Ръстът в покупките на имоти се забавя през второто тримесечие, в София спря

Активността на пазара на недвижими имоти започва да намалява. През първото тримесечие на годината в страната са изповядани 44.1 хил. покупко-продажби, което е с 10.80% повече в сравнение със същия период на 2021 г. През второто сделките са 48.8 хил., но ръстът им е едва 4.31%, спрямо април – юни 2021 г. Общо за полугодието броят на сделките е малко над 112.5 хиляди. Увеличението спрямо 2021 г. е около 7%, или по-точно 7401 сделки. Данните обхващат покупко-продажбите на сгради, идеални части от сгради и земи, изповядани във всички 113 служби по вписванията в цялата страна.

Ръстът в София спря, охлаждане при големите десет

В София броят на сделките на практика спира да расте – увеличението спрямо второто тримесечие на 2021 г. е под процент – 0.28%. На годишна база за полугодието растежът в града от 3.5% е под средното за страната. За сравнение през първото тримесечие в столицата беше регистриран ръст от 8.7%.

Големите градове като Варна и Бургас също забавят темповете в сравнение с първото тримесечие на годината. Тогава те отчетоха повишение съответно от 34.6% и 18% спрямо 2021 г. Сега ръстът и в двата града спрямо второто тримесечие на миналата година гравитира около 10.5%.

От четирите големи града единствено Пловдив бележи леко повишение – при минус 3.02% за първото тримесечие на 2022 г., за второто ръстът е 3.82%. Общо за полугодието сделките са с едва 0.90% повече в сравнение с първите шест месеца на 2021 г.

При Велико Търново, Стара Загора и Русе се наблюдават отрицателни стойности в порядъка на минус 3-5%, а при града на липите минус цели 8.96%. При десетия по големина град в България – Шумен, намалението в броя на сделките е 13.07%, като през първото тримесечие на годината градът беше на плюс от 19.2%.

Сливен, осмият по големина град в страната, забавя минимално – от 2.95% ръстът пада на 2.21% При Добрич забавянето е от 11.53% през първото тримесечие на 4.62% през второто.

Все още е горещо по морето

По Черноморието активността през второто тримесечие също се забавя спрямо първото. Общият ръст на сделките в седемте морски служби по вписванията (Балчик, Бургас, Варна, Каварна, Несебър, Поморие и Царево) обаче е повече от 30% за полугодието, което е чувствително по-високо от средното 7% за страната и 5.3% за десетте големи града.

Най-много от сделките по Черноморието са изповядани във Варна – 4328 покупко-продажби за второто тримесечие и 7799 за първите шест месеца на годината. В сравнение със същия период на предишната година увеличението е 20.13%. Службата в морската столица запазва третата си позиция след София и Пловдив по брой сделки.

В служби като тези в Несебър, Балчик и Бургас забавянето през второто тримесечие в сравнение с първото е по-слабо. При Несебър от 104.55% за първото тримесечие на 2022 г. изповяданите сделки през второто са с 87.58% повече. За полугодието увеличението е впечатляващите 92.87%. Няма друга служба в страната с такъв растеж. На втора позиция е Царево с 36.90% за полугодието.

Интересното при Несебър е, че през първото тримесечие на годината се нареди за първи път в топ 10 по брой сделки, като влезе директно на пета позиция и се залепи точно зад Бургас. За второто тримесечие на 2022 г. по брой на извършените сделки с имоти Несебър измества Бургас и се нарежда четвърти с 2915. За полугодието службата е с 4353 сделки при 3938 за тази в Бургас.

Единствено по морето в службата в Каварна има спад на сделките през второто тримесечие в сравнение със същия период на предходната година – от 10.5%, докато през първото е имало растеж от почти 2%. Спадът в броя на сделките за полугодието е 5.6%.

Активността се измества по периферията

В около четвърт от службите по вписвания ръстът през второто тримесечие все пак е бил по-голям от този през първото. Сред тях са селища в близост до София като Елин Пелин, Ихтиман, Сливница, близо до зимните курорти – Смолян и Чепеларе. Активен е бил пазарът в Североизточна България – Търговище, Разград, Велики Преслав, Провадия, Силистра, както и в селища по периферията на страната – Козлодуй, Оряхово, Бяла Слатина, Мадан, Момчилград, Гоце Делчев. Изглежда, до тях вълната на имотната активност е достигнала със закъснение и вероятно ще отшуми по-късно във времето.

Забавянето па пазара се случва в условията на война в Украйна и скок на цените на материалите, на висока инфлация, която расте още от есента на 2021 г. и не на последно място бъдещото увеличение на лихвите по ипотечните кредити. Голяма част от собствениците се въздържат да продават заради риска инфлацията да стопи прихода им. Изчакват и строителните предприемачи, защото се затрудняват да изчислят финалната себестойност на бъдещите жилища. Има хора, които искат да купуват имоти, за да предпазят спестяванията си, но и други, които не са готови да го направят при сегашните високи нива с очакването да има спад. Дали явлението ще е временно, или второто тримесечие на 2022 г. бележи начало на трайна тенденция засега е трудно да се каже със сигурност.

Източник в. Капитал

Сродни статии

23-май-2024
23-май-2024 Мариана Стаменова: Етичният брокер винаги поставя интереса на клиента на първо място

Мариана Стаменова e строителен инженер и юрист. От 1993 г. работи като специалист в сферата на недвижимите имоти. Управител на „Бокар недвижими имоти”. Притежава Certified International Property specialist. Дългогодишен член на НСНИ, членувала е в International Real Estate Federation от 2003 до 2010 г. От 2007 г., с кратко прекъсване, е член на Комисията по професионална етика към Националното сдружение „Недвижими имоти“. За периода 2011-2014 г. е неин председател. Професионалист с активна гражданска позиция и качества на медиатор. Развива кариерата си в София. – Инж. Стаменова, защо е важна етиката в маркетинга на недвижими имоти? – Етиката е от съществено […]

Научи повече
15-май-2024
15-май-2024 БЮЛЕТИН НА CEPI

БЮЛЕТИН НА CEPI ТУК

Научи повече
15-май-2024
15-май-2024 Πлoвдив изпpeвapи Coфия пo cтpoeж нa нoви жилищa и тaзи гoдинa

И пpeз 2024 гoдинa Πлoвдив изпpeвapвa Coфия пo нoвoпocтpoeни и въвeдeни в eĸcплoaтaция жилищни cгpaди, пoĸaзвaт пpeдвapитeлнитe дaнни нa Haциoнaлния cтaтиcтичecĸи инcтитyт (HCИ) зa пъpвoтo тpимeceчиe нa гoдинaтa. Бpoят нa въвeдeнитe в eĸcплoaтaция жилищни cгpaди пpeз тoзи пepиoд e 1 026, a нoвoпocтpoeнитe жилищa в тяx ca 3 475. Oт въвeдeнитe в eĸcплoaтaция нoвoпocтpoeни жилищни cгpaди пpeз пъpвoтo тpимeceчиe нa 2024 cъc cтoмaнoбeтoннa ĸoнcтpyĸция ca 78.5%, c тyxлeнa – 16.0%, c дpyгa – 4.3%, и c пaнeлнa – 1.2%. Haй-гoлям e oтнocитeлният дял нa нoвoпocтpoeнитe ĸъщи (79.1%), cлeдвaни oт жилищнитe ĸooпepaции (12.9%). И пpeз 2024 гoдинa Πлoвдив изпpeвapвa Coфия пo […]

Научи повече
13-май-2024
13-май-2024 Открита среща дискусия организирана от КПЕ към НСНИ се състоя в гр. Пловдив

На 9 май 2024 г. в град Пловдив се проведе поредната открита дискусия „Етиката мостът между нас“ под надслов „РАБОТИМ СЪВМЕСТНО – УСПЯВАМЕ ЗАЕДНО”.  Събитието е по инициатива на Комисията по професионална етика към НСНИ и е част от кампанията на НСНИ, с цел популяризиране на етичните стандарти, правила и практики, и подобряване имиджа на професията „брокер на недвижими имоти“. Срещата се състоя в конферентната зала на новата офис сграда  „Офис Парк Пловдив”, проект на строителна компания „Галакси Инвестмънт груп”. На събитието присъстваха представители на регионалната структура на НСНИ в  Пловдив, представители на други регионални структури, професионалисти от бранша от […]

Научи повече
Стратегически партньори на НСНИ: