Някои квартали в София с над 30% ръст на цените

В 24 столични района цените са над 2000 евро за квадрат

Най-скъпо е край Докторски паметник

Вече няма средни цени, които да са под 1000 евро за квадратен метър

Цените на жилищата в някои столични квартали са нараснали с над 30 на сто за период от една година, показват данни на сайт за недвижими имоти. Най-голямо е поскъпването в райони, към които доскоро е имало по-малък интерес. Но и цените на апартаментите в тях вече са достигнали нивото на по-престижните райони, което обяснява голямото покачване.

Например цените на жилищата в квартала “Люлин 7” вече са средно 1834 евро за кв. м., при 1398 евро за квадрат преди година. В “Дружба 1” средната цена на апартаментите е 1561 евро, при 1169 евро година по-рано.

Много голямо поскъпване има и в редица квартали, към които традиционно има голям интерес. Например в “Хладилника” средните цени на апартаментите вече са 2403 евро за кв. м, при 1750 евро година по-рано. В “Зона Б-19” цените вече са 1993 евро за квадрат, при 1536 евро по същото време на миналата година.

Средните цени на имотите в отделните столични райони много зависят от това какви имоти излизат на пазара. При завършване на нова и луксозна кооперация цените на предлаганите имоти в района нарастват значително. Освен това новите линии на столичното метро също оказват влияние върху цените на имотите. В резултат средната цена на предлаганите за продажба имоти в квартала “Левски Г” вече са 2591 евро за кв. м, при 2190 евро за квадрат година по-рано.

Много голямо е и поскъпването в “Младост 3”. В квартала средните цени вече са 2062 евро, при 1763 евро за квадрат година по-рано. В “Павлово” поскъпването е от 1455 евро на 2033 евро за квадрат. В “Разсадника” средните цени са нараснали от 1424 евро на 1768 евро за кв. м.

В 24 столични района средните цени на имотите са над 2000 евро за квадрат. По принцип най-скъпи са жилищата в района на Докторски паметник. Причината за това е, че в района липсва ново строителство и предлагането е ограничено. Цените се диктуват от собствениците на стари апартаменти. Същевременно търсенето е голямо и за излизащите на пазара имоти бързо се намира купувач.

На второ място по най-високи цени на имотите е квартал “Лозенец” с 2940 евро за квадрат. Жилищата в района са поскъпнали с 16% за година. Топ три се допълва от район “Изток”, където апартаментите струват средни по 2852 евро за кв. м, а поскъпването за година е със 17,6%. Сред останалите квартали с цени над 2000 евро за квадрат са “Яворов” (2773 евро), Изгрев” (2863 евро), “Мусагеница” (2422 евро) и “Иван Вазов” (2343 евро).

В резултат на бързото поскъпване на имотите през последните години вече няма столични квартали, където средните цени на жилищата да са под 1000 евро на кв. м. Сред по-бюджетните квартали са “Левски В” (1190 евро на квадрат), “Люлин 5” (1226 евро) и “Илинден” (1279 евро).

Най-често купуват хора на 30-45 години

Все по-често има хора, които взимат ипотечни кредити за покупка на имоти в размер над половин милион лева, каза кредитен консултант. Средният размер на жилищния кредит в София за година нарасна с над 30% и достигна 270 хил. лв., допълни той.

Най-често жилища купуват работещи хора между 30 и 45 години със спестявания, които искат дом за семейството си. Но има и инвеститори, които купуват имоти с цел да ги задържат, изчаквайки удобен момент да ги продадат.

Редица инвеститори продължават да влагат парите си в имоти, защото смятат, че приемането на България в еврозоната ще даде допълнителна подкрепа за цените на жилищата. Високата инфлация също е стимул за търсенето на жилища. Но пазарът като цяло се стабилизира. Хората вече не са готови да купуват на всяка цена. През миналата година имаше оферти за панелки и за над 2000 евро на квадрат. Според брокери това са били неестествени оферти.

Източник Trud.bg

Сродни статии

28-фев.-2024
28-фев.-2024 Съветът на Браншовите организации при БТПП проведе редовното си годишно Общо събрание

Към Събранието бе проявен голям интерес и в него взеха активно участие представители на 56% от членовете на Съвета на БО – сдружения, обединяващи различни отрасли от икономиката на страната. Утвърден бе Отчетът за дейността на Съвета през 2023 г. Адмирации бяха изразени към Бюрото на Съвета за компетентната му работа в изпълнение програмата през предходната година – организирани и проведени мероприятия, срещи и др. инициативи. Положителна оценка бе дадена на продължаващата, утвърдената практиката по поддържане на постоянна комуникация на БТПП с членовете на Съвета за взаимен обмен на информация и за изготвяне на общи позиции по важни въпроси от […]

Научи повече
27-фев.-2024
27-фев.-2024 Пловдив изпревари София по започнато строителство на нови жилищни сгради

Пловдив изпревари столицата по брой започнати нови сгради през последното тримесечие на 2023 г., сочат данните на Националния статистически институт (НСИ). За периода октомври-декември е започнато строителството на 264 жилищни сгради в областта с общо 837 апартамента в тях. Разгънатата им застроена площ е 104 967 кв.м. За разглеждания период е започнало изграждането и на 91 броя други сгради, чиято разгъната застроена площ (РЗП) е 108 895 кв.м. За сравнение, в София е започнало строителството на 226 жилищни сгради и 26 постройки от друг тип. Област Пловдив е сред лидерите в страната и по издадени разрешения за строеж, които са ранен индикатор за строителни намерения. […]

Научи повече
21-фев.-2024
21-фев.-2024 Сделките с имоти в София нараснаха с 44%

Над 27% повече продажби в шестте най-големи града Общо за страната увеличението през четвъртото тримесечие е с 15 на сто Чепеларе е №1 със 64% повишение Сделките с имоти в София нараснаха с близо 44% в периода от октомври до декември спрямо предходното тримесечие, показват данни на Агенцията по вписванията. През четвъртото тримесечие на миналата година в столицата са регистрирани 10 075 сделки с имоти, при 7001 продажби през третото тримесечие. По принцип четвъртото тримесечие на годината е най-добро за пазара на имоти и миналата година не прави изключение. Регистрираните покупки на къщи и апартаменти от октомври до декември в […]

Научи повече
19-фев.-2024
19-фев.-2024 Как да разпознаем коректния брокер на недвижими имоти?

Инж. Галина Максимова е експерт с дългогодишен опит в сферата на недвижимите имоти. От 1992 г. е собственик и управител на агенция за недвижими имоти „Софконсулт” ЕООД. Тя разказва за етиката на професията на брокера на недвижими имоти и как потребителите могат да следят за спазването ú. – Г-жо Максимова, в края на миналата година бяхте преизбрана за пореден мандат като председател на Комисията по професионална етика (КПЕ) към НСНИ. Кои са най-фрапиращите порочни практики на брокери на недвижими имоти, които достигат до Вас и има ли тенденция до КПЕ да достигат повече жалби и сигнали за некоректно поведение от страна на брокери […]

Научи повече
Стратегически партньори на НСНИ: