Предлагането на жилища среден и висок клас в София расте, но търсенето още е по-голямо

Предлагането на жилища средновисок и висок клас в София е нараснало през второто полугодие на 2022 г., а броят на жилищата в активен строеж също се увеличава, но тенденцията за дефицит на жилища в сегмента, които да отговарят на повишените критерии на купувачите, се запазва, сочи доклад на консултантската компания Colliers International.

През втората половина на 2022 г. се регистрира ръст от 8% в предлагането на средно висок и висок клас жилища, с което броят на жилищните единици в сегмента достига 14 320. В същото време броят на жилищата в активен строеж e почти 4000, което е увеличение с 5% спрямо първата половина на годината.

При проектите в строеж се запазва тенденцията за пo-големи пространства за общо ползване (хол и трапезария), както и за обособяване на работно помещение, партерна тераса или двор/градина към имота.

Волатилността в цените на строителните материали е започнала да намалява към края на годината, а веригите на доставки да се нормализират. Тенденцията за задържане на продажбите в проекти в строеж обаче все още е валидна поради продължаващата предпазливост на строителните предприемачи, сочат наблюденията на консултантите.

Предварителните договори за жилища в строеж, които включват клауза за индексация на крайната цена, дължима от купувача, не са се наложили на пазара и остават по-скоро изключение, отбелязва Colliers.

През изминалата година фокусът на купувачите се е изместил към по-големи жилища. Най-продаваните типове имоти са били апартаменти с три спални (71%), следвани от апартаменти с две спални и къщи.

Желанието за подобряване на жилищния стандарт е довело не само до търсенето на по-просторни имоти, но и е поставило ясен фокус върху решаване на персоналните жилищни нужди пред покупките с инвестиционна цел. Съществуващото търсене в сегмента е предимно за жилища за собствено ползване (83% от всички сделки) спрямо значително по–малък дял на покупките за инвестиция.

Въпреки засиления интерес от чужденци, които пребивават за дълъг срок в страната, в началото на годината доминантен дял сделки (над 80%) са сключени от български граждани. Почти 86% от всички трансакции са били сключени без банково финансиране въпреки неговата достъпност.

Средните цени остават непроменени през втората половина на 2022 г. За апартаменти с две спални те достигат 180 хил. – 230 хил. евро, а са апартаменти с три спални – между 240 хил. и 300 хил. евро. Къщите от редови тип се продават са между 320 хил. и 450 хил. евро, а самостоятелните къщи – за над 486 хил. евро.

Наемите на апартаменти с две спални в средния и висок сегмент от жилищния пазар се движат между 1000-1300 евро, а на апартаментите с три спални – между 1400 и 1700 евро. Средната наемна цена на къщи достига 2150 евро.

Тенденцията за намаляване на разликата между офертната и покупната цена се е запазила, като през второто полугодие почти не са отчетени отстъпки.

Colliers очаква пазарът на жилища от средновисок и висок клас да продължи да се характеризира със стабилност, тъй като покупките не са обвързани дотолкова с ползването на ипотечен кредит, а търсенето за качествени жилища превишава предлагането.

Цените се очаква да се запазят стабилни около текущите си равнища, тъй като основното предлагане в този сегмент е на първичен пазар, т.е. от инвеститор.

Първите проекти от инвестиционния пазар на жилища под наем (built to rent) вече са стартирани. Този пазарен сегмент е нововъзникващ в Централна и Източна Европа, като у нас все още е неразработен. Консултантската компания счита, че има добър потенциал за развитие на сегмента в контекста на компании, които релокират служители, а също и предвид общия бизнес климат, в който компаниите търсят гъвкави решения.

Инфлацията показва признаци на успокояване, но към момента се задържа на високи нива, което стимулира покупката на жилище като опит за защита на спестяванията. Очакванията са тази тенденция да се запази поне до средата на годината, когато ще има повече яснота за ефекта от повишението на лихвените нива.

Източник Investor.bg

Сродни статии

11-дек.-2023
11-дек.-2023 Галина Максимова: Обръщаме все по-голямо внимание на борбата с порочните практики на пазара

Галина Максимова – дългогодишен брокер недвижими имоти, носител на Специалната награда на Imoti.net за професионализъм и колегиалност. Преди месец тя бе избрана отново за председател на Комисията по професионална етика към НСНИ. – Какви цели си поставя Комисията през новия й мандат? – Ще продължи да утвърждава етичните правила, възприети от сдружението чрез Етичния професионален кодекс и да популяризира етиката в бизнеса като същевременно обръщаме все по-голямо внимание на борбата с порочните практики на пазара. Подобна лоша практика, с която новия състав на Комисията ще се бори е обявяването на оферти само за частни лица от агенциите за недвижими имоти. […]

Научи повече
11-дек.-2023
11-дек.-2023 Александър Бочев: Не смятам, че ще има съществен спад или повишение на цените на имотите

Нуждата от регулация в бранша с недвижими имоти е крещяща. Има редица практики, които не съответстват с добрите такива. Има възможност агенциите на недвижими имоти, които представляват собственици да обявяват имотите от частни лица. С такава обява те взимат двойна комисионна – и от купувача и от продавача. Това каза в ефира на „Добро утро, Европа“ председателят на УС на Национално сдружение недвижими имоти Александър Бочев. По думите му има и много други подобни практики. 95% от агенциите в ЕС и България са малки и средни предприятия, уточни той. Големите агенции са 4-5. Никъде в законопроекта, който е входиран в […]

Научи повече
08-дек.-2023
08-дек.-2023 Πpoyчвaнe: Цeнитe нa жилищaтa в cвeтa щe ce пoĸaчвaт и пpeз cлeдвaщитe двe гoдини

Цeнитe нa имoтитe в cвeтoвeн мaщaб нa гoлeмитe жилищни пaзapи щe ce пoĸaчaт пpeз cлeдвaщитe двe гoдини. Toвa щe ce дължи нa гoлямoтo тъpceнe и нa oгpaничeнoтo пpeдлaгaнe, ce ĸaзвa в пpoyчвaнe нa Rеutеrѕ. Цeнитe нa жилищaтa нe oтгoвopиxa нa oчaĸвaниятa нa aнaлизaтopитe, ĸoитo пpoгнoзиpaxa двyцифpeн cпaд в нaчaлoтo нa гoдинaтa. в гoлямa чacт oт пaзapитe цeнитe нa имoтитe щe пpиĸлючaт гoдинaтa c pъcт. Πoĸaчвaнeтo нa цeнитe щe пpoдължи и пpeз cлeдвaщaтa гoдинa, ĸaĸтo и в 2025 г., нo пo-виcoĸитe лиxвeни пpoцeнти пo ипoтeчнитe ĸpeдити и липcaтa нa пpeдлaгaнe нa жилищa нa дocтъпни цeни щe oгpaничaт тoвa пoĸaчвaнe. „Цeнитe нe […]

Научи повече
07-дек.-2023
07-дек.-2023 Съболезнователен адрес

Скъпи колеги и приятели, С огромна тъга споделяме тъжната новина, че на 6.12.2023 г ни напусна г-н Владимир Лафчиев. Владимир Лафчиев бе уважаван от всички  нас колега и приятел, отдаден на мисията за създаване на професионален и регламентиран бизнес с недвижими имоти. Владо бе в основата на обединението на всички регионални гилдии в лоното на НСНИ. За всички нас той бе безусловен лидер и човек с голям професионален опит, дългогодишен, активен член на УС на НСНИ и Председател на РС Пловдив. Ще запомним Владо като дългогодишен и пламенен радетел на идеите за налагане и спазване на професионалните стандарти на брокерите на недвижими имоти! […]

Научи повече
Стратегически партньори на НСНИ: