Предпазливостта на инвеститорите подкопава вложенията в имоти в света

Несигурният път напред за икономиката, паричната политика и геополитиката влияят върху инвестициите в имоти.

Преките инвестиции в недвижими имоти в света през третото тримесечие са достигнали 234 млрд. долара, което е спад с 24 на сто спрямо същия период на миналата година, показват данни на консултантската компания JLL. Спадът отбелязва първото тримесечие на годишни понижения на сделките с имоти в световен план от началото на пандемията с- COVID-19.

„Много инвеститори остават предпазливи и отлагат вземането на решение“, коментира Шон Коглан, глобален ръководител на анализите на капиталовите пазари и стратегии в JLL. „На повечето пазари в света преоценката на сделките сега е нещо обичайно, а продължителният период на намиране на точните цени въздейства върху инвестиционната среда“, допълва той.

В знак за предпазливост динамиката на наддаването отслабва във всички сектори на недвижимите имоти през третото тримесечие. Средният спред между печеливша оферта и офертна цена се стеснява, както и различията при офертите за сключване на сделка.

„Това се отразява на пазарната ефективност и променя трансакционните пазари. Перспективите сега са по-несигурни“, коментира Коглан.

Но някои сектори на недвижимите имоти се представят по-добре от други. Инерцията в офис сектора се забавя, тъй като структурни и циклични предизвикателства въздействат върху наемната дейност.

Инвестициите в търговски площи и хотели обаче са нараснали съответно с 19% и 7% през третото тримесечие на годишна база, сочат данните на JLL. Инвестициите в жилищния сектор, който включва многофамилните жилища, жилищните имоти с инвестиционна цел и студентските жилища, са се увеличили с 9% от началото на годината въпреки спадовете през тримесечието.

„Представянето в различните сектори варира, ръстът в последно време отразява до голяма степен натрупания растеж от сектори, които изоставаха“, обяснява Коглан.

В по-широк план, докато активите са подложени на изпитание от пазарната волатилност, инвеститорите все повече се съсредоточават върху портфейлната си стратегия, добавя Коглан. Опортюнистични мениджъри и някои от техните инвеститори изчакват изкривяванията да доведат до инвестиционни възможности.

Макар че неинвестираният капитал остава близо до рекордни нива, глобалното набиране на средства от имотни фондове със затворен край е продължило да намалява за четвърто поредно тримесечие със спад от 46 на сто на годишна база.

„Растящите лихви и несигурност създават ограничения за капитала при повечето пазарни участници, които са все по-търпеливи и предпочитат да изчакат“, коментира Коглан.

Предпазливостта се разширява до дълговите пазари. Волатилността при кредитните спредове остава висока през третото тримесечие, ограничавайки възможностите на кредиторите да определят агресивно цена, особено за по-големи сделки, които изискват от тях да комбинират заеми.

„Волатилността не е еднаква при всички кредитори, като апетитът им се променя с пазарната среда“, отбелязва Коглан.

Насрещните ветрове за икономиката се засилват, тъй като много големи икономики се очаква да изпаднат в рецесия през 2023 г. Но някои страни, като износителите на суровини, се справят значително по-добре, отразявайки неравномерното забавяне, отбелязва Коглан.

„Централните банки продължават да действат агресивно, като нови повишения на лихвите се очакват догодина. Това засилва несигурността и продължава да тежи върху нагласите“, казва Коглан.

Източник Investor.bg

Сродни статии

23-май-2024
23-май-2024 Мариана Стаменова: Етичният брокер винаги поставя интереса на клиента на първо място

Мариана Стаменова e строителен инженер и юрист. От 1993 г. работи като специалист в сферата на недвижимите имоти. Управител на „Бокар недвижими имоти”. Притежава Certified International Property specialist. Дългогодишен член на НСНИ, членувала е в International Real Estate Federation от 2003 до 2010 г. От 2007 г., с кратко прекъсване, е член на Комисията по професионална етика към Националното сдружение „Недвижими имоти“. За периода 2011-2014 г. е неин председател. Професионалист с активна гражданска позиция и качества на медиатор. Развива кариерата си в София. – Инж. Стаменова, защо е важна етиката в маркетинга на недвижими имоти? – Етиката е от съществено […]

Научи повече
15-май-2024
15-май-2024 БЮЛЕТИН НА CEPI

БЮЛЕТИН НА CEPI ТУК

Научи повече
15-май-2024
15-май-2024 Πлoвдив изпpeвapи Coфия пo cтpoeж нa нoви жилищa и тaзи гoдинa

И пpeз 2024 гoдинa Πлoвдив изпpeвapвa Coфия пo нoвoпocтpoeни и въвeдeни в eĸcплoaтaция жилищни cгpaди, пoĸaзвaт пpeдвapитeлнитe дaнни нa Haциoнaлния cтaтиcтичecĸи инcтитyт (HCИ) зa пъpвoтo тpимeceчиe нa гoдинaтa. Бpoят нa въвeдeнитe в eĸcплoaтaция жилищни cгpaди пpeз тoзи пepиoд e 1 026, a нoвoпocтpoeнитe жилищa в тяx ca 3 475. Oт въвeдeнитe в eĸcплoaтaция нoвoпocтpoeни жилищни cгpaди пpeз пъpвoтo тpимeceчиe нa 2024 cъc cтoмaнoбeтoннa ĸoнcтpyĸция ca 78.5%, c тyxлeнa – 16.0%, c дpyгa – 4.3%, и c пaнeлнa – 1.2%. Haй-гoлям e oтнocитeлният дял нa нoвoпocтpoeнитe ĸъщи (79.1%), cлeдвaни oт жилищнитe ĸooпepaции (12.9%). И пpeз 2024 гoдинa Πлoвдив изпpeвapвa Coфия пo […]

Научи повече
13-май-2024
13-май-2024 Открита среща дискусия организирана от КПЕ към НСНИ се състоя в гр. Пловдив

На 9 май 2024 г. в град Пловдив се проведе поредната открита дискусия „Етиката мостът между нас“ под надслов „РАБОТИМ СЪВМЕСТНО – УСПЯВАМЕ ЗАЕДНО”.  Събитието е по инициатива на Комисията по професионална етика към НСНИ и е част от кампанията на НСНИ, с цел популяризиране на етичните стандарти, правила и практики, и подобряване имиджа на професията „брокер на недвижими имоти“. Срещата се състоя в конферентната зала на новата офис сграда  „Офис Парк Пловдив”, проект на строителна компания „Галакси Инвестмънт груп”. На събитието присъстваха представители на регионалната структура на НСНИ в  Пловдив, представители на други регионални структури, професионалисти от бранша от […]

Научи повече
Стратегически партньори на НСНИ: