Предлагането на жилища среден и висок клас в София расте, но търсенето още е по-голямо

Предлагането на жилища средновисок и висок клас в София е нараснало през второто полугодие на 2022 г., а броят на жилищата в активен строеж също се увеличава, но тенденцията за дефицит на жилища в сегмента, които да отговарят на повишените критерии на купувачите, се запазва, сочи доклад на консултантската компания Colliers International.

През втората половина на 2022 г. се регистрира ръст от 8% в предлагането на средно висок и висок клас жилища, с което броят на жилищните единици в сегмента достига 14 320. В същото време броят на жилищата в активен строеж e почти 4000, което е увеличение с 5% спрямо първата половина на годината.

При проектите в строеж се запазва тенденцията за пo-големи пространства за общо ползване (хол и трапезария), както и за обособяване на работно помещение, партерна тераса или двор/градина към имота.

Волатилността в цените на строителните материали е започнала да намалява към края на годината, а веригите на доставки да се нормализират. Тенденцията за задържане на продажбите в проекти в строеж обаче все още е валидна поради продължаващата предпазливост на строителните предприемачи, сочат наблюденията на консултантите.

Предварителните договори за жилища в строеж, които включват клауза за индексация на крайната цена, дължима от купувача, не са се наложили на пазара и остават по-скоро изключение, отбелязва Colliers.

През изминалата година фокусът на купувачите се е изместил към по-големи жилища. Най-продаваните типове имоти са били апартаменти с три спални (71%), следвани от апартаменти с две спални и къщи.

Желанието за подобряване на жилищния стандарт е довело не само до търсенето на по-просторни имоти, но и е поставило ясен фокус върху решаване на персоналните жилищни нужди пред покупките с инвестиционна цел. Съществуващото търсене в сегмента е предимно за жилища за собствено ползване (83% от всички сделки) спрямо значително по–малък дял на покупките за инвестиция.

Въпреки засиления интерес от чужденци, които пребивават за дълъг срок в страната, в началото на годината доминантен дял сделки (над 80%) са сключени от български граждани. Почти 86% от всички трансакции са били сключени без банково финансиране въпреки неговата достъпност.

Средните цени остават непроменени през втората половина на 2022 г. За апартаменти с две спални те достигат 180 хил. – 230 хил. евро, а са апартаменти с три спални – между 240 хил. и 300 хил. евро. Къщите от редови тип се продават са между 320 хил. и 450 хил. евро, а самостоятелните къщи – за над 486 хил. евро.

Наемите на апартаменти с две спални в средния и висок сегмент от жилищния пазар се движат между 1000-1300 евро, а на апартаментите с три спални – между 1400 и 1700 евро. Средната наемна цена на къщи достига 2150 евро.

Тенденцията за намаляване на разликата между офертната и покупната цена се е запазила, като през второто полугодие почти не са отчетени отстъпки.

Colliers очаква пазарът на жилища от средновисок и висок клас да продължи да се характеризира със стабилност, тъй като покупките не са обвързани дотолкова с ползването на ипотечен кредит, а търсенето за качествени жилища превишава предлагането.

Цените се очаква да се запазят стабилни около текущите си равнища, тъй като основното предлагане в този сегмент е на първичен пазар, т.е. от инвеститор.

Първите проекти от инвестиционния пазар на жилища под наем (built to rent) вече са стартирани. Този пазарен сегмент е нововъзникващ в Централна и Източна Европа, като у нас все още е неразработен. Консултантската компания счита, че има добър потенциал за развитие на сегмента в контекста на компании, които релокират служители, а също и предвид общия бизнес климат, в който компаниите търсят гъвкави решения.

Инфлацията показва признаци на успокояване, но към момента се задържа на високи нива, което стимулира покупката на жилище като опит за защита на спестяванията. Очакванията са тази тенденция да се запази поне до средата на годината, когато ще има повече яснота за ефекта от повишението на лихвените нива.

Източник Investor.bg

Сродни статии

02-юни-2023
02-юни-2023 Строителството в България тече с пълна сила за разлика от ЕС

Само в девет държави от Европейския съюз са се увеличили разрешителните за строеж през 2022 г. в сравнение с 2021 г. Сред тях е и България, става ясно от данни на Евростат. Отчетеното увеличение в България е с 12%, което е и едно от най-големите. Останалите страни, в които европейската статистика отчита ръст в разрешителните за строеж (по отношение на полезната застроена площ) са Малта (+29%), Испания (+28%), Хърватия (+21%), Словения (+17%) ), Италия (+8%), Унгария (+7%), Португалия (+3%) и Франция (+2%). Като цяло през изминалата 2022 г. разрешителните за строеж са намалели с почти 5% в ЕС до 386.7 […]

Научи повече
01-юни-2023
01-юни-2023 НСНИ поздрави проф. д-р Евгени Станимиров по случай преизбирането му за ректор на ИУ-Варна

Национално сдужение Недвижими имоти изпрати Поздравителен адрес до проф. д-р Евгени Станимиров по случай преизбирането му за ректор на Икономически университет – Варна, дългогодишен асоцииран академичен член на Сдружението. НСНИ високо оценява партньорството с едно от най-авторитетните учебни заведения в страната, чиито образователни програми са сред най-иновативните в сферата на икономиката. ПОЗДРАВИТЕЛЕН АДРЕС

Научи повече
31-май-2023
31-май-2023 Строежът на жилища във Варна нарасна с 24%

Според данни на националната статистика Започна изграждането на 6597 апартаменти и къщи в страната Правят 1272 кооперации и еднофамилни сгради Строителството на нови жилища се увеличава в редица области на страната. Това се дължи на нарастващото търсене на апартаменти и къщи в много големи и по-малки населени места. А строителните предприемачи с изгражданите от тях сгради се опитват да удовлетворят желанията на клиентите. През първото тримесечие на годината в област Варна е започнало строителството на 934 апартаменти и еднофамилни къщи, което е ръст с близо 24% на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. За същия период на миналата […]

Научи повече
26-май-2023
26-май-2023 Строят се повече сгради с по-малко жилища

През първите три месеца на годината са въведени в експлоатация 1289 жилищни сгради с 4427 жилища в тях. Това показват предварителните данни на Националния статистически институт. Спрямо първото тримесечие на 2022 г. сградите са с 18 повече, или с 1.4%, а жилищата в тях намаляват със 153, или с 3.3%. По данни на агенциите за недвижими имоти въпреки непрекъснатия ръст в цените на жилищата търсенето на такива в новопостроени или строящи се сгради продължава да надхвърля предлагането. Очаквано най-много жилищни сгради са въведени в експлоатация в най-големия град. По области с разрешение за обитаване най-много са сградите в: София (столица) […]

Научи повече
Стратегически партньори на НСНИ: