САЩ скоро ще затворят вратичката за пране на пари чрез луксозни имоти

Министерството на финансите на САЩ скоро ще предложи правила, с които на практика ще сложи край на анонимните покупки на луксозни жилища и ще затвори вратичката, която според ведомството позволява на корумпирани олигарси, терористи и други престъпници да укриват незаконно придобити печалби, пише Ройтерс.

Очаква се дългоочакваната промяна да изисква от професионалистите в областта на недвижимите имоти, като например застрахователите, да съобщават самоличността на действителните собственици на компании, които купуват недвижими имоти в брой, на Мрежата за борба с финансовите престъпления към Министерството на финансите (FinCEN).

В продължение на десетилетия престъпниците анонимно са укривали незаконно придобити печалби в недвижими имоти, заяви през март американският министър на финансите Джанет Йелън, като добави, че между 2015 г. и 2020 г. чрез недвижими имоти в САЩ са изпрани до 2,3 млрд. долара.

„Ето защо FinCEN предприема тази важна стъпка, за да въведе нещо официално, което ще изкорени прането на пари в сектора веднъж завинаги“, казва Ерика Ханичак, директор по правителствените въпроси на застъпническата група FACT Coalition.

FinCEN води борба да доведе до край въвеждането на друго, свързано правило, което има за цел да разкрива собствениците на фиктивни компании. Според публично писмо от април двупартийна група от американски законодатели настоява FinCEN да усъвършенства това предложение. Според един от източниците този дебат е забавил работата на FinCEN по правилото за недвижимите имоти.

Американската асоциация за поземлени имоти, която представлява застрахователите на имоти, заявява, че приветства новото правило, но че FinCEN трябва да го отложи, докато не бъде завършено правилото за фиктивните компании.

Въпреки че от банките отдавна се изисква да знаят източника на средства на клиентите си и да докладват за подозрителни трансакции, за сектора на недвижимите имоти не съществуват такива правила в национален мащаб.

Вместо това FinCEN прилага правила за разкриване на информация за покупките на недвижими имоти, известни като географски целеви заповеди, само в няколко града, включително Ню Йорк, Маями и Лос Анджелис. Очаква се новото правило на практика да разшири обхвата на тези заповеди в цялата страна.

FinCEN въведе въпросните заповеди през 2016 г., след като New York Times разкри, че почти половината от луксозните недвижими имоти са закупени от анонимни фиктивни компании. Заповедите обаче лесно могат да бъдат заобиколени, като просто се закупи имот извън целевите райони.

Източник: Investor.bg

Сродни статии

28-фев.-2024
28-фев.-2024 Съветът на Браншовите организации при БТПП проведе редовното си годишно Общо събрание

Към Събранието бе проявен голям интерес и в него взеха активно участие представители на 56% от членовете на Съвета на БО – сдружения, обединяващи различни отрасли от икономиката на страната. Утвърден бе Отчетът за дейността на Съвета през 2023 г. Адмирации бяха изразени към Бюрото на Съвета за компетентната му работа в изпълнение програмата през предходната година – организирани и проведени мероприятия, срещи и др. инициативи. Положителна оценка бе дадена на продължаващата, утвърдената практиката по поддържане на постоянна комуникация на БТПП с членовете на Съвета за взаимен обмен на информация и за изготвяне на общи позиции по важни въпроси от […]

Научи повече
27-фев.-2024
27-фев.-2024 Пловдив изпревари София по започнато строителство на нови жилищни сгради

Пловдив изпревари столицата по брой започнати нови сгради през последното тримесечие на 2023 г., сочат данните на Националния статистически институт (НСИ). За периода октомври-декември е започнато строителството на 264 жилищни сгради в областта с общо 837 апартамента в тях. Разгънатата им застроена площ е 104 967 кв.м. За разглеждания период е започнало изграждането и на 91 броя други сгради, чиято разгъната застроена площ (РЗП) е 108 895 кв.м. За сравнение, в София е започнало строителството на 226 жилищни сгради и 26 постройки от друг тип. Област Пловдив е сред лидерите в страната и по издадени разрешения за строеж, които са ранен индикатор за строителни намерения. […]

Научи повече
21-фев.-2024
21-фев.-2024 Сделките с имоти в София нараснаха с 44%

Над 27% повече продажби в шестте най-големи града Общо за страната увеличението през четвъртото тримесечие е с 15 на сто Чепеларе е №1 със 64% повишение Сделките с имоти в София нараснаха с близо 44% в периода от октомври до декември спрямо предходното тримесечие, показват данни на Агенцията по вписванията. През четвъртото тримесечие на миналата година в столицата са регистрирани 10 075 сделки с имоти, при 7001 продажби през третото тримесечие. По принцип четвъртото тримесечие на годината е най-добро за пазара на имоти и миналата година не прави изключение. Регистрираните покупки на къщи и апартаменти от октомври до декември в […]

Научи повече
19-фев.-2024
19-фев.-2024 Как да разпознаем коректния брокер на недвижими имоти?

Инж. Галина Максимова е експерт с дългогодишен опит в сферата на недвижимите имоти. От 1992 г. е собственик и управител на агенция за недвижими имоти „Софконсулт” ЕООД. Тя разказва за етиката на професията на брокера на недвижими имоти и как потребителите могат да следят за спазването ú. – Г-жо Максимова, в края на миналата година бяхте преизбрана за пореден мандат като председател на Комисията по професионална етика (КПЕ) към НСНИ. Кои са най-фрапиращите порочни практики на брокери на недвижими имоти, които достигат до Вас и има ли тенденция до КПЕ да достигат повече жалби и сигнали за некоректно поведение от страна на брокери […]

Научи повече
Стратегически партньори на НСНИ: