Ръстът в покупките на имоти се забавя през второто тримесечие, в София спря

Активността на пазара на недвижими имоти започва да намалява. През първото тримесечие на годината в страната са изповядани 44.1 хил. покупко-продажби, което е с 10.80% повече в сравнение със същия период на 2021 г. През второто сделките са 48.8 хил., но ръстът им е едва 4.31%, спрямо април – юни 2021 г. Общо за полугодието броят на сделките е малко над 112.5 хиляди. Увеличението спрямо 2021 г. е около 7%, или по-точно 7401 сделки. Данните обхващат покупко-продажбите на сгради, идеални части от сгради и земи, изповядани във всички 113 служби по вписванията в цялата страна.

Ръстът в София спря, охлаждане при големите десет

В София броят на сделките на практика спира да расте – увеличението спрямо второто тримесечие на 2021 г. е под процент – 0.28%. На годишна база за полугодието растежът в града от 3.5% е под средното за страната. За сравнение през първото тримесечие в столицата беше регистриран ръст от 8.7%.

Големите градове като Варна и Бургас също забавят темповете в сравнение с първото тримесечие на годината. Тогава те отчетоха повишение съответно от 34.6% и 18% спрямо 2021 г. Сега ръстът и в двата града спрямо второто тримесечие на миналата година гравитира около 10.5%.

От четирите големи града единствено Пловдив бележи леко повишение – при минус 3.02% за първото тримесечие на 2022 г., за второто ръстът е 3.82%. Общо за полугодието сделките са с едва 0.90% повече в сравнение с първите шест месеца на 2021 г.

При Велико Търново, Стара Загора и Русе се наблюдават отрицателни стойности в порядъка на минус 3-5%, а при града на липите минус цели 8.96%. При десетия по големина град в България – Шумен, намалението в броя на сделките е 13.07%, като през първото тримесечие на годината градът беше на плюс от 19.2%.

Сливен, осмият по големина град в страната, забавя минимално – от 2.95% ръстът пада на 2.21% При Добрич забавянето е от 11.53% през първото тримесечие на 4.62% през второто.

Все още е горещо по морето

По Черноморието активността през второто тримесечие също се забавя спрямо първото. Общият ръст на сделките в седемте морски служби по вписванията (Балчик, Бургас, Варна, Каварна, Несебър, Поморие и Царево) обаче е повече от 30% за полугодието, което е чувствително по-високо от средното 7% за страната и 5.3% за десетте големи града.

Най-много от сделките по Черноморието са изповядани във Варна – 4328 покупко-продажби за второто тримесечие и 7799 за първите шест месеца на годината. В сравнение със същия период на предишната година увеличението е 20.13%. Службата в морската столица запазва третата си позиция след София и Пловдив по брой сделки.

В служби като тези в Несебър, Балчик и Бургас забавянето през второто тримесечие в сравнение с първото е по-слабо. При Несебър от 104.55% за първото тримесечие на 2022 г. изповяданите сделки през второто са с 87.58% повече. За полугодието увеличението е впечатляващите 92.87%. Няма друга служба в страната с такъв растеж. На втора позиция е Царево с 36.90% за полугодието.

Интересното при Несебър е, че през първото тримесечие на годината се нареди за първи път в топ 10 по брой сделки, като влезе директно на пета позиция и се залепи точно зад Бургас. За второто тримесечие на 2022 г. по брой на извършените сделки с имоти Несебър измества Бургас и се нарежда четвърти с 2915. За полугодието службата е с 4353 сделки при 3938 за тази в Бургас.

Единствено по морето в службата в Каварна има спад на сделките през второто тримесечие в сравнение със същия период на предходната година – от 10.5%, докато през първото е имало растеж от почти 2%. Спадът в броя на сделките за полугодието е 5.6%.

Активността се измества по периферията

В около четвърт от службите по вписвания ръстът през второто тримесечие все пак е бил по-голям от този през първото. Сред тях са селища в близост до София като Елин Пелин, Ихтиман, Сливница, близо до зимните курорти – Смолян и Чепеларе. Активен е бил пазарът в Североизточна България – Търговище, Разград, Велики Преслав, Провадия, Силистра, както и в селища по периферията на страната – Козлодуй, Оряхово, Бяла Слатина, Мадан, Момчилград, Гоце Делчев. Изглежда, до тях вълната на имотната активност е достигнала със закъснение и вероятно ще отшуми по-късно във времето.

Забавянето па пазара се случва в условията на война в Украйна и скок на цените на материалите, на висока инфлация, която расте още от есента на 2021 г. и не на последно място бъдещото увеличение на лихвите по ипотечните кредити. Голяма част от собствениците се въздържат да продават заради риска инфлацията да стопи прихода им. Изчакват и строителните предприемачи, защото се затрудняват да изчислят финалната себестойност на бъдещите жилища. Има хора, които искат да купуват имоти, за да предпазят спестяванията си, но и други, които не са готови да го направят при сегашните високи нива с очакването да има спад. Дали явлението ще е временно, или второто тримесечие на 2022 г. бележи начало на трайна тенденция засега е трудно да се каже със сигурност.

Източник в. Капитал

Сродни статии

11-дек.-2023
11-дек.-2023 Александър Бочев: Не смятам, че ще има съществен спад или повишение на цените на имотите

Нуждата от регулация в бранша с недвижими имоти е крещяща. Има редица практики, които не съответстват с добрите такива. Има възможност агенциите на недвижими имоти, които представляват собственици да обявяват имотите от частни лица. С такава обява те взимат двойна комисионна – и от купувача и от продавача. Това каза в ефира на „Добро утро, Европа“ председателят на УС на Национално сдружение недвижими имоти Александър Бочев. По думите му има и много други подобни практики. 95% от агенциите в ЕС и България са малки и средни предприятия, уточни той. Големите агенции са 4-5. Никъде в законопроекта, който е входиран в […]

Научи повече
08-дек.-2023
08-дек.-2023 Πpoyчвaнe: Цeнитe нa жилищaтa в cвeтa щe ce пoĸaчвaт и пpeз cлeдвaщитe двe гoдини

Цeнитe нa имoтитe в cвeтoвeн мaщaб нa гoлeмитe жилищни пaзapи щe ce пoĸaчaт пpeз cлeдвaщитe двe гoдини. Toвa щe ce дължи нa гoлямoтo тъpceнe и нa oгpaничeнoтo пpeдлaгaнe, ce ĸaзвa в пpoyчвaнe нa Rеutеrѕ. Цeнитe нa жилищaтa нe oтгoвopиxa нa oчaĸвaниятa нa aнaлизaтopитe, ĸoитo пpoгнoзиpaxa двyцифpeн cпaд в нaчaлoтo нa гoдинaтa. в гoлямa чacт oт пaзapитe цeнитe нa имoтитe щe пpиĸлючaт гoдинaтa c pъcт. Πoĸaчвaнeтo нa цeнитe щe пpoдължи и пpeз cлeдвaщaтa гoдинa, ĸaĸтo и в 2025 г., нo пo-виcoĸитe лиxвeни пpoцeнти пo ипoтeчнитe ĸpeдити и липcaтa нa пpeдлaгaнe нa жилищa нa дocтъпни цeни щe oгpaничaт тoвa пoĸaчвaнe. „Цeнитe нe […]

Научи повече
07-дек.-2023
07-дек.-2023 Съболезнователен адрес

Скъпи колеги и приятели, С огромна тъга споделяме тъжната новина, че на 6.12.2023 г ни напусна г-н Владимир Лафчиев. Владимир Лафчиев бе уважаван от всички  нас колега и приятел, отдаден на мисията за създаване на професионален и регламентиран бизнес с недвижими имоти. Владо бе в основата на обединението на всички регионални гилдии в лоното на НСНИ. За всички нас той бе безусловен лидер и човек с голям професионален опит, дългогодишен, активен член на УС на НСНИ и Председател на РС Пловдив. Ще запомним Владо като дългогодишен и пламенен радетел на идеите за налагане и спазване на професионалните стандарти на брокерите на недвижими имоти! […]

Научи повече
07-дек.-2023
07-дек.-2023 Брокери излизат в защита на закон, който да регулира бранша

На 4 декември под заглавието „Битка за контрола върху 20 хил. брокери на имоти“ „Труд news” публикува петиция на „Национално сдружение брокери на имоти“, с която от браншовата организация искат да бъде отхвърлен законопроект за посредническите услуги при сделки с недвижими имоти, който е внесен в парламента на 10 ноември 2023 г. от група народни представители. С тази петиция от организацията се противопоставят на създаването, както те посочват, на „Камара на брокерите, на която държавата да отстъпи изключителни права (монопол) по издаване на удостоверения за правоспособност на брокерите в България“. Сега представяме позицията на „Национално сдружение Недвижими имоти“, браншова организация, […]

Научи повече
Стратегически партньори на НСНИ: