САЩ скоро ще затворят вратичката за пране на пари чрез луксозни имоти

Министерството на финансите на САЩ скоро ще предложи правила, с които на практика ще сложи край на анонимните покупки на луксозни жилища и ще затвори вратичката, която според ведомството позволява на корумпирани олигарси, терористи и други престъпници да укриват незаконно придобити печалби, пише Ройтерс.

Очаква се дългоочакваната промяна да изисква от професионалистите в областта на недвижимите имоти, като например застрахователите, да съобщават самоличността на действителните собственици на компании, които купуват недвижими имоти в брой, на Мрежата за борба с финансовите престъпления към Министерството на финансите (FinCEN).

В продължение на десетилетия престъпниците анонимно са укривали незаконно придобити печалби в недвижими имоти, заяви през март американският министър на финансите Джанет Йелън, като добави, че между 2015 г. и 2020 г. чрез недвижими имоти в САЩ са изпрани до 2,3 млрд. долара.

„Ето защо FinCEN предприема тази важна стъпка, за да въведе нещо официално, което ще изкорени прането на пари в сектора веднъж завинаги“, казва Ерика Ханичак, директор по правителствените въпроси на застъпническата група FACT Coalition.

FinCEN води борба да доведе до край въвеждането на друго, свързано правило, което има за цел да разкрива собствениците на фиктивни компании. Според публично писмо от април двупартийна група от американски законодатели настоява FinCEN да усъвършенства това предложение. Според един от източниците този дебат е забавил работата на FinCEN по правилото за недвижимите имоти.

Американската асоциация за поземлени имоти, която представлява застрахователите на имоти, заявява, че приветства новото правило, но че FinCEN трябва да го отложи, докато не бъде завършено правилото за фиктивните компании.

Въпреки че от банките отдавна се изисква да знаят източника на средства на клиентите си и да докладват за подозрителни трансакции, за сектора на недвижимите имоти не съществуват такива правила в национален мащаб.

Вместо това FinCEN прилага правила за разкриване на информация за покупките на недвижими имоти, известни като географски целеви заповеди, само в няколко града, включително Ню Йорк, Маями и Лос Анджелис. Очаква се новото правило на практика да разшири обхвата на тези заповеди в цялата страна.

FinCEN въведе въпросните заповеди през 2016 г., след като New York Times разкри, че почти половината от луксозните недвижими имоти са закупени от анонимни фиктивни компании. Заповедите обаче лесно могат да бъдат заобиколени, като просто се закупи имот извън целевите райони.

Източник: Investor.bg

Сродни статии

08-юли-2024
08-юли-2024 Роля и употреба на протоколите за оглед и договорите

На 4 юли 2024 г. в централния офис на НСНИ се проведе дискусия между представители на бранша на тема „Протоколите за оглед и договорите за сътрудничество“. В дискусията се включи  адв. д-р Бисерка Маринова, която обърна внимание, че правенето на огледи е само една малка част от задълженията на брокера. Осъществяването на оглед само по себе си не означава, че трябва да има плащане на комисиона (според съдебната практика). Как агенциите за недвижими имоти и брокерите да защитават правата на клиентите? Как да защитят себе си от нелоялни клиенти? Къде се срещат доверие, професионализъм и етика? Правно становище Адв. Маринова […]

Научи повече
25-юни-2024
25-юни-2024 Отворена среща дискусия „ЕТИКАТА- МОСТЪТ МЕЖДУ НАС“ се състоя в гр. Варна

На 20 юни 2024 г. във Варна се проведе поредната отворена среща дискусия „Етиката мостът между нас“ под надслов „РАБОТИМ СЪВМЕСТНО – УСПЯВАМЕ ЗАЕДНО”.     Събитието е част от кампанията на Комисията по професионална етика към НСНИ и набира все по-голяма популярност сред професионалистите в бранша. На събитието присъстваха повече от 100 участници, членове на регионалната структура на НСНИ във Варна, както и много професионалисти от града и страната. Основни теми бяха етиката между професионалните брокери, етиката в маркетинга и рекламата, добавена стойност на посредника и др. Обсъдиха се начините, по които работата между посредниците водят до най – добър резултат […]

Научи повече
24-юни-2024
24-юни-2024 Александър Бочев: Пазарът на недвижими имоти е спокоен

– Г-н Бочев, какво е състоянието на пазара на недвижими имоти в момента? – Много често ми задават въпроса – добър ли е пазарът. И винаги отговарям с контравъпрос – за кого да е добър? Много често се случва, че понякога пазарът е добър за продавачите, друг път за купувачите. Ако разглеждаме пазара от гледна точка на цените и движението им нагоре или надолу, за мен добрият пазар е този, който може да бъде лесно прогнозируем. През 2019 г. всички прогнози бяха разбити на пух и прах – вместо да тръгне надолу, пазарът се изстреля нагоре със светкавични темпове. В […]

Научи повече
07-юни-2024
07-юни-2024 Брокери на недвижими имоти обсъдиха регулирането на бранша

Кръгла маса „Необходимо законодателство за посредническите услуги при сделки с недвижими имоти“, организирана от Национално сдружение Недвижими имоти (НСНИ), с подкрепата на Съвета на браншовите организации към Българската търговско-промишлена палата (БТПП), се проведе на 6 юни 2024 г. в БТПП. Събитието събра представители на НСНИ, БТПП, Камарата на независимите оценители, Камарата на архитектите, Националната асоциация на строителните предприемачи, Нотариалната камара, Асоциацията на кредитните посредници в България, Асоциацията на дружествата за управление на етажната собственост, Националния съюз на юристконсултите, агенции за недвижими имоти и медии. Присъстващите се обединиха около идеята за необходима регулация на бранша на посредническите услуги при сделки с […]

Научи повече
Стратегически партньори на НСНИ: