Предпазливостта на инвеститорите подкопава вложенията в имоти в света

Несигурният път напред за икономиката, паричната политика и геополитиката влияят върху инвестициите в имоти.

Преките инвестиции в недвижими имоти в света през третото тримесечие са достигнали 234 млрд. долара, което е спад с 24 на сто спрямо същия период на миналата година, показват данни на консултантската компания JLL. Спадът отбелязва първото тримесечие на годишни понижения на сделките с имоти в световен план от началото на пандемията с- COVID-19.

„Много инвеститори остават предпазливи и отлагат вземането на решение“, коментира Шон Коглан, глобален ръководител на анализите на капиталовите пазари и стратегии в JLL. „На повечето пазари в света преоценката на сделките сега е нещо обичайно, а продължителният период на намиране на точните цени въздейства върху инвестиционната среда“, допълва той.

В знак за предпазливост динамиката на наддаването отслабва във всички сектори на недвижимите имоти през третото тримесечие. Средният спред между печеливша оферта и офертна цена се стеснява, както и различията при офертите за сключване на сделка.

„Това се отразява на пазарната ефективност и променя трансакционните пазари. Перспективите сега са по-несигурни“, коментира Коглан.

Но някои сектори на недвижимите имоти се представят по-добре от други. Инерцията в офис сектора се забавя, тъй като структурни и циклични предизвикателства въздействат върху наемната дейност.

Инвестициите в търговски площи и хотели обаче са нараснали съответно с 19% и 7% през третото тримесечие на годишна база, сочат данните на JLL. Инвестициите в жилищния сектор, който включва многофамилните жилища, жилищните имоти с инвестиционна цел и студентските жилища, са се увеличили с 9% от началото на годината въпреки спадовете през тримесечието.

„Представянето в различните сектори варира, ръстът в последно време отразява до голяма степен натрупания растеж от сектори, които изоставаха“, обяснява Коглан.

В по-широк план, докато активите са подложени на изпитание от пазарната волатилност, инвеститорите все повече се съсредоточават върху портфейлната си стратегия, добавя Коглан. Опортюнистични мениджъри и някои от техните инвеститори изчакват изкривяванията да доведат до инвестиционни възможности.

Макар че неинвестираният капитал остава близо до рекордни нива, глобалното набиране на средства от имотни фондове със затворен край е продължило да намалява за четвърто поредно тримесечие със спад от 46 на сто на годишна база.

„Растящите лихви и несигурност създават ограничения за капитала при повечето пазарни участници, които са все по-търпеливи и предпочитат да изчакат“, коментира Коглан.

Предпазливостта се разширява до дълговите пазари. Волатилността при кредитните спредове остава висока през третото тримесечие, ограничавайки възможностите на кредиторите да определят агресивно цена, особено за по-големи сделки, които изискват от тях да комбинират заеми.

„Волатилността не е еднаква при всички кредитори, като апетитът им се променя с пазарната среда“, отбелязва Коглан.

Насрещните ветрове за икономиката се засилват, тъй като много големи икономики се очаква да изпаднат в рецесия през 2023 г. Но някои страни, като износителите на суровини, се справят значително по-добре, отразявайки неравномерното забавяне, отбелязва Коглан.

„Централните банки продължават да действат агресивно, като нови повишения на лихвите се очакват догодина. Това засилва несигурността и продължава да тежи върху нагласите“, казва Коглан.

Източник Investor.bg

Сродни статии

11-дек.-2023
11-дек.-2023 Галина Максимова: Обръщаме все по-голямо внимание на борбата с порочните практики на пазара

Галина Максимова – дългогодишен брокер недвижими имоти, носител на Специалната награда на Imoti.net за професионализъм и колегиалност. Преди месец тя бе избрана отново за председател на Комисията по професионална етика към НСНИ. – Какви цели си поставя Комисията през новия й мандат? – Ще продължи да утвърждава етичните правила, възприети от сдружението чрез Етичния професионален кодекс и да популяризира етиката в бизнеса като същевременно обръщаме все по-голямо внимание на борбата с порочните практики на пазара. Подобна лоша практика, с която новия състав на Комисията ще се бори е обявяването на оферти само за частни лица от агенциите за недвижими имоти. […]

Научи повече
11-дек.-2023
11-дек.-2023 Александър Бочев: Не смятам, че ще има съществен спад или повишение на цените на имотите

Нуждата от регулация в бранша с недвижими имоти е крещяща. Има редица практики, които не съответстват с добрите такива. Има възможност агенциите на недвижими имоти, които представляват собственици да обявяват имотите от частни лица. С такава обява те взимат двойна комисионна – и от купувача и от продавача. Това каза в ефира на „Добро утро, Европа“ председателят на УС на Национално сдружение недвижими имоти Александър Бочев. По думите му има и много други подобни практики. 95% от агенциите в ЕС и България са малки и средни предприятия, уточни той. Големите агенции са 4-5. Никъде в законопроекта, който е входиран в […]

Научи повече
08-дек.-2023
08-дек.-2023 Πpoyчвaнe: Цeнитe нa жилищaтa в cвeтa щe ce пoĸaчвaт и пpeз cлeдвaщитe двe гoдини

Цeнитe нa имoтитe в cвeтoвeн мaщaб нa гoлeмитe жилищни пaзapи щe ce пoĸaчaт пpeз cлeдвaщитe двe гoдини. Toвa щe ce дължи нa гoлямoтo тъpceнe и нa oгpaничeнoтo пpeдлaгaнe, ce ĸaзвa в пpoyчвaнe нa Rеutеrѕ. Цeнитe нa жилищaтa нe oтгoвopиxa нa oчaĸвaниятa нa aнaлизaтopитe, ĸoитo пpoгнoзиpaxa двyцифpeн cпaд в нaчaлoтo нa гoдинaтa. в гoлямa чacт oт пaзapитe цeнитe нa имoтитe щe пpиĸлючaт гoдинaтa c pъcт. Πoĸaчвaнeтo нa цeнитe щe пpoдължи и пpeз cлeдвaщaтa гoдинa, ĸaĸтo и в 2025 г., нo пo-виcoĸитe лиxвeни пpoцeнти пo ипoтeчнитe ĸpeдити и липcaтa нa пpeдлaгaнe нa жилищa нa дocтъпни цeни щe oгpaничaт тoвa пoĸaчвaнe. „Цeнитe нe […]

Научи повече
07-дек.-2023
07-дек.-2023 Съболезнователен адрес

Скъпи колеги и приятели, С огромна тъга споделяме тъжната новина, че на 6.12.2023 г ни напусна г-н Владимир Лафчиев. Владимир Лафчиев бе уважаван от всички  нас колега и приятел, отдаден на мисията за създаване на професионален и регламентиран бизнес с недвижими имоти. Владо бе в основата на обединението на всички регионални гилдии в лоното на НСНИ. За всички нас той бе безусловен лидер и човек с голям професионален опит, дългогодишен, активен член на УС на НСНИ и Председател на РС Пловдив. Ще запомним Владо като дългогодишен и пламенен радетел на идеите за налагане и спазване на професионалните стандарти на брокерите на недвижими имоти! […]

Научи повече
Стратегически партньори на НСНИ: