имат втори дом по-близо до природата, където винаги могат да отидат със семейството си. Много хора, които могат да работят дистанционно, предпочетоха да се отдалечат от големите градове. А освен това покупката на къща е чудесна инвестиция. При високата инфлация много хора решават да спасят парите си като ги вложат в имот. Ако нямат достатъчно налични пари за покупка на хубав апартамент в голям град, се насочват към имот в по-малко населено място, където цените са по-ниски.

Най-голям ръст на сделките с имоти е регистриран в службата по вписванията в Трявна. За едно тримесечие там са вписани 91 продажби на имоти, което е със 122% повече спрямо предходното тримесечие. Природата в района на Трявна е много хубава, а със своите стари къщи градът е изключително привлекателен.

В топ три на населените места по ръст на сделките влизат Етрополе и Своге. За едно тримесечие в службата по вписванията в Етрополе са регистрирани 73 продажби, което е с над 62% повече спрямо предходното тримесечие, показват данните на Агенцията по вписвания. В Своге само за три месеца продажбите са 161, което е с 53% повече спрямо предходното тримесечие. Етрополе привлича със своите природни и исторически забележителности. Районът на Своге също се оказва много привлекателен за хората, които търсят по-спокоен начин на живот, а едно от предимствата му е близостта до София.

На четвърто място по ръст на сделките е службата по вписвания в Поморие. Регистрираните сделки там са 527, което е увеличение с близо 52% спрямо предходното тримесечие. В Поморие има голямо предлагане на ваканционни имоти, което води и до голям брой на сделките.

Топ пет се допълва от службата по вписванията в Несебър, където сделките са 2235, а ръстът е с 46,7%. В Несебър регистрират и сделките с имоти в Слънчев бряг. Градът е на четвърто място по брой на регистрираните сделки след София, Варна и Пловдив.

Сред другите служби по вписванията, които е добре да бъдат отбелязани, са Радомир (386 сделки и 43,5% ръст спрямо предходното тримесечие), Каварна (278 продажби, +43,3%), Дупница (503 сделки, +42%), Севлиево (325 продажби, +40%) и Царево (274 сделки, +39%). Има голяма разлика по отношение на движението на пазара на имоти в различните градове на страната. В 50 от всичките 113 служби по вписванията регистрираните сделки с имоти нарастват с над 20 на сто.

За едно тримесечие

В 22 общини има по над 500 покупки

7 служби с над 1000 регистрации

Купувачите на имоти не са концентрирани само в най-големите градове. Много активен е пазарът в района на Несебър.
Най-много сделки с имоти има в София. Но и в други градове на страната пазарът на имоти е много активен. В службите по вписванията в 7 града са регистрирани по над 1000 сделки за едно тримесечие, показват данни на Агенцията по вписвания за периода април-юни. Това са София, Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора, Русе и Несебър.

В службите по вписванията в други 15 града сделките са между 500 и 1000 в рамките на три месеца. Това показва, че купувачите не са концентрирани само в най-големите населени места.

Тенденция на пазара от 2020 г., която продължава и сега, е търсенето на селски къщи. Търсят както готови къщи, които не се нуждаят от сериозен ремонт, така и по-евтини къщи с по-ниска цена, които се нуждаят от реновиране. Предимство имат къщите, до които има хубав път, близо до които има магазини, аптека, както и тези, близо до по-голям град. Нарасна интересът и към ваканционни имоти край морето или в планината. Службата по вписванията в Несебър е на четвърто място по брой на регистрираните сделки след София, Пловдив и Варна. В Несебър вписаните продажби през първата половина на годината са 3759.

В София са сключени 8615 сделки през второто тримесечие, или 15,8% от всички регистрирани продажби на имоти за периода, показват данни на Агенцията по вписванията. На второ място е Пловдив с 4175 сделки и дял от 7,7% от всички сделки в страната. Ако добавим и Варна с 3792 продажби, или 7% от сделките, се оказва че над 30% от всички продажби на имоти са в трите най-големи града.

Източник Trud.bg

Сродни статии

28-фев.-2024
28-фев.-2024 Съветът на Браншовите организации при БТПП проведе редовното си годишно Общо събрание

Към Събранието бе проявен голям интерес и в него взеха активно участие представители на 56% от членовете на Съвета на БО – сдружения, обединяващи различни отрасли от икономиката на страната. Утвърден бе Отчетът за дейността на Съвета през 2023 г. Адмирации бяха изразени към Бюрото на Съвета за компетентната му работа в изпълнение програмата през предходната година – организирани и проведени мероприятия, срещи и др. инициативи. Положителна оценка бе дадена на продължаващата, утвърдената практиката по поддържане на постоянна комуникация на БТПП с членовете на Съвета за взаимен обмен на информация и за изготвяне на общи позиции по важни въпроси от […]

Научи повече
27-фев.-2024
27-фев.-2024 Пловдив изпревари София по започнато строителство на нови жилищни сгради

Пловдив изпревари столицата по брой започнати нови сгради през последното тримесечие на 2023 г., сочат данните на Националния статистически институт (НСИ). За периода октомври-декември е започнато строителството на 264 жилищни сгради в областта с общо 837 апартамента в тях. Разгънатата им застроена площ е 104 967 кв.м. За разглеждания период е започнало изграждането и на 91 броя други сгради, чиято разгъната застроена площ (РЗП) е 108 895 кв.м. За сравнение, в София е започнало строителството на 226 жилищни сгради и 26 постройки от друг тип. Област Пловдив е сред лидерите в страната и по издадени разрешения за строеж, които са ранен индикатор за строителни намерения. […]

Научи повече
21-фев.-2024
21-фев.-2024 Сделките с имоти в София нараснаха с 44%

Над 27% повече продажби в шестте най-големи града Общо за страната увеличението през четвъртото тримесечие е с 15 на сто Чепеларе е №1 със 64% повишение Сделките с имоти в София нараснаха с близо 44% в периода от октомври до декември спрямо предходното тримесечие, показват данни на Агенцията по вписванията. През четвъртото тримесечие на миналата година в столицата са регистрирани 10 075 сделки с имоти, при 7001 продажби през третото тримесечие. По принцип четвъртото тримесечие на годината е най-добро за пазара на имоти и миналата година не прави изключение. Регистрираните покупки на къщи и апартаменти от октомври до декември в […]

Научи повече
19-фев.-2024
19-фев.-2024 Как да разпознаем коректния брокер на недвижими имоти?

Инж. Галина Максимова е експерт с дългогодишен опит в сферата на недвижимите имоти. От 1992 г. е собственик и управител на агенция за недвижими имоти „Софконсулт” ЕООД. Тя разказва за етиката на професията на брокера на недвижими имоти и как потребителите могат да следят за спазването ú. – Г-жо Максимова, в края на миналата година бяхте преизбрана за пореден мандат като председател на Комисията по професионална етика (КПЕ) към НСНИ. Кои са най-фрапиращите порочни практики на брокери на недвижими имоти, които достигат до Вас и има ли тенденция до КПЕ да достигат повече жалби и сигнали за некоректно поведение от страна на брокери […]

Научи повече
Стратегически партньори на НСНИ: