Сделките с имоти в София нараснаха с 35%

Над 30% повече продажби в шестте най-големи града

Общо за страната увеличението през второто тримесечие е с 22%

Трявна е №1 със 122% повишение

Сделките с имоти в София нараснаха с над 35% в периода от април до юни спрямо предходното тримесечие, показват данни на Агенцията по вписванията. През второто тримесечие на годината в столицата са регистрирани 8615 сделки с имоти, при 6381 продажби през първото тримесечие.

По принцип второто тримесечие на годината е по-добро за пазара на имоти от първото и настоящата година не прави изключение. Регистрираните покупки на къщи и апартаменти от април до юни в цялата страна са 54 371, показват данни на Агенцията по вписвания. Това е ръст с 22,3% спрямо предходното тримесечие.

Реализирани са повече сделки с имоти както в най-големите градове на страната, така и в редица по-малки населени места. Това показва, че има търсене не само на апартаменти в най-големите градове, а и на селски и ваканционни имоти. Редица хора в по-малките градове също купуват имоти, защото искат да живеят в по-хубав дом или да инвестират парите си и да ги предпазят от инфлацията.

Общо в шестте най-големи града в страната – София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе и Стара Загора регистрираните продажби на имоти през второто тримесечие на годината са 20 594. Това е с 30% повече спрямо предходното тримесечие. От тези шест града най-голям е ръстът на сделките в София. На второ място е Варна, където увеличението на продажбите е с 34,8%, а на трето място е Пловдив с ръст от 28,9% спрямо предходното тримесечие. В Русе увеличението на сделките е с 24%, в Стара Загора е с 18,9%, а в Бургас с 13,6%.

Ако от общия брой на сделките с имоти в страната извадим данните за шестте най-големи града, също има ръст на реализираните продажби през второто тримесечие на годината. Регистрираните в тези населени места сделки са 33 777, което е с 18% повече спрямо предходното тримесечие.

Покупките на селски къщи и ваканционни имоти нараснаха след пандемията, като тази тенденция продължава и досега. Причините за това са много. От една страна хората разбраха предимствата да имат втори дом по-близо до природата, където винаги могат да отидат със семейството си. Много хора, които могат да работят дистанционно, предпочетоха да се отдалечат от големите градове. А освен това покупката на къща е чудесна инвестиция. При високата инфлация много хора решават да спасят парите си като ги вложат в имот. Ако нямат достатъчно налични пари за покупка на хубав апартамент в голям град, се насочват към имот в по-малко населено място, където цените са по-ниски.

Най-голям ръст на сделките с имоти е регистриран в службата по вписванията в Трявна. За едно тримесечие там са вписани 91 продажби на имоти, което е със 122% повече спрямо предходното тримесечие. Природата в района на Трявна е много хубава, а със своите стари къщи градът е изключително привлекателен.

В топ три на населените места по ръст на сделките влизат Етрополе и Своге. За едно тримесечие в службата по вписванията в Етрополе са регистрирани 73 продажби, което е с над 62% повече спрямо предходното тримесечие, показват данните на Агенцията по вписвания. В Своге само за три месеца продажбите са 161, което е с 53% повече спрямо предходното тримесечие. Етрополе привлича със своите природни и исторически забележителности. Районът на Своге също се оказва много привлекателен за хората, които търсят по-спокоен начин на живот, а едно от предимствата му е близостта до София.

На четвърто място по ръст на сделките е службата по вписвания в Поморие. Регистрираните сделки там са 527, което е увеличение с близо 52% спрямо предходното тримесечие. В Поморие има голямо предлагане на ваканционни имоти, което води и до голям брой на сделките.

Топ пет се допълва от службата по вписванията в Несебър, където сделките са 2235, а ръстът е с 46,7%. В Несебър регистрират и сделките с имоти в Слънчев бряг. Градът е на четвърто място по брой на регистрираните сделки след София, Варна и Пловдив.

Сред другите служби по вписванията, които е добре да бъдат отбелязани, са Радомир (386 сделки и 43,5% ръст спрямо предходното тримесечие), Каварна (278 продажби, +43,3%), Дупница (503 сделки, +42%), Севлиево (325 продажби, +40%) и Царево (274 сделки, +39%). Има голяма разлика по отношение на движението на пазара на имоти в различните градове на страната. В 50 от всичките 113 служби по вписванията регистрираните сделки с имоти нарастват с над 20 на сто.

За едно тримесечие

В 22 общини има по над 500 покупки

7 служби с над 1000 регистрации

Купувачите на имоти не са концентрирани само в най-големите градове. Много активен е пазарът в района на Несебър.
Най-много сделки с имоти има в София. Но и в други градове на страната пазарът на имоти е много активен. В службите по вписванията в 7 града са регистрирани по над 1000 сделки за едно тримесечие, показват данни на Агенцията по вписвания за периода април-юни. Това са София, Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора, Русе и Несебър.

В службите по вписванията в други 15 града сделките са между 500 и 1000 в рамките на три месеца. Това показва, че купувачите не са концентрирани само в най-големите населени места.

Тенденция на пазара от 2020 г., която продължава и сега, е търсенето на селски къщи. Търсят както готови къщи, които не се нуждаят от сериозен ремонт, така и по-евтини къщи с по-ниска цена, които се нуждаят от реновиране. Предимство имат къщите, до които има хубав път, близо до които има магазини, аптека, както и тези, близо до по-голям град. Нарасна интересът и към ваканционни имоти край морето или в планината. Службата по вписванията в Несебър е на четвърто място по брой на регистрираните сделки след София, Пловдив и Варна. В Несебър вписаните продажби през първата половина на годината са 3759.

В София са сключени 8615 сделки през второто тримесечие, или 15,8% от всички регистрирани продажби на имоти за периода, показват данни на Агенцията по вписванията. На второ място е Пловдив с 4175 сделки и дял от 7,7% от всички сделки в страната. Ако добавим и Варна с 3792 продажби, или 7% от сделките, се оказва че над 30% от всички продажби на имоти са в трите най-големи града.

Източник Trud.bg

Сродни статии

27-сеп.-2023
27-сеп.-2023 Годишна конференция за строителство и инвестиции 2023 – палитра от (не)очаквани сценарии

След успешната конференция през 2022 г., списание „Мениджър“ подготвя второто издание на Годишна конференция за строителство и инвестиции. Събитието ще се проведе на 03.10 в Hyatt Regency Sofia от 13:00 ч. Силен старт ще бъде направен с Ясен Георгиев, изпълнителен директор на Института за икономическа политика. В презентацията си той ще сподели какво да очакваме от икономиката през 2024 г. и какви (не)очаквани сценарии ще се развият за бизнес средата. В четири дискусионни панела ще бъдат обсъдени теми от ключово значение за строителния сектор в България. Модератор на събитието ще е Иван Велков, член на УС на Българската стопанска камара […]

Научи повече
27-сеп.-2023
27-сеп.-2023 Стойността на недвижимите имоти в света е близо четири пъти по-висока от глобалния БВП

Стойността на недвижимите имоти в света – жилищни и бизнес имоти и земеделска земя, е достигнала 379,7 трлн. долара през 2022 г., сочат данни на консултантската компания Savills. Така те запазват позицията си на най-значимия актив убежище за богатството в света. През 2022 г. недвижимите имоти са били по-ценни, отколкото глобалните акции (98,9 трлн. долара) и дългови ценни книжа (129,8 трлн. долара) взети заедно, и са се равнявали на почти четири пъти повече от световния брутен вътрешен продукт (100,6 трлн. долара), съобщава Savills. За сравнение, стойността на всичкото добито злато в историята достига 12,2 трлн. долара, само 3 на сто […]

Научи повече
26-сеп.-2023
26-сеп.-2023 Варна е първенец по поскъпване на жилищните имоти

Въпреки тенденцията още от края на миналата година с намаляването на броя на сделките, цените на жилищните имоти в България продължават да се повишават. По последни данни за второто тримесечие на 2023 година, жилищните имоти във Варна са поскъпнали с над 20%. По-голямо е поскъпването при новите жилища. По този показател морската столица изпреварва останалите големи градове в страната. Най-малък е ръстът на цените в Русе и Стара Загора. Защо обаче жилищните имоти поскъпват при спад на сделките средно с около 10-12%? Според Председателя на Национално сдружение „Недвижими имоти“ Добромир Ганев, това се дължи на няколко фактора. От една страна са инфлационните процеси, които […]

Научи повече
25-сеп.-2023
25-сеп.-2023 Можем да очакваме нова тенденция на имотния пазар в България през 2024 г.

Настоящият период може да се определи като преходен от двегодишната ситуация, в която пазарите, не само в България, а в цял свят бяха прегрели. Купувачите се редяха на опашка в София и големите градове, за да дадат своите оферти. Тази година липсва тази картина, но добрата новина е, че спадовете на броя сделки се движат около 10%. Няма основание за намаляване на цените, най-малко поради нениската инфлация. Поне до края на годината очакванията са, че тази тенденцията ще се запази, но през втората половина на 2024 година може да видим промяна – покачване на обема сделки, поне в големите градове. Това каза Добромир Ганев, […]

Научи повече
Стратегически партньори на НСНИ: