САЩ скоро ще затворят вратичката за пране на пари чрез луксозни имоти

Министерството на финансите на САЩ скоро ще предложи правила, с които на практика ще сложи край на анонимните покупки на луксозни жилища и ще затвори вратичката, която според ведомството позволява на корумпирани олигарси, терористи и други престъпници да укриват незаконно придобити печалби, пише Ройтерс.

Очаква се дългоочакваната промяна да изисква от професионалистите в областта на недвижимите имоти, като например застрахователите, да съобщават самоличността на действителните собственици на компании, които купуват недвижими имоти в брой, на Мрежата за борба с финансовите престъпления към Министерството на финансите (FinCEN).

В продължение на десетилетия престъпниците анонимно са укривали незаконно придобити печалби в недвижими имоти, заяви през март американският министър на финансите Джанет Йелън, като добави, че между 2015 г. и 2020 г. чрез недвижими имоти в САЩ са изпрани до 2,3 млрд. долара.

„Ето защо FinCEN предприема тази важна стъпка, за да въведе нещо официално, което ще изкорени прането на пари в сектора веднъж завинаги“, казва Ерика Ханичак, директор по правителствените въпроси на застъпническата група FACT Coalition.

FinCEN води борба да доведе до край въвеждането на друго, свързано правило, което има за цел да разкрива собствениците на фиктивни компании. Според публично писмо от април двупартийна група от американски законодатели настоява FinCEN да усъвършенства това предложение. Според един от източниците този дебат е забавил работата на FinCEN по правилото за недвижимите имоти.

Американската асоциация за поземлени имоти, която представлява застрахователите на имоти, заявява, че приветства новото правило, но че FinCEN трябва да го отложи, докато не бъде завършено правилото за фиктивните компании.

Въпреки че от банките отдавна се изисква да знаят източника на средства на клиентите си и да докладват за подозрителни трансакции, за сектора на недвижимите имоти не съществуват такива правила в национален мащаб.

Вместо това FinCEN прилага правила за разкриване на информация за покупките на недвижими имоти, известни като географски целеви заповеди, само в няколко града, включително Ню Йорк, Маями и Лос Анджелис. Очаква се новото правило на практика да разшири обхвата на тези заповеди в цялата страна.

FinCEN въведе въпросните заповеди през 2016 г., след като New York Times разкри, че почти половината от луксозните недвижими имоти са закупени от анонимни фиктивни компании. Заповедите обаче лесно могат да бъдат заобиколени, като просто се закупи имот извън целевите райони.

Източник: Investor.bg

Сродни статии

27-сеп.-2023
27-сеп.-2023 Годишна конференция за строителство и инвестиции 2023 – палитра от (не)очаквани сценарии

След успешната конференция през 2022 г., списание „Мениджър“ подготвя второто издание на Годишна конференция за строителство и инвестиции. Събитието ще се проведе на 03.10 в Hyatt Regency Sofia от 13:00 ч. Силен старт ще бъде направен с Ясен Георгиев, изпълнителен директор на Института за икономическа политика. В презентацията си той ще сподели какво да очакваме от икономиката през 2024 г. и какви (не)очаквани сценарии ще се развият за бизнес средата. В четири дискусионни панела ще бъдат обсъдени теми от ключово значение за строителния сектор в България. Модератор на събитието ще е Иван Велков, член на УС на Българската стопанска камара […]

Научи повече
27-сеп.-2023
27-сеп.-2023 Стойността на недвижимите имоти в света е близо четири пъти по-висока от глобалния БВП

Стойността на недвижимите имоти в света – жилищни и бизнес имоти и земеделска земя, е достигнала 379,7 трлн. долара през 2022 г., сочат данни на консултантската компания Savills. Така те запазват позицията си на най-значимия актив убежище за богатството в света. През 2022 г. недвижимите имоти са били по-ценни, отколкото глобалните акции (98,9 трлн. долара) и дългови ценни книжа (129,8 трлн. долара) взети заедно, и са се равнявали на почти четири пъти повече от световния брутен вътрешен продукт (100,6 трлн. долара), съобщава Savills. За сравнение, стойността на всичкото добито злато в историята достига 12,2 трлн. долара, само 3 на сто […]

Научи повече
26-сеп.-2023
26-сеп.-2023 Варна е първенец по поскъпване на жилищните имоти

Въпреки тенденцията още от края на миналата година с намаляването на броя на сделките, цените на жилищните имоти в България продължават да се повишават. По последни данни за второто тримесечие на 2023 година, жилищните имоти във Варна са поскъпнали с над 20%. По-голямо е поскъпването при новите жилища. По този показател морската столица изпреварва останалите големи градове в страната. Най-малък е ръстът на цените в Русе и Стара Загора. Защо обаче жилищните имоти поскъпват при спад на сделките средно с около 10-12%? Според Председателя на Национално сдружение „Недвижими имоти“ Добромир Ганев, това се дължи на няколко фактора. От една страна са инфлационните процеси, които […]

Научи повече
25-сеп.-2023
25-сеп.-2023 Можем да очакваме нова тенденция на имотния пазар в България през 2024 г.

Настоящият период може да се определи като преходен от двегодишната ситуация, в която пазарите, не само в България, а в цял свят бяха прегрели. Купувачите се редяха на опашка в София и големите градове, за да дадат своите оферти. Тази година липсва тази картина, но добрата новина е, че спадовете на броя сделки се движат около 10%. Няма основание за намаляване на цените, най-малко поради нениската инфлация. Поне до края на годината очакванията са, че тази тенденцията ще се запази, но през втората половина на 2024 година може да видим промяна – покачване на обема сделки, поне в големите градове. Това каза Добромир Ганев, […]

Научи повече
Стратегически партньори на НСНИ: