Предпазливостта на инвеститорите подкопава вложенията в имоти в света

Несигурният път напред за икономиката, паричната политика и геополитиката влияят върху инвестициите в имоти.

Преките инвестиции в недвижими имоти в света през третото тримесечие са достигнали 234 млрд. долара, което е спад с 24 на сто спрямо същия период на миналата година, показват данни на консултантската компания JLL. Спадът отбелязва първото тримесечие на годишни понижения на сделките с имоти в световен план от началото на пандемията с- COVID-19.

„Много инвеститори остават предпазливи и отлагат вземането на решение“, коментира Шон Коглан, глобален ръководител на анализите на капиталовите пазари и стратегии в JLL. „На повечето пазари в света преоценката на сделките сега е нещо обичайно, а продължителният период на намиране на точните цени въздейства върху инвестиционната среда“, допълва той.

В знак за предпазливост динамиката на наддаването отслабва във всички сектори на недвижимите имоти през третото тримесечие. Средният спред между печеливша оферта и офертна цена се стеснява, както и различията при офертите за сключване на сделка.

„Това се отразява на пазарната ефективност и променя трансакционните пазари. Перспективите сега са по-несигурни“, коментира Коглан.

Но някои сектори на недвижимите имоти се представят по-добре от други. Инерцията в офис сектора се забавя, тъй като структурни и циклични предизвикателства въздействат върху наемната дейност.

Инвестициите в търговски площи и хотели обаче са нараснали съответно с 19% и 7% през третото тримесечие на годишна база, сочат данните на JLL. Инвестициите в жилищния сектор, който включва многофамилните жилища, жилищните имоти с инвестиционна цел и студентските жилища, са се увеличили с 9% от началото на годината въпреки спадовете през тримесечието.

„Представянето в различните сектори варира, ръстът в последно време отразява до голяма степен натрупания растеж от сектори, които изоставаха“, обяснява Коглан.

В по-широк план, докато активите са подложени на изпитание от пазарната волатилност, инвеститорите все повече се съсредоточават върху портфейлната си стратегия, добавя Коглан. Опортюнистични мениджъри и някои от техните инвеститори изчакват изкривяванията да доведат до инвестиционни възможности.

Макар че неинвестираният капитал остава близо до рекордни нива, глобалното набиране на средства от имотни фондове със затворен край е продължило да намалява за четвърто поредно тримесечие със спад от 46 на сто на годишна база.

„Растящите лихви и несигурност създават ограничения за капитала при повечето пазарни участници, които са все по-търпеливи и предпочитат да изчакат“, коментира Коглан.

Предпазливостта се разширява до дълговите пазари. Волатилността при кредитните спредове остава висока през третото тримесечие, ограничавайки възможностите на кредиторите да определят агресивно цена, особено за по-големи сделки, които изискват от тях да комбинират заеми.

„Волатилността не е еднаква при всички кредитори, като апетитът им се променя с пазарната среда“, отбелязва Коглан.

Насрещните ветрове за икономиката се засилват, тъй като много големи икономики се очаква да изпаднат в рецесия през 2023 г. Но някои страни, като износителите на суровини, се справят значително по-добре, отразявайки неравномерното забавяне, отбелязва Коглан.

„Централните банки продължават да действат агресивно, като нови повишения на лихвите се очакват догодина. Това засилва несигурността и продължава да тежи върху нагласите“, казва Коглан.

Източник Investor.bg

Сродни статии

02-юни-2023
02-юни-2023 Строителството в България тече с пълна сила за разлика от ЕС

Само в девет държави от Европейския съюз са се увеличили разрешителните за строеж през 2022 г. в сравнение с 2021 г. Сред тях е и България, става ясно от данни на Евростат. Отчетеното увеличение в България е с 12%, което е и едно от най-големите. Останалите страни, в които европейската статистика отчита ръст в разрешителните за строеж (по отношение на полезната застроена площ) са Малта (+29%), Испания (+28%), Хърватия (+21%), Словения (+17%) ), Италия (+8%), Унгария (+7%), Португалия (+3%) и Франция (+2%). Като цяло през изминалата 2022 г. разрешителните за строеж са намалели с почти 5% в ЕС до 386.7 […]

Научи повече
01-юни-2023
01-юни-2023 НСНИ поздрави проф. д-р Евгени Станимиров по случай преизбирането му за ректор на ИУ-Варна

Национално сдужение Недвижими имоти изпрати Поздравителен адрес до проф. д-р Евгени Станимиров по случай преизбирането му за ректор на Икономически университет – Варна, дългогодишен асоцииран академичен член на Сдружението. НСНИ високо оценява партньорството с едно от най-авторитетните учебни заведения в страната, чиито образователни програми са сред най-иновативните в сферата на икономиката. ПОЗДРАВИТЕЛЕН АДРЕС

Научи повече
31-май-2023
31-май-2023 Строежът на жилища във Варна нарасна с 24%

Според данни на националната статистика Започна изграждането на 6597 апартаменти и къщи в страната Правят 1272 кооперации и еднофамилни сгради Строителството на нови жилища се увеличава в редица области на страната. Това се дължи на нарастващото търсене на апартаменти и къщи в много големи и по-малки населени места. А строителните предприемачи с изгражданите от тях сгради се опитват да удовлетворят желанията на клиентите. През първото тримесечие на годината в област Варна е започнало строителството на 934 апартаменти и еднофамилни къщи, което е ръст с близо 24% на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. За същия период на миналата […]

Научи повече
26-май-2023
26-май-2023 Строят се повече сгради с по-малко жилища

През първите три месеца на годината са въведени в експлоатация 1289 жилищни сгради с 4427 жилища в тях. Това показват предварителните данни на Националния статистически институт. Спрямо първото тримесечие на 2022 г. сградите са с 18 повече, или с 1.4%, а жилищата в тях намаляват със 153, или с 3.3%. По данни на агенциите за недвижими имоти въпреки непрекъснатия ръст в цените на жилищата търсенето на такива в новопостроени или строящи се сгради продължава да надхвърля предлагането. Очаквано най-много жилищни сгради са въведени в експлоатация в най-големия град. По области с разрешение за обитаване най-много са сградите в: София (столица) […]

Научи повече
Стратегически партньори на НСНИ: