Някои квартали в София с над 30% ръст на цените

В 24 столични района цените са над 2000 евро за квадрат

Най-скъпо е край Докторски паметник

Вече няма средни цени, които да са под 1000 евро за квадратен метър

Цените на жилищата в някои столични квартали са нараснали с над 30 на сто за период от една година, показват данни на сайт за недвижими имоти. Най-голямо е поскъпването в райони, към които доскоро е имало по-малък интерес. Но и цените на апартаментите в тях вече са достигнали нивото на по-престижните райони, което обяснява голямото покачване.

Например цените на жилищата в квартала “Люлин 7” вече са средно 1834 евро за кв. м., при 1398 евро за квадрат преди година. В “Дружба 1” средната цена на апартаментите е 1561 евро, при 1169 евро година по-рано.

Много голямо поскъпване има и в редица квартали, към които традиционно има голям интерес. Например в “Хладилника” средните цени на апартаментите вече са 2403 евро за кв. м, при 1750 евро година по-рано. В “Зона Б-19” цените вече са 1993 евро за квадрат, при 1536 евро по същото време на миналата година.

Средните цени на имотите в отделните столични райони много зависят от това какви имоти излизат на пазара. При завършване на нова и луксозна кооперация цените на предлаганите имоти в района нарастват значително. Освен това новите линии на столичното метро също оказват влияние върху цените на имотите. В резултат средната цена на предлаганите за продажба имоти в квартала “Левски Г” вече са 2591 евро за кв. м, при 2190 евро за квадрат година по-рано.

Много голямо е и поскъпването в “Младост 3”. В квартала средните цени вече са 2062 евро, при 1763 евро за квадрат година по-рано. В “Павлово” поскъпването е от 1455 евро на 2033 евро за квадрат. В “Разсадника” средните цени са нараснали от 1424 евро на 1768 евро за кв. м.

В 24 столични района средните цени на имотите са над 2000 евро за квадрат. По принцип най-скъпи са жилищата в района на Докторски паметник. Причината за това е, че в района липсва ново строителство и предлагането е ограничено. Цените се диктуват от собствениците на стари апартаменти. Същевременно търсенето е голямо и за излизащите на пазара имоти бързо се намира купувач.

На второ място по най-високи цени на имотите е квартал “Лозенец” с 2940 евро за квадрат. Жилищата в района са поскъпнали с 16% за година. Топ три се допълва от район “Изток”, където апартаментите струват средни по 2852 евро за кв. м, а поскъпването за година е със 17,6%. Сред останалите квартали с цени над 2000 евро за квадрат са “Яворов” (2773 евро), Изгрев” (2863 евро), “Мусагеница” (2422 евро) и “Иван Вазов” (2343 евро).

В резултат на бързото поскъпване на имотите през последните години вече няма столични квартали, където средните цени на жилищата да са под 1000 евро на кв. м. Сред по-бюджетните квартали са “Левски В” (1190 евро на квадрат), “Люлин 5” (1226 евро) и “Илинден” (1279 евро).

Най-често купуват хора на 30-45 години

Все по-често има хора, които взимат ипотечни кредити за покупка на имоти в размер над половин милион лева, каза кредитен консултант. Средният размер на жилищния кредит в София за година нарасна с над 30% и достигна 270 хил. лв., допълни той.

Най-често жилища купуват работещи хора между 30 и 45 години със спестявания, които искат дом за семейството си. Но има и инвеститори, които купуват имоти с цел да ги задържат, изчаквайки удобен момент да ги продадат.

Редица инвеститори продължават да влагат парите си в имоти, защото смятат, че приемането на България в еврозоната ще даде допълнителна подкрепа за цените на жилищата. Високата инфлация също е стимул за търсенето на жилища. Но пазарът като цяло се стабилизира. Хората вече не са готови да купуват на всяка цена. През миналата година имаше оферти за панелки и за над 2000 евро на квадрат. Според брокери това са били неестествени оферти.

Източник Trud.bg

Сродни статии

27-сеп.-2023
27-сеп.-2023 Годишна конференция за строителство и инвестиции 2023 – палитра от (не)очаквани сценарии

След успешната конференция през 2022 г., списание „Мениджър“ подготвя второто издание на Годишна конференция за строителство и инвестиции. Събитието ще се проведе на 03.10 в Hyatt Regency Sofia от 13:00 ч. Силен старт ще бъде направен с Ясен Георгиев, изпълнителен директор на Института за икономическа политика. В презентацията си той ще сподели какво да очакваме от икономиката през 2024 г. и какви (не)очаквани сценарии ще се развият за бизнес средата. В четири дискусионни панела ще бъдат обсъдени теми от ключово значение за строителния сектор в България. Модератор на събитието ще е Иван Велков, член на УС на Българската стопанска камара […]

Научи повече
27-сеп.-2023
27-сеп.-2023 Стойността на недвижимите имоти в света е близо четири пъти по-висока от глобалния БВП

Стойността на недвижимите имоти в света – жилищни и бизнес имоти и земеделска земя, е достигнала 379,7 трлн. долара през 2022 г., сочат данни на консултантската компания Savills. Така те запазват позицията си на най-значимия актив убежище за богатството в света. През 2022 г. недвижимите имоти са били по-ценни, отколкото глобалните акции (98,9 трлн. долара) и дългови ценни книжа (129,8 трлн. долара) взети заедно, и са се равнявали на почти четири пъти повече от световния брутен вътрешен продукт (100,6 трлн. долара), съобщава Savills. За сравнение, стойността на всичкото добито злато в историята достига 12,2 трлн. долара, само 3 на сто […]

Научи повече
26-сеп.-2023
26-сеп.-2023 Варна е първенец по поскъпване на жилищните имоти

Въпреки тенденцията още от края на миналата година с намаляването на броя на сделките, цените на жилищните имоти в България продължават да се повишават. По последни данни за второто тримесечие на 2023 година, жилищните имоти във Варна са поскъпнали с над 20%. По-голямо е поскъпването при новите жилища. По този показател морската столица изпреварва останалите големи градове в страната. Най-малък е ръстът на цените в Русе и Стара Загора. Защо обаче жилищните имоти поскъпват при спад на сделките средно с около 10-12%? Според Председателя на Национално сдружение „Недвижими имоти“ Добромир Ганев, това се дължи на няколко фактора. От една страна са инфлационните процеси, които […]

Научи повече
25-сеп.-2023
25-сеп.-2023 Можем да очакваме нова тенденция на имотния пазар в България през 2024 г.

Настоящият период може да се определи като преходен от двегодишната ситуация, в която пазарите, не само в България, а в цял свят бяха прегрели. Купувачите се редяха на опашка в София и големите градове, за да дадат своите оферти. Тази година липсва тази картина, но добрата новина е, че спадовете на броя сделки се движат около 10%. Няма основание за намаляване на цените, най-малко поради нениската инфлация. Поне до края на годината очакванията са, че тази тенденцията ще се запази, но през втората половина на 2024 година може да видим промяна – покачване на обема сделки, поне в големите градове. Това каза Добромир Ганев, […]

Научи повече
Стратегически партньори на НСНИ: