Предлагането на жилища среден и висок клас в София расте, но търсенето още е по-голямо

Предлагането на жилища средновисок и висок клас в София е нараснало през второто полугодие на 2022 г., а броят на жилищата в активен строеж също се увеличава, но тенденцията за дефицит на жилища в сегмента, които да отговарят на повишените критерии на купувачите, се запазва, сочи доклад на консултантската компания Colliers International.

През втората половина на 2022 г. се регистрира ръст от 8% в предлагането на средно висок и висок клас жилища, с което броят на жилищните единици в сегмента достига 14 320. В същото време броят на жилищата в активен строеж e почти 4000, което е увеличение с 5% спрямо първата половина на годината.

При проектите в строеж се запазва тенденцията за пo-големи пространства за общо ползване (хол и трапезария), както и за обособяване на работно помещение, партерна тераса или двор/градина към имота.

Волатилността в цените на строителните материали е започнала да намалява към края на годината, а веригите на доставки да се нормализират. Тенденцията за задържане на продажбите в проекти в строеж обаче все още е валидна поради продължаващата предпазливост на строителните предприемачи, сочат наблюденията на консултантите.

Предварителните договори за жилища в строеж, които включват клауза за индексация на крайната цена, дължима от купувача, не са се наложили на пазара и остават по-скоро изключение, отбелязва Colliers.

През изминалата година фокусът на купувачите се е изместил към по-големи жилища. Най-продаваните типове имоти са били апартаменти с три спални (71%), следвани от апартаменти с две спални и къщи.

Желанието за подобряване на жилищния стандарт е довело не само до търсенето на по-просторни имоти, но и е поставило ясен фокус върху решаване на персоналните жилищни нужди пред покупките с инвестиционна цел. Съществуващото търсене в сегмента е предимно за жилища за собствено ползване (83% от всички сделки) спрямо значително по–малък дял на покупките за инвестиция.

Въпреки засиления интерес от чужденци, които пребивават за дълъг срок в страната, в началото на годината доминантен дял сделки (над 80%) са сключени от български граждани. Почти 86% от всички трансакции са били сключени без банково финансиране въпреки неговата достъпност.

Средните цени остават непроменени през втората половина на 2022 г. За апартаменти с две спални те достигат 180 хил. – 230 хил. евро, а са апартаменти с три спални – между 240 хил. и 300 хил. евро. Къщите от редови тип се продават са между 320 хил. и 450 хил. евро, а самостоятелните къщи – за над 486 хил. евро.

Наемите на апартаменти с две спални в средния и висок сегмент от жилищния пазар се движат между 1000-1300 евро, а на апартаментите с три спални – между 1400 и 1700 евро. Средната наемна цена на къщи достига 2150 евро.

Тенденцията за намаляване на разликата между офертната и покупната цена се е запазила, като през второто полугодие почти не са отчетени отстъпки.

Colliers очаква пазарът на жилища от средновисок и висок клас да продължи да се характеризира със стабилност, тъй като покупките не са обвързани дотолкова с ползването на ипотечен кредит, а търсенето за качествени жилища превишава предлагането.

Цените се очаква да се запазят стабилни около текущите си равнища, тъй като основното предлагане в този сегмент е на първичен пазар, т.е. от инвеститор.

Първите проекти от инвестиционния пазар на жилища под наем (built to rent) вече са стартирани. Този пазарен сегмент е нововъзникващ в Централна и Източна Европа, като у нас все още е неразработен. Консултантската компания счита, че има добър потенциал за развитие на сегмента в контекста на компании, които релокират служители, а също и предвид общия бизнес климат, в който компаниите търсят гъвкави решения.

Инфлацията показва признаци на успокояване, но към момента се задържа на високи нива, което стимулира покупката на жилище като опит за защита на спестяванията. Очакванията са тази тенденция да се запази поне до средата на годината, когато ще има повече яснота за ефекта от повишението на лихвените нива.

Източник Investor.bg

Сродни статии

23-май-2024
23-май-2024 Мариана Стаменова: Етичният брокер винаги поставя интереса на клиента на първо място

Мариана Стаменова e строителен инженер и юрист. От 1993 г. работи като специалист в сферата на недвижимите имоти. Управител на „Бокар недвижими имоти”. Притежава Certified International Property specialist. Дългогодишен член на НСНИ, членувала е в International Real Estate Federation от 2003 до 2010 г. От 2007 г., с кратко прекъсване, е член на Комисията по професионална етика към Националното сдружение „Недвижими имоти“. За периода 2011-2014 г. е неин председател. Професионалист с активна гражданска позиция и качества на медиатор. Развива кариерата си в София. – Инж. Стаменова, защо е важна етиката в маркетинга на недвижими имоти? – Етиката е от съществено […]

Научи повече
15-май-2024
15-май-2024 БЮЛЕТИН НА CEPI

БЮЛЕТИН НА CEPI ТУК

Научи повече
15-май-2024
15-май-2024 Πлoвдив изпpeвapи Coфия пo cтpoeж нa нoви жилищa и тaзи гoдинa

И пpeз 2024 гoдинa Πлoвдив изпpeвapвa Coфия пo нoвoпocтpoeни и въвeдeни в eĸcплoaтaция жилищни cгpaди, пoĸaзвaт пpeдвapитeлнитe дaнни нa Haциoнaлния cтaтиcтичecĸи инcтитyт (HCИ) зa пъpвoтo тpимeceчиe нa гoдинaтa. Бpoят нa въвeдeнитe в eĸcплoaтaция жилищни cгpaди пpeз тoзи пepиoд e 1 026, a нoвoпocтpoeнитe жилищa в тяx ca 3 475. Oт въвeдeнитe в eĸcплoaтaция нoвoпocтpoeни жилищни cгpaди пpeз пъpвoтo тpимeceчиe нa 2024 cъc cтoмaнoбeтoннa ĸoнcтpyĸция ca 78.5%, c тyxлeнa – 16.0%, c дpyгa – 4.3%, и c пaнeлнa – 1.2%. Haй-гoлям e oтнocитeлният дял нa нoвoпocтpoeнитe ĸъщи (79.1%), cлeдвaни oт жилищнитe ĸooпepaции (12.9%). И пpeз 2024 гoдинa Πлoвдив изпpeвapвa Coфия пo […]

Научи повече
13-май-2024
13-май-2024 Открита среща дискусия организирана от КПЕ към НСНИ се състоя в гр. Пловдив

На 9 май 2024 г. в град Пловдив се проведе поредната открита дискусия „Етиката мостът между нас“ под надслов „РАБОТИМ СЪВМЕСТНО – УСПЯВАМЕ ЗАЕДНО”.  Събитието е по инициатива на Комисията по професионална етика към НСНИ и е част от кампанията на НСНИ, с цел популяризиране на етичните стандарти, правила и практики, и подобряване имиджа на професията „брокер на недвижими имоти“. Срещата се състоя в конферентната зала на новата офис сграда  „Офис Парк Пловдив”, проект на строителна компания „Галакси Инвестмънт груп”. На събитието присъстваха представители на регионалната структура на НСНИ в  Пловдив, представители на други регионални структури, професионалисти от бранша от […]

Научи повече
Стратегически партньори на НСНИ: