Някои квартали в София с над 30% ръст на цените

В 24 столични района цените са над 2000 евро за квадрат

Най-скъпо е край Докторски паметник

Вече няма средни цени, които да са под 1000 евро за квадратен метър

Цените на жилищата в някои столични квартали са нараснали с над 30 на сто за период от една година, показват данни на сайт за недвижими имоти. Най-голямо е поскъпването в райони, към които доскоро е имало по-малък интерес. Но и цените на апартаментите в тях вече са достигнали нивото на по-престижните райони, което обяснява голямото покачване.

Например цените на жилищата в квартала “Люлин 7” вече са средно 1834 евро за кв. м., при 1398 евро за квадрат преди година. В “Дружба 1” средната цена на апартаментите е 1561 евро, при 1169 евро година по-рано.

Много голямо поскъпване има и в редица квартали, към които традиционно има голям интерес. Например в “Хладилника” средните цени на апартаментите вече са 2403 евро за кв. м, при 1750 евро година по-рано. В “Зона Б-19” цените вече са 1993 евро за квадрат, при 1536 евро по същото време на миналата година.

Средните цени на имотите в отделните столични райони много зависят от това какви имоти излизат на пазара. При завършване на нова и луксозна кооперация цените на предлаганите имоти в района нарастват значително. Освен това новите линии на столичното метро също оказват влияние върху цените на имотите. В резултат средната цена на предлаганите за продажба имоти в квартала “Левски Г” вече са 2591 евро за кв. м, при 2190 евро за квадрат година по-рано.

Много голямо е и поскъпването в “Младост 3”. В квартала средните цени вече са 2062 евро, при 1763 евро за квадрат година по-рано. В “Павлово” поскъпването е от 1455 евро на 2033 евро за квадрат. В “Разсадника” средните цени са нараснали от 1424 евро на 1768 евро за кв. м.

В 24 столични района средните цени на имотите са над 2000 евро за квадрат. По принцип най-скъпи са жилищата в района на Докторски паметник. Причината за това е, че в района липсва ново строителство и предлагането е ограничено. Цените се диктуват от собствениците на стари апартаменти. Същевременно търсенето е голямо и за излизащите на пазара имоти бързо се намира купувач.

На второ място по най-високи цени на имотите е квартал “Лозенец” с 2940 евро за квадрат. Жилищата в района са поскъпнали с 16% за година. Топ три се допълва от район “Изток”, където апартаментите струват средни по 2852 евро за кв. м, а поскъпването за година е със 17,6%. Сред останалите квартали с цени над 2000 евро за квадрат са “Яворов” (2773 евро), Изгрев” (2863 евро), “Мусагеница” (2422 евро) и “Иван Вазов” (2343 евро).

В резултат на бързото поскъпване на имотите през последните години вече няма столични квартали, където средните цени на жилищата да са под 1000 евро на кв. м. Сред по-бюджетните квартали са “Левски В” (1190 евро на квадрат), “Люлин 5” (1226 евро) и “Илинден” (1279 евро).

Най-често купуват хора на 30-45 години

Все по-често има хора, които взимат ипотечни кредити за покупка на имоти в размер над половин милион лева, каза кредитен консултант. Средният размер на жилищния кредит в София за година нарасна с над 30% и достигна 270 хил. лв., допълни той.

Най-често жилища купуват работещи хора между 30 и 45 години със спестявания, които искат дом за семейството си. Но има и инвеститори, които купуват имоти с цел да ги задържат, изчаквайки удобен момент да ги продадат.

Редица инвеститори продължават да влагат парите си в имоти, защото смятат, че приемането на България в еврозоната ще даде допълнителна подкрепа за цените на жилищата. Високата инфлация също е стимул за търсенето на жилища. Но пазарът като цяло се стабилизира. Хората вече не са готови да купуват на всяка цена. През миналата година имаше оферти за панелки и за над 2000 евро на квадрат. Според брокери това са били неестествени оферти.

Източник Trud.bg

Сродни статии

16-юли-2024
16-юли-2024 Летният бал “Брокери и приятели” на НСНИ във Варна събра близо 200 гости

Традиционният летен бал “Брокери и приятели” събра близо 200 гости в елегантния ресторант “Градина” на Комплекс “Морско казино” в град Варна. За перфектната организация и настроението на гостите се погрижиха представителите на Регионална структура Варна на Национално сдружение Недвижими имоти. Всички те бяха посрещнати на входа от домакините. Красиви тоалети и усмивки се запечатаха за спомен на елегантно украсена и брандирана фото стена. Специални благодарности на нашите партньори: Музика и сценично озвучаване от Alex DJs Event solutions, музиката на изпълнителката NELS/Neli Gergova, Бутикови вина deVina и кулинарните изкушения на МАНДЖЕРА. Миговете от бала бяха уловени от фотографа Ангел Жечев. Национално […]

Научи повече
08-юли-2024
08-юли-2024 Роля и употреба на протоколите за оглед и договорите

На 4 юли 2024 г. в централния офис на НСНИ се проведе дискусия между представители на бранша на тема „Протоколите за оглед и договорите за сътрудничество“. В дискусията се включи  адв. д-р Бисерка Маринова, която обърна внимание, че правенето на огледи е само една малка част от задълженията на брокера. Осъществяването на оглед само по себе си не означава, че трябва да има плащане на комисиона (според съдебната практика). Как агенциите за недвижими имоти и брокерите да защитават правата на клиентите? Как да защитят себе си от нелоялни клиенти? Къде се срещат доверие, професионализъм и етика? Правно становище Адв. Маринова […]

Научи повече
25-юни-2024
25-юни-2024 Отворена среща дискусия „ЕТИКАТА- МОСТЪТ МЕЖДУ НАС“ се състоя в гр. Варна

На 20 юни 2024 г. във Варна се проведе поредната отворена среща дискусия „Етиката мостът между нас“ под надслов „РАБОТИМ СЪВМЕСТНО – УСПЯВАМЕ ЗАЕДНО”.     Събитието е част от кампанията на Комисията по професионална етика към НСНИ и набира все по-голяма популярност сред професионалистите в бранша. На събитието присъстваха повече от 100 участници, членове на регионалната структура на НСНИ във Варна, както и много професионалисти от града и страната. Основни теми бяха етиката между професионалните брокери, етиката в маркетинга и рекламата, добавена стойност на посредника и др. Обсъдиха се начините, по които работата между посредниците водят до най – добър резултат […]

Научи повече
24-юни-2024
24-юни-2024 Александър Бочев: Пазарът на недвижими имоти е спокоен

– Г-н Бочев, какво е състоянието на пазара на недвижими имоти в момента? – Много често ми задават въпроса – добър ли е пазарът. И винаги отговарям с контравъпрос – за кого да е добър? Много често се случва, че понякога пазарът е добър за продавачите, друг път за купувачите. Ако разглеждаме пазара от гледна точка на цените и движението им нагоре или надолу, за мен добрият пазар е този, който може да бъде лесно прогнозируем. През 2019 г. всички прогнози бяха разбити на пух и прах – вместо да тръгне надолу, пазарът се изстреля нагоре със светкавични темпове. В […]

Научи повече
Стратегически партньори на НСНИ: